Index Vakbarát Hírportál

Suggs elveszítheti fizetését

2012. május 5., 20:35 Módosítva: 2015.04.29 17:01

 

Komoly bajba kerülhet a Baltimore Ravens egyik legnagyobb erősségének számító Terrell Suggs, a csapat csütörtökön lesérült linebackere. Suggs ugyanis nem hivatalos edzésen, hanem kosárlabdázás közben szakította el az Achilles-inát, az NFL szabályzata szerint az ilyesfajta, edzésen kívüli sérülések esetén - legyen az akár egy ilyesfajta, teljesen fatális baleset - a játékost alkalmazó csapat akár azt is megteheti, hogy nem folyósítja az illető fizetését, amíg az fel nem épül. Ez a kitétel - amely minden egyes játékos szerződésében is szerepel - természetesen nem jelenti azt, hogy Suggs automatikusan nem kap fizetést addig, ameddig játékképes nem lesz, de a játékosokat általában figyelmeztetik, hogy csakis a csapat edzőtermét használják arra, hogy formában tartsák magukat az offseasonban, lehetőleg edzői felügyelettel.

Luck és Griffin először edzett együtt csapatával

2012. május 4., 20:07 Módosítva: 2015.04.29 17:01

 

Péntektől vasárnapig tartja több NFL-es klub rookie-edzőtáborát, így a múlt héten draftolt újoncok először vehetnek részt érdemi módon klubjuk munkájában. A Steelers, a Cowboys, a Dolphins és a Jets mellett ezen a hétvégén zavarja le a minitábort a Colts, Redskins és a Vikings is. Ez azt jelenti, hogy Luckot, Griffint és Kalilt, az idei draft top három pickjét is most dobják be első alkalommal a mélyvízbe, bár az igazán kemény munka még odébb van.

A Colts újdonsült irányítója az esemény kapcsán elmondta, jó újra a focival foglalkozni, igaz, az újoncok nyakába zúdított információk tömkelegével egyelőre nem egyszerű megbirkózni. Luck bemutatkozása kapcsán edzője, Pagano az Indianapolis Starnak úgy nyilatkozott, tetszik, amit a játékostól látott az első napon, s látszik rajta, hogy született vezető.

A Redskins quarterbackje, Robert Griffin III reggel twitter-bejegyzésében üdvözölte az első NFL-foglalkozást, s mint mondta, alig várja a további edzéseket, melyeken ugyanúgy odateszi majd magát. A hagyományos értelemben vett edzőtábor-szezon nagyjából három hónap múlva rajtol az NFL-es klubok számára. 

Többen is vizsgálatnak vetnék alá Seau agyát

2012. május 4., 12:37 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Junior Seau szerdán elkövetett öngyilkossága ismét az agysérülésekre terelte a figyelmet, a korábbi sokszoros Pro Bowl játékos agyát többen is tanulmányoznák, elsősorban annak jeleit kutatva, hogy karrierje során elszenvedett ütközések, agyrázkódások eredményezhettek-e hosszabb távon olyan hangulatváltozásokat, depressziót, ami az öngyilkossághoz vezetett. A maradandó sérülések esetleges következményeit a Boston University égisze alatt működő Sports Legacy Institute mellett a Brain Injury Research Institute is kutatná, a család még nem döntött az ügyben, írja a PFT.

A Foxnak nyilatkozó Kyle Turley korábbi játékos szerint nem véletlen, hogy Seau nem fejbe, hanem mellkason lőtte magát, szerette volna ugyanis, ha agyát halálát követően meg tudják vizsgálni. Turley, aki maga is komoly problémákkal küzd pályafutása befejezése óta, már felajánlotta, hogy tanulmányozzák agyát halála esetén. Hasonló módon vetett véget életének tavaly nyáron a Chicago Bears korábbi játékosa, Dave Duerson is, ő szintén mellkason lőtte magát, hátrahagyott búcsúlevelében arra kérte családját, hogy ajánlják fel az agyát kutatási célokra.

Habár Seau sosem tett jelentést agyrázkódásról, de az ESPN-nek nyilatkozó volt felesége szerint számtalanszor szenvedett ilyen sérülést volt férje (egy ilyen hosszú karrier során ez szinte elkerülhetetlen). Emiatt viszont egyszer sem panaszkodott, harcos típus volt, s tudta, ez benne van a játékban. 

Junior Seau negyvenhárom évesen, három évvel visszavonulását követően lett öngyilkos szerdán kaliforniai otthonában.

Eli Manning szerint jó ítélet született a Bounty-ügyben

2012. május 4., 09:15 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Eli Manning úgy véli, Roger Goodell és az NFL helyesen járt el a Bounty-botrányban, így Jonathan Vilma, Anthony Hargrove, Will Smith és Scott Fujita eltiltásával is egyetért a Super Bowl-győztes irányító. 

Az ifjabbik Manning szerint nincs helye a ligában az ilyen szabálytalanságoknak, az ítélet pedig lehetővé teszi, hogy többé ne fordulhasson elő ehhez hasonló incidens. "A játék iránt mindenkinek tisztelettel kell lennie" - idézi a Giants quarterbackjének konklúzióját a New York Times.

