Index Vakbarát Hírportál

Magyar válogatott az Indexnek: Ezeket a játékosokat egy éve még tévén néztük

Történelmet írt a Fehérvár Enthroners, hiszen első magyar amerikaifutball-csapatként szerepelhet az európai szuperligában, az ELF-ben. Két mérkőzésen van túl eddig az együttes: a Berlin elleni hazai találkozón sikerült az első pontokat feltenni a táblára, a Frankfurt Galaxy ellen pedig már két touchdownt is jegyzett a csapat. Szőke Péterrel és Trembulyák Péterrel, az Enthroners két játékosával beszélgettünk az eddigi tapasztalataikról.

Korábban már több amerikaifutball-bajnokság szerveződött Európában, de közülük valamennyi rövid úton megbukott – a nyolc évet megélt NFL Europe mondható a legsikeresebb próbálkozásnak –, éppen ezért a sporttal foglalkozó szakemberek erős szkepticizmussal fogadták ezt a próbálkozást. A liga szervezői ennek ellenére belevágtak a bukásra ítélt projektbe, és 2020 decemberében bejelentették az első két csapat indulását a ligában. Őket további hat együttes követte 2021-ben, köztük az NFL Europe-ból már ismert Frankfurt Galaxy és a Hamburg Sea Devils.

A német ajkúak uralják a ligát

Az első idényt épp e két csapat uralta, döntőjükből pedig a frankfurtiak jöttek ki győztesen (32–30). Tavalyra már 12-re nőtt a létszám, öt ország csapatai pedig kettő (északi és déli) helyett már három (északi, középső és déli) csoportban viaskodtak a rájátszásba jutásért. A fináléban ezúttal is érdekelt volt a hamburgi csapat, de ismét alulmaradt, épp az egyik újonc, a Vienna Vikings ellenében (15–27).

Az ELF egyértelmű célja, hogy az NFL Europe korszakában meglévő izgalmakat ismét visszahozza az amerikaifutball európai rajongói számára. Ellentétben az NFL Europe-pal, az ELF elsősorban nem a tengerentúli játékosok képességeire szeretné építeni bajnokságát, éppen ezért szigorú anyagi szabályozások vonatkoznak a csapatokra. Nagyobb hangsúlyt kapnak ezáltal az európai játékosok, akik közül a legjobbak potenciálisan egy tengerentúli szerződés kiharcolásában is reménykedhetnek.

Hol lehet követni?

A találkozókat az Egyesült Államokból és még Délkelet-Ázsiából is nyomon lehet követni, itthon az Aréna4 szerezte meg a közvetítési jogokat, de a liga honlapján is nézhetik a szurkolók a mérkőzéseket.

A mostani kiírásra tavaly májusban jelentették be, hogy a Fehérvár Enthroners, a Milano Seamen és a Helvetic Guards is csatlakozik, érkezett még később a Munich Ravens, a Paris Muskateers és a Prague Lions, az egyedüli vissza nem térő csapat pedig az Istanbul Rams lett, így ebben az évadban 17 gárda küzd meg az elsőségért.

A leggyorsabb ütemben fejlődő magyar csapat

A Fehérvár Enthronerst 2007 novemberében alapította meg néhány lelkes fiatal, akik egy internetes fórumon ismerkedtek meg egymással. Első szezonjukat 2009-ben játszották a magyar harmadosztály küzdelmeiben. A dinamikusan fejlődő egyesület 2016-ban hatalmas áttörést ért el azzal, hogy Magyarországon mindmáig az egyetlen hivatalos amerikaifutball-pályának számító First Field lett a csapat új otthona.

Két évvel később, 2018-ban a csapat feljutott a magyar kiemelt ligába, a Hungarian Football League-be (HFL), 2019 óta pedig minden idényben döntős volt az együttes: kétszer meg is nyerte a sorozatot.

A csoportok beosztása

  • Keleti konferencia: Fehérvár Enthroners, Berlin Thunder, Leipzig King, Prague Lions, Vienna Vikings, Panthers Wroclaw
  • Középső konferencia: Barcelona Dragons, Helvetic Guards, Milano Seamen, Munich Ravens, Stuttgart Surge, Raiders Tirol
  • Nyugati konferencia: Cologne Centurions, Frankfurt Galaxy, Hamburg Sea Devils, Paris Musketeers, Rhein Fire

Az alapszakasz június 3-án indult, és az idény a szeptember 24-i, duisburgi fináléval zárul. A playoffba a három csoportgyőztes mellett a három legjobb mérlegű csapat kerül be konferenciáktól függetlenül. 

Döcögős kezdés

Nem indult egyszerűen a Fehérvár Enthroners számára a 2023-as ELF-szezon, hiszen rögtön a liga egyik élcsapata, a Berlin Thunder ellen kellett volna felvennie a ritmust a Koronázóknak. A fehérvári egyesület néha ugyan mutatott életjeleket, de végül simának mondható, 36–3-as vereséget szenvedett. Pozitívum, hogy Szőke Péter révén a csapat megszerezte első pontjait az európai szuperligában.

