Index Vakbarát Hírportál

Négyéves eltiltást kapott a világbajnok játékos

2024. január 19., péntek 17:49

A dél-afrikai rögbiválogatott 33 éves játékosa, Elton Jantjies négyéves eltiltást kapott doppingvétség miatt –jelentette be a Dél-afrikai Doppingellenes Ügynökség (SAIDS).

Jantjies, aki a 2019-es világbajnokságon aranyérmes lett a Springboksszal, tavaly pozitív doppingtesztet produkált – mintájában clenbuterolt mutattak ki –, ami miatt most eltiltást kapott. A tiltott szer valójában nem szteroid, de zsírégető hatása miatt a testépítők gyakran használják súlycsökkentésre vagy éppen az izomtömeg növelésére, míg a gyógyszeriparban az asztma elleni készítményekben is megtalálható.

A 33 éves játékos augusztusban azt mondta, hogy „sokkolta a hír és szomorú”, de továbbra is ártatlannak vallja magát.

Az ügynökség határozatában az olvasható: „a sportoló nem élt azzal a jogával, hogy ügyét a független doppingbizottság előtt tárgyalják meg.”

Jantjies maga nem nyilatkozott az ítélet óta, de ügynöke, Anthony Johnson elmondta a dél-afrikai sajtónak, hogy érdeklődött az ügy fejleményeiről.

A rögbis még korábban nyilatkozott a történtekről.

Ebben a szakaszban nem tudok többet mondani az ügyről, azon kívül, hogy biztosítom minden támogatómat arról, hogy szándékosan nem szedtem tiltott szert, és soha nem is fogok. Mindent megteszek, hogy bebizonyítsam ártatlanságomat. Ez egy újabb kudarc egy számomra nagyon ingatag időszakban, de a családom és a barátaim támogatásával túl leszek rajta. Tudom, hogy lesznek olyanok, akik kételkednek az ártatlanságomban, de remélem, idővel bebizonyítom, hogy tévednek. Köszönöm azoknak, akik támogatnak.

A játékos legutóbb a most másodosztályú francia Agenben szerepelt – ahonnan menesztették–, de játszott a japán Red Hurricanes Oszakában és a Shining Oaksban is.

Jantjiesnek már korábban is voltak ügyei: 2022-ben például letartóztatták, és megvádolták tulajdon elleni szabálysértéssel, valamint a légi közlekedési törvény megsértésével, miután állítólag az Emirates egyik járatán rongált.

Néhány hónappal később a Springboks edzőtáborából kellett idő előtt távoznia, állítólagos viszonya a dietetikus Zeenat Simjeevel a címlapokra került a dél-afrikai lapokban, amelyeknél kiemelt hírekben számolnak be az ország első számú sportágának napi történéseiről. 

A 2023-as, franciaországi vb-n a dél-afrikaiak ismét aranyérmesek lettek, Jantjies azonban térdsérülés miatt kimaradt a keretből, így a címvédésből is.

Rovatok