Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai az év sportolója, Marco Rossit és a labdarúgó-válogatottat is díjazták

2024. január 8., hétfő 20:07 | aznap frissítve

Hétfő este a Magyar Állami Operaházban tartották meg a 66. Év Sportolója Gálát, amelyen a mögöttünk hagyott esztendő legjobban teljesítő sportolóit, sportcsapatait díjazták. A gálán személyesen vett részt Szoboszlai Dominik, míg a díszvendégek között Fabio Cannavaro, és a magasugrás világcsúcstartója, Javier Sotomayor is helyet foglalt. Az est első díját az év sportpillanatáért Vogel Soma, a vízilabda-válogatott kapusa érdemelte ki világbajnoki aranyérmet jelentő védéséért. Az év női sportolója Érdi Mária vitorlázó lett, míg az év edzője elismerést Marco Rossi kapta. Az év csapatának – hagyományos sportágakban – a férfi labdarúgó-válogatottat választották, míg ugyanezen kategóriában, egyéni sportágakban a férfi kardválogatott lett az első helyezett. A „királykategória”, tehát az év férfi sportolója Szoboszlai Dominik lett.

A műsort a Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadása nyitotta, amelyben a Diótörő egyik részletét mutatták be. Az estnek egyébként hét év után újra társházigazdái voltak, Berkesi Judit és Tihany Viktor köszöntötték a vendégeket, nézőket. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke nyitóbeszédében arra kérte a megjelenteket, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek meg a vasárnap elhunyt labdarúgó legendára, Franz Beckenbauerre.  

Az est első díja az év sportpillanata volt, amelyre az m4sport.hu oldalán voksolhattak a nézők, szurkolók, majd a szűkített, hármas listából szakmai zsűri választotta ki a győztest. Az elismerést végül Vogel Soma, a vízilabda-válogatott kapusának világbajnoki aranyérmet jelentő védése érdemelte ki.

Ezt követően az év fogyatékos csapata díjat a szervátültetett férfi asztalitenisz páros nyerte – egészen pontosan Bácsi Bernát és Szendi János kettőse. Az év szabadidős sporteseménye kategóriában megosztott első helyet hirdettek, A Hátsó füves futballmentő túra és a Jégpályák éjszakája nyerte közösen a díjat. 

Az év fogyatékos sportolója díjat ezúttal is Kiss Péter Pál paralimpikon nyerte, aki zsinórban negyedik alkalommal érdemelte ki az elismerést, míg ugyanebben a kategóriában a hölgyeknél Ekler Lucát díjazták. 

Az év női sportolója Érdi Mária vitorlázó lett. Érdekesség, korábban soha nem fordult elő, hogy vitorlázó bármilyen kategóriában díjazott legyen az Év Sportolója Gálán.  

Sajnálom, hogy nem lehetek ott a gálán személyesen, de megtisztelő, hogy én lehetek az első magyar vitorlázó, aki átveheti ezt a díjat

– jelentkezett be rövid videóüzenetben Érdi Mária, aki jelenleg Argentínában készül a világbajnokságra.

Az év csapata, hagyományos sportágak kategóriában az Európa-bajnokságra veretlenül, egyenes ágon kijutó magyar labdarúgó-válogatott nyerte el az elismerést. A színpadon a válogatott több játékosa is megjelent, és együtt vették át a díjat. Ugyanebben a kategóriában, egyéni sportágakban a férfi kardválogatott végzett az első helyen. 

Győzködtem a csapattársakat, hogy nem mi nyerünk, mert csodálatos sikerek születtek, minden jelöltnek gratulálok. Ennek ellenére én is örülök a díjnak, hiszen olyan sportágban tevékenykedünk, amit nem követnek százmilliók hétről hétre, de jó érzés, hogy ez mégis a magyar nemzet sportja

– tette hozzá Szilágyi Áron. 

A „királykategória”, tehát az év férfi sportolója kategóriában a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányán, Szoboszlai Dominikon kívül a vízilabda-válogatott játékosát, a vb-aranyérmes Zalánki Gergőt, és a vizes világbajnokságon aranyérmes Kós Hubertet jelölték. Az elismerést – pályafutása során másodszor – Szoboszlai Dominik vehette át – nem meglepetésre. 

„2023 elég emlékezetes év marad számomra, a Német kupa-győzelemmel kezdődött, aztán Liverpoolba szerződtem. Az év fénypontja viszont az Eb-menetelés volt a válogatottal, veretlenül jutottunk ki a tornára. Még egyszer szeretnék köszönetet mondani a társaimnak, az edzőimnek, és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy most itt állhassak a színpadon. Gratulálok a többi jelöltnek. Remélem, hogy ez az év is hasonlóan sikerekben gazdag lesz” – tekintett előre beszédében a válogatott csapatkapitánya.

Még a gála előtt Szoboszlai Dominik elárulta az M4 Sport kamerája előtt, hogy egyre jobban érzi magát, és hamarosan visszatér a pályára. 

Kezdek jobban lenni, az év első mérkőzése nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de nem kell sok idő, és visszatérek. Nem vagyok annyira idős, hogy túl sok év legyen a hátam mögött, de kimondhatjuk, hogy eddig 2023 volt az eddigi legsikeresebb évem

– tette hozzá a Liverpool középpályása. A díjakra jelölt sportolókon, szakembereken kívül díszvendégek sora érkezett hétfő este az Operaházba: többek között a világbajnok és aranylabdás labdarúgó, Fabio Cannavaro, és a magasugrás szabadtéri, valamint fedett pályás világcsúcstartója, Javier Sotomayor.  

Az év edzője kategória szűkített listájába a Ferencváros női kézilabdacsapatát Bajnokok Ligája-döntőbe irányító Elek Gábor, a fociválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, és a vízilabda-válogatottal világbajnok Varga Zsolt került be. 

Végül Fabio Cannavaro, a világbajnok és aranylabdás korábbi labdarúgó Marco Rossinak adta át az elismerést.

„Az olasz edzők a szenvedélyük és képzettségük miatt jutottak el a csúcsra, Marco Rossi nagyon ügyes edző. Az emberi hozzáállása is kiemelkedő. Az aranylabdás borítékot is én nyitottam ki annak idején, amely Lionel Messi nevét rejtette, van gyakorlatom az ilyen dolgokban” – fűzte hozzá az év edzője díjhoz Cannavaro. 

Nem voltam erre felkészülve, hogy átveszem ezt a kitüntetést. Óriási edzőkkel voltam versenyben, akiknek ezúton is kifejezném legnagyobb elismerésemet. Nagyon megérintett, hogy most én lettem a győztes. Óriási rajongója vagyok a magyar vízilabdának, amely idén órási előrelépést tett, és biztos, hogy a jövőben világklasszisokat fog kitermelni. Muszáj megköszönnöm a játékosaimnak, a stábomnak és az MLSZ-nek, amely lehetővé tette, hogy képviseljem Magyarországot. Külön hatalmas köszönet a magyar szurkolóknak. Hajrá, magyarok, csak együtt! 

– mondta Marco Rossi, miután átvette a díjat. 

A Magyar Sportújságírók Szövetségének közlése értelmében öt kategóriában rekordot jelentő, 471 sportújságírói szavazat érkezett. Az már a gálát megelőzően kiderült, hogy az év e-sportolója Orbán Dominik lett, aki a Rocket League fiatal tehetségeként lenyűgöző eredményeket ért el a 2023-as évben.

(Borítókép:  Szoboszlai Dominik a labdarúgó-válogatott csapatkapitánya beszél, miután átvette az Év csapata díjat az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok