Index Vakbarát Hírportál

A szuperhatalmat legyőzve ért véget a 41 éves böjt

ncaa
2022.01.11. 10:20
A Georgia Bulldogs nyerte meg a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) 2021-es kiírását, miután az indianapolisi nagydöntőben 33–18-ra legyőzte a rivális Alabama Crimson Tide-ot.

Utóbbi együttes a Nick Saban-érában 2009 óta hatszor lett bajnok, többször pedig döntőzött, a mostani idényt címvédőként várta.

Az ugyancsak az SEC-konferenciában szereplő Georgia Bulldogs az 1980-as évad óta hiába várt az újabb elsőségére, de remek védelmének nagyban köszönhetően szenzációsan menetelt 2021-ben, az első 12 meccsét egyaránt megnyerte, miközben összesen 74 pontot engedett az ellenfeleknek.

A konferencia elsőségéről döntő ütközeten viszont a Texas A&M-től korábban kikapó, az Auburnt négy hosszabbítás után megverő Alabama 41–24-re legyőzte ellenfelét, így megkaparintotta az első kiemelést, a Cincinnati legyőzésével pedig bejutott a fináléba, ahol a Michigant felülmúló Georgia ellen jöhetett a visszavágó.

A finálé sokáig igazi védelmi csatát hozott. Az Alabama hiába jutott el többször is az ellenfél célterületének közelébe, rendre csak mezőnygólokig jutott, így az egy TD-t jegyző Georgia 11 perccel a vége előtt 13–12-re vezetett.

Akkor egy labdaszerzés után Cameron Latu 3 yardos elkapásával csak megtört a jég, és touchdownt szerzett az Alabama is, amely a kétpontos kísérlet elrontásával együtt is 18–13-ra fordított.

Ezt követően viszont jött a Buldogok hengere, a meccs legjobb támadójátékosának megválasztott Stetson Bennett előbb Adonai Mitchellnek, majd Brock Bowersnek adott TD-passzt, a meccset pedig Kelee Ringo interception utáni visszahordott pontszerzése zárta le végleg. 33–18-ra nyert a Georgia, amely így 2007 óta először verte meg a riválisát.

Az egyetemi évad legjobb játékosának megválasztott Bryce Young 369 yardja és egy TD-je mellett kétszer is eladta a labdát, a futójáték 28 kísérletből pedig csupán 30 yardot tudott megtenni, miközben a Georgiánál 30 nekiiramodásból 140 yard jött össze.

AMERIKAI FUTBALL, EGYETEMI BAJNOKSÁG (NCAA)
DÖNTŐ
Georgia Bulldogs (3.)–Alabama Crimson Tide (1.) 33–18 (0–3, 6–6, 7–0, 20–9)

(Borítókép: A meccs legjobb támadójátékosának megválasztott Stetson Bennett ünnepli a bajnoki címet. Foró: Kevin C. Cox / Getty Images)



Rovatok