Index Vakbarát Hírportál

A megtűrt öcskösből új közönségkedvenc? De hogy jön ide Hitler és Putyin?

2024. január 25., csütörtök 07:18

Száz évvel előzelőtt, 1924. január 25-én rajtolt el az első téli olimpia, ami egy kis sporthétből a világ egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, bár a mieink számára egészen a 2018-as játékokig inkább csak „megtűrt kisöcsi” volt a nyári játékok árnyékában. Mennyit tud arról a küzdelemsorozatról, amiről megannyi megható egész estés mozisiker született?

Az újkori olimpiák 1896-ban, Athénban indultak világhódító útjukra, ehhez képest 28 évet kellett arra várni, hogy a havas-jeges sportok szerelmesei számára külön viadalt rendezzenek.

Jól példázza a kezdeti várakozásokat, hogy még csak nem is olimpiának, hanem „nemzetközi téli sportok hetének” nevezték el az 1924. január 25. és február 5. között a Francia Olimpiai Bizottság által megrendezett játékokat, csak visszamenőleg kapta meg az I. téli olimpia megnevezést.

Az első játékokon hat sportág 16 versenyszámában 16 ország 258 sportolója vett részt, 2022-ben Pekingben viszont már 91 nemzet 2871 kiválósága mérte össze erejét 109 versenyszámban.

A mieink négy fővel képviseltették magukat az első rendezvényen, a legjobb helyezést Németh Ferenc érte el, aki 20. lett az 50 kilométeres sífutásban.

Azóta, ki ne emlékezne rá, 2018-ban megszületett az első magyar aranyérem, a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű férfi 5000 méteres gyorskorcsolyaváltó állhatott a dobogó legfelső fokára.

Pjongcsangban megszületett az első magyar téli

Érdekesség, hogy 1992-ig a téli versenyek azonos évben futottak a nyári játékokkal, ezt követően döntöttek amellett, hogy kétévente felváltva rendeznek téli és nyári olimpiát – bár ebbe legutóbb a koronavírus-járvány közbeszólt, így végül a 2020 nyarára tervezett tokiói tornát 2021-ben tartották meg.

A pekingi olimpián aztán nagyon belehúztak a mieink, Liu Shaoang 500 méteres győzelmével megszületett a második aranyérmünk is, ugyanő 1000 méteren bronzot szerzett, a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, John-Henry Krueger összeállítású vegyes váltó pedig ugyancsak harmadik lett 2000 méteren. 

A 2018-ig két ezüsttel és négy bronzzal álló magyar küldöttség így a legutóbbi két olimpián két aranyat és négy érmet pakolt az eddigi hatos terméshez, amivel a 34. helyen állunk, Liechtensteinnel holtversenyben.

A téli olimpiáknak köszönhetünk olyan megfilmesített sztorikat, mint a jamaicai bobosokról szóló Jég veled!, az olimpiai álmát végül sikeresen kergető Michael Edwards életútját feldolgozó Eddie, a sas, az amerikai amatőr hokisok csodaaranyát megéneklő Csoda a jégen, vagy éppen a Tonya Harding és Nancy Kerrigan háborúját bemutató Én, Tonya.

Minden tovább szócséplés nélkül jöjjön tehát a kvíz!

(Borítókép: Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban, a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rovatok