Index Vakbarát Hírportál

Sosem voltam alattomos, de kiütöttem, akit tudtam

2014. augusztus 6., 09:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

sprinkle.jpg

Kilencvenéves korában a múlt héten meghalt Ed Sprinkle, aki a negyvenes-ötvenes évek hírhedt játékosa volt, csak úgy emlegették, mint a Futball Legdurvább Emberét. Halálhírét kedd este közölte családja a sajtóval. 

A Chicago Bears defensive endje egyszer úgy nyilatkozott magáról. "sosem játszottam alattomosan, de ha volt rá lehetőség, akkor jól kiütöttem azt, akit tudtam". Ezt George Halas is megerősítette később, iszonyú kemény játékosként jellemezte, aki ennek ellenére nem játszott mocskosan, na meg a legjobb pass rusherként, akit valaha látott. 

A texasi születésű Sprikle szolgált a haditengerészetnél, ott játszott főiskolai éveiben, aztán pályája elején az offense-ben és a defense-ben is bevetették, karrierje során hét touchdownt szerzett, de aztán rájöttek, hogy a védelemben sokkal jobban tudják hasznosítani ragadozószellemét. 

A Chicago Tribune ezt írta róla 1949-ben. "A mérkőzés után a Cardinals-edző Buddy Parker azon dühöngött, hogy Sprinkle szándékosan megtaposta futójátékosukat, Elmer Angsmant. Őt az otthonában értük utol, azt mondta nekünk, hogy öt stoplinyom van a mellkasán". Sprinkle a Philadelphia Eagles akkori edzője, Earle Neal is bepanaszolta, szerinte kell kezdeni valamit azzal, ahogy a védőjátékos dolgozik a kezeivel, mert ez így nem mehet tovább. A pályán csak Karomként emlegették az alkarjával kiosztott ütések miatt, így dolgozott meg jónéhány irányítót az ellenfél csapatából. 

A korabeli beszámolók szerint legszívesebben a sípszó után sózott oda, stoplijait pedig úgy használta, mintha azok a játék kellékei lennének. Ennek ellenére csak ötször büntették meg egész pályafutásán. 

Az összes meccsünk kemény volt. Sokkal durvábban játszottunk az ötvenes években, mert kevesebb pozíció volt, és ezekért keményen harcoltunk. Egy teljesen más korszak volt. 

- emlékezett vissza a nyolcvanas években. 

Karrierje végéig a Bearsben játszott, majd Chicagóban is maradt, és nyitott vállalkozásokat. 

edsprinkle.jpg

 

Seahawks-Broncos a napokban, az anyázás már megy

2014. augusztus 4., 21:12 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Hall of Fame-meccsel elkezdődött az előszezon, és már mindenki nagyon izgatott, hisz a tavalyi döntő ismétlését rendezik csütörtök éjjel. Egyes Seahawks játékosok, mint az tőlük megszokott, már a pályán kívül a médiában melegítenek, az utóbbi időben szinte már gyalázzák denveri kollégáikat. A Broncos eddig jobbára hallgatott, vagy alapvetően nyugodtan reagált a kritikákra, elismerve a bajnokok elidegeníthetetlen jogát a csivitelésre. Ez a jog a szezonkezdetig, de legalábbis az első komolyabb vereségig biztosan fennmarad majd. És bár egy esetleges preseason kudarc nem mérvadó, a Broncosnak az alapszakasz harmadik hetében idegenben lesz lehetősége egy jelentőségteljes statementre.

A Seattle-Denver médiaháború már a Superbowlt követő másnapon elkezdődött, amikor a Seahawks edző Pete Carroll, igaz becsomagolva, de tulajdonképpen úgy fogalmazott, hogy emberei még a szart is kiverhették volna az ellenfélből. Ebben a hangnem folytatódott aztán tovább történet, többek között olyan kijelentésekkel, mint a „100-ból 90-szer megvernénk a Denvert, a maradék 10 meg mák lenne” – K.J. Wright (LB), vagy épp „a denveriek féltek a döntőben” – Bobby Wagner (LB).

Ezt a vitát zárta most le lakonikusan a Broncos védelem falembere, Kevin Vickerson (DT), akinél elszakadt a cérna. „Basszák meg a Seattle-t. Írják le. Képet is csináljanak hozzá.” Vickerson, aki tavaly csípősérülés miatt kénytelen volt a pálya széléről végignézni az NFL-nagydöntők történetének egyik legnagyobb alázását, személyes ügynek tekinti a párharcot, és ennek nem csak egy meccs, illetve pár nyilatkozat az oka. Vickersont 2010-ben, Carroll első évében engedte el a Seattle, azóta a Denvernél alapemberré nőtte ki magát.

A statisztika nyílván magáért beszél, ízléskérdésekről pedig kár vitatkozni. Mindenesetre a lényeg a meccseken dől el, azokból pedig nem csak egy van. Továbbá lehetséges, hogy a Seattle védelem végül saját magától hallgat majd el, hisz a liga által előirányozott szabálymódosítások nem éppen a védelmeknek kedveznek. Ha mégsem, akkor a dumálásért tényleges pofonokat kaphatnak, ahogy ez korábban már megtörtént.

Jéghideg vízzel kínozza játékosait az edző

2014. július 31., 09:42 Módosítva: 2015.05.02 06:03
35

Mike Pope a tight endeket edzi a dallasi klubnál, a napokban az egyik edzést feldobta valami újjal, az amerikaifutballistákat félpucérra vetkőztette, és az egyik labdás gyakorlatnál nyakon öntötte őket jéghideg vízzel. Volt, aki egy vödör jeget kapott a nyakába. 

teljes bejegyzés

Érik a nagy pofára esés az NFL-ben?

