Index Vakbarát Hírportál

Megvan Xavi utódja, az FC Barcelona kinevezte új szakvezetőjét

2024. május 29., szerda 14:47

Hansi Flick váltja Xavit az előző idényben bajnoki ezüstérmes, a Bajnokok Ligájában negyeddöntős FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján.

A bajnoki ezüstérmes katalán klub szerdán közölte, hogy az 59 éves német szakember ül le a kispadra, aki legutóbb hazája válogatottját irányította, mígnem szeptemberben elküldték. Előzőleg két évig a Bayern München trénere volt, mellyel két bajnoki címet (2020, 2021) és egy Bajnokok Ligája-trófeát (2020) nyert.

Flick 2006 és 2017 között a német szövetség alkalmazásában állt, Joachim Löw szövetségi kapitány segítőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a válogatott sikereiben. A nemzeti együttes ebben az időszakban megnyerte a 2014-es vb-t, 2010-ben vb-harmadik lett, az 2008-as Eb-n döntőt játszott, 2012-ben harmadikként végzett a kontinensbajnokságon.

Xavi januárban jelentette be, hogy az idény végén távozik posztjáról, április végén azonban a klub jelezte, hogy a 44 éves edző mégis kitölti a jövő nyárig szóló szerződését. Ehhez képest múlt héten mégis életbe lépett az a verzió, miszerint a nyáron távozik, és átadja a helyét.

A spanyol válogatottal játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok klasszis 2021 novembere óta irányította a katalán csapatot. Xavi játékosként 1998-ban debütált az első együttesben, amelyben 2015-ig szerepelt középpályás irányítóként. A Barcelonával 25 trófeát nyert, közte négy BL-t, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király Kupát.

(Index/MTI)

(Ajánlókép: Federico Gambarini/Getty Images)

Rovatok