Index Vakbarát Hírportál

A repülés történetében először lezárják Párizs légterét

2024. április 10., szerda 15:50

Gérald Darmanin, francia belügyminiszter egy interjúban részleteket tárt fel a párizsi játékokra vonatkozó átfogó biztonsági intézkedésekről. A politikus hangsúlyozta a légtér lezárását, az önkéntes jelentkezők szigorú átvilágítását, és az olimpiai fáklya célba juttatásának érdekében tett terveiket.

A belügyminiszter a Le Parisien című lapnak adott interjúban beszélt a közelgő franciaországi olimpiai és paralimpiai játékok biztonsági intézkedéseiről. Gerald Darmanin hangsúlyozta, hogy Franciaország biztonságban lesz a játékok alatt, ennek érdekében 45 000 rendőr és biztonsági ember áll majd készenlétben. Kijelentette, hogy a fokozott intézkedések és rendőri jelenlét miatt a nagyszabású rendezvények nyújthatják a legnagyobb biztonságot, mindezek mellett és ellenére azonban fokozottan körültekintőnek kell lenniük.

Darmanin megerősítette, hogy jóváhagyásával a megnyitóünnepséget valóban a Szajnán tartják meg, de elismerte, hogy fel kell készülni az esetleges fenyegetésekre. 

A vészhelyzeti tervek között szerepel az ünnepség áthelyezése, ha Emmanuel Macron elnök erről hoz döntést. Amennyiben viszont a tervezett forgatókönyv szerint zajlik majd a megnyitóünnepség, már egy héttel az esemény előtt jelentős területek zárnak lea forgalom elől a Szajna párizsi szakaszán, továbbá délután egytől a lezárt belvárosi területen a megkülönböztető jelzést használó autókon kívül semmilyen járművel nem lehet majd közlekedni, illetve 15 metrómegállót ideiglenesen nem lehet használni.

Ezen túlmenően – tekintve a magas rangú résztvevők, például államfők fogadására – a ceremónia napján több órára, délután háromtól éjfélig lezárják a Párizs feletti légteret. Darmanin kiemelte:

erre a repülés történetében először kerül majd sor.

Ehhez kapcsolódóan aznap már senki nem hagyhatja el a francia fővárost, így a protokollvendégeknek vélelmezhetően Párizsban kell tölteniük az éjszakát is.

A belügyminiszter hozzátette: a szállodákban és a nagykövetségeken fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be, ötven ország mintegy 2500 külföldi rendfenntartójának közreműködésével.

Darmanin kitért az önkéntesek és a biztonsági személyzet átvilágítási folyamatára is. Kiemelte, hogy ezekhez a feladatokhoz kötődően 285 ezren kerültek a belügyminisztérium látókörébe, és 195 ezer esetben már megtörtént az átvilágítás is. Ennek során jelentős számú, összesen

161 személyt zártak ki radikális ideológiákhoz való kötődés, illetve potenciális biztonsági kockázat miatt.

A miniszter felvázolta továbbá az olimpiai fáklyafutás során esetlegesen előforduló tüntetések kezelésére irányuló stratégiákat, beleértve az alternatív útvonalakat, és a zavarok megkerülésére irányuló vészhelyzeti terveket. Az olimpiai fáklya május 8-án érkezik meg Marseille-be, és országos körútja lezárásaként július 26-án, az ötkarikás rajtra érkezik meg Párizsba.

(Borítókép: Catherine Steenkeste / Getty Images)

Rovatok