Index Vakbarát Hírportál

Még mindig a SEC a legkeményebb

2014. augusztus 27., 19:24 Módosítva: 2015.04.29 17:01

sec.jpg

Kár lenne tagadnunk, hogy odavagyunk a délkeleti konferenciáért,  a SEC-ért. Idén is egy rakás dolog miatt lesz érdemes nézni, hogyan csinálják ezt délen. Vannak olyan szakértők, akik már most arról fantáziálnak, hogy 2005 után először lehet olyan döntő, melyben nincs SEC-es csapat, de elég nagy hülyeség lenne már most leírni őket, még úgy is, hogy minden csapatnál sok meghatározó játékos távozott, akik az NFL-ben folytatják. 

teljes bejegyzés

Elég volt egy vállsérülés, hogy minden boruljon

2014. augusztus 27., 14:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A BIG Ten 2014-re történelmi bővülésen ment át, hiszen az idei szezont már 14 csapattal kezdi meg a konferencia, amelyben bő egy héttel ezelőttig minden úgy nézett ki, hogy az Ohio State-ről és a Michigan State-ről szólhat a szezon. Aztán jött Braxton Miller sérülése, és minden borult.

teljes bejegyzés

A 222-0, ahol egyszer se passzolt a győztes

2014. augusztus 26., 13:02 Módosítva: 2016.10.07 09:41

GaTech-Cumberland_game_ball_1.jpg

A college football-történelem egyik legendás labdája kerül vissza hamarosan ahhoz az egyetemhez, ahova a leginkább való. Volt egy mérkőzés 1916 októberében, ahol is a Georgia Tech Engineers fogadta a Cumberland University csapatát a college-bajnokságban. Az egész előzménye az volt, hogy utóbbi le akarta lőni futballprogramját, azonban kártérítést kellett volna fizetniük, ha nem állnak ki.

Végül összeszedtek tizennégy embert, és elutaztak a meccsre, melynek első negyedében egymás után vesztették el a labdákat, aminek a vége az lett, hogy már a félidőben 166-0 volt az állás. A Georgia Tech edzője az a legendás John Heisman volt akkoriban, akiről később a legjobb egyetemi játékosnak járó trófeát nevezték el. Ő akarta mindenáron megnyomni a meccset, mivel a régi rendszerben a csapatok rangsorolása még attól is függött, mennyi pontot szereznek.

Az egészben a legviccesebb Heisman félidei beszédje volt az öltözőben. „Lehet, hogy vezetünk, de ki tudja, ezeknek a cumberlandi fiúknak mi van a tarsolyukban. Még a végén meglepnek minket. Legyenek résen, uraim” – idézett a New York Times korabeli beszámolókat. 

GT_Cumberland_222_scoreboard.jpg

Persze meglepetés nem volt. Heisman csapata a második félidőben sem kegyelmezett: a vége 222-0 lett. Azóta sem nyert senki ilyen arányban. Érdekesek a statisztikák is: a Georgia Tech egyszer sem próbálkozott passzjátékkal, viszont 926 futott yarddal zártak, az ellenfél Cumberland pedig -96-tal. Tizenhatból két sikeres passzkísérletük volt, hat végződött interceptionnel. Heisman a meccs után mindkét csapatot meghívta egy steakvacsorára. A Georgia Tech a következő évben nemzeti bajnok lett vele. 

Ennek a legendás mérkőzésnek az egyik labdájára talált rá most egy aukción az egyetemen végzett Ryan Schneider, aki 40 388 dollárért nyerte meg a licitet. Az aukciósház sosem kaszált még ennyit labdán: a rekordot eddig a Green Bay Packers 1966-os győztes Super Bowlján használt egyik labda tartotta. Az erekelye néhány héten belül megérkezik hozzá, megmutatja a családnak, aztán viszi is egyetemnek, ahol majd kiállítják.

A Karmazsin Dagály és a többiek

2014. augusztus 26., 08:47 Módosítva: 2019.10.01 20:44
10

totisz_manziel.jpg

Drága olvasóink, a 120 yard-szerkesztőség igazi különleges poszttal készült nektek a college-szezon pár napon belüli indulásának alkalmából. Mivel a hazai médiában, a műfordításokban (ezúton is üdvözöljük az Európa Könyvkiadót és a SZTAKI szerkesztőit, ahol a quarterback még mindig hátvéd, a Crimson Tide meg a Karmazsin Dagály), sőt, az úgynevezett drukker-közbeszédben is nagyon gyakran szó szerint lefordítják az NFL-csapatok neveit, ezért úgy gondoltuk, hogy a college-csapatok sem érdemelnek kevesebbet, így elkészítettük Magyarország eddig első gyűjteményét, amiben – ki nem találnátok –, az egyetemi csapatok neveinek szabadon értelmezett fordítása szerepel.

Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen a helyhiány miatt csak az első osztály, a FBS csapatai fértek bele ebbe a gyűjteménybe, és az ilyen-olyan Tigersek vagy Bulldogsok számát is limitáltuk a redundancia csökkentése végett. A lista azonban így is impozáns, úgyhogy csak tessék!

teljes bejegyzés

Téglákkal vernék szét a közellenség fejét

2014. augusztus 25., 16:03 Módosítva: 2015.04.29 17:01

auburnfak.jpg

Az Alabama Crimson Tide-Auburn Tigers ősellentét idén már a szezon előtt új lendületet kapott, pedig még hónapok vannak a szezon Iron Bowljáig, a két alabamai csapat szezonbeli rangadójáig.

A szurkolótáborok közötti gyűlölethullám akkor tetőzött, amikor a Crimson Tide-drukker Harvey Updyke 2011-ben megmérgezte az Auburn University jelképének származó legendás tölgyfákat, miután a csapata kikapott a Cam Newton által vezetett riválistól. A Tigers-szurkolók ezeket a fákat mindig feldíszítették a győzelmek után. Updyke később egy rádióműsorba is betelefonált, hogy elmondja, ő volt a tettes, ezután tartóztattak le. Fél évet ült börtönben, örökre kitiltották a campus területéről, valamint college football-meccsekről, és kártérítést is kellett fizetnie. Pénze viszont nem nagyon volt a perköltségekre, úgyhogy az adófizetők állták. 

harvey.jpg

Az auburnösök vadászni kezdtek rá, gyerekeit is megfenyegették, ezért is szerveztek szeptember végére egy jótékonysági eseményt, melynek az lett volna a lényege, hogy bosszút lehet állni Updyke-on. A rendezvényt egy rákban elhunyt alabamai fiú egyik ismerőse akarta összehozni. A vonzerő az volt, hogy a 65 éves Updyke vállalta, hogy tortákkal meg hasonlókkal dobálják meg, az eseményen befolyt pénzből a rákbeteg gyerekeket támogatták volna. 