2014. július 30., 14:42 Módosítva: 2015.05.02 06:03
15

Még el sem kezdődött az NFL-szezon, de már most minden egy olyan játékosról szól, akinek még egyetlen profi mérkőzése sem volt eddig.

A texasi Johnny Manzielt a tavaszi drafton a Cleveland Browns szerezte meg, azóta mindenki találgat, hogy mit mutat majd a korszakos tehetségének tartott irányító. 

teljes bejegyzés

Madárterror, madársiralom lesz az új Vikings-stadion

2014. július 30., 09:28 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Audubon Society amerikai non-profit természetvédelmi szervezet nemrégiben hivatalos sajtóközleményt adott ki, melyben azt állítják, a Minnesotában épülő új NFL-stadion halálos madárveszedelem, várhatóan több ezer szárnyas állat életét fogja követelni idényenként.

A látványképek alapján a laikusok számára is szembetűnő és evidens a magyarázat, a komplexum ugyanis egy hatalmas terráriumra emlékeztet, rengeteg üvegből tervezik felhúzni az oldalát-tetejét.

 

Matthew Anderson, a szervezet ügyvezető elnöke szerint az aggályok nem újkeletűek, április óta próbálnak egyeztetni a klubvezetéssel a szükséges módosításokról, a mai napig eredménytelenül. „Egy több milliárd dolláros stadionról beszélünk, ahol annak a költsége, hogy megmentsük a vándorló madarakat, körülbelül az összköltségek egytized százalékát tenné ki.”

A megoldás egy madárbiztos dizájn lenne, ami leegyszerűsítve drágább üvegfajta használatát, az épület speciális mázolását és megvilágítását jelentené. A Vikings vezetésének közönye azért is érthetetlen, mert a stadion nem kis részben közpénzből épül – mintegy 468 millió dollár értékű államkötvényről van szó –, ami természetesen szövetségi szabályozást von maga után. Minnesota állam vonatkozó üzleti előírásai pedig egyértelműen megkövetelik az ilyen óvintézkedéseket az államkötvényekből finanszírozott épületek esetében. A csapatvezetés jelenlegi koncepciója ezzel szemben legfeljebb csak a rengeteg madártetem eltakarítását teszi lehetővé. 

Brees bejelentette, 45 éves koráig játszana, azóta doppingtesztre hordják

2014. július 28., 16:50 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Amennyiben egészséges, és a liga is úgy gondolja, Drew Brees New Orleans Saints-irányító még tíz évet játszana. A kijelentés a Saints edzőtáborában hangzott el, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, figyelembe véve más elit irányítók életkor-teljesítmény mutatóit, lásd Peyton, Brady.

Manning tavalyi szezonja kétségkívül karrierje legjobbja is volt egyben, harmincnyolc évesen, nagy rekordokat döntögetve. Brady harminchat volt egy éve és újonc elkapóknak passzolt 4000 yard fölött. Brett Favre pedig 40 évesen és egy interceptionnel maradt le a Superbowlról, Brees így joggal reménykedhet hasonló eredményekben.

„Nyílván nem akarok előre szaladni, és mindig csak a következő évre koncentrálok, de miért ne? A legfontosabb a hozzáállás, hogy te mennyinek érzed magad. Én most 35 vagyok, de 25-nek érzem magam. Nagyon fontos az étrend, a megfelelő edzés, a regeneráció. De a legfontosabb az, hogy te hogy látod saját magad.”

Edzője, Sean Payton sem gondolja másképp a dolgot. „Csak akkor gondolok a korára, amikor a gyerekeivel látom, a pályán soha. De én is 30-nak érzem magam, és 80 éves koromig akarok edzősködni.”                  

A New Orleans irányítója jelenleg 51,081 passzolt yarddal az ötödik az NFL örökranglistáján, míg 363 touchdownnal a még előkelőbb, negyedik helyen szerepel. Jövő januárban még csak 36 lesz.  

Egyébként azután, hogy Brees elmondta, 45 éves koráig akar játszani, kétszer is elvitték doppingtesztre, twitterén háborgott is egy kicsit emiatt, azt írta, milyen dolog ez már. 

breestwitter.jpg

Törvényben tiltják meg az ütközéseket

2014. július 23., 11:51 Módosítva: 2015.04.29 17:01

highschool.jpg

A kaliforniai kormányzó, Jerry Brown a hét elején írta alá azt a törvényt, amely megtiltja az államban az általános és középiskolás csapatoknak, hogy az edzéseken engedélyezzék a fullkontakt foglalkozásokat az offseason edzésein, de a felkészülési időszakban és a bajnokság folyamán is csak heti két olyan edzést tarthatnak, amikor engedélyezett a fullkontakt. 

Ezzel az amerikaifutball egyik legnagyobb kurrens problémáját, az agyrázkódások veszélyét igyekeznek visszaszorítani, a törvény 2015. január 1-jétől lép életbe, és tizenkilenc másik államban már bevezettek ehhez hasonló intézkedéseket. Egy felmérés szerint a középiskolás futballisták idényenként átlagosan hatszáz ütést kapnák a fejükre, az agyrázkódások harmadát pedig edzésen szedik össze. 

Az edzőknek és a játékosoknak persze nem tetszik a dolog, a Los Angeles-i Roosevelt High School egyik edzője azt mondta az latimes.com-nak, hogy így gyakorlatilag semmi lehetőségük nem lesz arra, hogy a szezon előtt felmérjék, kire lehet számítani, a fullkontakt edzések igenis fontos részei a nyári foglalkozásoknak. Arra is kíváncsi, hogy vajon az állam hogyan tartatja majd be a törvényt. 

