Index Vakbarát Hírportál

Pankrátor is lehet a vallásos NFL-sztárból

2013. június 8., 10:31 Módosítva: 2015.05.11 03:41
24

Tim Tebow-t nemrég rúgta ki a New York Jets, ajánlatot kaphat a birkózócirkusztól.

teljes bejegyzés

A tekézés pápája lenne Terrell Owens

2013. június 8., 08:20 Módosítva: 2015.04.29 17:01

terrelo.jpg

Sok játékosnak komoly fejtörést okoz, hogy mit fog magával kezdeni profi karrierje végeztével. Sokan edzőnek, szakkommentátornak állnak, vállalkozást indítanak, vagy épp lefogynak 50 kilót vagy épp retteghetnek a börtönbüntetéstől. Lehet, hogy Tim Tebow-nak is el kell kezdenie ezen gondolkodnia, úgyhogy hátha tippet ad neki Terrell Owens, a 39 évesen szerződés nélküli lévő kiváló wide receiver. Owens, a 49ers, az Eagles és a Cowboys egykori játékosa ugyan még vakarózik magában, hogy nyolc meccsnyi arena footballos levezetés után hátha kell egy profi csapatnak, de ha mégsem, hát keres magának más sportágat..

A bowlingot. És ezt úgy tűnik, komolyan gondolja. Az a Terrell Owens, akinek a karrierje tele volt eltúlzott gólörömökkel, szerződéskötés körüli balhékkal, valóságshow-szereplésekkel és egy időben még róla elnevezett gabonapelyhet is forgalomba hoztak. Owens az a fajta játékos, aki mindig "viszketett valahol" hogy valamit csináljon a gyerektartás fizetése mellett. És ha labda nincs, megteszi a golyó is.

Tehetségesnek tartja magát, ráadásul részesedése van egy profi csapatban is. Állítja, sokat tanult a sportágról azóta, hogy egy jótékonysági rendezvényen kipróbálhatta. Tudja, hogy hosszú út áll előtte, de kitartó és nem fél edzeni. Tanulni akar és komoly munkával felépíteni egy profi karriert itt is. 

Önbizalom tehát van, és golyó is. És minden bizonnyal az a fajta játékos, aki hatalmas örömtáncot jár minden alkalommal, amikor tarol, a többi játékostársa pedig ebben a csendes komoly összpontosítást igénylő sportágban majd foghatja a fejét. De mi persze azért szurkolunk a profi bowling-karrieredhez, Terrell.

Trükkvideóval kábít a fiatal long snapper

2013. június 6., 10:15 Módosítva: 2015.04.29 17:01

zachsmith.JPG

A special teamban szereplő long snapperektől nem nagyon szoktunk látni olyasmit, hogy nagy játékokkal kápráztatják el az őrjöngő közönséget a meccseken: jobbára olyasfajta szürke eminenciások ők, mint mondjuk a punterek. A mezőnygólokhoz és a puntokhoz felálló fal közepén álló long snapper az ezekhez szükséges hosszú snapeket hajtja végre, így az amerikai futballban gyakorlatilag a legalulértékeltebb és legismeretlenebb szereplő... egészen mostanáig.

A long snapperek ugyanis eddig nem készítettek olyasfajta látványos trükkvideókat, mint mondjuk a mesterlövészi pontosságukat villogtató irányítók, ám a középiskolát épp elvégző Zach Smith, aki a következő évtől az USC Trojans long snappere lesz, megtörte ezt a hagyományt, és egy csodálatosan látványos long snapper-trükkvideóval rukkolt elő. Íme: 

Évente három londoni NFL-meccs jöhet

2013. június 5., 12:13 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Roger Goodell NFL-vezér még mindig komolyan gondolja a sportág európai terjeszkedését, kedden egy New York-i egyetemen azt mondta, növelni fogják a londoni mérkőzések számát. Évente három találkozót terveznek a Wembley stadionba, melynek nincs állandó bérlője, az FA Kupa és a Ligakupa döntőjét, a Premier League-feljutásról döntő rájátszás fináléját és az angol válogatott meccseit szokták itt rendezni. 

Igény biztosan lenne egy harmadik NFL-parádéra is, a mérkőzésekre általában már hónapokkal korábban elfogynak a jegyek. 

A Jaguars tavaly hároméves szerződést kötött, hogy évente egyszer a Wembleyben lép pályára, ahol még egy Steelers-Vikings találkozó is lesz szeptember végén. Továbbra is távlati terv, hogy állandó NFL-csapat legyen az angol fővárosban, viszont a Jaguars korábban nyilvánvalóvá tette, ők maradni akarnak Amerikában.

londonnfl.JPG

Goodell azt is elmondta, akkor lesz érdemes Los Angeles-i NFL-klubról beszélni, ha elkészül egy minden igényt kielégítő stadion a nyugati parti metropoliszban, addig a stadionfelújításra ácsingózó csapatok csak fenyegethetik városukat azzal, hogy elköltöznek LA-be. 

Szó volt még a 2014-es Super Bowlról is, New Jersey-ben a téli hideg lehet a legnagyobb probléma. Goodell azt ígérte felkészülnek majd a fagyra, a szurkolók és a játékosok is tudnak majd hol melegedni. 

Gyomron szúrták a Steelers játékosát

2013. június 2., 09:17 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Pittsburgh Steelers az éjjel hivatalos honlapján erősítette meg, hogy szombat reggel ismeretlenek megtámadták a csapat offensive tackle-jét, Mike Adamset.

A három támadó a futballista otthonánál rontott rá Adamsre, az autóját akarták ellopni, a szúrás a gyomrát találta el, de szerencsére nem ért létfontosságú szervet. Adams sérülten is visszaverte őket, erre rablók elmenekültek a helyszínről, azonban egyikük otthagyta a mobilját, ami alapján a rendőrség remélhetőleg könnyen megtalálja majd a bűnözőket. 

A játékos ügynöke, Eric Metz azt mondta az NFL Networknek, összességében Adams nagyon szerencsés, sokkal rosszabbul járhatott volna. Műtétre viszont így is szükség volt, várhatóan hat-nyolc hétig tart a felépülése, az edzőtáborban valószínűleg már ott lehet. A klub igazgatója, Kevin Colbert közölte, Adams maradandó károsodás nélkül épül majd fel. 

A 2012-es draft második körében elvitt játékos twitterén azt írta, egy őrangyal vigyázott rá, és keményen fog harcolni, hogy visszatérhessen, majd egy képet is mellékelt. 

adamstwitter.jpg

A győzelmet garantálta Broadway Joe

2013. május 31., 17:16 Módosítva: 2015.05.11 03:35
28

Az amerikai látványsportok első igazi sztárja volt, a New York Jets máig egyetlen Super Bowl-győztes csapatának irányítója. Joe Namath ma ünnepli hetvenetedik születésnapját.

teljes bejegyzés

Joe Namath kiosztotta a Jetset

2013. május 31., 14:38 Módosítva: 2015.04.29 17:01

joenamath.jpg

A New York Jets magyar származású egykori sztárja, Joe Namath szerint a klub gyakorlatilag hülyének nézi a szurkolóit. Az egykori quarterback korábban sem kímélte volt csapatát, most egy rádióműsorban osztotta ki őket. 

"Megmondom, mi az őszinte véleményem. A csapat egyre rosszabb, miközben a klubvezetés csak arról beszél, mennyire jól megy minden, félrevezetik a drukkereket. Ráadásul rossz személyi döntéseket hoztak az elmúlt években" - fejtette ki az egyszeres Super Bowl-győztes, aki azt is elárulta, gyakorlatilag semmilyen kapcsolatot nem ápol a Jetsszel. Nem mondta ki, hogy rossz döntések alatt konkrétan kire gondol, de a Jetset az utóbbi években Tim Tebow, Mark Sanchez és a vezetőedző Rex Ryan miatt is ostorozták.

A ma hetvenéves Joe Namath 1965 és 1976 között volt a Jets irányítója, a 69-es Super Bowl, amit a Baltimoe Ravens elődje, a Colts ellen 16-7-re megnyertek mai napig a klub bajnoki győzelme, őt választották a döntő legértékesebb játékosának. 

Holtan került elő az ex-Ravens-irányító

2013. május 30., 16:06 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Holtan találták a Baltimore Ravens és a Denver Broncos egykori irányítóját, Cullen Finnertyt. Finnerty horgászkirándulásra indult az észak-michigani tóvidéken, ám nem sokkal később a családja jelentette az eltűnését. Az egykori játékos felkutatására expedíció indult, de csak a holttestét sikerült megtalálni. A vizsgálatok szerint a játékos nem gyilkosság áldozata lett, hanem természetes halállal halt meg.

A harmincévesen elhunyt Finnerty 2003 és 2007 közt volt a NCAA Division II-ben szereplő Grand Walley State Lakers irányítója, ahol háromszor is megnyerte a divíziója nemzeti bajnokságát. A Michiganben közkedvelt hírességnek számító játékos a 2007-es drafton undraftedként került a Baltimore Ravenshez, ahol egy évet töltött, zömmel a practice squadban, majd néhány hónapig a Denver Broncos keretének is a tagja volt.

LeBron még mindig válthat az NFL-re

2013. május 28., 09:00 Módosítva: 2015.04.29 17:01

lebron_1.jpg

A Miami Heat NBA-bajnok sztárját, LeBron Jamest nem először hozzák kapcsolatba az NFL-lel, hiszen középiskolás korában futballösztöndíjat ajánlott neki az akkoriban Urban Meyer által vezetett Notre Dame Fighting Irish, illetve egy reklámfilmben is szerepelt, mint amerikaifocista.

Legutóbb a Washington Redskins Super Bowl-győztes ex-irányítója, a mostanában prosztatagyógyszer reklámozásából élő Joe Theismann nyilatkozott egy olyat a Fox Sportsnak, hogy Jamesnek még akár most is lenne keresnivalója, mint NFL-irányító, méghozzá még akkor is, ha már a profi kosárlabdából kiöregszik.

„Nagyon szívesen edzenék vele, és boldogan lennék az ügynöke is” – mondta Theismann. „Mondhatni bármit megtennék, hogy vele dolgozhassak, hiszen kivételes tehetségről beszélünk. Simán el tudom képzelni, hogy ahogy túl öreg lesz ahhoz, hogy az NBA-ban kosarazzon, kipróbálja magát NFL-irányítóként is. LeBron még csak harminc lesz: jó néhány nála öregebb irányító játszik az NFL-ben, sőt, vannak akik 38-39 éves korukig kezdők maradnak. Ennyi idősen viszont az NBA-ban már nem sok keresnivalója van az embernek” – fejtegette az egykori irányító, aki hozzátette a sportoló a fizikuma miatt kiemelkedne a mezőnyből. 

LeBron James a középiskolában előbb quarterbacket, majd wide receivert játszott, és a visszaemlékezések szerint mindkét szerepben jól teljesített, habár irányítóként gyakran túldobta a célpontjait, mert már tizenévesen nagyon erős volt.

A sztárkosarast is megkérdezték a dologról, ő sem volt más véleményen. „Megvan hozzá a képességem, jól olvasom és sokat tanulmányozom a játékot, úgyhogy sokat tudok a védelmekről. Azt hiszem, nagyon jól ment volna, ha az amerikaifutball mellett döntök". 

Jim Harbaugh Indianapolisban száguldozott

2013. május 27., 13:24 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A 49ers-edző Jim Harbaugh a kilencvenes évek közepén három szezont húzott le az Indianapolis Colts irányítójaként, most visszatért a városba a hétvégi Indy 500-as futam miatt, ahol komoly szerepet kapott, ő ült a pilótákat a rajt előtt felvezető autó kormánya mögött. A Chevrolettel már a futam délelőttjén is tett néhány kört, hogy belerázódjon a szerepébe, akkor készült a fotó. 

indyharbaugh.jpg

Harbaugh egyébként a versenyben is érdekelt volt, résztulajdonosa a Panther Racing J.R. Hildebrand csapatnak, melynek pilótája rajthoz állt az ötszázas klasszikuson.

A San Franciscót irányító edző amúgy is szívesen jár vissza Indianapolisba, egy helyi lapnak elmondta, ott veszi a nadrágjait, és több jó éttermet is ismer, ahol őrjöngve szokott enni, amikor a combine-ra megy. 

Ray Lewis megmássza a Kilimandzsárót

2013. május 24., 12:52 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Ray Lewis hirtelen felindulásból hegymászásra cseréli az amerikai futballt – derült ki a legutóbbi Super Bowl-győzelem után nyugalomba vonult linebackerlegenda Twitter-posztjából.

Lewis egy jótékonysági akció során a Kilimandzsárót tervezi megmászni jövő hónapban, a TackleKili projekt keretében, ami nagyjából arról szól, hogy az egykori linebacker az akcióval igyekszik adományokat gyűjteni, illetve felhívni a figyelmet a tiszta ivóvíz nélkül tengődő kelet-afrikai gyerekek sanyarú sorsára. A Tanzániában található Kilimandzsáró Afrika legmagasabb hegye a maga 5895 méterével.

Chad Ochocinco Johnsonnak annyi

2013. május 24., 09:46 Módosítva: 2015.04.29 17:01

chad2.jpg

Vannak olyan NFL-játékosok, akik olyan gyakran szerepelnek a hírekben, hogy szinte már visszatérő ismerősökként üdvözöljük őket, ha felbukkan a nevük és talán hiányoznának is, ha nem történne velük semmi. Ott van például Tim Tebow passiója, vagy a New York Jets, ahova most sikeresen bedraftoltak egy újabb hisztérikát, Geno Smith-t. És ott van a a szép nevű Chad Ochocinco Johnson is, aki kész szappanopera-sztár és akinek a szemünk láttára meg gajra a karrierje most épp azért, mert megszegte a próbaidő szabályait és emiatt letartóztatták.

Míg Titus Young valószínűleg komoly mentális problémái miatt kezdett a minap ámokfutásba, addig Ochocincojohnsonnál nincs racionális magyarázat arra, hogy hogyan lehet valaki ekkora..."személyiség". S míg ő azon rágja a körmét, hogy most akkor lesittelik-e avagy sem, merengjünk el azon, hogy a Bengals, a Pats és a Dolphins egykori wide receivere (hatszoros Pro Bowl, rekordok a Bengalsnél, háromszoros All Pro válogatott) mit is művelt az elmúlt években a pályán kívül. 

Lánykori nevén Chad Javon Johnson volt, majd a Bengalsnál a 85-ös mezszáma miatt kitalálta, hogy legyen Ocho Cinco (nyolc, öt spanyolul) a neve. Hivatalosan meg is változtatta. Aztán pár évvel később kitalálta, hogy legyen a neve Hachi Go (nyolc, öt japánul) de ezt végül nem intézte el komolyabban.

Aztán jött az asszony, számára minden rossznak elindítója, egy bizonyos Evelyn Lozada nevű valóságshow-híresség, akit 2012-ben vett el, és egyúttal visszaváltoztatta a nevét Johnsonra, mert állítólag bökte az asszony csőrét a nyolc öt. Lozada asszonyét. Szép név ez is, nem? A hölgy később megkapta a magáét, amikor rá mert kérdezni, miért vett egy rakás kotont Chad. A válasz lefejelés volt, ahelyett hogy jó magyar módra elé rakott volna egy vak komondort, hogy átessen rajta a feleség. Válóper lett az ügyből és feljelentés családon belüli erőszak miatt, egy év próbaidővel. Míg az asszonnyal civakodott, lapátra tette a New England, majd kihagyták az új NFL Maddenből majd kirúgták a tévékamerák előtt a Dolphinsból is.

Hogy mikor már egészen elfelejtettük volna, kiszivárgott mintegy karácsonyi ajándék gyanánt egy szexvideója, ahol két hölggyel épp a kvantummechanikáról beszélget. 

Szegény Ochochinco csapatot azóta se talált magának, bár reménykedett benne, hogy talán a Bengals színeiben vonulhat vissza. Reménykedhetett volna... Egészen május hetedikéig, amikor is megszegte a próbaidő szabályait, nem jelentkezett két alkalommal sem a tartótisztnél, ezért letartóztatták. 1000 dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de valószínű, hogy így aztán tényleg egy nem fog sehova kelleni és legfeljebb az NFL Legnagyobb Marhái Hall of Fame-be fog bekerülni. Azért egy kicsit hiányozni fogsz. 

Titus Young tudja, hogy nem normális

2013. május 21., 14:01 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Titus Young, a Detroit Lions egykori, balhéiról elhíresült wide receivere elismerte, hogy a fejében valami nagyon nem stimmel. Legalábbis egy volt csapattársa, Stephen Tulloch azt állítja, hogy bevallotta neki a jelenleg csapatot kereső játékos, hogy elmezavarban szenved és erre gyógyszereket is szed.

Mindez talán enyhítő körülmény lehet azok után, hogy nemrég egy héten belül háromszor kapcsolta a le a rendőrség Youngot. Először ittas vezetés miatt, majd azért, mert megpróbálta visszaszerezni a lefoglalt kocsiját, végül betörési kísérletért úgy, hogy utána ellenállt az intézkedő rendőröknek és még mindig szerencsésnek érezheti magát, hiszen a háztulajdonos épp a mordályát töltötte, hogy elkapja. Ráadásul Young egyszer már megpróbált kirabolni egy benzinkutat és távoltartási végzés van ellene, miután olyanokat vágott a gyermeke anyja fejéhez, hogy "megérti O. J. Simpsont, aki megölte a feleségét".

Lehet, hogy a 23 éves játékos a "live fast, die young" elv szerint él. Az NFL-ből lehet, hogy már egy életre kicsinálta magát azzal, hogy behúzott egyet csapattársának, Twitteren hisztizett, hogy nem akar játszani, és úgy tűnik, az sem hatotta meg, hogy miután februárban lapátra tette a Lions, egyedül St. Louisban voltak rá kíváncsiak, de mindössze tíz napig.

Ép ésszel is nehéz felfogni, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen, ezért most páran kitálaltak, hogy Titus Young tényleg nem egészséges elméjű. Sorra szólalnak meg ismerősei, apja, barátnője, hogy tudták: a volt elkapó elmezavarban szenved, orvosnál is járt többször és antidepresszánst is szed valószínűleg bipoláris zavar vagy skizofrénia miatt. "Titus nem a régi, nagyon megváltozott." - állítják.