A játékos-szakszervezet a büntetés kapcsán tegnap azt nyilatkozta, hogy a kirótt büntetések nem fairek az érintettekkel szemben, mivel nincs konkrét bizonyíték, a jelek szerint azonban nem minden tag ért egyet az NFLPA álláspontjával. 

Távol tartaná fiait a focitól a Super Bowl-győztes irányító

2012. május 3., 16:53 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Kurt Warner egyáltalán nem szeretné, ha fiai követnék a példáját és az NFL-ben keresnék a pénzt, sőt, egyenesen rémisztőnek találja a gondolatot.  A St. Louis Rams, a New York Giants és az Arizona Cardinals korábbi irányítója a Dan Patrick Show-ban elmondta, elsősorban a sérülések veszélye miatt tartaná távol gyermekeit a profiligától. 

"Természetesen követnék az apjuk példáját és az NFL-ben akarnak játszani, de amikor az ember olyan dolgokról hall, mint a Bounty-botrány, olyan helyzetekkel kell megbirkózni, mint Junior Seau halála, akkor elgondolkozom. Apaként riasztónak találom az ilyen híreket, s azon kezdek el agyalni, hogy merre tart a sportág. Tetszik, amit a főtitkár tesz a játékosok védelmének érdekében, de ettől még ugyanúgy megrémisztenek ezek a dolgok" - idézi Warner szavait a ProFootballTalk, aki mondandóját azzal zárta, ha tehetné, akkor azt kérné fiaitól, hogy tekintsenek el a focista karriertől. 

Warnert az egyik legjobb draftolatlan játékosként tartják számon. A St. Louis Rams irányítójaként 2000-ben nyert Super Bowlt, a quarterbacket pedig a döntő legértékesebb játékosának választották. 

A Bucs valóra váltotta a lebénult játékos NFL-álmát

2012. május 3., 08:58 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Számos sikertörténet és nagy karrier első fejezete a draft, a huszonegy éves Eric LeGrand számára azonban egészen más okból marad emlékezetes az idei. LeGrand soha nem lesz már profi focista,  a draftolatlan játékosok piacán mégis leigazolta a korábbi defensive tackle-t a Tampa Bay Buccaneers.  

2010. október 16-án a Rutgers University játékosaként a fiatal sportoló olyan súlyosan megsérült egy ütközés következtében, hogy nyaktól lefelé lebénult. Néhány héttel a baleset után került át a Kessler Institute-ba, amit az Egyesült Államok egyik legjobb rehabilitációs intézeteként tartanak számon. Felépülésének története országszerte ismertté vált, LeGrand twitterén folyamatosan tájékoztatott állapotáról. A javulás lassan, de biztosan haladt: januárban már tudta mozgatni a vállait, júliusban megmozdította a kezét, egy hétre rá twitterén publikált egy fotót, melynek tanúsága szerint segítséggel ugyan, de lábra tudott állni. Tanulmányait már a tavasszal folytatta, nagyjából egy évvel a sérülést követően, tavaly októberben pedig az ő vezetésével vonult a pályára csapata az Army elleni meccsen. A visszatérést később a Sports Illustrated olvasói 2011 egyik legemlékezetesebb eseményévé választották.

A Bucs részéről tett szimbolikus gesztus kapcsán a csapat vezetőedzője, Greg Schiano nyilatkozott, kinek kezei alatt dolgozott LeGrand főiskolai évei során: "A draft közeledtével csak az járt az eszemben, hogy ez Eric draft-osztálya lehetett volna. Ez az apró gesztus a legkevesebb, amit tehetünk, hogy elismerjük karakterét, szellemiségét és kitartását. Eric élete képviseli mindazt, amit a Buccaneers játékosaitól is elvárunk" - idézi Schianót az ESPN. 

LeGrand - aki először meghökkent, amikor korábbi edzője felhívta a hírrel - elmondta, valóra vált az álma, hiszen mindig is NFL-játékos akart lenni. Facebook oldalán gyorsan posztolt is egy képet, amin már egy Buccaneers-sisak boldog tulajdonosa. 

Napi gyors - szezon előtt

2012. május 3., 08:52 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Öngyilkos lett Junior Seau

2012. május 2., 21:41 Módosítva: 2016.01.02 13:53

Negyvenhárom éves korában öngyilkos lett Junior Seau, a San Diego Chargers legendás egykori linebackere. Seau holttestét a barátnője találta meg kaliforniai otthonában: a játékos egy shotgunnal lőtte szíven magát, három gyermeket hagyva maga után.

Öngyilkosságának okai egyelőre nem tisztázottak. Junior Seaut 1990-ben, az első kör ötödik helyén draftolta a San Diego, és ezután tizenkilenc évet húzott le az NFL-ben: a Chargers mellett a Miami Dolphins és a New England Patriots sorait is erősítette.

