Index Vakbarát Hírportál

Ötvenhatféle gyógyszert szedett 13 és 15 éves kora között az orosz műkorcsolyázó

2024. március 16., szombat 07:29

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vizsgálata szerint Kamila Valijeva ötvenhatféle gyógyszert és étrend-kiegészítőt szedett 13 és 15 éves kora között. A orosz műkorcsolyázót doppingolás miatt tiltották el.

Mint írtuk, az Egyesült Államok műkorcsolyacsapata kapta meg a 2022-es pekingi téli olimpia aranyérmét, miután idén januárban négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijevát a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt.

Egy februárban nyilvánosságra hozott peranyagból kiderült, hogy a műkorcsolyázó 2021-es mintájában egy tiltott szívgyógyszert, a trimetazidin (TMZ) nyomait találták meg. Valijeva a kezdettől ártatlannak vallotta magát. A 17 éves orosz versenyző azzal védekezett, hogy a tiltott szer akkor került a szervezetébe, amikor a nagypapája által használt vágódeszkát használta.

Kamila ValiJeva ötvenhatféle gyógyszert, táplálék- és étrend-kiegészítőt is szedett 13 és 15 éves kora között.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság vizsgálata szerint ezek szerek nem szerepelnek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján. A gyógyszereket és az étrend-kiegészítőket az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) orvosai írták fel neki – írja a BBC.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség, a RUSADA úgy látja, hogy Kamila Valijeva nem követett el doppingvétséget. A műkorcsolyázó védelmében több érvet is felsorakoztattak, amelyből az egyik, hogy a trimetazidin nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában. A WADA továbbra is kitart az álláspontja, és Kamila Valieva eltiltása mellett.   

Rovatok