Hogy az elmebetegsége a mostanában sokszor emlegetett fejsérülések miatt van-e, avagy más az oka, azt egyelőre nem tudni, csak azt, hogy akár hét évet is kaphat azért, amit művelt és a bíróságon fontos lesz, hogy beszámítható állapotban volt-e, amikor elkövette.

Gronkowski egyik műtétről mehet a másikra

2013. május 20., 09:55 Módosítva: 2015.04.29 17:01

gronk.jpg

A Patriots tight endje, Rob Gronkowski rövid időn belül negyedik kézműtétén is átesik, a hétfői beavatkozás miatt tíz hetet kell majd kihagynia, de lehet, hogy a játékos szerencsétlen sorozata folytatódik, mert a hátával is gondjai vannak. 

Egy MRI-vizsgálat után a napokban kiderült, Gronkowskinak még egy tavalyi sérülés miatt vannak fájdalmai, de az ESPN szerint nincs nagy baj, ha beavatkozásra lesz szükség, azt akkor zavarják majd le, amikor a negyedik kézműtét miatt lábadozik. A játékos hamarosan találkozik egy gerincspecialistával, vele döntenek majd arról, kell-e műtét, viszont az edzőtábor elejéről így sem maradna le.

Gronkowski még tavaly novemberben törte el a kezét egy Colts elleni meccsen, december végén, az alapszakasz utolsó fordulójában tért vissza, de január 13-án, a Texans elleni meccsen megint eltört a keze.

Még a boksz is biztonságosabb az amerikaifutballnál

2013. május 17., 13:52 Módosítva: 2015.04.29 17:01

boxingnfl.jpg

Legalábbis a korábbi Atlanta Falcons defensive end, Ray Edwards szerint, aki hat évnyi profi karrier után tavaly vonult vissza 28 évesen. Azóta bokszolni kezdett, és állítja, mostani sportja biztonságosabb, mint előző szakmája. 

„Az amerikaifutballban százszázalékos a sérülésveszély. Sosem tudhatod, hogy merről, hogyan kapsz ütést. Ha valaki sokáig játszik, jó eséllyel szakadnak el a térdszalagjai, töri el a lábát, a kezét vagy a nyakát. A bokszban tudod, honnan fog érkezni az ütés: attól a sráctól, aki előtted áll. Persze, a bokszban is kiüthetnek, eltörhet a kezed vagy az orrod, de ott van a bíró, hogy megvédjen. A futballban sosem tudhatod. Olyan sebességgel zajlik a játék, hogy nem készülhetsz fel mindenre, teljesen védtelenül érhet egy szerelés, ütés" - indokolt a korábbi futballista, akinek annyiban igazat lehet adni, hogy a bokszban sokkal jobban kontrollálhatók a körülmények, de hosszabb távon ugyanolyan komoly veszélyei vannak a sportnak, mint az amerikaifutballnak.

Egy connecticuti ringorvos is megszólalt az ügyben, szerinte Edwards gondolkodása hibás. „Nem szabad azt elfelejteni, hogy amíg a bokszban az a cél, hogy bevigyék az ütéseket, harcképtelenné tegyék az ellenfelet a fejre mért ütésekkel, addig a futballban a sérülések a játék velejárói, a cél az, hogy az egyik csapat bejuttassa a labdát a másik endzone-jába". 

Letaglózta az edző a 100 kilós amerikaifocist

2013. május 16., 17:10 Módosítva: 2015.05.11 03:47
20

Komoly balhét okozott a Lincoln Haymakers vezetőedzője az Omaha Beefs elleni amerikaifutball arénameccsen, amikor egy touchdown után elborult az agya.

teljes bejegyzés

Goodell vallomást tett Tebow-nak

2013. május 14., 14:54 Módosítva: 2015.04.29 17:01

tebowjets.jpg

A hetek óta csapat nélküli Tim Tebow ügyében már Roger Goodell, NFL-komisszár is megszólalt, az NFL.com-nak adott interjúban beszélt a Jetstől kirúgott vallásos irányítóról. 

„Tim egy nagyszerű fiatalember. Próbálok nem beleszólni abba, hogy ki játszhat az NFL-ben, és milyen csapatban, de ő tényleg egy szuper fiatal, és őszintén remélem, hogy részese lesz a liga jövőjének. Rengeteg értékes dolgot képvisel, ahogy a többi játékosunk is. A játékosok eleve egy remek közösséget alkotnak, a világ legjobb sportolói közé tartoznak, és Tim is jó példája ennek" - indította el saját Tebow-kampányát az NFL első embere, ami burkolt üzenetként is felfogható a csapatok irányába: igazoljátok le.

A quarterback ügyében egyelőre nincs előrelépés, nem tudni arról, hogy konkrét ajánlata lenne, és a játékos sem akar nyilatkozni a jövőjéről. 

Goodell az interjúban további témákat is érintett. Például úgy véli, a játékosok testi épségét védő helmet-rule egy olyan dolog, aminek a betartása biztos nem jelent majd gondot, és azt is szeretné, hogy a stadionfelújítás miatt problémázó Miami Dolphins maradjon Miamiban.  

Fejkamerás quarterback-kísérlet Chicagóban

2013. május 13., 12:32 Módosítva: 2015.04.29 17:01

blanchard.jpg

A Chicago Bears draftolatlan játékosként igazolta le tavaly az irányító Matt Blanchardot, akit most egy kísérletnek vetettek alá az edzőtábor első napján. A klub videós elemzéssel foglalkozó csapata egy apró fejkamerát szerelt a quarterback sisakjára, abban bízva, hogy sikerül használható felvételeket készíteniük. 

A Bearsnél három irányító van a 89 fős keretben, Blanchard szeretne bekerülni a végleges keretbe, az elmúlt hetekben Jay Cutlerrel, Josh McCownnal és a quarterbackeket edző Matt Cavanaugh-val dolgozott együtt. 

Blanchard elmondta, most nagy lehetőséget kapott, hogy a pályán bizonyítson, meg szeretné mutatni, mit tanult mostanában. Edzői annyit mondtak a Chicago Tribune-nek, hogy elégedettek vele, és jól dob. 

A University of Kentucky egyébként tavaly már használt fejkamerát az edzésein, a QB szemszögéből készült felvételek egy részét meg is mutatták. 