Pánikolni persze még nem kell, hogy hasonló rendelkezések lesznek az NFL-ben, de a ligát egymást után perlő egykori profik és a sportág általános megítélése miatt már Goodellék is több, játékosok épségét védő szabálymódosítást hoztak, és fognak hozni még.  

 

 

Januárban kezdődik az évszázad NFL-pere

2014. július 22., 19:00 Módosítva: 2016.12.20 23:09

aaronhernandez_1.jpg

A bristoli bíróság januárban kezdi tárgyalni a gyilkossággal vádolt korábbi New England Patriots-játékos, Aaron Hernandez ügyét, jelentette be Susan Garsh bírónő kedden. Az esküdtszék tagjait már január 9-én elkezdik kiválasztani, közel ezer jelöltet akarnak meghallgatni. Ezután kezdődhet a per, már javában menni fog az NFL-rájátszás, úgyhogy várhatóan óriási cirkusz lesz, akkora mint OJ Simspon pere alatt a kilencvenes években. 

Hernandez védői közölték a bíróságon, hogy megkapták Hernandez orvosi kartonját a New England Patriotstól, 317 oldalnyi dokumentummal. 

Januárban egyébként még csak Odin Lloyd meggyilkolásával foglalkoznak a bíróságon, a vád szerint Hernandez tavaly nyáron, otthona közelében végzett ismerősével, majd házában megpróbált bizonyítékokat eltüntetni. Azóta egy bostoni kettős gyilkosságban is ő lett az elsőrendű vádlott, lehet kapcsolat a két ügy között, Lloyd tudhatott arról, hogy a korábbi tight end a 2012-ben történt bostoni esetben érintett.  

Szobrot állítanak RG III-nek

2014. július 8., 15:39 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Méghozzá egyetemi csapata, a texasi Baylor stadionavatásának alkalmából. A kilenc és fél láb magas bronzszobrot a McLane aréna déli sarkánál, magánpénzből, pontosabban öregdiák pénzből állítják fel, és idén augusztus 31-én, az SMU elleni szezonnyitón lesz először látható.

RG III a Baylor történetének egyetlen Heisman-győztes irányítója, utolsó évében 72,4 százalékkal passzolt, 4293 yarddal és 37 TD-vel végzett, valamint további 10 touchdownt szerzett 699 yard futással. 2012-ben másodikként kelt el drafton, a Washington Redskinsben az első sikeres után sérülése miatt kevésbé sikeres szezonja volt.

 

1,5 millió Alzheimerért, 5 millió Lou Gehrig-kórért: fizetnek a nagy NFL-perben

2014. július 8., 09:56 Módosítva: 2015.05.02 06:38
3

Több mint négyezer visszavonult NFL-játékos kaphatja meg végre kártérítését a ligától, miután az ügyben eljáró bíró elfogadta az előzetes egyezséget az összeg kifizetéséről. A volt amerikaifutballisták azért pereltek, mert pályafutásuk során maradandó károsodást szenvedtek. 

teljes bejegyzés

Minnesota a sittes NFL-fellegvár

2014. július 4., 09:19 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Legalábbis az elmúlt tizennégy év statisztikái szerint a Vikings-játékosokkal volt a legtöbb gond, összesen negyvennégyet tartóztattak le a jelzett időszakban, de a Cincinnati Bengalsnál és a Denver Broncosnál sem működik rendesen a fegyelem. 

lesitteles.png

A lista végén a Houston Texans és a St. Louis Rams, annyiból van jobb helyzetben a Rams, hogy a texasi csapat csak tizenkét éve létezik. Évről-évre kora tavasztól-nyárig követik egymást a hírek a letartóztatott NFL-esekről, az ittas vezetés, a tiltott szerek birtoklása és a garázdaság a leggyakoribb ok, de volt már olyan az elmúlt években, hogy valakit azért vittek be, mert a fegyverét lengette egy közúti balhéban, és akkor Aaron Hernandezről még nem is beszéltünk. 

A gyilkossággal vádolt Hernandezzel hirdetik magukat

2014. július 2., 13:13 Módosítva: 2015.04.29 17:01

hernandez_mrjuly.jpg

Ugyan Aaron Hernandez, a gyilkossággal vádolt egykori Patriots-játékos még javában a sitten rohad – egyébként nagyjából pont egy éve tartóztatták le –, és belátható időn belül nem is jön ki onnan, lévén, hogy nemcsak egy további kettős gyilkossággal vádolták meg, de még a börtönben is összevert egy elítéltet, egykori egyeteme, az University Of Florida még mindig annyira tiszteli, hogy a futballcsapatuk, a Florida Gators által kiadott idei képes naptár Mr. Júliusa címet is megkapta. 

Hernandez tárgyalása valamikor az ősszel kezdődhet el, összesen három ember meggyilkolásával vádolják, ha bűnösnek találják, amire nagy esély van, akkor élete végéig börtönben marad. 

A legyőzhetetlent lenyomták - ilyen volt Young karrierje

2014. június 26., 12:18 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Karrierje újabb fontos szakaszába érkezett Vince Young, hivatalosan is visszavonul. Alig egy hónappal az utolsó, ezúttal Brownsos pofon után, úgy látszik számára is világossá vált, ami a kanadai ligában szereplő és a játékos CFL játékjogát birtokló Montreal Alouettes-tól eltekintve már mindenki számára régóta az, hogy Invinceable igenis verhető, ebben a sportágban gyakorlatilag mindenhol.

young.jpg

A Clevelandben töltött kemény tizenegy nap nem először mutatott rá a tényre, hogy lehet egy irányító 190 cm és 100 kg fölött, lényegileg nem ettől az, ami. Young fizikai adottságait soha senki nem vitatta, ahogy az ezekből adódó tagadhatatlan előnyöket sem. Maga a Browns új vezetője Mike Pettine is ujjongott, mielőtt alig két hét után lecserélte volna Youngot, csapata akkori harmadik számú irányítóját, Sean Connorra, a South Carolina nem-draftolt újonc irányítójára. Ha másért nem, hát potom pénzért, illetve potom pénz spórolásért. “Csak akkor jössz rá mekkora darab, amikor ott áll melletted. Így kéne kinéznie az irányítóknak”, mondta Pettine, aztán kirúgta.