Ez azonban nem nagyon érdekelte a kemény magot, az Alabama Crimson Tide idén NFL-be draftolt irányítója, A.J. McCarron családja halálos fenyegetéseket kapott, miután kihirdették a rendezvényt, anyját és celebfeleségét, is megfenyegették. Harvey-nak is beígérték, hogy ételek helyett téglákkal dobálják meg, úgyhogy a szervezők ezek után jobbnak látták, ha az egészet lefújják.

A tavalyi Auburn-Alabama örökre emlékezetes marad, a Tigers a meccs legvégén egy elrontott Crims Tide-mezőnygól próbálkozás után szerzett touchdownt, és nyerte meg a mérkőzést hazai pályán. Később a SEC bajnokai lettek, és a nemzeti döntőbe is bejutottak, ahol az FSU verte el őket. Idén november 29-én lesz az Iron Bowl, a Crimson Tide otthonában.

A rivalizálás hátteréről írtunk tavaly, az ESPN 30 for 30 sorozatában meg egy fasza részt dobtak össze belőle.

Ahol 52 éve mindig telt ház van

2014. augusztus 25., 11:39 Módosítva: 2015.04.29 17:01

000_180549406.jpg

A college football-meccsek utánozhatatlan hangulatáról tavaly már írtunk, most a bajnokság egyik legrégebb húzódó, egészen elképesztő sorozatáról lesz szó, amit a Nebraska Cornhuskers tart.

A nebraskai csapat a legutóbbi 333 meccsén ugyanis minden egyes alkalommal megtöltötte a stadionját. A nagy sorozat még a hatvanas években, az 1962-es szezon novemberében kezdődött. Akkor egy Missouri elleni meccset bukott el a Cornhuskers 16-7-re, 32 ezer néző előtt, és azóta hiába bővítették már hétszer a Memorial Stadiumot, nem tudnak annyi széket berakni az arénába, hogy ne tudják megtölteni, függetlenül attól, hogyan megy a csapatnak.

A mai napig senkinek nincs ilyen sorozata az egész országban. A második a Notre Dame, de jóval le vannak maradva, 237 meccsel. Az egész egyébként még Bob Devaney edzősége alatt indult, akivel két bajnoki címet is nyert a Nebraska. Amikor a széria elérte a háromszázat 2009-ben, meghívták az azóta már elhunyt edző rokonait, unokáit, hogy emléket állítsanak neki. Mellesleg Devaney által elindított telt házas sorozat eredményessége se rossz, 282-43-on állnak.

000_450108663.jpg

A stadionban körülbelül 91 ezer szurkoló fér most el. Meglett annak az eredménye, hogy a múlt szezonra kibővítették: szeptemberben 91.471-en voltak a UCLA elleni meccsen, az átlagnézőszámukkal pedig a kilencedik helyen állnak a college-ban. Ha telt ház van, csak két olyan város, Omaha és Lincoln van az egész államban, ami népessége megelőzi meccsen őrjöngők számát. 

Az is sokat számít nyilván, hogy a jegyárak nincsenek az egekben; a Cornhuskers hazai mérkőzéseire például átlagban 86 százalékkal olcsóbbak a jegyek, mint a Notre Dame-nél. Az egyetem atlétikai programjának vezetői ezért is biztosak abban, hogy a sorozatot a következő években sem lesz nehéz folytatni, annak ellenére, hogy az utóbbi két évben valamelyest csökkent a tülekedés a jegyekért, de a reklámokkal és az akciókkal még így is simán megtöltik a hazai meccseket. A Cornhuskers szurkolói már azt is megmutatták, hogy a csapatot is szinte az egész állam elkíséri, ha nagy meccset játszanak, 2002-ben a Sea of Red hatvanezer nézővel utazott a Rose Bowlba.

A program idén ünnepli 125. születésnapját. A szezont augusztus 30-án otthon kezdik majd a Florida Atlantic ellen. 

 

Ott repül 150 kiló

2014. augusztus 25., 10:43 Módosítva: 2015.06.24 15:27
31

Javában megy a kanadai futballbajnokság, a CFL, az egyik vasárnap esti meccsen egészen látványos elkapással szerzett touchdownt Saskatchewan Roughriders játékosa.

teljes bejegyzés

Manning ilyet még nem csinált, Manziel végre megmutatta

2014. augusztus 24., 14:25 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Ugyan a Cleveland tegnap újra harmatos teljesítményt nyújtott, okot adhat a reménykedésre, hogy Johnny Football végre megmutatta, miért is neki kellene kezdő irányítóként vezetni a Browns most még közel sem playoff-esélyes csapatát. Ez a tökösség az, ami biztos, hogy hiányzik Hoyerből, nem hiába gondolja úgy nem egy szakértő, hogy a pár napja első számú irányítónak kijelölt veteránnal, Mike Pettine megásta saját maga, és csapata sírját. Megjegyezendő azonban, hogy Manziel mellett azért Hoyer is produkált egy mondhatni közepes teljesítményt, már ha elnézünk egy dobott interception és egy sack-fumble fölött. De amire most a Brownsnak szüksége lenne, az egy igazi playmaker, a hiányzó ösztönöket rutinnal nem lehet pótolni.

 

Ami e heti ellenfelüket, a St. Louis Ramset illeti, a várost sújtó társadalmi problémák mellett most fel kell dolgozniuk Sam Bradford esetleges újbóli kiesését. A tavaly térdszalag szakadással kimaradó volt Nr.1 draft pick, egy hete tért vissza a pályára, most sérült bal térdére kapott egy combosat. Pozitívum azonban, hogy Michael Sam ismét megmutatta, hogy tényleg képes NFL-ben játszani, és ezt már csak ő maga gondolja így. Az NFL történek első nyíltan coming-outolt játékosa kétszer is sackelte Manzielt, az első után jött is a money sign.