Pocsékul indított Geno Smith a Jetsnél

2013. május 12., 08:06 Módosítva: 2015.04.29 17:01

genosmith2.jpg

Amíg Tim Tebow csapatot keres, és valószínűleg örül, hogy megszabadult a Jetstől, addig a csapat frissen draftolt fiatal irányítója, Geno Smith felült a szopórollerre az edzőtábor első napján.

Smith azt mondta a New York Daily Newsnak, hogy első edzésén egyszerűen megbukott a teljesítményével. Arról nincs hír, hogy az edzők pontosan mit gondoltak a bemutatkozásról, de a quarterback azzal magyarázta az egészet, hogy mindenben a legjobb akar lenni, mert született vezető, ezért csalódott magában az első tréningen. Azt hozzátette, az elmúlt időszakot azzal töltötte, hogy beseggeljen minden tudnivalót, amire a pályán szüksége lehet. 

Aztán szombaton már valamivel jobb volt a helyzet, úgy nyilatkozott Smith, hogy az edzőire bízza az értékelést, ám úgy érzi sikerült javulnia, és ez a célja, hogy napról-napra magabiztosabb teljesítményt nyújtson. „Azt hiszem, a támadószekciónak voltak jó pillanatai és kevésbé jók, egyelőre dolgozunk, hogy jobbak lehessünk. Mindegyikünk azért van itt, hogy tanuljon, és a legjobbat hozza ki magából, szeretnénk bekerülni a csapatba" - értékelt második NFL-es napján.

Az első körben draftolt Bills-irányító E.J. Manuel is azt nyilatkozta a hétvégén, amióta leigazolták, őrült módjára tanulja a playbookot, azonban az edzéseken egyelőre csak tizenöt akcióval dolgoznak. 

Tebow nem kell Kanadában sem

2013. május 4., 14:18 Módosítva: 2015.04.29 17:01

tebow2.jpg

A New York Jets frissen lapátra tett, vallásosságáról elhíresült irányítója, Tim Tebow hányattatásai miatt lassan az NFL Jóbja lehet, akivel nincs igazából semmi baj, nem ront bele mások hátsójába, mint Mark Sanchez, nem arcoskodik, mint Geno Smith, szűzies életet él, szépen beszél a fodrásza is és mégis... szenved, és egy szezonnyi kispadozás után csapatot keres. A Jaguarsnál kijelentették, hogy nekik nem kell, más NFL-csapatok sem tolonganak érte, úgyhogy lehet, hogy kipróbálja magát a kanadai futball ligában, ugyanis érdeklődik iránta a Montreal Alouettes csapata.

De nem biztos, hogy ott majd szerencséje lesz. Legalábbis Warren Moon szerint, aki irányítóként hat évig játszott a CFL-ben az Edmonton Eskimos csapatában, majd utána ment az NFL-be és pár éve tagja a Hall of Fame-nek. Moon szerint ugyanis Tebownak nemhogy könnyebb lenne a kanadai liga, de talán még komolyabb problémái lennének ott. Tim Tebow ugyanis tud futni, tud tebowingolni, csak épp passzolni nem. És az untortodox játékstílusa az NFL-ben is gond lehet, de a nagyobb pályán játszott, passzorientáltabb kanadai fociban méginkább. És hírnév, lelkesedés ide vagy oda, nem lehet mindig futójátékkal hozni a meccseket. 

Szerinte persze a CFL jó terep lehet, csakhogy ha nincsenek jó képességeid, akkor játszhatsz akárhol, ha adott is a lehetőség, nem fogsz tudni vele élni. Azt nem lehet mondani, hogy Tebow nem kapott eddig is elég lehetőséget ahhoz, hogy bemutassa, mit tud. Mindazonáltal Tebow helyzetét nem tartja reménytelennek Warren Moon, csupán nem biztos, hogy továbbra is irányító poszton kellene játszania, ha az évek alatt ennyire nem tanult meg passzolni.

Zseniális fiatalkori felvételek a legendás Barry Sandersről

2013. május 2., 13:54 Módosítva: 2015.04.29 17:01

sanders.JPG

Minden idők egyik legjobb NFL-es futója volt Barry Sanders, aki a Detroit Lionsban kilenc év alatt összesen 15,269 yardnyit száguldozott a pályán, csak ketten voltak nála jobbak a liga történetében, Walter Payton és Emmit Smith. Lehetett volna ennél előrébb is a listán, ha nem vonul harmincegy évesen. 

Sanders most nyilvánosságra hozta azt a videoösszeállítást, ami középiskolésként készült róla, amikor még a Wichita North High School tailbackjeként száguldozott a pályán. A felvételek óriásiak, a nagyobb egyetemek érdeklődését mégsem sikerült felkeltenie, 170 centis mérete miatt nem akartak vele komolyabban foglalkozni. 

Sanderst végül az Oklahoma State vitte el, innen kerül elsőkörös draftként és Heisman-győztesként a Lionshoz, a harmadik helyen választották ki. 

Fia, Barry Junior Sanders szintén running back, a Stanford Universityn folytatja majd a pályafutását. 

Te'o kamunak hitte, hogy draftolták

2013. április 30., 16:33 Módosítva: 2015.04.29 17:01

mantiteo.jpg

Fiatal, leigazolásra váró játékosnak lenni nem biztos, hogy jó érzés. Olyan lehet, mint valami lányvásáron, ahol felsorakoznak a hajadonok, és várják, hogy mikor kelnek el és kinek. Geno Smith például kívánatosabbnak tartotta magát a kelleténél, majd amikor nem kelt el az első körben, előadta a nagyhisztit, utána meg csodálkozik, hogy mint egy elhülyülő fogatlan vénember, a New York Jets választja be quarterback-háremébe hatodiknak, mert még mindig kell a friss husi.

Manti Te'o hírnevét meg annyira megcibálhatta az úri társaságban a kamubarátnős ügye, hogy joggal retteghetett: Heismanra esélyesség ide meg oda, nem fog kelleni egyetlen jobb kérőnek sem. A Punahou High School és a Notre Dame volt játékosa amúgy is kissé paranoid lehet azok után, hogy egy Ronaiah Tuiasosopo nevű úriember alaposan megszopatta félrevezette egy nemlétező lány profiljával. Csoda hát, ha először, amikor a drafton egy kaliforniai szám hívta, azt hitte, hogy a barátai viccelnek vele, hiszen nehogy már a Chargers...