Az átlagon felüli nagyság, dobóerő és atletikusság nem pótol mást, és nem lehet elég önmagában, maximum egy-két éves megmaradást biztosít az NFL-ben, ott van Tim Tebow. Nem pótolhatja az űrt, amiben Young folyamatosan ott lebegett. Ha technikailag, fejben, és főként a pályán kívül nincsenek rendben a dolgok, akkor gyorsan és permanensen rászolgálhat egy játékos a “coach killer” hírnévre. Ehhez nem is kell ténylegesen összebalhézni az edzővel – amit Young többször megtett –, hogy aztán megelőzzön híred, bárhova is mész. Elég a média és az abban sugárzott reputáció, jogos-e vagy sem, teljesen mindegy.

Ettől még természetesen nem indokolt másra mutogatni, amiben Vince szintén nagyon jó a mai napig. “Azt hiszem, ez már hivatalos. Hacsak nem kapok egy garantált, stabil lehetőséget, biztosan tovább kell lépnem. Megvoltak a problémáim. Hibáztam, amikor összebalhéztam az edzőmmel, de ez ellen már semmit sem tehetek. Mindenhol tudják ezt rólam, és így néznek rám.”

Garanciának, legalábbis garantált játéklehetőségnek ott lenne Montreal, a CFL, csakhogy ez az opció Youngnak derogál. “Nem akarom megsérteni Kanadát. Jó játékosaik vannak, jó bajnokságuk odakint. De ez soha nem volt lehetőség a számomra.” Pedig egy, esetleg két jó év Kanadában, és talán, nagyon talán, újra lehetne kezdeni a legjobbak között, tiszta lappal. Lehetőség volt ez Chad Johnsonnak, aki 36 évesen, és egy tagadhatatlanul izmosabb rezümével ma szintén Montrealban játszik.

vinceyoung.jpg


A továbblépés egyben visszatérés lenne a gyökerekhez. A University of Texas az egyetem nagyköveteként számítana Youngra, egy közelebbről nem meghatározott pozíciót kínálnak neki, “a részletek megbeszélés alatt”, állítja az irányító. A Longhorns Young korábbi egyetemi csapata, akikkel 2005-ben Rose Bowlt nyert, beállítva több BCS rekordot. Ezután nem meglepő módon széthasította a soron következő NFL draft chartot, majd harmadik választottként kelt el a börzén. Az első és második profi szezonjában még Pro Bowler lett, az előbbiben az év újonca is, és csak 2010-ben indult meg a lejtőn. Ez azért is érdekes, mert azok az újoncok, akik fejben, játékintelligenciában nem ütik meg a mércét, már tipikusan az első szezonban nagyot esnek. Ugyancsak visszatérő jelenség az ún. “sophomore slump”, amikor egy elvárt jó szezon után az elkényelmesedett másodévesek teljesítménye jelentősen visszaesik, egy rájuk már sokkal jobban felkészült ligában. Ilyennek tekinthető RGIII tavalyi szezonja is, igaz, a sérülése okán nála ez egy vitatott, kényes kérdés.

Young fejében tehát csak a harmadik szezonban keletkezett akkora nyomás, amit már nem sikerült egy pár napos, telefon kikapcsolásos eltűnéssel enyhíteni, mint tette azt 2008-ban, ekkor edzője még a rendőrséggel is kerestette. 2010-ben egy újabb vesztes, kifújolt meccs után olyan hisztihullámot produkált, ami megpecsételte karrierjét. A játékos kijáróban tört-zúzott, majd a sajtó előtt hagyta faképnél edzőjét és csapatát az öltözőben. Később bocsánatot kért, de ez már nem segített rajta. Többet nem lépett kezdőként a pályára, ahogy később más csapatoknál sem számítottak rá érdemben. Fizikai kvalitásai viszont továbbra is megvannak, csupán 31 éves, a komoly sérülések is elkerülték. Montreal az utolsó utáni lehetőség, vagy végállomásként a további önérzeteskedés. Rajta múlik, ő dönti el.

Young főbb statisztikái profiként

• 2006-10: Titans – 54 meccs, ebből 47 kezdőként (30-17-es mutató), 42 TD, 42 INT

• 2011: Eagles – 7 meccs ebből 3 kezdőként (1-2-es mutató), 4 TD, 9 INT

• 2012: Bills – előszezon, 0 TD, 2 INT, az alapszakasz előtt megváltak tőle

• 2013: Packers – előszezon, 1 TD, 0 INT, ugyancsak offolták az alapszakasz előtt

• 2014: Browns – edzőtábor, nem-garantált szerződés Május 1-12. között

• Összesesítésben 8964 passzolt és 1459 futott yard, 46 passzolt és 12 futott TD, 51 interceptions, 74.4-es QB rating

Törölték az NFL-csapat Redskins nevét

2014. június 18., 17:39 Módosítva: 2015.05.02 06:59
515

Az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal szerdán bejelentette, hogy törölte a Washington Redskins védjegyet adatbázisából, az indoklás szerint az amerikaifutball-csapat neve (lefordítva Rézbőrűek) sértő a bennszülöttek számára.