Az előszezon harmadik fordulójának legmeglepőbb eseménye Payton Manning taunting faultja, karrierje során valószínűleg az első. Az incidens Wes Welker agyrázkódása után következett, a liga jelenlegi legjobb irányítója nem díjazta a csapattársát kiütő könyököst, ami egyébként nem volt annyira szörnyű, inkább csak szerencsétlen. 

Welker számára nem ismeretlen ez a fajta a sérülés, tavaly kettő is kijutott neki belőle. Az apró slot receiverek kifejezetten veszélyeztetettek ebből a szempontból. Manning egyébként önmagához képes lassan kezdett, de utána két fenomális TD passzt adott, mindkettőt Emmanuel Sandersek.  

Steve Smith először tündökölt a Ravens csapatában, még az imént említett Sanders teljesítményét is simán veri. A 35 éves leendő Hall of Fame-er, két olyan play-t mutatott be, amit még fénykorában is top tenbe raktak volna.

Idén először Matt Ryan is megmutatta mire képes 224 yardot és két TD-ét dobott 18/23-ból. Passzaiból Julio Jonesnak és Devin Hesternek bőven is kijutott.

Drew Brees is visszatért tegnap, nem is rosszul (2 TD, 128 yard), Alex Smith viszont betlizett volt csapata ellen, kétszer is a red zone-ban kapták le, Tony Romot pedig egy félidő alatt háromszor is sackelték, a Dallas eddig az előszezonban háromból nulla.

A szombati eredmények teljes listája:

Tampa Bay 27, Buffalo 14

Miami 25, Dallas 20

Tennessee 24, Atlanta 17

Baltimore 23, Washington 17

New Orleans 23, Indianapolis 17

St. Louis 33, Cleveland 14

Minnesota 30, Kansas City 12

Houston 18, Denver 17

 

 

 

Egy meccset bírt az 1,2 milliárdos stadion gyepe

2014. augusztus 22., 10:17 Módosítva: 2015.05.02 05:32
45

Egy NFL-mérkőzést és egy fél edzést bírt a frissen átadott új San Franciscó-i stadion. Az 1,2 milliárd dollárból felhúzott arénára most ráköltenek még néhány százezret, mert balesetveszélyes lett. 

teljes bejegyzés

Csak a Real Madrid előzi a Dallas Cowboyst

2014. augusztus 21., 20:38 Módosítva: 2015.05.02 05:32
12

A Dallas Cowboys az amerikaifutball-liga (NFL) legértékesebb klubja a Forbes gazdasági magazin szerint.

teljes bejegyzés

Ezért lett Hoyer kezdő, de mi lesz Johnnyval?

2014. augusztus 20., 15:12 Módosítva: 2015.04.29 17:01

 

hoyer.jpg

A Cleveland Browns stábja azt ígérte, szerdára elmondják, melyik irányítóval kezd a csapat az alapszakaszban a Pittsburgh Steelers ellen. Így is lett, Brian Hoyer kapta meg a munkát, Johnny Manziel csak csere. 

Mike Pettine indokolt is: "Az elejétől kezdve ő volt a vezér. Úgy álltunk az egészhez, ha szoros lesz a verseny, akkor is inkább egy tapasztalt játékost választanék. Brian meggyőző volt a találkozóinkon, és jól dolgozott a csapattársaival a pályán, és az öltözőben is. Jól kezelte a helyzetet, pedig sok minden történt körülötte" - mondta az edző. Azt is kiemelte, hogy Hoyer példaértékű munkát végzett tavaly októberi súlyos térdsérülése után. 

Eldőlt tehát a szezon előtti egyik legnagyobb kérdés, Johnny Manziel csak csere lesz a Brownsnál, azok után, hogy második preseason meccsén csak szenvedett a Washington Redskins ellen, amikor pedig már nagyon elege volt, be is mutatott az ellenfél kispadjának. Pettine azt mondta korábban, minden szempontot figyelembe vesznek majd, amikor meghozzák a döntést, ez a fegyelmezetlenség is bejátszhatott. Na meg az alábbi statisztikák:

unnamed.jpg

Ez persze nem jelenti azt, hogy Manziel egész szezonjának reszeltek, ha Hoyernek nem megy az elején, márpedig kemény a menetrendjük (Steelers, Saints, Ravens, aztán bye), akkor megkaphatja a lehetőséget néhány hét után a korábbi Texas A&M-irányító. Róla is beszélt Pettine.

"Elégedett vagyunk azzal, ahol tart, megmutatta, hogy nagy utat tett meg, remekül megtanulta a playbookot, megmutatta, hogy kezelhető, és az offense vezére tud lenni. Biztosak vagyunk benne, hogy Johnnynak nagy jövője lesz nálunk"

Egy biztos, az NFL Network információi szerint a csapatnál rengetegen megkönnyebbültek, most, hogy végre megvan a végleges döntés, legalább enyhül kicsit a cirkusz. 

Pettine szerint azért is volt fontos, hogy megnevezzék a kezdőjüket az utolsó preseason meccs előtt, hogy ennek fényében pihentessenek és készüljön a csapat. Meg azért azt is jegyezzük meg, hogy ez az offense a washingtoniak ellen minden volt, csak meggyőző nem, így a kísérletezésnek talán tényleg nincs itt az ideje. Hát, ezeket látva egészen biztos:

hoyerjohnny.jpg

Kivették a kezéből a draft kártyát, mert annyira hülye

2014. augusztus 20., 11:48 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Jerry Jones Cowboys tulajról eddig is tudtuk mennyire előrelátó, megbízható döntéseket tud hozni, amiket aztán szenvtelen pókerarccal és acéllogikával meg is próbál magyarázni. Öt évvel ezelőtt például letolt gatyával és két kurvával fotózkodott, majd úgy vélte, az esetet félre interpretálta a közvélemény.

Ezért külön hálát adhatunk fiának, az alelnök Stephen Jonesnak, amiért állítólag kirángatta apja remegő kezéből a Johnny Football nevével ellátott draft kártyát. Máskülönben Menziel garantáltan több évig a kispadot koptatta volna Romo seggében, akinek a Dallas nemrégiben majd minden pénzét oda adta, hat év alatt 108 millió dollárt.