Pedig a San Diego-iak komolyan gondolták a draft második körében, úgyhogy mehet Manti csajozni a Csendes-Óceán partjára, ahol a magánélete rendezése mellett azon is parázhat majd, hogy új csapata azért tartott igényt pont rá, mert emlékeztethet legendás játékosukra, a tavaly elhunyt Junior Seaura, aki szintén linebacker poszton játszott és szintén szamoai származású volt.

2m, 136kg: hálát adhatunk ezért a testért

2013. április 30., 08:34 Módosítva: 2015.05.11 04:05
99

Lawrence Okoye 12. helyen végzett a londoni olimpián diszkoszvetésben, semmilyen amerikaifutballos tapasztalata nincs, mégis elvitte az egyik legnagyobb NFL-klub.

teljes bejegyzés

A mennyből zuhant nagyot Tim Tebow

2013. április 29., 15:35 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A New York Jets Geno Smith draftolása után máris egy fővel csökkentette az eddig hatra rúgó irányítólétszámot: az NFL hivatalos honlapja szerint ugyanis ma lapátra tették Tim Tebow-t, ezzel pedig világossá tették egyrészt azt, hogy továbbra is bíznak Buttfumble Sanchezben – kérdés: meddig? –, másrészt, hogy a jövőt egyértelműen a 2013-as draft pénteki, második körében draftolt Geno Smith vezetésével képzelik el.

A hírek szerint egyébként Tebow-t igen goromba módon küldték el: a hétfő reggeli edzésre leslattyogó játékosnak a helyszínen mondták meg, hogy haza lehet mennie, Rex Ryan pedig Tebow elbocsátása kapcsán az NFL idei legnagyobb bullshit-nyilatkozatával állt elő, amiben nagyjából annyi volt, hogy Tim egy igazi egyéniség, aki szétdolgozta a seggét is a Jets edzésein, a dolgok mégsem úgy alakultak, ahogy ők várták. 

Az unortodox játékosoktól eleve ódzkodó NFL-ben eleve nem jósoltak nagy karriert a Florida Gators csapatával kétszeres BCS National Championship-győzelemig jutó Tebow-nak, aki 2007-ben még a legjobb egyetemi futballistának járó rangos díjat, a Heismant is begyűjtötte. Tebow ugyanis, hiába számított prototipikus méretű irányítónak, egyszerűen képtelen volt normálisan megtanulni passzolni, és ahol csak lehetett, inkább futással próbálkozott, ami az egyetemi bajnokságban elégnek is bizonyult.

A minden idők egyik legjobbnak tartott egyetemi játékosaként a 2010-es NFL-draftra bejelentkező Tebow-t ennek megfelelően középső-hátsó körös projectirányítónak jósolták a szakértők, és annál nagyobb meglepetés volt, hogy a Denver Broncos rögtön az első körben kiválasztotta a fiatal irányítót. A vallási fanatizmusáról ismert Tebow, akinek a nevével ellátott Denver-mezek rögtön a draft után rekordszámú eladást produkáltak, csak néhány meccsen játszott az újoncszezonjában – így is ő lett az első rookie, aki három egymást követő meccsen produkált futott és passzolt touchdownt is – az igazi mennybemenetelre azonban a következő szezonig kellett várni.

Tebow a 2011-es szezont a veterán Kyle Orton tartalékjaként kezdte, de az egy győzelem mellett négy vereséget begyűjtő Broncos vezetősége az akkor már jellegzetes térdepléseiről mémként is ismertté vált játékosra cserélte a bénázó Ortont. Tebow innentől kezdve megállíthatatlannak bizonyult: ugyan passzolni maga John Elway, a Denverrel két Super Bowlt is nyerő, azóta pedig a csapat egyik tulajdonosává váló egykori irányítóklasszis (aki köztudottan nem kedvelte Tebow játékát) sem tudta megtanítani, a fiatal játékos igazi hadvezérként, bravúros győzelmeket szerezve rugdalta a rájátszásba a csapatát. A Wild Card-meccsek során a jóval esélyesebbnek tartott Pittsburgh Steelerst a hosszabbításban kaszálták el, és mindmáig ez a drive az egyik legemlékezetesebb Tebow-play.


Tim Tebow számára azonban ezek után jött a hidegzuhany. Miután az Indianapolis Colts elküldte az élő legenda Peyton Manninget, aki egy éves kihagyás után tért vissza az NFL-be, Elway rögtön lecsapott a lehetőségre, és Manning leigazolása után azonnal szerződést bontott a közkedvelt irányítóval. Tebow a New York Jetshez került, akik meglepő módon az egész tavalyi, igen büntetőre sikerült szezonjukban Mark Sanchezt, a korábban jól teljesítő, ám tavaly borzasztóan játszó irányítójukat játszatták, miközben Tebow bánatos arccal melegítette a kispadot, és parádés, negyedik negyedes comebackek helyett csak olyasmikkel tudott az amerikai bulvárlapok címoldalára kerülni, hogy nem hajlandó játszani, hogy az Amerikát rettegésben tartó sorozatgyilkos is üzent neki, illetve, hogy először Katy Perry vallási fanatikus szülei akarták megszerezni a lányuknak, mint ideális férjjelöltet, majd Lolo Jones, az aggszüzességét celebvalutára váltó amerikai gátfutónő vallott neki kvázi szerelmet.

Tim Tebow napjai a Jetsben tehát most már hivatalosan véget értek. Jó kérdés, hogy milyen csapat fog rá lecsani, ha egyáltalán van jövője az NFL-ben: a szülővárosában székelő Jacksonville Jaguars már korábban közölte: nem tart igényt rá, azokat a híreket pedig, amik arról szólnak, hogy a játékos a kanadai amerikafutball-ligában, a CFL-ben próbálkozik, nem érdemes komolyan venni, hiszen az ottani, passzorientált játék még kevésbé feküdne neki, mint az NFL. Érdekes napok elé nézünk, annyi biztos. A mémgyártás mindenesetre máris beindult.