A bennszülötteket képviselő jogi szervezet képviselője nagy győzelemnek nevezte a döntést, elmondta, már nyolc éve pereskednek, remélik, hogy a védjegy törlése azt eredményezheti, hogy végre megváltoztatják az NFL-klub nevét.

Ez azonban nem lesz olyan egyszerű, a Redskins tulajdonosa, többször elmondta, ha rajta múlik, soha nem fogja megváltoztatni a klub nevét. Az elmúlt években többször támadták a Redskinst az ügyben, múlt hónapban szenátorok egy csoportja írt levelet az NFL-nek, hogy kényszerítsék ki a névváltoztatást, az NBA-döntő mérkőzései alatt pedig az alábbi rövidfilm ment a szünetekben. 

Az ügy előzményeiről itt olvashat részletesbben. 

Rengeteg heroint és egy csirkét foglaltak le a Super Bowl-győztes házában

2014. június 9., 20:51 Módosítva: 2015.05.03 00:30
80

A pittsburgh-i rendőrség óriási heroinfogásáról számolt be a helyi CBS, az ezerötszáz tömbnyi kábítószert egy volt NFL-játékos, a Steelersszel kétszeres Super Bowl-győztes Deshea Townsend házában találták meg vasárnap éjjel, de nem ez a legfurcsább az esetben.

Lefoglaltak még százezer dollárnyi készpénzt, tizenhat fegyvert, két luxusautót, ékszekereket, drága kubai szivarokat és

egy élő csirkét

olvasható a rendőrségi közleményben. Townsend egyelőre nincs bajban, de elég kellemetlen számára az eset, mert a Mississippi State Universityn edzi a cornerbackeket az egyetemi bajnokságra. Őt nem tartóztatták le, két férfit viszont igen, a csirke állapotáról egyelőre nincs hír. 

Talib: Brady a barátom, de

2014. június 4., 14:54 Módosítva: 2015.04.29 17:01

talibb.jpg

Aqib Talib sem a szerénységéről híres. A 2014-es év 79. legértékesebb játékosának választott corner back az NFL Network vonatkozó műsorában elmondta, hogy szerinte pozíciójában legfeljebb négy játékos előzheti meg a best of listán, de azokat is, dumáljuk meg. A nevek – és a felsorolással a szélesebb közönség is egyetérthet – Pat Pete (Patrick Peterson), Joe Haden, (Richard) Sherman and (Darrelle) Revis. Aztán még hozzátette, „nem gondolja, hogy sok wide receiver szavazhatott”.

Az interjú vicces része viszont csak ezután kezdődött, amikor volt és jelenlegi csapatairól kezdték faggatni. Válaszában Talib természetesen nem spórolt a szurkákkal, még Bradyt sem kímélte, habár nem tudjuk mennyire kell ezt a részt komolyan venni. A Manning vs. Brady kérdésben ő egyértelműen Peyton mellett foglalt állást, legalábbis az elmúlt szezon alapján.

„Tom jó barátom, de Manning-nek fantasztikus éve volt. Rekorder lett dobott yardok és touchdownok tekintetében, plusz lenyomta Brady-t az AFC döntőjében” – nem is kevéssel, tehetjük hozzá. Aztán még azt, hogy ha Talibnak New Englandben sikerül maradnia, nyilván nem lenne ez ilyen egyértelmű.

A volt kansasi All-American ezért érthető okokból odapörkölt Belichicknek is. „Bill biztos nem nekem akarta adni a nagy lóvét, ezért ember, odaadta Revis-nak” – utalva ezzel a Patriots új igazolására.

Az eset nem példa nélküli, egy évvel korábban Talib régi-új csapattársa Wes Welker is kiteregette a szennyest a Belichick-féle rendszerről, mondván, az edző többször mások előtt alázta meg, hatéves ott tartózkodása végére már nehezen jöttek ki egymással. Bár Welker és Talib egyaránt sokat köszönhet volt mesterének, nyilván nem ok nélkül zörögnek. És ahogy Welker nem az első, úgy Talib sem az utolsó bosszús Belichikre „Más a légkör (Denverben), az biztos” – összegezte a corner –, „nincs minden kontroll alatt, lazább kicsit.”

LeSean McCoy lehet, hogy beszívott

2014. május 31., 16:29 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Legalábbis erre enged következtetni az ESPN First Take c. műsorában tett kijelentése, miszerint ő a jelenlegi legjobb running back, és nem Adrian Peterson. Ám az is lehet, hogy a kijelentés csupán egy családon belüli viszontfricska a tesónak, aki hasonlóképpen szkeptikus. „A testvérem állandóan heccel, arra ösztönöz, hogy mind keményebben játszak. Én azt mondom ’én vagyok a legjobb’, mire ő ’Peterson visszavonult?’” Talált, süllyedt.

