Index Vakbarát Hírportál

Fekete Hétfő az NFL-ben: kirúghatják a liga negyedét

2016.01.04. 12:58

Az NFL-alapszakasz végével beindul az ilyenkor szokásos edzőváltási hullám, több csapatnál már a Fekete Hétfőt sem várták meg, amikor a legtöbb edzőt meneszteni szokták. Összeszedtük az edzőváltáson átesett vagy előtt álló csapatokat, és hogy hol milyen teendők várnak az újakra. 

Akiknek már annyi

New York Giants (6-10) - Tom Coughlin - távozik

Miért rúgják ki? A Giants a Patriots ellen megnyert Super Bowl óta nem jutott a rájátszásba, vagyis zsinórban négyszer ragadtak az alapszakaszban, és elfogyhat a türelem. Bár Coughlin azt mondta, hogy előbb beszélni akar a vezetőséggel, ami hétfő este meg is történt, és az a döntés született, hogy változás lesz a főedzői poszton. Azaz nem marad az NFL legidősebb, 69 éves edzője. Két Super Bowlt nyert vele a csapat, és a tizenkét főedzői idénye alatt ötször jutottak a rájátszásba. Coughlin szerint a franchise érdekében történik a váltás.

Mire lehet építeni? Meglehetősen sok mindenre, sőt, talán ez lehet az egyik legvonzóbb állás, ha tényleg kirúgják Coughlint. Ott van a keretben a kétszeres Super Bowl-győztes Eli Manning, korunk legnagyobb elkapótehetsége, Odell Beckham Jr., és még a védőfal is képes félelmet kelteni az ellenfelekben, igaz az erősítés rájuk fér, és bár a többi egység közül egyik sem tökéletes, bőven van felhasználható pénzük az erősítésre. És az sem hátrány, hogy az NFC East csoportban továbbra sincs igazán kiemelkedő csapat, vagyis nem indulnak hátrányból.

Jelöltek: Konkrét jelöltek még nincsenek. 

Hol draftolnak? 1/10

Cleveland Browns (3-13) - Mike Pettine: kirúgva

Miért rúgták ki? A Cleveland Browns reménytelen útkeresése idén is folytatódott. Azt már állítólag korábban eldöntötték, hogy Mike Pettine-től megszabadulnak, de ezt csak az utolsó meccsük után jelentették be hivatalosan. Megy vele az általános igazgató, Ray Farmer is. A Browns mindent megtett azért, hogy egy diszfunkcionális csapat benyomását keltse, az irányítóhelyzet továbbra is egy káosz. Az új általános igazgató Sashi Brown lett, aki totális kontrollt kapott az 53 fős keret fölött.

Mire lehet építeni? Nem túl sok mindenre. A keret nagy átalakításra szorul, amin csak ront, hogy 2012 óta a negyedik vezetőedző kezdheti meg a munkáját a nyár előtt. Első lépésként mindenképp egy hosszú távon használható irányítót kellene beszerezniük, amire a draft második választásával esélyük is van, de ennél is fontosabb, hogy türelmesek legyenek vele, mert az idén drafolható QB-k között nem látszik A 10 Évente Egyszer Születő Tehetség. Az elmúlt években rendre hibáztak a drafton, és az olyan igazolások sem jöttek be, mint az elkapó Dwayne Bowe, úgyhogy lesz kiket takarítani a keretből. Pénz közepesen áll rendelkezésre igazolásokra, de a mostani 16 milliós salary cap hely csak nőhet.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

Jelöltek: Chip Kelly. Mert azért van olyan hely, ahol még szívesen látnák. Pláne, hogy az egyetemi évek alatt az Oregonhoz meg akarta szerezni Johnny Manzielt. Más kérdés, hogy Manziel valószínűleg repülni fog, elegük lett a pályán kívüli hülyeségeiből. Az első interjút már kedden meg is tartja a csapat, méghozzá a korábban a Billst vezető, jelenleg a Jacksonville támadói mellett dolgozó Doug Marrone-nal, de a Lions védőkoordinátorát, Teryl Austint, illetve a Bears támadókoordinátorát, Adam Gase-t is szeretnék meghallgatni.

Hol draftolnak? 1/2

San Francisco 49ers (5-11) - Jim Tomsula: kirúgva

Miért rúgták ki? Azok után, hogy a 49erst 2014 után elhagyta a vezetőedző Jim Harbaugh, illetve több, mint a csapat fele, várható volt, hogy a komoly tapasztalat nélkül, belülről kinevezett Jim Tomsula nem sok sikert hoz a csapatnak. Ez így is lett, ráadásul az új edzői stábnak a Harbaugh által remekül menedzselt irányítót, Colin Kaepernicket sem sikerült jól kezelnie, és totál lezüllesztették, nem is valószínű, hogy marad.