Az pedig már szóra sem érdemes, hogy Menziel könnyen lehet egy újabb hullócsillag az NFL végeláthatatlan egén, míg a Dallas pickje, a tizenhatodik overallként választott Zach Martin, eddig nagyon jól teljesít az edzőtábor és preseason alatt.        

Bejelentette, hogy ALS-es, majd magára öntötte a jeget az NFL-es

2014. augusztus 20., 10:01 Módosítva: 2015.05.02 05:34
9

Az Ice Bucket Challenge-ben már nemcsak az amerikai sportolók és közéleti személyiségek vesznek részt, hanem Európában is egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz, azonban az egyik legmegdöbbentőbb videó egy amerikaifutballistáé. 

teljes bejegyzés

Az amerikai-futballban reformot indíthat el egy barátnő kiütése

2014. augusztus 19., 00:09 Módosítva: 2015.05.02 06:02
80

Nem látott különösebb kivetni valót az NFL Ray Rice februári tettében, amikor egy kaszinó liftjében egyetlen ütéssel kiütötte barátnőjét, hiszen mindössze két meccsről tiltották el, Eközben doppingért, férfiak megütéséért és a hatáskörén túli ügyekért is többet szokott adni a liga. Viszont akkora lett a felháborodás, hogy a két hete még védett szabályokon ma már módosítanának.

teljes bejegyzés

Clowney egy szörny, jól teljesítettek az újoncok

2014. augusztus 18., 18:47 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A preseason második körében sokkal kiugróbb teljesítményeket láthattunk az újonc játékosok krémjétől, kezdve a sort az első számú választott, Jadeveon Clowney-val.

Bár a Houston defensive endje az első fordulóban is meggyőző volt, igazán csak most kezd formába lendülni. Az Atlanta ellen többek között irányítót sackkelt, Antone Smith running backet pedig szabályosan elgázolta. Hasonlót már láthattunk tőle college meccsen is, nem árt blokkolni, valljuk be. Egyetlen jelentős gyengeségének a követő-emberfogást tartják.  

A Vikings irányítója Teddy Bridgewater sem panaszkodhat, az Arizona ellen hátrányból hozta vissza csapatát, nagy passzokkal verte meg az előző héten igen meggyőző Cardinals secondaryt. 20 passzából 16 sikeres volt, összesen 177 yardot és 2 TD-t szerzett, pechére azonban Matt Cassel, a csapat első számú irányítója is remekelt, ezért Teddy várhatóan a harmadik fordulóban is csak csere marad.

Még csütörtökön Blake Bortles is masszívnak bizonyult (11/17, 160 yard), ahogy az első fordulóban is. A legtöbb szakértő szerint a legkiforrottabb és legmegbízhatóbb újonc irányító a ligában, többen Luckhoz hasonlítják, ahogy Menzielt Griffinhez. Ami az utóbbiakat illeti, már alig várjuk a ma esti dual threat derbit, ahol Menziel osztozni fog Hoyerrel az első csapaton.

Az első fordulós szerény teljesítménye után Michael Sam is remekelt. Az NFL első nyíltan homoszexuális játékosa 2 tackle-t és 1 sacket produkált mindösszesen négy pályán töltött perc alatt. Az állandó keretbe kerülése viszont továbbra is kérdéses, hisz csak a hetedik körben kelt el, és a Ramsnél nagy a verseny a posztján.

A forduló legkiemelkedőbb újonc teljesítményeit azonban line backerek hozták. Jayrone Elliott, a Packers drafton kívüli szerzeménye négy játék alatt háromszor is sackelte a St. Louis szintén rookie irányítóját, Austin Davist.

De még ezzel is elmaradt Ryan Shazier egészen elképesztő előadásától. Az Ohio State termék Shazier, a Buffalo elleni meccsen egyedül az első drive alatt 4 tackle-t mutatott be, majd az utána következő kickoff alatt is szerelt a special team tagjaként, és csak ezután jött egy csodálatos interception. Edzői és csapattársai nem győztek ájuldozni az összesen 9 tackle-lel záró újoncon, aki a pályán mindenhol feltűnve, gyakorlatilag egy free safetyként is funkcionált.

Én már csak abban bízok, hogy ma éjszaka Johnny még rajta is túl tesz.

Ezen a rúgáson röhög az NFL

2014. augusztus 18., 12:08 Módosítva: 2015.05.02 05:40
9

Van úgy, hogy nem sikerül jól egy punt vagy egy mezőnygól az NFL-ben, olyan is előfordul, hogy a szél miatt alakul röhejesen egy rúgás, de amit a Carolina Panthers játékosa, Jordan Gay hozott össze vasárnap éjjel a Kansas City Chiefs ellen, az már tényleg egyedülállóan gyatra. 

teljes bejegyzés

Újabb politikus támadja az NFL-t

2014. augusztus 15., 16:09 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A már meglévő, és rendkívül szigorú drogellenes szabályozás mellett az NFL mostantól rászáll a családon belüli erőszakra is, súlyosabb szankciókat vezetnének be az ilyen ügyek esetében. A tervezet szerint az első elkövetés után 4-6 meccses, a második után már egy teljes éves eltiltás járna.

Még idén Februárban történt, hogy egy Atlantic City-i szálloda liftjéből kiszállva, a biztonsági kamera felvette Ray Rice Ravens running backet és elasztikus-próbababa állapotban lévő menyasszonyát, amint próbálnak kikecmeregni. Vagyis az előbbi próbál mindkettőjük helyett, Janay Palmernek öntudatlanul nem akaródzik. Mint utóbb kiderült, Rice kiüttötte (majd később feleségül vette) az asszonyt, aztán nagy-nyilvánosan bocsánatot kért, az utóbbi megbocsátott, a rajongók is, azóta is boldogan él mindenki. Csakhogy Rice büntetése egyesek szerint röhejesen csekélyre sikerült, mindössze két (alapszakasz) meccses eltiltást, és további egy hetes pénzmegvonást vont maga után. Összesen 529 ezer dollártól esett így el a játékos, és nem mellesleg a felesége.

A NFL-komisszár Roger Goodell eddig a kemény kritikák ellenében is megvédte a döntést, azzal érvelve, hogy a tett ugyan messzemenően elítélendő, de a döntés összhangban volt a más hasonló esetekben születettekkel. Természetesen ez az érvelés sokakat csak tovább dühített, hisz logikailag nem tesz többet annál, minthogy valami azért van, mert korábban is volt. És ha rossz volt?