McCoynak persze kézenfekvő érvei is vannak, amiket az elmúlt évekre alapoz. „Az elmúlt három évben All-Pro választott voltam, ebből kétszer az első csapatban. Blokkolok, elkapok, sosem hagyom el a pályát.” Ha csak a tavalyi szezont nézzük, akár még egyet is érthetünk vele. Csakhogy még mindig ott lézeng a statisztikai évkönyvek főoldalán az a bizonyos 2097 yard. Ellenben igaz, hogy idén Peterson 1266 futott yarddal csak ötödik lett, a Philly futója viszont simán első, 1607-tel. Ugyancsak mellette szól, hogy 539 elkapott yarddal szintén tönkreveri a vikingsest (171), valamint az is – bár ez kétélű fegyver – hogy az Eagles játékhívások 79,1 százalékában volt érintett, míg AP csak 64,7-ben. Kétélű, mert attól, hogy többet játszol, még nem vagy feltétlenül jobb, viszont biztosan fiatalabb. Nem mellesleg potenciálisan nagyobb számokat érsz el.

mccoy.jpg

Érdemes látni a két játékos közötti fizikai különbséget is, valamint az erre épülő esetleges csapatstratégiát. Peterson magasabb, súlyosabb, mindenekelőtt pedig erősebb, lobbanékonyabb, és a paraméter-életkor különbségek dacára, talán még gyorsabb is. Igazi „power horse”, aki laterálisan is igen jól mozog, mégis leginkább csak előre, egy mindenkin átgázoló monstre. Ha csak a három ember mellett el, néggyel a nyakamban látványfutásokra gondolunk, AP-vel senki nem veheti fel a versenyt, talán csak Marshawn Lynch.

És van még egy fontos szempont. Chip Kelly offenzív playbookja – csakúgy mint a Philadelphia szezonja – sokkal fineszesebbre és változatosabbra sikerült, miáltal McCoy játéka is jobban kibontakozhatott. Gondoljunk csak bele, mire lett volna képes Peterson a testvéri szeretet városában, aztán meg abba, hogy mire nem „Shady” Minnesotában. Mert a Philly minimum egy fifti-fifti középcsapat, a Minnesota az utóbbi szezonban simán szar volt. Úgyhogy várjunk még egy-két idényt, mire vagy a két csapat közötti erőegyenlőség, vagy legalábbis AP visszavonulása bekövetkezik.

Utóbbi mindenesetre lazán kommentálta a dolgot, szerinte „nem gondolta a srác azt komolyan”.

Egy kiborított ital miatt gyilkolt az NFL-es

2014. május 29., 11:02 Módosítva: 2015.05.03 01:10
23

A már három ember meggyilkolásával vádolt Aaron Hernandez amerikaifutballista azért ölhetett meg 2012-ben két férfit, mert egy bárban kilöttyintették az italát. 

A korábbi New England Patriots-játékost nemrég vádolták meg egy bostoni kettős gyilkossággal, szerda este hivatalosan is vádat emeltek ellene. A sportoló az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát a bíróságon. 

Az ügyész szerint 2012-ben, egy bostoni klubban az egyik áldozat nekiütközött Hernandeznek a tánctéren és kiborította az italát. Az amerikaifutballista azért lett ideges, mert a Daniel Abreu nevű férfi nem kért tőle bocsánatot, barátjainak azt mondogatta, hogy a bostoniak folyamatosan kóstolgatják, nem adják meg neki a tiszteletet. 

A barátai próbálták megnyugtatni, később autóba szálltak, de egy idő után Hernandez magához vette a motorháztető alá rejtett fegyverét. Megvárták Abreuékat, akiknek fogalmuk sem volt, hogy bárkinek problémája volt velük a klubban, és azt sem sejtették, hogy követik őket. 

Egy közlekedési lámpánál Hernandez Abreuék autója mellé gurult, kihajolt a vezetőoldali ablakon, odakiabált a férfiaknak, hogy most dumáljanak, majd azonnal lőni kezdett.

Yo, whats up now!

- üvöltötte a lövések előtt. 

A vallomások szerint szerint az amerikaifutballisa többször is meghúzta a ravaszt, miután kiürült a tár. Daniel Abreu és Safiro Furtado meghalt a lövöldözésben.

Hernandez klubja néhány héttel a kettős gyilkosság után meghosszabbította a játékos szerződését. A gyilkosság éjszakáján használt autót az NFL-es egyik unokatestvérénél találták meg, a gyilkos fegyvert pedig egy nőnél, aki szintén kapcsolatban volt vele. 

Az ügyész szerint több vallomás is alátámasztja, hogy Hernandez már hónapokkal a kettős gyilkosság előtt zaklatott volt, azt érezte, hogy Bostonban nem tisztelik eléggé. Korábban arról lehetett hallani, hogy a sportoló rászokott az angyalporra, ettől teljesen paranoid lett. 

Hernandezt a múlt hétig csak egyik ismerőse, Odin Lloyd meggyilkolásával vádolták, akinek holttestét nem messze otthonától találták meg 2013 nyarán. Lloyd tudhatott arról, hogy a sportoló 2012-ben megölt két embert. Ha Hernandezt bűnösnek találják, élete végéig börtönben marad. 

Mint az állatokat, úgy lőtték őket gyógyszerekkel

2014. május 23., 14:29 Módosítva: 2020.05.23 23:39
17

Újabb pert indítottak az amerikaifutball-bajnokságot irányító NFL ellen. Ötszázan, olyanok – köztük egykori neves játékosok –, akik maradandó egészségkárosodást szenvedtek az ellenőrizetlen gyógyszerezés miatt. Ők most anyagi kártérítést várnak a ligától. 

A sportolók szerint tömegesen fordult elő, hogy súlyos sérüléseikkel sem voltak tisztában, az orvosi stábok és a szakemberek olyan gyógyszereket adtak nekik, amelyek csak receptekre voltak kaphatók, vagy egyáltalán nem ismerték őket, a mellékhatásokról pedig senki nem beszélt nekik. Az amerikaifutball az egyik legmegterhelőbb kontaktsport, sokan karrierjük végére teljesen elhasználódnak az ütközések, esések miatt. 

