Index Vakbarát Hírportál

Az Év Sportolója Gála újabb párharca: sportújságírók kontra közvélemény

2024. január 11., csütörtök 17:03

A hétfőn megtartott 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gála után napokkal sem csitulnak a hullámok, bármerre fordulunk úgy a szakmán, mint a sporttal valamilyen szorosabb-lazább kapcsolatot ápoló közvéleményen belül, véget nem érően záporoznak az érvek: kinek miért volt igaza, illetve miért nem. A szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szerdán publikussá tette, hogy a végső sorrend mögött milyen számok álltak, így máris párhuzamba tudtuk állítani azzal, ahogyan az Index olvasói szavaztak a leginkább vitára okot adó három kategóriában. Ennek alapján megállapíthatjuk, ellentét nem csak azon a ponton érezhető, amit véleménycikkünkben már körbejártunk, miszerint futballisták kontra sportolók, hanem ott is, hogy sportújságírók kontra közvélemény.

Az MSÚSZ-nél a végeredmény 471 szavazat alapján alakult ki, míg kedd napközben készített szavazásunkra csütörtök délutánig, tehát két nap alatt 1600-as nagyságrendben érkezett voks, a szorzó tehát körülbelül 3,5-szeres. A konklúzió levonására, valamint publikálásra mindenesetre megfelelőnek gondoltuk a mintavételt, így ezek alapján jöjjenek az újabb számok.

Szoboszlai egyértelmű győzelme itt, ki-ki meccs ott

Amíg Az év férfi sportolója díjnál az MSÚSZ-nél 795 ponttal egyértelmű volt Szoboszlai Dominik győzelme az úszó Kós Hubert (465) és a vízilabdázó Zalánki Gergő (331) előtt, addig olvasóinknál a két csapatjátékos igazi ki-ki meccset vív(ott) egymással. Zalánki Gergő (687) a nagyságrendeket tekintve minimálisan vezet Szoboszlai Dominik (671) előtt, míg Kós Hubert (325) messze lemaradva követi a párost.

Rossi még Szoboszlait is megelőzte

Az év edzője díjat az MSÚSZ-nél a magyar labdarúgó-válogatott idehaza roppant népszerűségnek örvendő, immár kettős állampolgársággal bíró szövetségi kapitánya, Marco Rossi (992) érdemelte ki, de a férfi vízilabda-válogatottal világbajnoki címet szerző, a szavazáson második Varga Zsolt (730) is becsülettel „gyűjtötte” a szavazatokat. Elek Gábor (275) a harmadik helyhez elég voksot kapott. Olvasóinknál ennél jóval szorosabban alakult a sorrend, és ami ezúttal is különbség, hogy a pólósok képviselője itt is előz(ött): Varga Zsoltot (703) Rossi (640) és Elek (215) követi.

Ami védhetetlen...

Amíg az előző két kategóriában tényleg lehet azon morfondírozni, hogy ízlések és pofonok, a sportág hazai népszerűség ide, a nemzetközi mezőny sűrűsége pedig oda – lásd még kinek a pap, kinek a papné –, addig Az év csapata elismerésben (mármint a hagyományos csapatsportágakban) aligha van bocsánat vagy pardon. A sportújságíróknál úgy alakult a sorrend, hogy férfi labdarúgó-válogatott (924), férfi vízilabda-válogatott (882) és Ferencváros női kézilabdacsapata (285), olvasóinknál viszont a pólósok újfent az élre kerültek. Ezúttal nem is akármilyen különbséggel.

A vízilabdázók 1104 szavazatával szemben a labdarúgók 360-nal végeztek, a kézisek 106-ig jutottak.

Na erre mondják azt, hogy KO! Még akkor is, ha az előző két kategóriával szemben az MSUSZ-nél is ez volt a leginkább kiélezett küzdelem. A közvéleménynél eközben viszont mintha nem is lett volna küzdelem...

Ön kinek adná az év férfi sportolója díjat?

  • 2314
    Zalánki Gergőnek
  • 1940
    Szoboszlai Dominiknak
  • 1085
    Kós Hubertnek

Ön kinek adná az év edzője díjat?

  • 2532
    Varga Zsoltnak
  • 1871
    Marco Rossinak
  • 631
    Elek Gábornak

Ön kinek adná az év csapata díjat a hagyományos csapatsportágakban?

  • 3867
    a férfi vízilabda-válogatottnak
  • 941
    a férfi labdarúgó-válogatottnak
  • 334
    a Ferencváros női kézilabdacsapatának

(Borítókép: Marco Rossi Az Év Sportolója Gálán. Fotó: Szikora Zsombor / MSÚSZ) 

Rovatok