Index Vakbarát Hírportál

NFL: 56 méteres gól és 1000. elkapás

2009.12.30. 19:01

Nagyot bukott a New York Giants a Meadowlands-en lejátszott utolsó mérkőzésén, és ezzel búcsút is mondhat a rájátszásnak, az NFC-ből így már tudjuk, kik folytatják az alapszakasz után. A Colts először kapott ki, elszállt az AFC két floridai csapata és a Titans.

Ha az életben maradáshoz a liga legjobban pörgő csapatát kell legyőzni, amely egy bombaformában játszó Philip Riversszel és két olyan futóval, mint LT és Sproles áll föl, akkor még egy olyan játékos, mint Chris Johnson sem elég társak nélkül.

A Tennessee futója ugyan 2355 scrimmage yardnál jár, vagyis még az abszolút rekorder, Marshall Faulk sincs elérhetetlen távolságban (74 yd), de a Chargers két klasszisa öt TD-t hozott össze. Az egyre ügyesebb Vince Young teljesítménye sem volt mérhető a nagyon komolyan irányító Rivers-éhez, így mindkét banda pihenhet a rájátszás első fordulójában, azzal a különbséggel, hogy a San Diegónak lesz utána folytatás. Tennessee Titans - San Diego Chargers 17-42

A Falcons nem nagyon engedte levegőhöz jutni a másodéves irányítóval, Brian Brohmmal először felálló Bills-t. Az Atlanta célja az egymás utáni második szezon pozitív mérleggel, mely eddig még nem jött össze a franchise történetében. A Buffalónál az egyetlen pozitívum, hogy Terrell Owens a hatodik ember lett az NFL -ben, aki elérte az 1000 elkapást.

Atlanta Falcons - Buffalo Bills 31-3

A csereirányítók összecsapására nem Anderson, és nem is Frye emlékezhet élete meccseként, sokkal inkább a Raiders lengyel rúgója, Sebastian Janikowski, aki az első félidő utolsó másodpercében értékesített egy 61 yardos mezőnygól kísérletet (harmadik gólja a meccsen, ő szerezte a Raiders összes pontját) - ez az NFL történetének negyedik leghosszabb mezőnygólja. Az európai tinédzserként még futballozott, lengyel U17-es válogatott is volt, fokozatosan tért át az amerikai futballra.

Az élen ketten állnak: Jason Elam (Broncos, 1998) 63 yarddal, de neki Denverben, 1600 méteres magasságon fölött jóval könnyebb dolga volt, mint a tenger szintjéről, ugyanilyen messziről tüzelő Tom Dempsey-nek (Saints, 1970), aki azt a furcsa előnyt élvezhette, hogy jobb lábfején lábujjak nélkül született, így speciális cipőjében mindenféle bokamozdulat nélkül tudott óriásiakat rúgni. A Tampás Matt Bryant (2006) is előtte van 62 yarddal.
Cleveland Browns - Oakland Raiders 23-9

Noha a Pittsburgh védelme utolsó előtti a ligában, ha az utolsó negyedeket nézzük, ezúttal Lamar Woodley vezetésével sikerült nulla ponton tartani a Ravens-t az utolsó negyedben, így Jeff Reed mezőnygólja elég volt a győzelemhez. A Baltimore játékosai persze leginkább önmagukat okolhatják, hiszen 11 büntetéssel 113 yardot és két TD-t, na meg egy utolsó utáni drájv lehetőségét veszítették el. Mindkét alakulat 8-7-el áll, és jelenleg egyikük sincs wild card pozícióban, de még bármelyikük odaérhet.
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 23-20


A nem túl eseménydús Bengals-Chiefs összecsapáson a legérdekesebb Dustin Colquitt Chiefs-punter megmozdulása volt két és fél perccel a szünet előtt. A longsnapper, Thomas Gafford saját 45-öséről túl magasan adta fel a labdát punterének, aki a fölötte elszálló labda után szaladt, majd jobb megoldást nem látván, Beckenbauert megszégyenítő eleganciával belsőzte ki azt az oldalvonalon túlra. Ez szabálytalan rúgásnak számít, ugyanis a labda nem volt a birtokában, de büntetés nélkül a Bengals az ellenfél 7-es vonaláról jöhetett. Gaffordnak ez egy labdaelejtést, Colquittnek pedig egy nulla yardos futást jelentett.