A peranyag szerint az NFL hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül ösztönözte és látta el a játékosokat, hogy ezeket a csak receptre kapható erős gyógyszereket szedjék; ezzel egy rakás törvényt és orvosi kódot megszegve. 

teljes bejegyzés

Gyönyörű stadionpusztulás Detroitból

2014. május 20., 14:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

detroitstadion.jpg

A napokban körbejárták a netet a lepusztult Pontiac Silverdome-ról készült fényképek, most végre egy videó is van arról, milyen állapotba került az egykoron modern aréna, ami sokáig a Detroit Lions otthona is volt.

A vágóképeken látható, a tetőszerkezet teljesen szétment, a lelátón a sorok között lassan gazdálkodni lehet, több helyen áll a víz, a díszpáholy romokban, zombiapokalipszisről szóló film forgatási helyszínének még tökéletes lenne.

A Lions 2001-ben költözött el innen, 2011 óta fontosabb eseményt már nem is lehetett rendezni a nyolcvankétezres aréna, ahol korábban Super Bowlt is rendeztek. 

Az utcán hagyták volna az ösztöndíjas sportolót

2014. május 15., 23:04 Módosítva: 2015.05.03 02:01
21

„Felébredni, túlélni, lefeküdni, túlélni" - jellemezte egykori napjait az az Antoine Turner, aki februárban lépett be a Boise State egyetem amerikaifutball-programjába, teljes körű sportösztöndíjat kap, ami lakhatását és biztonságát is garantálja.

A New Orleansból származó amerikaifutballista gyerekként elvesztette az édesanyját, egy ideig rokonokkal élt, de a Katrina hurrikán után még reménytelenebbé vált a helyzete, utcai bandákkal lógott és drogfutárként dolgozott, hogy megvédjék.

Ezután jött a lehetőség, hogy középiskolásként futballozzon, jól is ment neki, ám a jegyei nem voltak elég jók ahhoz, hogy egy első osztályban szereplő egyetemtől ösztöndíjat kapjon, úgyhogy egy kaliforniai előkészítő iskolába került, az ország másik végébe. 

teljes bejegyzés

3 embert ölhetett meg az amerikafocista

2014. május 15., 17:06 Módosítva: 2015.05.03 02:01
10

Az NFL-es Aaron Hernandez az elsőrendű vádlott egy bostoni kettős gyilkosságban is, mostanáig egy ismerőse meggyilkolásával vádolták a korábbi New England Patriots-játékost.

teljes bejegyzés

NFL: megbüntették a Miami védőjét

2014. május 12., 12:50 Módosítva: 2015.05.03 02:10
1

Határozatlan időre eltiltották, pénzbüntetést kapott, valamint oktatásra kell járnia Don Jonesnak, a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Miami Dolphins védőjének, mert nemtetszését fejezte ki, hogy az amatőr játékosbörzén (draft) elkelt a homoszexuális Michael Sam. Sam az első aktív játékos az NFL-ben, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

teljes bejegyzés

Bekerült az NFL-be az első nyíltan meleg játékos

2014. május 11., 10:46 Módosítva: 2015.05.03 02:11
3

Michael Sam, a Missouri Tigers korábbi védője lett az NFL első olyan játékosa, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg. Nem messze az egyetemétől lesz profi, hiszen mindössze a 200 km-re levő St. Louisba kell mennie a Ramshez. Máris óriási viták indultak el miatta.

teljes bejegyzés

Négy év háború után megy az NFL-be

2014. május 10., 11:11 Módosítva: 2015.05.04 00:05
5

Az amerikai hadsereg afganisztánban szolgált katonája, Alejandro Villanueva élete lehetőségét kapta a Philadelphia Eaglestől, hogy több évnyi harctéri szolgálat után profi sportoló legyen.

teljes bejegyzés

A draft második napja: a Patriots és a Raiders is irányítót választott

2014. május 10., 09:15 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A 2014-es NFL draft második napon szerencsére már nem minden Johnny Manzielről, az újdonsült Cleveland Browns irányítóról szólt minden, így már csak feleannyiszor hallottuk említeni a nevét, mint Tim Tebow-ét a pályafutása csúcsán. Az irányítók szempontjából az első kör körülbelül a papírforma szerint alakult – Manzielen kívül még Blake Bortles kényszerült a szerencsétlenségéről hírhedt Jacksonville Jaguarsba igazolni, illetve a harmadik top prospectnek tartott Teddy Bridgewaterért tradelt fel a Minnesota Vikings az utolsó pillanatban –, de a második nap is tartogatott nagy kérdéseket. Erre a napra ugyanis olyan egyetemi kiválóságok elkelését prognosztizálták, mint az Alabama Crimson Tide-dal háromszoros BCS-bajnok AJ McCarron, az LSU-vezér Zach Mettenberger, vagy a Houston Texans egykori 1/1-esének, David Carrnak édesöccse, Derek Carr. Utóbbi egyébként már a bátyja draftján is ott volt, mindössze tizenegy évesen, és a legenda szerint az akkori NFL-komisszárnak, Paul Tagliabue-nak meg is mondta, hogy egyszer még visszatér. Így is lett. 

derekcarr.jpg

Derek Carrt később nem meglepő módon az Oakland Raiders választotta, akik, ha az első körben a rendkívül nagy ígéretnek tartott Khalil Mack linebacker miatt lecsúsztak a Manziel-Bortles-Bridgewater hármasról, talán a lehető legjobb döntést hoztak, már ha az ifjabbik Carr nem osztozik a bátyja balszerencséjében. A második irányítót pedig igen-igen nagy meglepetésre a New England Patriots húzta, mégpedig a másodosztály legnagyobb sztárját, az Eastern Illinois Panthers Jimmy Garoppolóját. Ezzel a választással kvázi megerősítették azt a pletykát, ami már napok óta keringett, miszerint Ryan Mallett, Tom Brady cseréje a Houston Texansba igazol át. Irányítóból ezek után nem is kelt el több: se Mettenberger, se McCarron, se a Pittsburgh Panthers az utóbbi hónapokban rommá hype-olt quarterbackje nem kellett senkinek a második és a harmadik körben. 