Mire lehet építeni? Már most 39,2 millió üres helye van a fizetési sapka alatt a csapatnak a visszavonulások miatt, igaz, ezzel együtt jár az is, hogy nincs tele sztárokkal a keret. Colin Kaerpernicket alighanem elcserélik egy magas draft pickért, ezzel megindulhat az újjáépítés. Persze az csak papíron hangzik egyszerűnek, hogy kell egy jó edző és egy jó irányító, hiszen csapatok akár bő 10 éveket is tölthetnek a mezőny alján ezzel a feladatsorral. Marad viszont Trent Baalke GM-nek, pedig sokan benne látják igazán a problémát. 

Jelöltek: Vasárnap este bedobták a saintses Sean Payton edző nevét. Állítólag őt már tavaly is érdekelte volna a San Franciscó-i állás. Ha tényleg idekerülne, még az sincs, kizárva, hogy Drew Brees is követné New Orleansból. Hétfőn tovább bővült a jelöltek listája, az ESPN szerint ugyanis Chip Kelly és Mike Shanahan is a 49ersnél köthet ki.

Hol draftolnak? 1/7

Philadelphia Eagles (7-9) - Chip Kelly: kirúgva

Miért rúgták ki? Az Eaglesnél nem várták meg az újabb csalódást keltő szezon után a szezon végét, már a múlt héten kirúgták Chip Kelly vezetőedzőt, miután zsinórban másodjára nem jutottak be a rájátszásba. Voltak elég nagy vihart kavaró döntései, azok után pedig, ahogy a kerettel bánt. A szezon végére reménytelen volt a csapat játéka, ám ahogy elküldték, az Eagles egyből látványos, könnyed játékkal zárta a szezont. Túl nagy hatalmat kapott, amit nem tudott kordában tartani, vagyis mondhatjuk, hogy a vezetőedző Chip Kelly az általános igazgató helyére beugró Chip Kelly döntéseibe bukott bele.

Mire lehet építeni? Kelly amellett, hogy sok tehetséges játékost elkergetett Philadelphiából, legalább annyit be is gyűjtött, csak épp nagyon magas áron, és valahogy összekovácsolni sem sikerült őket. DeMarco Murray és Byron Maxwell szerződéseit nagyon nehéz lesz rendbe tenni, pedig a támadófal és a teljes védelem is komoly tatarozásra szorul, és azt se feledjük, hogy megbízható irányító sem maradt a keretben.

Jelöltek:  A Kansas City Chiefsnél offensive coordinatorként dolgozó Doug Pederson a favorit, és ő korábban már dolgozott az Eaglesnél, négy évet töltött el a csapatnál. Ha viszont a saintses Sean Payton is elérhetővé válik, akkor őt is elkezdhetik ostromolni, de állítólag ők is érdeklődnek Adam Gase, illetve a Clevelandben nemrég megbukott Pat Shurmur iránt.

Hol draftolnak? 1/13

Rezeg a léc

New Orleans Saints (7-9) - Sean Payton

Miért rúghatják ki? Habár Sean Payton edző nemrég még lelkesen mesélte, hogy esze ágában sincs elmenni New Orleansból, de már jó ideje lehet arról hallani, hogy távozhat. Drew Brees hiába tesz meg mindent tőle telhetőt, de körülötte gyenge a csapat. Ő azt mondta a napokban, hogy rá és Paytonra is lehet számítani jövőre. A védelem teljesen elfogyott a Saintsnél, de a támadók közül is kikoptak a meghatározó játékosok, ideje megnyomni a reset gombot.

Mire lehet építeni? 2016-ban nem sokra. Költhető pénz nincs a csapatnál, a jövőre pedig már 37 éves irányító, Drew Brees elviszi a fizetési keret ötödét – ha megtartják, nem tudnak erősíteni, ha elküldik, akkor sem lesznek sokkal jobb helyzetben, és irányítójuk sem lesz. Kell pár év, hogy a mostani, túl nagyra nőtt szerződéseket valahogy kipucolják, utána kezdődhet csak az igazi újjáépítés, vagyis ha lesz új stáb, az alapok lerakása lesz a fő feladatuk.

Jelöltek: Mindenki arra vár, mi lesz Sean Paytonnal. Ha megy, akkor a hírek szerint egy második körös draftpick lesz az ára. 