Pár hete amerikai szenátorok is megszólaltak az ügyben, most viszont Maine állam kormányzója, a republikánus Paul LePage már egyenesen az NFL bojkottjával fenyeget, egy Goodellnek címzett nyílvános levélben kelt ki az ítélet hordozta társadalmi üzenet ellen, adta hírül az AP. Szerinte az enyhe büntetés azt jelenti, hogy a ligának túl veszteséges lenne a sztárok magánéletébe beleavatkozni. Ő maga három teljes évre tiltaná el "az ilyen bűnözőket", sőt, saját csapatával veretné meg a hátsó kertben. A lovagias kitörés egyetlen szépséghibája már csak az időzítés marad, mert az eset fél éve történt, és a büntetés is több hónapos. LePage viszont csak most kezdett választási kampányba, egy demokrata, és egy független jelölt ellenében maradna a posztján.

A tény mindenesetre tény marad, a liga jelenlegi szabályozásai túl enyhék, főleg a most is érvényben lévő, (és egyesek szerint túl) szigorú drogszabályozás tükrében. Ott a második jointnál már egy teljes szezonra szóló eltiltás is kiszabható.

Felpörgött a Bills-üzlet, itt a bizonyíték, hogy Kanadába mennek?

2014. augusztus 14., 20:18 Módosítva: 2015.04.29 17:01

buffalo.jpg

A Buffalo Fan Alliance nevű szurkolói csoport szerda éjjel előásott egy júliusban megjelent hivatalos dokumentumot, amely arról szól, hogy egy torontói központú vállalkozói csoport egyik vezetője, Roger Rai azon bizonyos üzletemberek egyike, akik szeretnék Torontóba költöztetni a Buffalo Bills NFL-es csapatot.

Ennek a csoportnak tagja az a Bon Jovi is, akiről már hetek óta jönnek a hírek, hogy szeretné megvásárolni a Billst, miközben a szurkolók hányni tudnának az ötlettől, rendszeresen tüntetnek ellene. Bon Jovi ugyan korábban kijelentette, nem vinné el a klubot a környékről, ennek ellenére a pletykák tartják magukat: ha létrejön az üzlet, akkor a zenész költözteti az egész cirkuszt Kanadába.

A szurkolók által kiszúrt dokumentum megjelenése után nem sokkal Rai reagált, azt mondta, hiba történt, az anyagot összeállító ember félreérthetett valamit. Az AP hírügynökség azóta megerősítette, hogy valóban létezik az irat. Ez az egész most nagyon nem jön jól Bon Joviéknak az elemzők szerint, bármennyire is cáfol Rai, és állítja, nincs köze az esetleges ajánlathoz.

Az AP úgy tudja, ennek ellenére a torontói üzleti csoport kedden találkozott a Bills vezetőivel, és részletesen tájékozódtak a klub anyagi helyzetéről. Szerdán egy ugyanilyen találkozón vett részt Donald Trump, amerikai milliárdos. 

A Bills a jelenlegi szerződése szerint legalább 2019-ig marad a helyén, utána viszont már lehetőség nyílik a költözésre, a négy elvesztett Super Bowl után tehát újabb csapás jöhet a klub szurkolóinak.

 

Ide ne hozzák nekünk a Raiderst!

2014. augusztus 14., 14:45 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Korábban írtuk, hogy az Oakland Raiders esetleges Texasba költözésének több komoly akadálya is lehet. Ebből az egyik és egyben legvalószínűbb, most beigazolódni látszik, ugyanis az NBA címvédő San Antonio Spurs konkrét lépéseket tenne a betolakodók ellen, adta hírül a San Antonio Express-News.

A szintén ezüst-fekete Raiders minden valószínűség szerint aláásná a Spurs rövid-hosszútávú gazdasági terveit, financiális egységét a régióban, szurkolók tömegét és releváns szponzorokat vonna el azonnal. Az egyetlen járható út a klubot tulajdonló Spurs Sports & Entertainment számára az lenne, ha szervezet bevásárolhatná magát a Mark Davis vezette Raidersbe. Az SS&E birtokolja többek között a helyi női kosárcsapatot, a WNBA San Antoinio Stars-t, de emellett az AHL minor hokicsapat San Antonio Rampage, és az NBA D-League 2012-es bajnoka, az Austin Toros is az övék.

Ezzel a lépéssel a Peter Holt vezette társaság nemcsak anyagi érdekeivel egyensúlyozhatna, de sport-kulturális szempontból is kiegyenlíthetné a két csapat közötti erőegyenlőtlenséget. Míg a Spurs ugyanis az NBA egyik legkitűnőbb szakmai stábjával, globális utánpótlás-megfigyelő rendszerével, és nem utolsó sorban menedzsmentjével büszkélkedhet, az Oaklandi „csak nyerjünk már végre valamit, bárkivel, bármi áron” vezetési szisztémáról ez már koránt sem mondható el. Már csak azért sem, mert láthatóan nem működik, a Raiders tavaly zsinórban 11 éve maradt le a rájátszásról.

A két tulajdonosi csapat között állítólag már volt is egy megbeszélés, amikor Mark Davis legutóbb Texasban járt. A közlemények szerint Davis, mint magánember volt jelen, „nagy rajongója a Spursnek”. Amennyiben viszont a felek nem közelednek érdemben, az sem lesz kétséges, a város ki mellett áll ki. Mint azt Joe Krier, San Antonio városi tanácsának munkatársa frappánsan megfogalmazta, a Raidersre voksolni a Spurs ellenében, körülbelül annyit tenne, mint egy „30 éve jól működő házasságot, egy bizonytalan, futó flörtre cserélni”. Erre nem lenne vevő a városban senki. 