jimmygaroppo.jpg

Akárcsak tavaly, running backből idén sem kelt el senki az első körben, sőt, az első futóválasztásig majdnem a második kör végéig kellett várnunk: a Tennessee Titans ugyanis ekkor húzta ki Bishop Shankeyt, igaz, ezek után szinte záporoztak a running back pickek, hiszen rögtön utánuk a Cincinnatti Bengals vitte el az LSU-játékos Jeremy Hillt, majd két pickkel később a San Francisco 49ers Carlos Hyde-t. A 120yard-szerkesztőség nagy kedvence, az Auburn Tigersből érkezett Tre Mason, akinek nem más a faterja, mint Vincent Mason a De La Soul nevű, egykor hihetetlenül sikeres hiphopcsapatból, végül a St. Louis Rams játékosa lett a harmadik körben. A Pittsburgh Steelers pedig szinte a nap legvégén csapott le Dri Archerre, aki futóként, elkapóként és visszahordóként is játszott a Kent State Universityn, aki az NFL felmérőjén a legjobb 40yardos sprintet futotta. 

A Houston az 1/1-es Jadeveon Clowney után a második napon a szintén nem aprócska C.J. Fiedorowicz tight end mellé begyűjtött még két szörnyet, mégpedig Xavier Su'a-Filót a támadó-, és a vélhetően a sérülése miatt érthetetlenül sokat csúszó Louis Nixet a védőfalba, aki Clowney és JJ Watt mellett valószínűleg brutálissá fogja varázsolni a Texans-védelmet jövőre. A VIkings-trade miatt az első körből kimaradó regnáló bajnok Seattle egy elkapót (Paul Richardson) és egy elsőre érthetetlenül korán elkelt támadófalembert (Justin Britt) igazolt, míg a Super Bowlon csúf vereséget szenvedő Denver Broncos többek közt Cody Latimer wide receivert szemelte ki egy újabb Peyton Manning-célpontnak. A Washington Redskins nagyot nyerhet Morgan Moses offensive tackle-lel, míg a San Francisco 49ers többek közt kezdőnek szánt center (Marcus Martin) mellett azt a Brandon Thomast is leigazolta, aki a Saintsnál próbajátékon járva ACL-szakadást szenvedett, így akárcsak tavaly Marcus Lattimore, valószínűleg a sérültlistán fogja tölteni a komplett újoncévét. Szombaton este hattól befejező szakasz, úgyhogy McCarron és Mettenberger sorsa is nemsokára eldől. 

 

Johnny evangéliuma

2014. május 9., 19:26 Módosítva: 2015.04.29 17:01

 

Nekem pont arra sikerült felriadnom a drafton, hogy Bortles a színpadon vigyorog Jags-mezt szorongatva, úgyhogy lehetett sejteni, hogy innentől kezdve jó lesz a műsor. 

Aztán jöttek a pickek szépen sorban, az ESPN-en és a hivatalos közvetítésben is elkezdődött a Johnny Football Horror Show. Minden egyes pick után, ahol nem Manziel neve hangzott el, ott volt a kamera szegény Foci János arcában, úgyhogy mindent láthattunk.

teljes bejegyzés

Clevelandben kötött ki Johnny Manziel

2014. május 9., 06:13 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A 2014-es NFL-draft legnagyobb kérdése minden bizonnyal az volt, hogy az egyetemi futball történetének egyik legellentmondásosabb, és az utóbbi évek legnépszerűbb játékosa, a 2012-es Heisman-győztes Johnny "Football" Manzielben vajon melyik csapat bízik annyira, hogy a legértékesebb focistákat tömörítő első draftkörben elvigye. A papírforma jött be: Manzielt az az évek óta szerencsétlenkedő, az idei draft első körében két lehetőséget is birtokló Cleveland Browns választotta ki végül, akikhez egyébként is a legtöbben jósolták a fiatal irányítót.

teljes bejegyzés

Akiért házhoz megy a Bush család

2014. május 9., 00:02 Módosítva: 2016.02.02 20:38
83
Elkezdődött az amerikaifutball játékosbörzéje, ahol egy fiatal irányító volt az egyik főszereplő. Johnny Manziel korábban már majdnem szétrobbantotta az amerikai sportot, amikor egyetemistaként pénzt kért, ami Amerikában óriási tabu. Az NFL-be készül, ahol vagy világhír, vagy óriási lebőgés várhat rá. Eddig élmény volt nézni.

Nagy játékos lehet, vagy legendás bukás. Az NFL éves draftja előtt az egyik legnagyobb kérdés volt, hova kerül, és mire lesz jó az a Johnny Manziel, aki a Texas A&M amerikaifutballistájaként az egyetemi bajnokság egyik szenzációja volt az utóbbi években.

Előtte soha senkit nem választottak elsőéves egyetemistaként a szezon legjobb játékosának, másban viszont hasonlít kortársaihoz, őt sem kerülték el a balhék sem. 

Péntek hajnalban megrendezték a draft első körét, itt olvashat arról, hol játszik majd Manziel.

teljes bejegyzés

Az év kamuja, vagy saját passzát kapja el?

2014. május 6., 18:49 Módosítva: 2015.05.04 00:05
46

A texasi Gary Haynes két nap alatt internetsztár lett, a fiatal amerikaifutballista az egyik közösségi oldalra töltött fel egy rövid videót, ezen úgy tűnik, hogy mintha elkapná saját 50 yardos passzát. 

teljes bejegyzés

Rovatok