Index Vakbarát Hírportál

A MOB is reagált Hámori Luca következő, megosztó algériai ellenfelére

2024. augusztus 2., péntek 11:53

Pénteken délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is közleményt adott ki a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye kapcsán kialakult helyzetről.

A közleményt tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll, és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB határozott álláspontja: a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga.

Amennyiben az ökölvívósportág olimpiai részvételi szabályai ezt nem biztosítják maradéktalanul, úgy felül kell vizsgálni a szabályozást, és szükség esetén módosítani is kell. Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak.

A MOB elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében. Ugyancsak egyeztetünk az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk a magyar szurkolókat és a magyar olimpiai családot.”

Ön kiállna a biológiailag férfi bokszoló ellen Hámori Luca helyében?

  • 48948
    Nem, mivel veszélyeztetve érezném az egészségemet
  • 22443
    Igen, kiállnék ellene

Eddig a közlemény, amelynek előzményeként a női ökölvívótornán az algériai Iman Helif csütörtökön visszhangos körülmények között győzte le az olasz Angela Carinit a 66 kilogrammosok nyolcaddöntőjében a párizsi olimpián. Az olasz két ütés után sírva adta fel a küzdelmet, majd nem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével az eredményhirdetésnél. A történtek erős politikai és közéleti visszhangot generáltak, egyebek között megszólalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót – a másik a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-ting –, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, az IBA pedig a múlt évben kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB viszont most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről, és kizárásuk önkényes volt.

Ausztrál riválisa csütörtöki búcsúztatását követően nyilatkozott a magyar érintett Hámori Luca, Helif következő ellenfele is – mérkőzésük szombaton 17 óra 27 percre van kiírva –, aki azt mondta: a történtek csak pluszmotivációt és magabiztosságot adnak neki.

Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség ügyvivő testületének tagja az Index kérdésére elmondta, hogy az meg sem fordult a fejükben, hogy Hámori Lucát nem engedik a ringbe a biológiailag férfi Helif ellen. Viszont vállalhatatlannak és felháborítónak találják a helyzetet, hogy ez megtörténhet, és mindenképpen levélben fordulnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, valamint vizsgálják a további jogi lehetőségeket is.

Rovatok