Index Vakbarát Hírportál

180 fokot és 450 millió fontot fordult a világ a spanyol sztársportolóval

2023. december 8., péntek 12:43

Újabb sztársportolót sikerült befűzni a szaúdiaknak, a spanyol golfozó, Jon Rahm is csatlakozott a rövid múltra visszatekintő, LIV Golf League nevű versenysorozathoz, amelyet korábban több társához hasonlóan ő is kritizált, illetve kétkedve fogadta megalapítását.

A 29 éves sportoló a sportág jelenkorának egyik meghatározó alakja, a világranglista 3. helyezettje, kétszeres majortorna-győztes, idén négy alkalommal diadalmaskodott a klasszikus PGA Tour-sorozatban, illetve tagja volt a Ryder-kupán győztes Európa-válogatottnak.

Brit lapértesülések szerint a szaúdiakkal kötött megállapodása elérheti a 450 millió fontot is!

A Public Investment Fund mögött az állam olajmilliárdjai állnak – amint arról korábban már beszámoltunk –, és a LIV Golf League ilyen stabil háttérrel kelt versenyre a tradicionális PGA Tourral, majd jutott vele hosszas huzavona után idén nyáron egyezségre. Ez azonban gyakorlatilag még életbe sem léphetett, a húzónevek elcsábítása folyamatos.

A futballhoz hasonlón a golfban is előbb azokra vetették ki a hálójukat, akik meghatározó alakjai voltak a golfnak az elmúlt években, de azért túljutottak már pályafutásuk csúcsán.

Nos, Rahm személyében viszont egy nagyon aktív sztárversenyzőt is sikerült most megkaparintaniuk, igaz, ő aztán alaposan megkérte az árát. Tavaly az 53 éves Phil Mickelsont még ennek körülbelül a feléért megkapták…

Közös mindkettőjükben, illetve több társukban, akik hasonló utat járnak be, hogy a kezdeteknél erősen kritizálták az új formátumú ligát, különösen a mögötte álló szaúdi gazdasági hátteret.

Aztán valahogy meggondolták magukat, illetve – pestiesen mondva – „volt az a pénz”…

„Megváltozna az életmódunk? Nem!”

De miket is mondott Rahm a LIV-ről a közelmúltban? 2022 februárjában például azt jelentette ki hivatalosan, hogy hiába a csábítás, ő bizony hű marad a PGA Tourhoz, leginkább annak sportági értékei miatt.

Sokat beszélnek és találgatnak a szaúdi ligáról, de én nem hiszem, hogy ez lenne számomra a legjobb és egyben a jövőm… Persze, mindenki szabadon választhat és dönthet, de egy hozzám hasonlóan fiatal korban lévő golfos számára, aki előtt ott az egész jövő, ez nem tűnik egy okos dolognak… Az egyetlen vonzerejét a pénzben látom, de úgy gondolom, hogy a PGA Touron a pénzen kívül sokkal többet is kaphatunk, hiszen van történelme, öröksége.

Fél évvel később azt emelte ki, hogy nem a pénzért kezdett el golfozni, és nem is azért folytatta profiként. Nem a pénzszerzés motiválja elsősorban, hanem az, hogy a világ legjobbjai ellen tudjon játszani, és a lehető legtöbbet hozza ki magából a golfban.

Idén júliusban pedig kerek perec kijelentette, hogy szankcionálni kell azokat a játékosokat, akik meggondolják magukat, és a LIV-ből vissza akarnak térni a PGA-be. Augusztusban aztán azt is hozzátette, hogy a szaúdi liga újszerű formátumát soha nem kedvelte, a csatlakozásért felajánlott anyagiak pedig nem változtatnák meg ő és családja életmódját.

Megváltozna az életmódom, ha kapnék négyszázmillió dollárt? Egy cseppet sem változna meg! Az igazat megvallva, ha most visszavonulnék, a golf nélkül is gondtalan életet élhetnék abból, amit eddig megszereztem.

„Nem a pénzért golfozom, de gondolnom kell a családomra”

Ezzel szemben most 180 fokot és 450 millió fontot fordult a világ Rahmmal, aki a Fox Newsnak azt mondta: „a golfban sokat változtak a dolgok az elmúlt két évben”, és látta a LIV fejlődését, valamint innovációját.

A döntésem mögött sok érv van, amikről úgy gondoltam, hogy a legjobbak számomra. Félreértés ne essék, ez remek üzlet. A pénz nagyszerű, nyilvánvalóan csodálatos, nagyon boldoggá tett, de az anyagiakon kívül is sok egyéb olyan dolog van, amit a LIV kínált, és ami roppant csábító volt számomra. Amit korábban mondtam, azt viszont tartom a mai nap is: nem a pénzért játszom, hanem a golf és a verseny szeretetéért csinálom. De férjként, apaként és családfőként kötelességem a családommal szemben, hogy a lehető legjobb lehetőségeket biztosítsam számukra, és ezzel a szerződéssel ezt meg tudom teremteni.

Rahm kiemelte még: hozzászokott a közösségi médiában generált negatív visszhangokhoz, ami közszereplőként hozzátartozik az életéhez, és amit tudni kell kezelni, azzal együtt élni, valamint arra figyelni, hogy ne engedje magát attól megváltozni.

Rovatok