Ha azt mondtuk, hogy nehéz volt a kezdet, akkor ez a folytatásra hatványozottan igaz, hiszen az első kiírás győztese, a Frankfurt Galaxy várt a Fehérvárra. Némi reményt jelentett a magyar csapat számára, hogy a vendégek a mérkőzés előtt elvesztették kezdő irányítójukat, Jakeb Sullivant, azonban így is magabiztos játékkal, 48–13-ra múlták felül a magyar bajnokot.

„Ezeket a játékosokat egy éve még tévén néztük”

Az első meccsek tapasztalatairól a Fehérvár Enthroners két játékosával, Szőke Péter rúgójátékossal és a magyar amerikaifutball-válogatott védőfalemberével, Trembulyák Péterrel beszélgettünk.

Elsőként mindkettejüket arról kérdeztük, miben más ez a liga, mint a magyar kiemelt osztály. Szőke szerint természetesen sokkal magasabb szint, mint amihez szokva voltak, de 

az első két meccs alapján – függetlenül az eredménytől – egyáltalán nem érzi, hogy olyan messze lennének a liga színvonalától, mint azt előzetesen gondolták.

Trembulyák úgy látja, a legnagyobb különbség a gyorsaságban és a méretekben keresendő. Mint mondta: technikailag nem csinálnak mást az ellenfelek, mint a magyar játékosok, de ezt sokkal gyorsabban és agresszívebben viszik véghez. 

Úgy jönnek, mintha az életünket akarnák. Rám fekszik, megtapos, megpróbál összetörni. Ha egy másodpercre is lankad a figyelmem, ezek »megölnek«

– fogalmazott a fehérváriak védője, aki kiemelte, hogy az edzésmennyiségben is jelentős lemaradásban van a magyar csapat. Példaként említette a Berlin Thunder játékosait, akik heti hatszor edzenek, míg Fehérváron ennek csak a felére van lehetőség

Nem is tudunk többet megoldani, másnap pedig el kell menni dolgozni, ami nem mindig esik jól

– tette hozzá.

Zárójelben érdemes megjegyezni, hiába beszélünk félprofi bajnokságról, a fehérvári játékosok egytől egyig munka mellett csinálják ezt a sportot, az idejüket, pénzüket és egészségüket nem kímélve.

Kiemelték, hogy ebben a ligában egyelőre a többi újonccsapat számára sem sok babér termett, így az elvárás napról napra a fejlődés terén fogalmazódik meg, nem a nyert meccsek számában. Az Enthroners védőfalembere szerint olyan ez, „mintha a Ferencvárost benevezték volna a Premier League-be”.

Ezeket a játékosokat egy éve még tévén néztük

– hangsúlyozta Trembulyák Péter.

Szőke Pétert arról is kérdeztük, milyen érzés volt a Fehérvár Enthroners történetének első pontjait megszerezni az ELF-ben.

Befutottam, kimértem, ahogy előtte ezerszer edzéseken, nem foglalkoztam se ellenféllel, se helyszínnel, se kamerákkal. Mindez csak utólag tudatosult. Előbb jutott eszembe kimutatni a tribünre a szüleim felé, mint hogy eljusson az agyamig az egész. A rúgás ilyen szempontból egy beszűkült, steril pillanat volt

– mesélte Szőke. Hozzátette: kettős érzések maradtak benne, hiszen hiába a pontszerzés, végül vereséget szenvedtek.

Egy fokkal könnyebb mérkőzés vár most az Enthronersre, hiszen hétvégén a német Leipzig Kings csapatához utaznak. A lipcseiek ugyan már tavaly részesei voltak a ligának, de az előző szezonhoz képest jelentősen meggyengült az együttes kerete, így a fehérváriak jóval kedvezőbb előjelekkel készülhetnek erre a találkozóra, mint az első kettőre.

A fehérváriak menetrendje

  • június 3.: Fehérvár Enthroners–Berlin Thunder 3–36
  • június 10.: Fehérvár Enthroners–Frankfurt Galaxy 13–48
  • június 17.: Leipzig Kings–Fehérvár Enthroners
  • június 24.: Panthers Wroclaw–Fehérvár Enthroners
  • július 2.: Fehérvár Enthroners–Vienna Vikings
  • július 9.: Berlin Thunder–Fehérvár Enthroners
  • július 15–16.: pihenőhét
  • július 23.: Fehérvár Enthroners–Prague Lions
  • július 30.: Frankfurt Galaxy–Fehérvár Enthroners
  • augusztus 5–6.: minden csapatnak pihenőhét
  • augusztus 12.: Fehérvár Enthroners–Leipzig Kings
  • augusztus 19.: Prague Lions–Fehérvár Enthroners
  • augusztus 26.: Vienna Vikings–Fehérvár Enthroners
  • szeptember 3.: Fehérvár Enthroners–Panthers Wroclaw


Rovatok