Záporoztak az irányítók a draft negyedik körében

2013. április 28., 13:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Miután az első körben csak EJ Manuel, a másodikban a sértődös Geno Smith, a harmadikban pedig a NC State Wolfpack játékosa, Mike Glennon (őt a Tampa Bay Buccaneers igazolta le) kelt el a 2013-as draftra jelentkező irányítók közül, a szombat este hatkor kezdődő negyedik körben valóságos quarterback-cunami indult meg. Rögtön elsőnek a Philadelphia Eagles választotta ki a korábban az egyik legnagyobb tehetségnek tartott, utolsó egyetemi szezonjában viszont értékéből sokat vesztő Matt Barkleyt, aki nagy szerényen csak annyit fűzött hozzá a dologhoz, hogy minden csapat meg fogja bánni, hogy nem őt szerződtette. Az egykori USC Trojans-játékos arcoskodását mindenki elnéző mosollyal fogadta, hiszen a Trojans soraiból eddig szinte kizárólag pocsék irányítók – többek közt Mark "Buttfumble" Sanchez, a Heisman-győztesként az NFL-ben csak betliző Matt Leinart, vagy az örökösen új csapat után rinyáló Carson Palmer – kerültek ki.

Matt Barkley az USC Trojans színeiben

Barkley után gyors egymásutánban még három másik irányító is csapatra talált a negyedik körben. Az Oakland Raiders az Arkansas Razorbackstől érkezett, a szakértők szerint leginkább Brett Favre-ra emlékeztető Tyler Wilsont ültette oda a Seattle-től megszerzett Matt Flynn és a balhés Terrelle Pryor nyakára. A New York Giants talán a legjobban járt a korábban a Buffalo Billsnek jósolt Ryan Nassibbal, aki a tartalékszerepet kinőve idővel akár Eli Manning utódja is lehet a csapatnál, a Pittsburgh Steelers pedig – eléggé megkérdőjelezhető logikával – elvitte a tehetséges, de megkérdőjelezhető munkamorállal játszó egykori Oklahoma Sooners-vezér Landry Jonest, aki felesége az Oklahoma Sooners kosárlabdacsapatában pár évig együtt játszott a jelenlegi Pittsburgh-irányító Ben Roethlisberger húgával.

Az irányítókon kívül jónéhány izgalmas választás is történt a harmadik napon. A tavaly ősszel brutális sérülést szenvedő Marcus Lattimore-t, akinek egészségét még pár nappal a draft előtt is sokan kétségbe vonták, a tavalyi Super Bowl vesztes csapata, a San Francisco 49ers draftolta a negyedik körben, akik nagyot nyerhetnek vele, ha a kiemelkedően tehetséges játékos végre teljesen felgyógyul. Szintén a San Francisco 49ershez került Lawrence Okoye, a brit diszkoszvető-olimpikon is, akit Jim Harbaugh vezetőedző egyenesen Adoniszhoz hasonlított a nyilatkozatában. A korábbi Michigan Wolverines-játékos Denard "Shoelace" Robinson pedig a Jacksonville Jaguars játékosa lett, akik szintén komoly nyertesei lennének az irányítóként brutális NCAA-rekordokat halmozó – többek közt ő az egyetlen, aki egy szezonban irányítóként több mint 1500 yardot passzolt és ugyanennyti futott is –, a draftra viszont már wide receiverként jelentkező, notóriusan bekötetlen cipőfűzővel, sőt olykor cipő nélkül játszó Robinsonnal. 

Denard Robinson koncentrál

Lebénult legenda segített a Saintsnek a drafton

2013. április 27., 15:31 Módosítva: 2015.04.29 17:01

gleason.jpg

Jónéhány egykori NFL-játékos tette tiszteletét az ide drafton, hogy bejelentsék egykori csapatuk soron következő választását, ám egyikük sem kapott akkora ovációt, mint Steve Gleason, a New Orleans Saints egykori safetyje. Gleason nyolc évet töltött a Saints soraiban mint safety, és hozzá fűződik a modern NFL egyik legemlékezetesebb pillanata is: a New Orleans Saints a Katrina hurrikán dúlása utáni első meccsen Gleason volt az a játékos, aki blokkolta az Atlanta Falcons puntját, az akcióból pedig azonnali touchdown született.

Gleason 2007-ben vonult vissza a profi futballtól, nem sokkal később pedig az áldozatait szinte teljes bénaságra kárhoztató Lou Gehrig-betegség támadta meg: ebben a kórban szenved egyébként a gitároslegenda Jason Becker is.

Gleason mára a beszédképességét is elvesztette: az arca elé függesztett monitor, illetve a szemmozgása segítségével kommunikál, a szöveget pedig egy beszédszintetizátor olvassa fel. Ez a géphang mondta be a Saints harmadik körös pickjét, aki egyébként Terron Armstead offensive tackle volt. Gleason a betegsége ellenére is igyekszik teljes életet élni: a Team Gleason alapítvánnyal pont a hozzá hasonló betegségben szenvedőknek gyűjt adományokat.

6 quarterback a Jetsnél, indulhat a komédia

2013. április 27., 13:03 Módosítva: 2015.04.29 17:01

sanchezsmith.jpg

Geno Smith péntek éjszakai draftolásával újabb irányító érkezett az ősszel teljesen széthullott New York Jetshez,  Összesen hat quarterback van a keretben, hármat tuti kivágnak, mozgalmas lesz a felkészülés. 

Smith persze lefutotta a kötelező köröket, elmondta, hogy a Jets a következő szezonban a rájátszásba fog jutni. "Csak szeretnék harcban lenni a pozícióért, aztán majd elfogadom, bármilyen szerepet is kapok. Keményen fogok dolgozni, hogy segítsek a csapatnak Super Bowlt nyerni" - mondta a riportereknek. 

A tavalyi kezdő Mark Sancheznek katasztrofális szezonja volt legutóbb, a buttfumble-t míg élünk nem feledjük, de John Idzik általános igazgató szerint irányítójuk ott lesz velük az edzőtáborban, ez is valami. Az ESPN-nek azt mondta Idzik, hagyják majd, hogy versenyezzen a pozíciójáért, ez viszont már nem hangzik túl jól Sanchez szempontjából. A játékos bátyja úgy nyilatkozott, Mark csak tippelni tud, mit hoz a jövő számára, de a klub vezetősége azt legalább közölte vele tegnap, hogy egy újabb QB érkezhet a keretbe. 