Ezt a kiváló pozíciót a Bengals csak mezőnygólra tudta váltani - ezek voltak a meccs első pontjai. A küzdelem egyébként két perccel a vége előtt dőlt el Ochocinco TD-jével, a Cincinnati pedig megnyerte csoportját, és az utóbbi 18 évben másodszor jutott a rájátszásba.
Cincinnati Bengals - Kansas City Chiefs 17-10


AFC NORTH
Cincinnati Bengals 10-5
Baltimore Ravens 8-7
Pittsburgh Steelers 8-7
Cleveland Browns 4-11

Az első pozitív szezonjára, na meg a rájátszásra hajtó, Matt Schaub vezette Texans 27-3-as első félidővel nyitott Miamiban, gyakorlatilag már a szünetre eldöntve, hogy melyik csapat marad versenyben a wild cardért az utolsó fordulóra. A harmadik negyedtől elkezdett pontokat termelni a Dolphins, amiben folyamatosan megsérült valaki, de a Houstonnak erre már nem, csak egy onside kick megszerzésére volt szüksége a győzelemhez.

Miami Dolphins - Houston Texans 20-27


A Jaguars is elszállt a csoportgyőzelmet bebiztosító Patriots otthonában. Brady ha szundít egyet minden passza előtt, akkor sem sackeli senki a Jacksonville védelméből, így kaphatott Randy Moss 3 TD-passzt, Wes Welker meg 13 átadást 138 yardért. A Pats mérlege 10-5, és már biztos a helye a rájátszásban - tavaly a 11-5 még a wild cardhoz sem volt elég.
New England Patriots - Jacksonville Jaguars 35-7

Matt Hassellbeck négy interceptionnel vette ki a részét a Lambeau Field-i fellépésből, innen már sejthetjük, mi lett a vége, és az is kiderült, hogy a Packers-nél sikerült rendberakni a védekezést a Pittsburgh-i kudarc után. Aaron Rodgers idén is 4000 passzolt yard fölött jár, amit még senki nem vitt véghez első két szezonjában, melyet kezdőként teljesít.
Green Bay Packers - Seattle Seahawks 48-10

A Packers ezzel ott van a rájátszásban, ugyanis a Panthers a Minnesota után a Giantset is leverte, sőt, simán kicsontozta a playoffal kacérkodó hazaiakat, akik utolsó mérkőzésüket játszották legendás stadionjukban. Matt Moore végig terrorizálta a New York védelmét, 3 touchdownt érő átadást jegyzett, ami teret adott Jonathan Stewartnak is, aki 206 egységet futott. A túloldalon Brandon Jacobs hat kísérletből egyetlen yardot hozott össze.

A két Steve Smith közül a New York-i teljesítette a legtöbb keccset (7, 70 yd), valamint egy TD-re is jó volt, és a hatalmas verés ellenére valószínűleg ő volt boldogabb a meccs végén: carolinai névrokona szintén elkapott egy TD-t a harmadik negyedben, de aztán karját törte.
New York Giants - Carolina Panthers 9-41


A Saints meccsein olyan szabály van érvényben, hogy az utolsó percekben nem ér közeli field goallal győzni, ezúttal Garrett Hartley hibázott, lehetőséget adva ezzel arra, hogy a Tampa a hosszabbításban behúzza a győzelmet. A félidőben 17-3-ra vezető hazaiak egyébként elbénázták a meccset, a második játékrészben pontot sem szereztek, hagyták kiegyenlíteni a vendégeket, akik persze a túlórában megnyerték a pénzfeldobást, és éltek a lehetőséggel. A New Orleans pályaelőnye így a hétfő esti rangadó kérdése maradt.
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 17-20 (h.u.)

NFC SOUTH
New Orleans Saints 13-2
Atlanta Falcons 8-7
Carolina Panthers 7-8
Tampa Bay Buccaneers 3-12

Kurt Warner a második játékos lett Fran Tarkenton után, aki két különböző csapatban is 100 TD-passzig jutott, és ezt persze korábbi alakulata ellen érte el. (Arizona Cardinals - St. Louis Rams 31-10) A 49ers Frank Gore vezetésével a harmadik negyedben döntötte el a Detroit elleni találkozót, a Lions szurkolói, ha másra nem is, arra legalább büszkék lehetnek, hogy csapatuk az évtized legjobb mezőnygólblokkolója (17) - ezúttal is sikerült hataástalanítaniuk egy kísérletet. (San Francisco 49ers - Detroit Lions 20-6)