Levették a nevét a mezéről, olyan rosszul játszott

2014. augusztus 12., 19:34 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Justin Hunter másodéves Titans elkapó eléggé meglepődhetett a hétfői edzés előtt, az öltözőben ugyanis egy név nélküli mez várta. Igaz, ez így nem egészen pontos, mert a vezetékneve helyett a „JAG” jelző volt olvasható, ami úgy is értelmezhető, „Just Another Guy”. A magyarázat teljesen egyértelmű, és nem csak Hunter számára. A Packers elleni preseason meccsen ugyanis ritka cefet formát hozott (1 elkapás, 5 yard), és többek között egy teljesen rutin route-ot sem tudott megfutni. Ezután Ken Whisenhunt főedző a meccset követő csapat meetingen mindenki előtt alázta le, annyit vetett oda, hogy „Justin, te nagy játékos lehetnél, de ezután a játék után inkább csak bárki más.” Több se kellett a wide receivereket edző Shawn Jeffersonnak, akitől egyébként Hunter már korábban is kapott hideget-meleget, hogy tovább motiválja tanítványát, intézkedett a névcseréről.

Hunter viszont megnyugodhat, továbbra is csapata meghatározó játékosának tekintik, és mivel csak 23 éves, ideje is van bőven, már amennyiben az NFL-ben sok idő van a bizonyításra. Jefferson korábban úgy nyilatkozott róla, hogy kellő fejlődés mellett ő lesz az, aki csapatát a playoffba visszi, az a bizonyos difference maker. Máskor viszont kritizálta a keménységét, tulajdonképpen lepuncizta. Hunter tavaly 18 elkapásig és 354 yardig jutott, 4 TD-vel. Ez összességében nem sok, viszont a passzok yard átlaga figyelemre méltó, 19.7.

A játékos mindazonáltal nem aggódik, szerinte ő biztosan nem bárki más.  


Az acélember visszavonult

2014. augusztus 11., 18:30 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Arizona Cardinals strong safety-je, Yeremiah Bell 11 szezon után bejelentette visszavonulását. Ez eddig elég szokványos hírérték. Csakhogy a 2009-ben a Pro Bowlig is eljutó védő papíron nemhogy az NFL, de még az NCAA szintjére sem volt érdemes, ugyanis súlyos dongalábbal született.

Orvosai úgy jósolták, futni sem fog, ehhez képest az Eastern Kentucky próbajátékán, két számmal nagyobb cipőben és 4.5 másodperc alatt teljesítette a 40 yardot. Már ennyi is eléggé Hollywood, pedig nem ez az egyetlen akadály, amit le kellett küzdenie. Bell a tryout-ig is igen kalandosan jutott el, mivel az érettségi után nem kapott ösztöndíjat, és önerőből kellett kitermelnie azt. A helyi acélgyárban vállalt munkát, eleinte éjszakai műszakban, később sikerült nappalira váltania. Vasárnaponként a helyi edzőlegenda (későbbi college-edzője) Roy Kidd showműsorát gyűjtötte VHS-en, miközben azzal traktálta kollégáit, hogy egy szép napon profi lesz. Még a saját anyja se vette komolyan.

A negyvenkilós acéltömbök pakolása jó erőben tartotta abban a két évben, ami alatt kitermelte a szükséges, egy évnyi egyetemi ösztöndíjat. Ezután a 25 emberből egyedül sikerült megragadnia az EKU nem-ösztöndíjas keretében, hogy aztán végzős, már természetesen ösztöndíjas évében nélkülözhetetlen csapattaggá váljon. Az Eastern Illinois elleni egyik meccsen két interception-t szerzett, a szenvedő quarterback Tony Romo volt. 2001-ben All-American, és az Ohio Valley Conference-ben az év védőjátékosának választották. Ezután jöhetett volna a draft, csakhogy újabb fordulat következett.

Végzős éve előtt kosárlabdázás közben térdkalácsát törte, az ín is szakadt. Saját bevallása szerint feladta volna, ha nincs az anyja, és mellette az EKU erőnléti edzője, Johnda Wireman, aki mind fizikailag, mind mentálisan átsegítette a csodával határos rehabon.

De még így is nagy kockázatot vállalt a Miami Dolphins, hogy a 2003-as draft hatodik körében elvitte Bellt, sokan kritizálták a döntésüket. Ami végül bejött, a játékos kilenc évet töltött Miamiben, aztán egyet-jegyet a Jets-nél és a Cardinalsnál. Visszavonulása után gyerekekkel szeretne foglalkozni, középiskolai szinten vállalna edzőséget. 

Aki nem tudja megvárni, hogy ebből a sztoriból is Walt Disney-film legyen, annak addig is itt van egy hasonló igaz történet, (Marky) Mark Wahlberggel a főszerepben.

 

 

 

Lehetetlen helyzetből őrült nagy passz

2014. augusztus 11., 10:29 Módosítva: 2015.05.02 05:50
3

Az NFL-előszezon arra is tökéletes, hogy a sok mellőzött irányító bizonyítson, és legalább arra maradjon esélye, hogy csapata keretében bent maradjon. Ezt a feladatot sikeresen abszolválta a hétvégén Charlie Whitehurst a Tennessee Titansnél.

teljes bejegyzés

A tabletek jók, ha működnek

2014. augusztus 9., 22:18 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A szabálymódosítások mellett ettől az évtől technikai újításokkal is találkozhatunk az NFL-ben, a „Sideline Viewing System” program keretében a csapatok tableteket kapnak a meccs közbeni játékelemzéshez. Nem mintha az új technika annyira új lenne, a tabletek már évek óta mindennapjaink részét képezik. Ha nem is óriási felfedezés tehát az ilyen gépek használata, mindenképpen jó ötletnek tűnik, a fekete-fehér nyomtatott papír nem csak faellenes, hanem szimplán hetvenes évek.

A csapatok ugyanakkor egyelőre még választhatják az utóbb említett lapozgatást is, de várhatóan az elkövetkező években a liga végképp lezárja a régi utat. A rossz minőségű, pixeles képek helyett, most HD-s, színes alkotásokban gyönyörködhetnek a stábok, az edzők beléjük firkálhatnak, és jegyzeteiket elmentve, a félidőben az öltözőbe is magukkal vihetik a ketyerét. Playbookokat viszont nem tölthetnek fel, és jelenleg játékhívásokra sem használhatják a gépeket. Később az opciók tovább bővülhetnek.