És akkor ott van még Tim 'szentfazék' Tebow, akivel isten tudja, mi lesz, de más nem nagyon. Egyik csapat sem kapkod érte, udvari bolondnak meg kicsit drága. A tavaly néhányszor szerepet McElroyról pedig már nem is írunk, Matt Simmsről és David Garrardról meg fölösleges. 

Nem draftolták az első körben, megsértődött

2013. április 26., 12:36 Módosítva: 2015.04.29 17:01

genosmith.JPG

Az NFL-draft csütörtök éjszakai első köre előtt a szakértők nem tudták eldönteni, hogy a West Virginia Mountaineers-irányító Geno Smith első körös draft lesz-e, az ügyben csak egyetlen ember volt biztos, Geno Smith. 

„Csak köszönetet akartam mondani azoknak az úgynevezett szakértőknek, akik szerint nem vagyok elég jó ahhoz, hogy NFL-es QB legyek. Csütörtök éjjel különleges lesz, de még sok munka áll előttem" - írta twitterén Smith még a draft előtt, azt sugallva, hogy biztosan elviszik. 

Aztán lement az első kör, az irányító neve nem hangzott el, úgyhogy magába zuhanva nyomogatta a telefonját, majd az ESPN helyszíni tudósítójával közölte, hogy pénteken már vissza sem jön a második körre. Szegény Smith lelkét megviselték a történtek, és megsértődhetett, de a Green Bay Packers-irányító Aaron Rodgers igyekezett belé lelket önteni, a közösségi oldalon küldött neki egy Coelho-generátor szintű idézetet, mely szerint a jó dolgokra mindig várni kell. 

A draft ma éjjel folytatódik.

46 éves hagyomány tört meg a drafton

2013. április 26., 06:45 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A 2013-as NFL draft több meglepetést, és két rekordot is hozott. 1967 óta ugyanis először fordult elő olyan, hogy senki ne válasszon futójátékost az első körben, idén viszont a feltűnően a védelemre gyúró csapatok annyira dúskálhattak kiváló játékosokban, hogy senki nem pazarolt elsőkörös picket running backre.

teljes bejegyzés

Első helyen draftolták, erre visszavonult

2013. április 25., 12:21 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A legelső draft első választottja, egyben a legelső Heisman-trófea győztese sosem játszott profi futballt. Az Alabama Crimson Tide idén rekordot dönthet, a nagy kérdés pedig az, hogy draftolnak-e idén futót az első körben. Régi és kevésbé régi érdekességek az NFL-draftról. 

Hetvenhét éves a draft

Az első NFL draftot 1936 február 8-án tartották a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben, kilenc csapat részvételével. Az első választás joga a házigazda Eaglest illette meg, akik Jay Berwangert, az University Of Chicago Heisman-győztes halfbackjét igazolták le, aki viszont nem sokkal később meggondolta magát, és közölte, hogy mégse szeretne profi futballista lenni. A történelem első draftján az Eagles alaposan ráragadt a szopórollerre: egyetlenegy kiválasztott játékosuk sem játszott egy meccsükön sem. A draftot 1967 óta rendezik New Yorkban, a Radio City Music Hall pedig nyolc éve ad otthont a ceremóniának.

 

Az Alabama játékosai a legkelendőbbek

Az Alabama Crimson Tide és az USC Trojans az a két egyetemi csapat, ahonnan öt egymást követő alkalommal kelt el játékos az első tíz választás valamelyikében. A négy év alatt három BCS National Championship-győzelmet szerző Alabama sikersorozata ráadásul még most is tart, és a szakértők szerint nem is fog megszakadni, hiszen több olyan játékosuk van, aki esélyes arra, hogy a top10-ben keljen el, köztük a legnagyobb tehetség, Dee Millner cornerback.


Joeckel vagy Fisher?

A szakértők szerint az idén elsőként választó, a korábbi Frisco-irányítót, Alex Smitht néhány hete leigazoló Kansas City Chiefs idén mindenképp offensive tackle-t fog választani. Faragó Ricsi bácsi kedvenc csapata jó eséllyel vagy az Aggies egykori játékosát, Luke Joeckelt, vagy a Central Michiganről érkező Eric Fishert húzza majd be. Viszonylag ritka, hogy legelsőként offensive tackle keljen el: eddig mindössze háromszor volt ilyen. 1967-ben a Minnesota Vikings Ron Yaryt, 1997-ben a St. Louis Rams Orlando Pace-t, míg 2008-ban a Miami Dolphins Jake Longot választotta erre a posztra az első helyen.


Leáldozott a futóknak?

Egy korábbi, nagyon hosszú sorozat viszont megdőlhet 2013-ban. 1967 óta ugyanis minden egyes alkalommal elkelt legalább egy futó is a draft első körében. Ez a hagyomány idén megszakadhat: egyrészt azért, mert a futójátékosoknak a passzorientált modern amerikai futballban jóval kevesebb szerepük van, mint korábban, másrészt pedig a szakértők egyöntetűen vallják: az idei draftévfolyam különösen szegény jó futójátékosokból. Még a legnagyobb tehetségnek tartott Eddie Lacyt, az Alabama Crimson Tide játékosát is szinte mindenki a második körbe jósolja.


Idén nincs Andrew Luck

A tavalyi drafton az első körben négy quarterback – Andrew Luck, Robert Griffin III, Ryan Tannehill és Brandon Weeden – is elkelt. Idén viszont jóval szerényebb a felhozatal: a legtöbben azt jósolják, hogy a legnagyobb tehetségnek tartott Geno Smith, a West Virginia Mountaineers játékosa kicsúszik a top 10 ből, de sokak szerint az sem kizárt, hogy az első körben egyetlen irányítót sem fognak kiválasztani. Utoljára ilyen 1996-ban fordult elő: akkor sorrendben a negyvenkettedikként választották ki Tony Bankset, 1988-ban pedig egyenesen a 76. helyen kelt el először irányító, mégpedig Chris Chandler. Az 1997-es draftévfolyam szintén nem a quarterbackekről szólt: Jim Druckenmiller csak épphogy nem csúszott ki az első körből, hiszen huszonhatodikként választotta ki későbbi csapata, a San Francisco 49ers.

Rovatok