Hol draftolnak? 1/12

Tennessee Titans (3-13) - Mike Mularkey

Miért rúghatják ki Mularkeyt is? Már az idény közben repült Ken Whisenhunt, őt váltotta a házon belülről érkezett Mike Mularkeyt, akit állítólag marasztaltak volna, de a csapat tulajdonosi helyzete elég bizonytalan, és ez a hírek szerint a franchise-on belüli hangulatra is eléggé rányomja a bélyegét. Mularkeyt csak az idény végéig nevezték ki, nem okozott csalódást ugyan, de komolyabb névvel képzelik az újrakezdést. Ugyanakkor hétfőn már bejelentették, hogy Mularkeyt behívják interjúra, és Ruston Webster általános igazgató távozik. 

Mire lehet építeni? Ha lehet vonzóbb állás a Giantsnél, akkor a Titans az: egy frissen drafolt, még egészséges és rendkívül tehetséges irányító, elfogadható mennyiségű költhető pénz, és az első választás a drafton, amivel az általuk legnagyobbnak látott tehetséget vihetik, vagy akár el is cserélhetik ezt a sokat érő helyet. Az irányító Marcus Mariota mellett a támadófalban is megvannak az alapok, az elkapóik is rendben vannak és a védelem sem teljesen reménytelen, vagyis csak pár, nem is annyira tátongó lyukat kell betömni. Az egyetlen negatívum a tulajdonosi helyzet: ha Bud Adams örökösei nem adják el a csapatot, a vezetőség jelentős része távozhat, ami megingathatja a stabilitást, egy új tulajdonos viszont mindig bizonytalanságot hoz magával.

Jelöltek: Chip Kelly, mert ismét együtt dolgozhatna kedvenc egyetemi irányítójával, Marcus Mariotával, de az sem kizárt, hogy Mularkey maradhat a helyén, a vezetőségen belül ugyanis többen kitartanának mellette.

Hol draftolnak? 1/1

Miami Dolphins (6-10) - Dan Campbell

Miért rúgták ki őket? Már októberben kirúgták Joe Philbint, miután 1-3-as mérleggel indult az idény, tőle az addig a tight endeket edző Dan Campbell vette át a melót. Csodát nem csinált, de legalább nem álltak bele a földbe, és egy Patriots elleni győzelemmel zárták az alapszakaszt. Campbell a szezon végéig jó volt, de hosszabb távon a tapasztalat hiánya miatt még nem érett arra, hogy egy csapatot rábízzanak.

Mire lehet építeni? Az irányító Ryan Tannehill ugyan megosztja a ligát, de vele még mindig jobb helyzetben van a Dolphins, mint sok másik csapat. Az offense nagyjából rendben van, a védelem pedig még úgy is erős papíron, ha pár túlfizetett játékost (Brent Grimes, Dion Jordan) kitakarítanak. Ha megfelelő kézbe kerül a csapat, nem elérhetetlen a rájátszás, bár jobban belegondolva, úgy 6-8 éve, minden évben ezt mondjuk a Dolphinsról.

Jelöltek: Adam Gase, a Denver Broncos korábbi, a Chicago Bears jelenlegi támadókoordinátora. De a korábban a Redskinsnél dolgozó Mike Shanahan is képben van, sőt, ő a héten már interjúra is megy. 

Hol draftolnak? 1/8

Akik megúszták

Indianapolis Colts (8-8) - Chuck Pagano - marad

Miért rúghatták volna ki? Már az idény alatt is sokszor lehetett hallani, hogy Pagano és a vezetőség viszonya nem a legjobb, és a szezonban több kritikus időszak is volt, amikor a levegőben lógott a kirúgása, ahogy a múlt szezon után is. Nagyon úgy nézett ki, hogy kevés az esélye annak, hogy marad.

Aztán keddre virradóra kiderült, hogy mégis hosszabbított a csapattal, ám ami a nagyobb probléma, hogy Ryan Grigson továbbra is marad. 

Mire lehet építeni? Adott egy szupersztár-irányító Andrew Luckban, aki ugyan lassan kezdte a szezont, majd sorozatos sérülések miatt ki is dőlt, de szeptemberre 100 százalékos lehet. Luck mellett már a jövő elkapója is megvan T. Y. Hiltonban, ám az irányító az utolsó évét kezdi az újonc szerződésével, a hosszabbítás pedig nagyon drága lehet. A legnagyobb gond az általános igazgató Ryan Grigson, aki évek óta rosszul draftol és igazol, ezért sem a védelem, sem a támadófal nem erősödik, amíg ő marad, az edzői stáb sem sok javulást tud hozni.

Hol draftolnak? 1/18



Rovatok