Index Vakbarát Hírportál

Összejött a kármentés a magyar vívás szokatlan doppingügyében

2024. május 29., szerda 12:06

Hivatalossá vált, hogy Muhari Eszter indulhat női párbajtőrben a párizsi olimpián – számolt be a Magyar Távirati Iroda. A négyszeres magyar bajnok a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt kétéves eltiltást kapott Kun Anna kizárása után szerezte meg a kvótát a világranglistás helyezése alapján.

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kedd esti, legfrissebb olimpiai kvalifikációs listáján már ő szerepel a második európai helyen a női párbajtőrözők között, szerdán pedig a hazai szövetség honlapja arról számolt be, hogy megérkezett a FIE ezzel kapcsolatos hivatalos értesítése.

A magyarok csapatban nem szereztek kvótát ebben a szakágban a párizsi játékokra, így egyéniben lehetett – legfeljebb egy – részvételi jogot begyűjteni, ami eredetileg Kun Annának sikerült. Őt azonban doppingvétség, a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt május közepén két évre eltiltották a versenyzéstől.

Az egyéni kvalifikációban szakáganként tíz hely talál gazdára olyan országok vívói körében, amelyek csapatban nem szereztek kvótát. Európának kettő jár, de egy országból csak egy vívó kerülhet így az olimpiai mezőnybe. Ezen a listán az észt Nelli Differt mögött már Muhari Eszter áll a második európai helyen.

A megüresedő pozíciót a FIE értesítése alapján hivatalosan is ő kapta meg. A hazai szövetség kiemeli: ez nem azért történt így, mert magyar vívó helyett magyar került a listára, hanem mert eleve Muhari Eszter állt a következő helyen.

Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián. A történtekről eddig sem nyilatkoztam, többet ezután sem szeretnék 

– mondta a hunfencing.hu oldalnak a világranglistán 12. helyezett, 21 éves, négyszeres egyéni magyar bajnok.

Vívásban most először fordul elő – mióta mindkét nemnél három-három fegyvernem szerepel az olimpián –, hogy minden szakágban lehet majd magyar induló. Férfi és női kardban, férfi párbajtőrben ráadásul csapatot is indíthatunk. Utóbbi fegyvernemenként négy-négy magyar kvótást jelent, az egyéni versenyekben pedig három nevezhető versenyzőt. Mellettük női tőrben Pásztor Flóra, férfi tőrben Dósa Dániel szerzett egyéni, névre szóló kvótát a világranglistás helyezése alapján. A hatodik fegyvernemet pedig a fentiek fényében Muhari képviseli majd.

A XXXIII. nyári olimpiai játékok hivatalos megnyitója július 26-a, a záróünnepséget pedig augusztus 11-én rendezik. A vívóversenyek július 27-én a férfi kard egyénivel, a háromszoros címvédő Szilágyi Áron számával indulnak majd, és egészen augusztus 4-éig tartanak. 

(MTI / Index)

Rovatok