Nagyon tetszett volna az új rendszer Bill Bilicheknek is, csakhogy a készülékek optimális működéséhez zárt és biztos WiFi szolgáltatás is szükséges. És pont ez szállt el a Patriots Washington elleni felkészülési meccsén csütörtökön. „A képek tényleg jók, és nyilván jobb, hogy tömörítve, az összes megvan egyszerre. De ha nincs kapcsolat, semmid nincs, zéró”. Bilicheck nem az egyetlen, aki ilyen problémákkal küzdött, állítása szerint más meccseken is hasonlókat észleltek. Hogy pontosan kikkel cserélt eszmét, azt nem részletezte.

      

Háromszor hányt a pályán az újonc, aztán csinált két touchdownt

2014. augusztus 8., 11:14 Módosítva: 2015.05.02 05:54
21

Elkezdődött az NFL előszezonja péntek hajnalban, sok csapat most próbálja ki azokat a játékosokat, akik a csapatban maradásért küzdenek, így került a Cincinnati Bengalsnál a pályára a harmadik-negyedik számú irányítóként számításba vett Matt Scott. 

teljes bejegyzés

Dőlnek majd a passzrekordok, a bírókat meg anyázzák

2014. augusztus 7., 13:30 Módosítva: 2015.04.29 17:01

2004 után újra szabályszigorításokat rendelt el a liga a támadópasszjáték támogatásáért, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy olyan egyoldalú, és ezért sokak szerint rossz Super Bowl, mint a tavalyi. A hangsúly várhatóan a defensive holding és az illegal contact befújásán lesz, az előszezonban, és az alapszakasz első meccsein a játékosok fuldokolni fognak a sárga zászlókban. Sőt még tovább, amennyiben nem alkalmazkodnak.

A liga hivatalos iránymutatásai szerint a játékvezetőknek mostantól minden ilyen (tipikusan wide receivereket hátráltató) esetet büntetniük kell, akkor is, ha az irányító a labdával a zsebben tartózkodik, vagy éppen sackelik őt, (tehát nem csak az eddig megszokott passzolási fázisban). Továbbá minden fogást, mezhúzást is automatikusan szankcionálniuk kell, függetlenül attól, hogy az mennyire hátráltatja az elkapót.

Hasonló szigorral léptetik fel őket az akadályozásokkal szemben is. Itt a kosárból ismerős blocking faulthoz hasonló fújásokat várhatunk. „Amennyiben a védőnek saját területe van, szabadon mozoghat, de amint belép a támadó elé, az már szabálytalan.” És hogy a szigor ne csak a védelmet sújtsa, a bírók az offensive pass interference-re is jobban oda fognak figyelni, bár kétséges, mennyiben tudják tartatni az arányt, mivel az ilyen támadó szabálytalanságok eleve ritkábbak.   

Nagy kérdés az is, hogy a változások mennyire lesznek hatással a védelmek stratégiájára, a secondaryk játékstílusára. Merthogy hatással lesznek, az nem kérdés, csak a mérték. Természetesen minden sportkövető egyből a Legion of Boomra, azaz a Seattle defense-re asszociál, nagyon érdekes lesz látni, mennyiben és hogy képesek tartani tavalyi kiváló formájukat. Stratégiájuk lényege ugyanis pont az, amit most tiltani fognak. Az elmúlt idényben majd minden ellenfél arra panaszkodott, hogy Shermanék állandóan fognak és húznak, tudván, hogy a bírok befújnak egyet-egyet, de az összeset biztosan nem. A liga jelenlegi legjobb tight endjét Jimmy Grahamet összesen 4 elkapásra és 50 yardra korlátozták 2 meccsen. Ők most még nem aggódnak.

A bírók és a liga közben a múlt héten elkezdte promótálni a változásokat, országosan járják a training campeket. Ed Hochuli például Green Bay-ben saját elmondása szerint kollégáival rögtön 10 ilyen szabálytalanságot fújt be. Terry McAuley pedig a Redskins táborában újságíroknak úgy nyilatkozott, hogy az edzőknek mostantól máshogy kell tanítaniuk a passz elleni védekezést. Ez a jó tanács nem tetszett túlzottan a Washington defensive coordinatorának, Jim Haslettnek, aki szerint a bíró jobban tenné, ha a fújásokkal törődne, szerinte minimum 4-5 fals ítélet született a bemutatón.

Van aki viszont egyből alkalmazkodni látszik az új viszonyokhoz. Mike Pettine clevelandi főedző arra utasította védőit, hogy boxkesztyűt viseljenek, eleve kizárva a markolás lehetőségét. „Meg kell tanulniuk nyitott tenyérrel védekezni, ha tényleg ennyire szigorú fújásokra számíthatunk.”   

Márpedig tíz évvel ezelőtt, az utolsó hasonló szabálymódosítások idején, egy szezonban 79-ről 191-re nőtt a vonatkozó szabálytalanságok száma. Ez valószínűleg most sem lesz másként, és előbb-utóbb mindenkinek fel kell vennie a kesztyűt. 

Sosem voltam alattomos, de kiütöttem, akit tudtam

2014. augusztus 6., 09:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

sprinkle.jpg

Kilencvenéves korában a múlt héten meghalt Ed Sprinkle, aki a negyvenes-ötvenes évek hírhedt játékosa volt, csak úgy emlegették, mint a Futball Legdurvább Emberét. Halálhírét kedd este közölte családja a sajtóval. 

A Chicago Bears defensive endje egyszer úgy nyilatkozott magáról. "sosem játszottam alattomosan, de ha volt rá lehetőség, akkor jól kiütöttem azt, akit tudtam". Ezt George Halas is megerősítette később, iszonyú kemény játékosként jellemezte, aki ennek ellenére nem játszott mocskosan, na meg a legjobb pass rusherként, akit valaha látott. 

A texasi születésű Sprikle szolgált a haditengerészetnél, ott játszott főiskolai éveiben, aztán pályája elején az offense-ben és a defense-ben is bevetették, karrierje során hét touchdownt szerzett, de aztán rájöttek, hogy a védelemben sokkal jobban tudják hasznosítani ragadozószellemét. 

A Chicago Tribune ezt írta róla 1949-ben. "A mérkőzés után a Cardinals-edző Buddy Parker azon dühöngött, hogy Sprinkle szándékosan megtaposta futójátékosukat, Elmer Angsmant. Őt az otthonában értük utol, azt mondta nekünk, hogy öt stoplinyom van a mellkasán". Sprinkle a Philadelphia Eagles akkori edzője, Earle Neal is bepanaszolta, szerinte kell kezdeni valamit azzal, ahogy a védőjátékos dolgozik a kezeivel, mert ez így nem mehet tovább. A pályán csak Karomként emlegették az alkarjával kiosztott ütések miatt, így dolgozott meg jónéhány irányítót az ellenfél csapatából. 