Tizenkétszer került be a legjobb NFL-játékosok jutalommeccsének számító Pro Bowl válogatottjába, kétszer játszott Super Bowlt - 1995-ben a San Diegóban, 2007-ben pedig a Patriotban - és a kilencvenes évek NFL All Star válogatottja mellett Chargers Hall Of Fame-jébe is beválasztották.

Seau halála komolyan megrázta az amerikai futball világát. "Junior nemcsak San Diego, hanem egy egész nemzet bálványa volt." - mondta Shawn Mitchell a Chargers képviseletében, míg LaMarr Woodley a Pittsburgh Steelers játékosa twitter-üzenetében egyenesen a legjobbnak nevezte Seaut.

Ítéletet hoztak a Bounty-ügyben

2012. május 2., 18:10 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Saints vezetői és edzői után a klub játékosait is megbüntette az NFL a március elején kirobbant Bounty-botrány kapcsán, az ítéletek a New Orleans-i csapat négy jelenlegi vagy korábbi emberét érintik. 

A legsúlyosabb büntetést a linebacker, Jonathan Vilma kapta, őt a teljes szezonra eltiltották fizetés nélkül. Vilma 2008-ban szerződött a Saintshez, ahol azóta 58 mérkőzést játszott. Az alapszakasz első nyolc meccsén nem léphet pályára az az Anthony Hargrove, aki jelenleg a Green Bay Packerst erősíti, azonban a kérdéses időszakban a New Orleans-iak védelmének egyik alapembere volt. Scott Fujitát három mérkőzésre meszelte el a liga, a linebackert két éve a Cleveland Browns foglalkoztatja, de 2006 és 2009 között a Saints-kötelékének tagja volt. Will Smith jelenleg is a klubnál van, a tavaly tizennégy alkalommal szereplő defensive end az első négy meccsen nem játszhat. 

Március végén Gregg Williamset, a Saints korábbi edzőjét határozatlan időre felfüggesztették, a vádak szerint ő irányította azt a programot, amely az ellenfél játékosainak kiütését, brutális letaglózását külön pénzösszegekkel jutalmazta. A botrányt nem úszta meg a vezetőedző, Sean Payton sem, őt a teljes szezonra felfüggesztették, míg segédedzőjét, Joe Vittet hat, a New Orleans-iak igazgatóját, Michael Loomist pedig nyolc mérkőzésre tiltották el.

A játékos-szakszervezet nyilatkozata szerint a ligától továbbra sem kaptak olyan bizonyítékokat, ami megerősítené, hogy az eltiltott focisták részt vettek a programban. Az érintettek egyébként mindannyian fellebbezni fognak. 

Stadiont újítana a Rams, de le is léphetnek

2012. május 2., 10:00 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A St. Louis Rams háza táján is egyre égetőbb probléma a stadionkérdés, miután a klub és a létesítményt üzemeltető szervezet egyelőre nem jutott dűlőre a rekonstrukcióról. Ha nem nem születik megegyezés, a Rams akár Los Angelesbe is költözhet, írja a Fox Sports.

A klub kedden nyújtotta be tervezetét az Edward Jones Dome ráncbaszedéséről, míg a stadiont üzemeltető St. Louis Convention and Visitors Commission még februárban állt elő saját javaslatával. A CVC tervezete szerint 124 millió dollárból pofozták volna ki a Dome-ot: új kivetítők, ablakok a természetes fény beengedése végett, új klub-székek - nagyjából ezeken a területeken fejlesztettek volna. A 124 millióból 64.5 millió dollárt kellene állnia a Ramsnek, ők azonban ezt az ajánlatot meg nem nevezett okokból visszautasították. 

A Fox szerint a huzavona akár azt is eredményezheti, hogy negyed évszázadon belül másodjára is elveszíti NFL-es csapatát a város - 1987-ben a Cardinals költözött jelenlegi otthonába, Arizonába. A bérleti szerződésben foglaltak alapján ugyanis a klub felmondhatja a megegyezést, ha a stadion nem az NFL felső huszonöt százalékába tartozik a minőséget illetően. A legközelebbi ilyen felülvizsgálati lehetőségre 2014-ben nyílik alkalma a Ramsnek, Stan Kroenke-ék akár már ekkor dönthetnek arról, hogy Los Angelesbe dobbantanak, ahol egy új stadion várná őket. 

A Ramset 1995-ben egyébként pont L.A-ből hozta Missouri államba az előző tulajdonos Georgia Frontiere, az Edward Jones Dome-ot ugyanebben az évben adták át. 

Az elsőkörös Steelers-pick utazásszervezőnek hitte Big Bent

2012. május 1., 18:46 Módosítva: 2015.04.29 17:01

David DeCastro, a Pittsburgh Steelers frissen - a draft első körében - igazolt guardja vélhetően nem így tervezte a bemutatkozást új csapatánál. A srác ugyanis nem ismerte meg Ben Roethlisbergert, a Pittsburgh franchise-quarterbackjét, amikor az a draft után telefonon gratulált neki, hanem első blikkre azt hitte, hogy Big Ben a klub alkalmazottja, aki a Pittsburgh-be tartó repülőút szervezéséért felelős. "Tudod a menetrendet? Mikor indul a gépem?" - kérdezte a guard Big Bentől, majd néhány másodperc múlva kapcsolt, és porrá égve, sűrű bocsánatkérésekkel próbálta exkluzálni magát.

Roethlisberger egyébként nem akadt ki a dolgon, röhögve mesélte a sztorit az egy talkshow-ban, hozzátéve, hogy David "Nálad van a menetrend?" DeCastrót valószínűleg egész rookie-évadában ezzel a mutatványával fogják froclizni a Steelers játékosai.

Brett Favre-t szexuális zaklatással vádolják

2012. május 1., 16:50 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Szexuális zaklatással vádolják Brett Favre-t, a Green Bay Packers, a New York Jets, illetve a Minnesota Vikings legendás egykori irányítóját - olvasható az NFL hivatalos honlapján. A vádat a Jets két masszőrhölgye, Christina Scavo és Shannon O'Toole terjesztette elő, és keresetükben állítják: amikor Favre a Jetsszel dolgozott, rendszeresen durva, szexuális tartalmú SMS-ekkel abuzálta őket, és amikor a két masszőrnő ignorálta a sztárirányító közeledését, Favre elintézte, hogy mindketten lapátra kerüljenek. Az egykori irányító még nem szólalt meg az ügyben, de a New York Jets menedzsmentje igen: természetesen szerintük az egész történet nem más, mint rosszindulatú koholmány, amivel mint Favre-et, mind a csapatot indokolatlanul próbálja befeketíteni a két nő.

Rekordot döntött a draft nézettsége

2012. május 1., 10:30 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Rekordot döntött a 2012-es draft iránti érdeklődés, miután a tavalyihoz képest harmincnégy százalékkal nőtt a közvetítés nézettsége az NFL Networkön. Átlagosan 737.000 néző követte figyelemmel a három nap eseményeit a rendelkezésre álló platformokon, tájékoztatott a liga.

A legnézettebb természetesen a csütörtöki első forduló volt, akkor 1.44 millióan látták, ahogy az Indianapolis Colts elsőként választja ki az irányító Andrew Luckot. A második nap negyvenhat százalékkal, a harmadik pedig harmincegy százalékkal bizonyult jobbnak a tavalyi mutatóknál. 

Az NFL honlapján, valamint a mobilos applikáción is sokkal többen követték figyelemmel a 2012-es draftot, előbbin a látogatók száma negyvenhat százalékkal volt több, mint tavaly. 

Napi gyors - százas lista

2012. május 1., 10:27 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Cardinals és Gorbacsov

2012. április 30., 17:54 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Arizona Cardinals elnöke, Michael Bidwill magánrepülőjén vitte el New Yorkba Mihail Gorbacsovot, miután a korábbi szovjet vezető és Nobel-békedíjas politikus Phoenixben tartott beszédet vasárnap este egy helyi iskola adománygyűjtő estjén. Azt nem tudni, hogy Gorbacsovnak van-e kedvenc csapata a profiligában, mindenesetre Bidwill igyekezett nyomást gyakorolni rá az ügyben, s a klub pólójával ajándékozta meg őt a hivatalos honlap tájékoztatása szerint. 

Ezalatt a Cardinals a draftolatlan játékosok piacán is igyekszik, a hírek szerint számos rookie-t fognak megnézni az elkövetkezendő napokban, azonban nevekről és konkrétumokról egyelőre nem kívántak nyilatkozni az illetékesek. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a csapat május 12-én rajtoló edzőtáborában sok új arc felbukkanása várható, kiknek szerződtetéséről a látottak alapján fognak dönteni.  

Kosárlabdázó és rögbijátékos is elkelt a drafton

2012. április 30., 08:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az idei draft sem maradt érdekes választások nélkül, a New England Patriots például korábbi rögbijátékossal, míg a Green Bay Packers egykori kosárlabdázóval erősített az utolsó napon.

A remek felépítésű Nate Ebnert a hatodik fordulóban draftolták Bill Belichickék, a Patriots vezetőedzője szerint nagyszerű évek várnak a játékosra a focistaként is - írja az NFL honlapja. Ebnert korosztálya legígéretesebb tehetségének választottak 2007-nem és 2008-ban is, majd 2009-ben csatlakozott az Ohio State csapatához, ahol a special team részeként számítottak rá, igaz safetyként nevezték. Az érintett elmondta, a rögbis múltja miatt könnyű volt átállni: "sok futás, ütközések és nagydarab fickók" - világított rá a hasonlóságokra.

A Profootballtalk jelentése szerint a draftolatlan rookie játékosok piacán csapott le a Green Bay Packers a South Dakota State elkapójára, Dale Mossra, aki kosárlabdázóként négy évig erősítette a Jazzrabbitset, majd ezt követően nyergelt át a futballra. Moss 2011-ben a South Dakota legjobbja lett elkapások, yardok és touchdownok tekintetében is, a Pro Dayen pedig remek atletikus képességeiről tett tanúbizonyságot teljesítményével.

Draft 2012: a teljes lista, csapatokra bontva

2012. április 29., 10:25 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az utolsó fordulükkal tegnap este lezárult a 2012-es draft, az alábbiakban a Bleacher Report jóvoltából összesítjük csapatokra bontva, hogy az ősztől kiket, milyen poszton láthatunk majd a profilligában. Következzen a nagy lista!

Arizona Cardinals

Round 1: WR Michael Floyd (Notre Dame)
Round 2: Kimaradt
Round 3: CB Jamell Fleming (Oklahoma)
Round 4: OT Bobby Massie (Ole Miss)
Round 5: OG Senio Kelemete (Washington)
Round 6: QB Ryan Lindley (San Diego State)
Round 7: OT Nate Potter (Boise State)

teljes bejegyzés

NFL Draft 2012 - a második és a harmadik kör választottjai

2012. április 28., 09:47 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A Denver Broncos Brock Osweiler irányítót igazolta le Peyton Manning mögé, a Pittsburgh Steelers továbbra is kizárólag védőjátékosokat - Mike Adams offensive tackle-t és Sean Spence linebackert - szerzett, a New York Giants bajnokcsapata pedig Rueben Randle wide receiverrel erősített. A második draft-nap, illetve a második és a harmadik kör választottjai kattintás után olvashatóak.

 

teljes bejegyzés

Megszűnik a Pro Bowl?

2012. április 27., 11:50 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A kis túlzással viccbe fulladt legutóbbi Pro Bowlt követően Roger Goodell komoly változásokat helyezett kilátásba a rendezvénnyel kapcsolatban, a legfrissebb hírek már arról, szólnak, hogy az eseményt akár ki is írhatják a naptárból. 

Az ESPN információi szerint a liga és a játékos-szakszervezet tárgyalásainak eredményeként felfüggeszthetik a Pro Bowlt, amit 1950 óta bonyolítanak le ezen a néven. Az NFL szóvivője elismerte, hogy egyeztetnek az esemény jövőjéről, valamint azt is elmondta, hogy a következő szezon all-star meccsének sorsáról még nem született döntés. Ezt egyébként egy héttel a Super Bowl előtt, február 3-án rendeznék meg New Orleansban. 

Habár a Pro Bowl intézményét a liga saját hatásköréből is megszüntethetné, a sportcsatorna úgy tudja, a játékos-szakszervezettel közösen szeretnék meghozni a döntést. A felek már a múlt hét óta folytattak tárgyalásokat arról, miképp tehetnék vonzóbbá, tartalmasabbá az rendezvényt, de komoly alternatívát eddig tudtak felvonultatni, így jelenlegi formájában aligha marad meg a Pro Bowl. 

 

Luck, Griffin és Richardson az idei draft első fogásai

2012. április 27., 06:43 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Három irányító is elkelt az első tíz választás során a ma hajnalban megrendezett draft nyitófordulójában, amely különösebb meglepetésekkel nem szolgált. Az Indianapolis Colts már kedden megerősítette, hogy a Payton Manning utódjának szánt Andrew Luckot fogják leigazolni, így szinte az is borítékolható volt, hogy a másodikként választó Washington a Heisman-trófea győztes Redskins Robert Griffin III szerződtetését jelenti majd be. Az első két választás tehát egy-egy irányítóra esett, harmadikként a Vikingsszel trade-jogot cserélő Browns már egy running backkel erősített, az ő választottjuk Trent Richardson lett. 

 

A Vikings a hét elején még bekavart leendő célpontját ilettően, végül még is az offensive tackle-t, Matt Kalilt vitték el, papírformát tehát ők sem borítottak. Ötödikként a Bucaneersszel cserélő Jaguars az Oklahoma St. elkapóját, Justin Blackmont szerezte meg, aki orvosolhatja a klub wide receiver problémáit.  Morris Claiborne személyében cornerbacket igazolt a hatodik helyen (a Ramsszel cserélő) választó Dallas Cowboys,  de a védelmét erősítette a Bucceneers is, az ő választásuk a safety Mark Barronra esett. Ryan Tannehill szerződtetésének kérdése szintén visszatérő téma volt a draftot megelőzően, végül az az előzőleg pletykált Dolphins lett a befutó, amely aktívan keresett irányítót az utóbbi időben. A legelőkelőbb helyen draft linebacker az eddig a Boston College-t erősítő Luke Cuechly lett, ő a Panthers színeiben kezdheti meg profi pályafutását, az első tízet pedig a Chies által draftolt cornerback, Stephon Gilmore zárta. A folytatásban az NFL.com révén az első kör további választottjai röviden.

teljes bejegyzés

Draft - ma éjszaka lesz az első forduló

2012. április 26., 19:32 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Magyar idő szerint hajnali két órakor kezdetét veszi a 2012-es draft első fordulója, melyet az itthon fogható ESPN America csatorna mellett az NFL Network is élőben fog közvetíteni. A Bowl.hu révén magyar nyelvű élő tudósítás is lesz, így aki hanyag alvási szokásokkal, vagy éppen kellő fanatizmussal rendelkezik, annak biztosított az éjszakai program.

A második és harmadik forduló történéseit pénteken éjféltől lehet majd nyomon követni, a program szombati este hat órától folytatódik a harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik runddal.

Az eseménnyel kapcsolatban reggeli gyorstalpalónkkal lehet képbe kerülni az alapokat illetően, a jelentős történésekről pedig terveink szerint be fogunk számolni az elkövetkezendő napokban.  

Sanchezt is kifütyülték a New York-iak

2012. április 26., 14:31 Módosítva: 2015.04.29 17:01


(fotó: New York Daily News) 

Nem egyszerű mostanság a New York Jets játékosnak lenni. Még a hónap elején Tim Tebow-t fütyülték ki egy Yankees-meccsen, most pedig csapattársa és klubon belüli riválisa Mark Sanchez, valamint az elkapó Santonio Holmes részesült hasonló fogadtatásban - írja a New York Daily News. 

A Jets támadószekciójának két prominens alakja a L.A. Clippers New York-i vendégjátékát nézte meg a helyszínen, a rendező meg is találta őket, azonban amikor a két focista megjelent az óriáskivetítőn, akkor hangos fújolás és füttyszó töltötte meg a csarnokot. Az első sorban helyet foglaló érintettek kínos mosolygás közepette nyugtázták a történteket a helyszíni riportok szerint. 
 
Holmes és Sanchez is erősen feledhető szezonon van túl, s a viszony sem volt felhőtlen kettejük között. Holmes magatartására ráadásul a csapattársak is panaszkodtak, az elkapó sokszor egy hisztis gyerek szintjét hozta állítólag. A konfliktus a játékosok szerint már a múlté, a közelmúltban már együtt is edzettek pár napot. 

Calvin Johnson lesz a Madden 13 reklámembere

2012. április 26., 08:31 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Eldőlt a nagy párharc: a Detroit Lions elkapója, Calvin Johnson kerül majd a Madden 13 videojáték borítójára. A rajongók szavazatai alapján a Megatron becenevet viselő játékos a tavalyi drafton elsőként kiválasztott Cam Newtont gyűrte le szoros versenyben, 52-48 arányban. A sorozat idei kiadása augusztus 28-án fog megjelenni, kérdés, hogy lesújt-e ismét a jól ismert Madden-átok. 

A Madden-borítós szereplés az elmúlt években ugyanis már többször hozott szerencsétlenséget, sérülések, vagy komoly formahanyatlás érte utol azokat a játékosokat, akik az aktuális kiadás reklámemberei voltak. Így járt például Michael Vick 2004-ben. Örömmel vette a felkérést, hamarosan azonban lábát törte, s csaknem a teljes szezont ki kellett hagynia. Az átokról tudna mesélni Troy Polamalu és Larry Fritzgerald is, ők 2010-ben népszerűsítették a terméket, a Steelers játékosának szezonját ezt követően sérülések húzták keresztül, Fritzgerald pedig a Pro Bowlt hagyta ki hasonló okokból. A 2011-es játék borítójára Dreb Brees került, meg is lett az eredménye: az irányító gyenge szezont zárt, kétszer annyi interceptiont dobott és csapata is kiesett a rájátszásban a Seahawks ellen.

A Madden-átok igen érzékenyen érintené Megatront és klubját, az elkapó remek szezont zárt, s nemrég írta alá 113 millió dollért érő új szerződését. Johnson persze igyekezett leszögezni már a múlt héten, nem fél attól, hogy ő lesz a következő áldozat.

Bounty-botrány: a draft után jöhetnek a nevek

2012. április 25., 18:45 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Roger Goodell mai tájékoztatása szerint ezen a héten már nem hozzák nyilvánosságra azoknak a játékosoknak a neveit, akik érintettek a New Orleans Saints háza táján még márciusban kirobbant Bounty-botrányban - írja a CBS. 

A draftot övező ünnepi hangulatot tehát megóvják a botránytól, azonban a három napos játékosbörze után akár már rögtön a következő hét elején jöhet az ítélet a liga részéről. Az NFL és a játékos-szakszervezet hiába folytatott tárgyalásokat az ügyben, a hírek szerint holtpontra jutottak: a szakszervezet állítja, az edzők vitték bele a játékosokat a balhéba, a liga ezt azonban nem hajlandó elfogadni. 

Az NFLPA úgy tudja, Goodellék néhány Saints játékost büntetnek meg majd komolyabban, ők hat-nyolc meccses eltiltásra számíthatnak. A szakszervezet természetesen harcolni fog a játékosok igazáért, elsősorban arra próbálnak alapozni, hogy a ligának nincsenek konkrét bizonyítékai a bounty-rendszer üzemeltetéséről.  

Júniusban csatlakozik Luck a Coltshoz

2012. április 25., 08:55 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Különösebb meglepetést senki sem várt az idei draft első két választásától, de az Indianapolis Colts a biztonság kedvéért hivatalosan is megerősítette: a Manning-utódnak szánt Andrew Luckot fogják leigazolni csütörtök este - tájékoztatott az NFL oldala. A Stanford irányítója tanulmányai befejezését követően várhatóan június második hetében kezdi meg a teljes értékű munkát a klubnál, de már a csapat májusi edzőtáborába is el fog látogatni.

A Colts új edzője, Chuck Pagano elmondta, a választás egyáltalán nem volt olyan könnyű, mint azt sokan gondolnák, Luckot és Griffint egyaránt figyelték, igaz közös edzésig már csak az előbbi jutott el. Pagano nem győzte dícsérni újdonsült irányítójukat a sajtótájékoztatón, akit erősnek, jó felépítésűnek és jó vezérnek tart, ráadásul minden helyzetből remekül passzol. A klubnál már mindenki alig várja, hogy együtt dolgozhasson Luckkal, a szerződés részleteit pedig várhatóan már a draft előtt kidolgozzák.

Az NFL tegnap egyébként közleményében kérte a csapatokat, a csütörtökön kezdődő három napos esemény előtt ne hozzák nyilvánosságra választottuk nevét. A jelek szerint az értesítő Indianapolisba már nem ért oda időben. 

Napi gyors - kékfény

2012. április 25., 08:40 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A liga beperlésére buzdít a korábbi quarterback

2012. április 24., 14:12 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Már több mint ezerkétszáz korábbi NFL-játékos perli a ligát karrierjük során elszenvedett maradandó sérülések miatt, a Vikings volt quarterbackje, Sean Salisbury viszont azt szeretné, ha még ennél is többen csatlakoznának a jogi hadviseléshez. Az 1996-ban visszavonult irányító a ProFootballWeeklynek eljuttatott e-mailjében arra buzdítja egykori játékostársait, ha visszatérő fejfájást, memóriaproblémákat, nyugtalanságot, személyiségváltozást, depressziót vagy éppen alvásproblémákat tapasztalnak, akkor csatlakozzanak a perhez, hiszen egységben az erő.

Salisbury levelében arra is kitér, hogy a Locks Ügyvédi Iroda jelenleg mintegy hétszáz korábbi profit képvisel, így ez a legnagyobb és legerősebb kezdeményezés az ügyben. Az már csak mellékelt űrlapon derül ki, hogy sikeres eljárás esetén a megítélt összeg harminchárom százalékára a cég a jogosult. 

A téma kapcsán még a múlt héten nyilatkozott Dominic Raiola, a Lions veterán centere, véleménye szerint a játékosok tudják mire vállalkoznak, amikor a profiligába igazolnak, így a kockázatokkal is számolni kell. Raiola hozzátette, a pereskedésben a pénz is komoly szerepet játszhat, hiszen elődök közel sem vittek haza annyit, mint a jelenleg aktívak.

Salisbury 2008-ban egyébként pont a pénz miatt hagyta ott az ESPN-t, melynek hosszú éveken át volt a szakértője. Állítása szerint elege lett abból, hogy kevesebbet keres a nála nagyobb karriert befutott szakértőknél, akik fele annyit sem készülnek a műsorokra, mint ő. 

Saints: Bounty-botrány után itt a lehallgatási botrány?

2012. április 24., 09:18 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Lehallgatta az ellenfél edzői között zajló kommunikációt a New Orleans Saints Bounty-botrányban nyolc meccsre eltiltott igazgatója, Michael Loomis tíz évvel ezelőtt, írta tegnap este az ESPN egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva. A vád szerint Loomis a Superdome-ban 2002-es, 2003-as és 2004-es szezon legtöbb meccsén a fülébe helyezett eszköz segítségével kémkedett. A hallgatózásnak a Katrina-hurrikán vetett véget, a katasztrófa után szerelték le a rendszert, ha viszont kiderül, hogy Loomis valóban hozzáférhetett az ellenfél kommunikációjához, az nem csak az NFL szabályokat sérti, hanem szövetségi bűntény is. A rendszert állítólag még 2000-ben, Randy Mueller igazgatósága alatt hozták üzembe, akkor még csak a Saints edzők beszélgetéseit lehetett ellenőrizni segítségével. Miután Loomis átvette a posztot alakították át úgy, hogy az ellenfél edzőit is le lehessen hallgatni, állítja a forrás. 

Három nappal a draft előtt és nyakig a Bounty-botrányban a Saintsnek egy újabb balhé hiányzik a legkevésbé, éppen ezért szinte rögtön megérkezett a cáfolat a klub részéről. Greg Bensel, a Saints alelnöke elmondta, 1000 százalékig hamis az információ. A történések az NFL-t is váratlanul érték, a liga szóvivője szerint fogalmuk sem volt az esetről. A sportcsatorna több korábbi Saints alkalmazottat is igyekezett megszólaltatni az ügyben, akik az érintett szezonokban a klubot erősítették. Rick Venturit, aki a csapat defensive coordinatora volt akkoriban, megdöbbentették a hallottak. Véleménye szerint hatalmas előnyt lehet kovácsolni ilyen módon, ugyanakkor neki nem volt tudomása erről, s a meccsek alatt sem kapott segítséget felülről. A korábbi vezetőedző Jim Haslett közleményben cáfolta, hogy ő és Loomis kapcsolatban álltak volna a mérkőzések folyamán. Rick Mueller, a fentebb említett Randy Mueller testvére 2000 és 2008 között számtalan alkalommal nézte együtt a hazai meccseket Loomisszal, s arra ugyan emlékezett, hogy az igazgató néha betett valamilyen eszközt a fülébe, de szerinte kizárt, hogy ilyenkor jelzett, vagy kommunikált csapata edzőivel. 

A CBS egy Saints-alkalmazottat szólaltatott meg az ügyben, aki szerint lehetetlen ilyen módon ráállni a wireless-frekvenciákra, ráadásul a stadionban jelenlévő NFL frekvencia-felügyelő azonnal észrevenné ezt. Az már más kérdés, hogy a vezetékes kommunikáció esetén ez már nem áll, s mivel az edzők között vezetékes formában is zajlik az egyeztetés, ezért az könnyebben lehallgatható. A sztori azonban így is elég ingatag lábakon áll. Az ESPN esti talkshow-jában megszólaltatott szakértők szerint kizárt, hogy az üzletemberek és ügynökök világában jártas Loomis bármit is le tudott volna szűrni az edzők között zajló információcseréből, eleve az edzők által használt nyelvezet klubról-klubra változik. Másrészt pedig ott van az időzítés: az NFL várhatóan a napokban nevezi majd meg a Bounty-botrányban éréintett játékosokat, az újabb balhé pedig csak olaj lenne a tűzre.

Ha viszont igazak a vádak, akkor a Saints jelenleginél is kritikusabb helyzetbe kerülhet. Az NFL 2007-ben súlyos büntetéssel sújtotta a New England Patriotsot és Bill Belichick edzőt, miután a New York Jets védekezésért felelős edzőinek kézjeleit levideózták, így el lehet képzelni a büntetés mértékét, ha Loomis valóban lehallgatta az ellenfeleket. Ha használt ilyen módszereket a Saints, ha nem, nem az érintett szezonok voltak a klub legerősebb évei. 2002-ben 9-7-es mérleggel zárták az alapszakaszt, míg 2003-ban és 2004-ben 8-8 volt a mérleg egyaránt. 

Update: Loomis levelet írt az ügyben a FOXSportsnak, melyben tagadja az ellene felhozott vádakat. Mint fogalmaz páholyának felszereltsége egy statisztikákat figyelő monitorból, egy tévéből, valamint egy fülhallgatóból áll, utóbbin a mérkőzés közvetítését szokta hallgatni. Az ellenfél lehallgatása, amit a névtelen forrás állít, egyszerűen nem történt meg - zárta rövidre mondandóját a Saints igazgatója. 

Napi gyors - matuzsálemek

2012. április 24., 08:54 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Oaklandben maradna a Raiders

2012. április 23., 15:33 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Oakland Raiders tulajdonosa, Mark Davis örömmel maradna a csapattal abban a városban, amely már 1995 óta szolgál otthonukként. A klub deficites anyagi helyzete ugyanakkor megoldásra vár, valamint egy új stadion sem ártana. A szituáció nem tűnik reménytelennek, legalábbis Davis Inside Bay Areanak adott nyilatkozata szerint. 

A tulajdonos, aki közel negyven év után örökölte meg a klubot tavaly elhunyt apjától, Al Davistól, a közelmúltban végre biztató megbeszéléseket folytatott egy Oaklandet képviselő csoporttal, így a megoldás lassan ugyan, de kezd körvonalazódni. A város már korábban nyilvánosságra hozta Coliseum Complex-projekt terveit, melynek keretében nem csak a Raiders, hanem az Atlethics baseball-csapat, valamint a helyi NBA-klub, a Golden State Warriors is új otthont kapna a vízparton. A beruházást segíti, hogy az adott terület már eleve a város birtokában van.  

A Raiders jelenleg az Athleticsszel közösen használja az 1966-ban átadott O.co Coliseumot, a pálya talaja pedig ezt alaposan megsínyli, plusz a Davis több bérletesről áhítozik, így a megoldás mindkét félnek ideális lenne. Felmerült annak ötlete is, hogy a 49ersszel együtt használják majd a 2014-re elkészülő Santa Clara-i komplexumot, valamint Los Angeles is szóba került, ahol szintén új stadion épül, s örömmel látnák valamelyik NFL-es franchise-t. Davis tagadta, hogy Los Angelesben kilincselne, a Santa Clara-i megoldást pedig ugyan nem zárta ki, de a dolgok jelenlegi állása szerint leginkább a maradás mellett szavazna a tulajdonos, aki hamarosan ismét találkozik a város kéviselőivel, hogy folytassák a tárgyalásokat.   

 

Rovatok