Index Vakbarát Hírportál

Ránézésre seggfej, közelebbről szupertehetség

2018.04.29. 20:11

Tavaly márciusban jelent meg egy rendőrségi videó, amin az egyetemi sztár Baker Mayfield részegen megpróbál elrohanni egy járőr elől Arkansas államban egy igazoltatás után. Mayfield gyors játékosnak számít, de a rendőr úgy vadászta le, mint a legdühödtebb amerikaifutball-védő, aztán kattant is a bilincs. Őrizetbe vették, mert részegen randalírozott, és ellenállt a rendőri intézkedésnek. Végül megúszta 35 óra közmunkával. 

Az eset után bocsánatot kért mindenkitől a világon, de az ilyesmi nagyon rossz fényt vethet egy draftra készülő egyetemi játékosra, pont ilyennel szokták elásni magukat a profi csapatoknál. Pedig még csak ezután jött utolsó szezonja az Oklahománál, ami alatt bőven tett arról, hogy a pályán kívüli dolgait emlegessék ahelyett, hogy arról beszélt volna mindenki, mekkora ász.

A szezon elején az Ohio State-tel játszottak nagyon fontos rangadót, nyertek is idegenben, aztán jött Mayfield attrakciója. A meccs végen fogta az Oklahoma zászlóját, és beletűzte az Ohio State logóba a pálya közepén, jelezve, hogy visszavágtak egy korábbi vereségért. Nem tűnik nagy dolognak, de mégis sokan kiakadtak, és sportszerűtlennek, éretlennek tartották, amit csinált, szóval jött az újabb bocsánatkérés. 

A Kansas elleni alapszakasz-meccsükön már az ellenfél hergelte azzal, hogy nem fogtak vele kezet az érmefeldobásnál. Nyilván tudták, hogy Mayfieldet könnyű feldühíteni. Ez sikerült is, mert a vezetésével lemosták a Kansast, az irányító pedig a meccs vége felé a tökét markolászva mutogatott a másik csapat játékosinak, amiért egy félmeccses eltiltást kapott saját csapatától - nekik volt kellemetlen, hogy így égeti őket. 

Ne maradjon le semmiről!

Egyik sem volt nagy balhé, de közben szépen lassan kiérdemelte a Johnny Manziel-párhuzamot a sajtótól. Manziel volt az a játékos, aki egyetemi irányítóként zseniális volt, aztán miután a Cleveland Browns draftolta a NFL-be, másfél szezon alatt kibuktatta magát a ligából. Akkor zavarták el végleg, amikor szezon közben parókában és műbajuszban ugrott el Vegasba kaszinózni, hogy ne ismerjék fel. 

Más lapok Ryan Leafhez, minden idők egyik legnagyobb NFL-es melléfogásához hasonlították Mayfieldet. Válasza erre az volt, hogy elkezdte listázni az őket kritizáló lapokat és újságírókat, hogy motivációként használja fel a kritikákat. 

Ez megint olyan dolog, amin lehet csak röhögni, de mivel már az egyetemi karrierje is balhéval indult, szép lassan gyűlt a lajstrom. A sztori annyi volt, hogy a Texas Techben kezdte egyetemi pályafutását, első évében rögtön a főcsoportja legjobb támadójátékosává választották. Csakhogy az idény után bejelentette, elhagyja a Texas Techet, mert nem jön ki az edzői stábbal. A transzfer miatt ki kellett hagynia a következő évet az NCAA szabályai miatt, úgyhogy egy év kényszerszünet után kezdőként robbant be az Oklahoma Soonersbe, ahol az egyetemi csapat legendája lett három év alatt. 

Sorra gyűjtötte be az év játékosa címeket, két olyan idényt produkált, melyekben az egyetemi foci történetének legerősebb irányítói mutatóit hozta össze. Tényleg nem ismert félelmet a pályán, sokszor egymaga cipelte a hátán a csapata támadójátékát, egyszemélyes show-kat nyomott. Utolsó évében végül bezsebelte az egyetemi szinten elérhető legnagyobb elismerést: megkapta a Heisman-trófeát. Még ebben a szezonban a rájátszásba vezette az Oklahomát, ahol csak egy őrült, hosszabbításos meccsen kaptak ki a Georgiától az elődöntőben. 

A draft előtt konszenzus volt arról, hogy Mayfield kreatív, baromi tehetséges quarterback, született vezéregyéniség, bár a karakterével lehetnek gondok. Erre ő rátett egy lapáttal azzal, hogy Brett Favre legendás draftfotóját reprodukálta, amin a későbbi NFL-legenda otthonában fogadja a hívást, hogy draftolták. Nyilván ezzel üzenni akart, hogy hasonló pályafutát kíván befutni, mint a Super Bowl-győztes Favre.

Favre vette a lapot, és sok szerencsét kívánt Mayfieldnek, akit néhány órával később 1/1-esként draftolt a Cleveland Browns.

Érdekes házasság lesz ez, pláne, hogy nem is olyan rég már befürödtek az elsőkörös Johnny Manziellel, emiatt kevesen gondolták, hogy megint megpróbálják egy problémás emberre bízni a csapat jövőjét. 

És Mayfieldnek sem lesz könnyű dolga, mert egy igazi irányítótemetőbe érkezik. 1999 óta 28 irányító kezdett a Cleveland Brownsban, ami rettenetes szám, máshol két évtized alatt 2-3 ember játszik a poszton. Mayfieldhez hasonlóan ötöt az első körben draftolt a csapat. Egy közös van bennük: mindannyian sorra elvéreztek, és alig tudtak értelmezhető szezont kihozni clevelandi éveikből. Ezt a sorozatot kellene megtörnie valahogy, illetve neki és Tyrod Taylornak. 

Mert a Browns előre közölte Mayfielddel, hogy az ősszel az NFL-ben edződött, nyáron a Buffalo Billstől megszerzett Taylorral fognak kezdeni, az újonc csere lesz, amibe ő bele is egyezett, de leszögezte: harcolni fog. Meg azt is, hogy Taylorral egyetlen céljuk lesz, megtörni a Browns irányítóátkát. 

Van ugyanis egy legendássá vált Browns-mez, amire 1999 óta az összes felsült irányító neve felkerült, hogy kifejezze azt a végtelen szomorúságot, ami a clevelandi irányítóhelyetet jellemzi. Amikor a Cleveland Cavaliers 2016-ben bajnok lett az NBA-ben, a mezt is visszavonultatták, de sokan hobbiból tovább vezették a szégyenlistát. 

Mayfield azt tervezi, hogy a következő években ezt is elfeledteti az emberekkel. "Tyroddal együtt azon leszünk, hogy ne kerüljön fel több ember neve arra a mezre. Clevelandért fogunk harcolni" - mondta, miután draftolták.



Rovatok