A korabeli beszámolók szerint legszívesebben a sípszó után sózott oda, stoplijait pedig úgy használta, mintha azok a játék kellékei lennének. Ennek ellenére csak ötször büntették meg egész pályafutásán. 

Az összes meccsünk kemény volt. Sokkal durvábban játszottunk az ötvenes években, mert kevesebb pozíció volt, és ezekért keményen harcoltunk. Egy teljesen más korszak volt. 

- emlékezett vissza a nyolcvanas években. 

Karrierje végéig a Bearsben játszott, majd Chicagóban is maradt, és nyitott vállalkozásokat. 

edsprinkle.jpg

 

Seahawks-Broncos a napokban, az anyázás már megy

2014. augusztus 4., 21:12 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Hall of Fame-meccsel elkezdődött az előszezon, és már mindenki nagyon izgatott, hisz a tavalyi döntő ismétlését rendezik csütörtök éjjel. Egyes Seahawks játékosok, mint az tőlük megszokott, már a pályán kívül a médiában melegítenek, az utóbbi időben szinte már gyalázzák denveri kollégáikat. A Broncos eddig jobbára hallgatott, vagy alapvetően nyugodtan reagált a kritikákra, elismerve a bajnokok elidegeníthetetlen jogát a csivitelésre. Ez a jog a szezonkezdetig, de legalábbis az első komolyabb vereségig biztosan fennmarad majd. És bár egy esetleges preseason kudarc nem mérvadó, a Broncosnak az alapszakasz harmadik hetében idegenben lesz lehetősége egy jelentőségteljes statementre.

A Seattle-Denver médiaháború már a Superbowlt követő másnapon elkezdődött, amikor a Seahawks edző Pete Carroll, igaz becsomagolva, de tulajdonképpen úgy fogalmazott, hogy emberei még a szart is kiverhették volna az ellenfélből. Ebben a hangnem folytatódott aztán tovább történet, többek között olyan kijelentésekkel, mint a „100-ból 90-szer megvernénk a Denvert, a maradék 10 meg mák lenne” – K.J. Wright (LB), vagy épp „a denveriek féltek a döntőben” – Bobby Wagner (LB).

Ezt a vitát zárta most le lakonikusan a Broncos védelem falembere, Kevin Vickerson (DT), akinél elszakadt a cérna. „Basszák meg a Seattle-t. Írják le. Képet is csináljanak hozzá.” Vickerson, aki tavaly csípősérülés miatt kénytelen volt a pálya széléről végignézni az NFL-nagydöntők történetének egyik legnagyobb alázását, személyes ügynek tekinti a párharcot, és ennek nem csak egy meccs, illetve pár nyilatkozat az oka. Vickersont 2010-ben, Carroll első évében engedte el a Seattle, azóta a Denvernél alapemberré nőtte ki magát.

A statisztika nyílván magáért beszél, ízléskérdésekről pedig kár vitatkozni. Mindenesetre a lényeg a meccseken dől el, azokból pedig nem csak egy van. Továbbá lehetséges, hogy a Seattle védelem végül saját magától hallgat majd el, hisz a liga által előirányozott szabálymódosítások nem éppen a védelmeknek kedveznek. Ha mégsem, akkor a dumálásért tényleges pofonokat kaphatnak, ahogy ez korábban már megtörtént.

Jéghideg vízzel kínozza játékosait az edző

2014. július 31., 09:42 Módosítva: 2015.05.02 06:03
35

Mike Pope a tight endeket edzi a dallasi klubnál, a napokban az egyik edzést feldobta valami újjal, az amerikaifutballistákat félpucérra vetkőztette, és az egyik labdás gyakorlatnál nyakon öntötte őket jéghideg vízzel. Volt, aki egy vödör jeget kapott a nyakába. 

teljes bejegyzés

Érik a nagy pofára esés az NFL-ben?

2014. július 30., 14:42 Módosítva: 2015.05.02 06:03
15

Még el sem kezdődött az NFL-szezon, de már most minden egy olyan játékosról szól, akinek még egyetlen profi mérkőzése sem volt eddig.

A texasi Johnny Manzielt a tavaszi drafton a Cleveland Browns szerezte meg, azóta mindenki találgat, hogy mit mutat majd a korszakos tehetségének tartott irányító. 

teljes bejegyzés

Madárterror, madársiralom lesz az új Vikings-stadion

2014. július 30., 09:28 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Audubon Society amerikai non-profit természetvédelmi szervezet nemrégiben hivatalos sajtóközleményt adott ki, melyben azt állítják, a Minnesotában épülő új NFL-stadion halálos madárveszedelem, várhatóan több ezer szárnyas állat életét fogja követelni idényenként.

A látványképek alapján a laikusok számára is szembetűnő és evidens a magyarázat, a komplexum ugyanis egy hatalmas terráriumra emlékeztet, rengeteg üvegből tervezik felhúzni az oldalát-tetejét.

 

Matthew Anderson, a szervezet ügyvezető elnöke szerint az aggályok nem újkeletűek, április óta próbálnak egyeztetni a klubvezetéssel a szükséges módosításokról, a mai napig eredménytelenül. „Egy több milliárd dolláros stadionról beszélünk, ahol annak a költsége, hogy megmentsük a vándorló madarakat, körülbelül az összköltségek egytized százalékát tenné ki.”

A megoldás egy madárbiztos dizájn lenne, ami leegyszerűsítve drágább üvegfajta használatát, az épület speciális mázolását és megvilágítását jelentené. A Vikings vezetésének közönye azért is érthetetlen, mert a stadion nem kis részben közpénzből épül – mintegy 468 millió dollár értékű államkötvényről van szó –, ami természetesen szövetségi szabályozást von maga után. Minnesota állam vonatkozó üzleti előírásai pedig egyértelműen megkövetelik az ilyen óvintézkedéseket az államkötvényekből finanszírozott épületek esetében. A csapatvezetés jelenlegi koncepciója ezzel szemben legfeljebb csak a rengeteg madártetem eltakarítását teszi lehetővé. 

Rovatok