Index Vakbarát Hírportál

Liu Shaoang aranyérmet nyert a pekingi olimpián!

2022. február 13., vasárnap 13:18

Liu Shaoang vasárnap aranyérmet szerzett a férfi rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres számában a pekingi téli olimpián.

A 2021-es dordrechti világbajnokságon ezen a távon aranyérmes sportoló harmadik magyarként állt rajthoz a vasárnap déli negyeddöntőben, azzal a tudattal, hogy testvére, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry sem jutott tovább a saját futamából, így egyedül neki maradt esélye az elődöntőbe jutásra.

Ezt a futamot nagy csatában megnyerte Steven Dubois-val szemben, majd az elődöntőben is megelőzte a kanadait és a teljes mezőnyt, így az egyes pályára kvalifikálta magát a döntőbe, ahová a kazah Abzal Azgalijev, az orosz csapat színeiben versenyző Konsztantyin Ivlijev, a már említett Dubois és az olasz Pietro Sighel jutott be rajta kívül.

Az egyes pályáról eddig az idényben minden futamát megnyerő Liu Shaoang a fináléban a hibás rajt miatti újraindítást pedig remekül kezdte el, Ivlijevvel volt nagy csatában, de végig vezetvE aranyérmet nyert!

A 23 éves Liu Shaoang a 2018-as pjongcsangi 5000 méteres váltó aranyérme után Pekingben vegyes váltóban és 1000 méteren egyéniben is bronzérmet szerzett, így ez neki már a negyedik érme a téli olimpiákon – már hárommal is a legeredményesebb magyar volt a téli játékokon.

Ezzel a magyar csapat a története második téli olimpiai aranyérmét szerezte meg, ahogyan Liu Shaoang is.

A fiatal sportoló a futam után elmondta, már reggel érezte, hogy ebből újabb bajnoki cím lesz.

Az első magyar egyéni aranyérem a téli olimpiák történetében:

PEKING 2022
RÖVIDPÁLYÁS GYORKORCSOLYA, FÉRFI 500 MÉTER
1. Liu Shaoang (magyar) 40.33
2. Konsztantyin Ivlijev (orosz csapat) 40.45
3. Steven Dubois (kanadai) 40.68
4. Abzal Azgalijev (kazah) 40.88
Pietro Sighel nem fejezte be

(Borítókép: Liu Shaoang első helyen ér célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok