Index Vakbarát Hírportál

A világ leggyorsabb embere Fehérváron is ledarálta a százat

2015. július 7., kedd 18:09

A világ idei leggyorsabb embere, Justin Gatlin volt a Memorial legnagyobb sztárja, nem is lehetett kérdés, hogy megnyeri a száz métert, csak az, hogy milyen időt fut.

Gatlin végignyomta, de a szembeszélben és a melegben nem volt sok esélye jó eredményre, 10.02-t futott. A második helyre Isiah Young érkezett 10.08.

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián második lett a világ idei legjobbját elérő lengyel Pawel Fajdek mögött a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj férfi kalapácsvető versenyében.

Pars sérülése miatt nem volt igazán formában idén, ez a mostani versenyen is meglátszott. Nem tudta megjavítani idei legjobbját, 79,23-ig dobta a kalapácsot.

Az első helyezett kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, Fajdek ugyanis 79 fölötti dobással kezdett, másodikra pedig 81,16-ig jutott, míg ötödikre 81,99-re javított. A lengyelek világbajnoka utolsóra hagyta a csattanót, s 83,12 méterrel a világ idei legjobbját érte el, ami egyben versenycsúcs.

A női kalapácsvetők is megküzdöttek egymással a nemzetközi szövetség szakági pénzdíjas sorozata keretében. A lengyel világcsúcstartó, Anita Wlodarczyk 75,48 méteres dobásával több mint másfél méterrel legyőzte a korábbi rekorder német Betty Heidlert. A szám legjobb magyarja Orbán Éva volt, aki 69,25 méterrel a nyolcadik lett.

Női százon nagy mezőny gyűlt össze, az egykori világbajnok, a jamaicai Veronica Campbell Brown nagyot futott, egy századdal 11 másodperc alá került, idei legjobbját érte el ezzel. Kényelmesen győzött, az amerikai Tianna Bartolettát majdnem két tizeddel verte. A 10.99-es idő új versenycsúcsot is jelent.

A férfi négyszázon nagy mezőny gyűlt össze, a legnagyobb sztárnak a világbajnok Lashawn Merrit számított, de nem sikerült behúznia a győzelmet. A célegyenesbe fordulva még hárman voltak az élen, hajrában a bahamai Steven Gardiner mozgott a legfrissebben, 44.31-gyel új versenycsúcsot futva nyert.

A Gyulai Memorialra 3000 akadályon nem volt igazán erős a mezőny, de a világ idei legjobbját éppen a hétvégén futó Jarius Kipchoge Birech is az indulók között volt. A kenyai volt az, aki az utolsó akadályon bukó Evan Jagert verte Párizsban. Birechnek nem volt igazán ellenfele Székesfehérváron, 8:16.93-mal érkezett a célba, még integethetett is. Ezzel pont el is bukta azt, hogy versenycsúcsot fusson.

Női száz gáton két nagy sztár versenyzett, a bobosként téli olimpián is induló, meggondolatlan nyilatkozatai miatt is imsert Lolo Jones valamint Queen Harrison futott nagy versenyt. Jones kapta el jól a rajtot, de az utolsó méterekre felzárkózott mellé a másik amerikai. Jones végül néhány centivel, 12.69-es idővel nyert. Idén még nem futott ilyen jó időt, az amerikai bajnokságon 12.77-et mértek neki.

A férfi 110 gátat meglepetésre az Európa-bajnok Subenkov nyerte, mögötte végzett az olimpai ezüstérmes Jason Richardson és a világcsúcstartó Aries Merrit is. Három versenyzőnek elég szerencsétlenül végződött a verseny, az egyes pályán Aleec Harris már a rajt után bukott, a jamaicai Omar McLoad féltávnál rándult le, míg a világ idei legjobb idejével rendelkező kubai Orlando Ortega az utolsó előtti gátba futott bele, az utolsót is döntötte, végül 16 másodperc felett sétált be a célba. Baji Balázs ötödik helyet szerzett a futamban.

1500 méteren is sűrű és minőségi mezőny jött össze, a világranglist első, harmadik és hetedik helyezettje is indult. Meglepetésre a papíron legjobb Silas Kiplagatnak nem sikerült megszereznie a győzelmet. Egy másik kenyai, Ronald Kwemoi elég simán lesprintelte az utolsó százon. Az utolsó kétszáz méterig az egész mezőny aggódhatott, Kombich már a féltávnál ellépett, és nagy előnnyel vezetett. A végére azonban elgörcsölte.

Női magasugrásban Szabó Barbarában bízhattak leginkább a már kora délután is kilátogató nézők. Szabó végül 1,84 méterrel negyedikként zárt, a győzelmet pedig az orosz Irina Gorgyejeva szerezte meg 1,91 méterrel.

Rovatok