NFC WEST
Arizona Cardinals 10-5

San Francisco 49ers 7-8
Seattle Seahawks 5-10
St. Louis Rams 1-14

David Akers négy másodperccel a vége előtt 28 yardról tett pontot a Philly-Denver meccs végére, így a két franchise közül a zöldebbik büszkélkedhet hatos győzelmi sorozattal. Donovan McNabb ismét fantasztikus teljesítményt nyújtott, de igazából Kyle Orton sem panaszkodhatott, a Broncos vesztét egyrészt védelme fegyelmezetlensége okozta - 9 büntetésük 95 yardot és 4 first downt hozott az Eagles-nek -, másrészt pedig az, hogy Brandon Marshallon kívül nem nagyon maradt épkézláb elkapójuk (aki azért most is hozta a kötelezőt): a sérüléshullámot Stokley kizárása is tetézte, akit azért zavartak le, mert ujjon vágta az egyik sporit. A Denvernek még így is maradt esélye, a Philadelphia viszont akár pihenőt is kiharcolhat magának az utolsó körben.
Philadelphia Eagles - Denver Broncos 30-27


AFC WEST
San Diego Chargers 12-3
Denver Broncos 8-7
Oakland Raiders 5-10
Kansas City Chiefs 3-12

A Jets verte a második félidőben már kulcsjátékosai nélkül felálló Indianapolist, ami ezzel elvesztette veretlenségét. A Colts csereirányítója, Curtis Painter nem volt a helyzet magaslatán, a vendégeknek így mindössze egyetlen támadó-TD kellett a meggyőző sikerhez. A kilenc hetes kihagyás után visszatérő Adam Vinatieri első extrapontkísérletét rögtön blokkolták (Bryan Thomas), viszont Peyton Manning már 50000 passzolt yard fölött jár, és hamarabb érte el ezt a számot, mint Brett Favre, Dan Marino, és John Elway - mindössze ennyien büszkélkedhetnek ilyen mutatóval. A New York-i zöldek ezzel a győzelemmel pillanatnyilag wild cardot érő pozíción állnak, és a Bengals esetleges legyőzésével már ott is maradnának.
Indianapolis Colts - New York Jets 15-29


AFC SOUTH
Indianapolis Colts 14-1
Houston Texans 8-7

Jacksonville Jaguars 7-8
Tennessee Titans 7-8

AFC EAST
New England Patriots 10-5
New York Jets 8-7
Miami Dolphins 7-8
Buffalo Bills 5-10

A Redskins tíz támadásából egy interceptiont és nyolc puntot tudott összehozni, idén nem szereztek TD-t a Cowboys ellen. A Washingtonból eltanácsolt, Dallasba költözött rúgó, Shaun Suisham beköszönt Barber és Williams után, Washington Redskins - Dallas Cowboys 0-17, a Dallas a csoportgyőzelemért mehet a Philadelphia ellen.

NFC EAST
Philadelphia Eagles 11-4
Dallas Cowboys 10-5
New York Giants 8-7
Washington Redskins 4-11

A hétfő esti rangadó hozta a forduló másik hosszabbításos meccsét. A Bears odahaza tudta legyőzni a Minnesotát, Favre-ék így már nem szerezhetik meg a hazai pálya előnyét, és még az sem biztos, hogy az első playoff-körben pihenhetnek. A speciális egység folyamatosan jó pozíciót biztosított Jay Cutlernek, aki a hosszabbításban a Bears második labdabirtoklásából adott negyedik TD-passzával (Aromashodu 7 elkapás, 150 yard) döntötte el a mérkőzést.
Chicago Bears - Minnesota Vikings 36-30 (h.u.)


NFC NORTH
Minnesota Vikings 11-4
Green Bay Packers 10-5

Chicago Bears 6-9
Detroit Lions 2-13

Az AFC-ben megvannak a csoportgyőztesek: Indianapolis (S), San Diego (W) New England (E), Cincinnati (N), és a sorrend is már csak az utóbbi két helyen kérdéses. A Wild Card-ra öt csapat jelenktezik 8-7-es mutatóval, méghozzá ebben a sorrendben: Denver, New York Jets, Baltimore, Houston, Pittsburgh.

Az NFC-ben ismerjük az összes playoff-résztvevőt, csak a sorrendjük változhat. A New Orleans (S) már biztosan az élen marad, míg a jelenleg harmadik Minnesota (N) előtt helyezkedő Philadelphiával még helyet cserélhet a hatodik Dallas, és az Arizona (W) is befoghatja a Vikings-t, tehát a 2. és 5. helyek között még viszonylag sok kombináció lehetséges.

A playoff szempontjából érdekes találkozók az utolsó körben:

Vasárnap 19.00
Houston Texans - New England Patriots
Minnesota Vikings - New York Giants
Miami Dolphins - Pittsburgh Steelers

Vasárnap 22.15
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles
Oakland Raiders - Baltimore Ravens
Arizona Cardinals - Green Bay Packers

Hétfő 02.20
New York Jets - Cincinnati Bengals



Rovatok