Index Vakbarát Hírportál

Hárman nekimennek a lehetetlennek

2017. május 5., péntek 15:28

Szombaton hajnali 5:45-kor három futó rajtol el a monzai autóversenypályán, hogy áttörjön egy álomhatárt: 2 órán belül lefussanak egy maratont. A legtöbb szakember szerint lehetetlen, hiába figyel oda a Nike által összehozott kutatócsapat minden részletre. Ha nem kerülnek két órán belülre, a sportszergyártó akkor is jól jár, a kísérletnek óriási marketingértéke van.

A maratonfutás világrekordját a kenyai Dennis Kimetto tartja 2 óra 2 perc 57 másodperccel. Ezt az időt jelentősen, 2,41 százalékkal kéne megjavítani, azaz minden kilométert 4,2 másodperccel gyorsabban kéne teljesíteni, mint Kimetto. Ilyen mértékű javulásra sem a maraton történetében, sem más futószámoknál nincs példa a sport modern korszakában. Persze minden csúcsot megdöntenek egyszer.

A két órán belüli maraton régóta foglalkoztatja a sporttudósokat is. Lehetetlennek nem tartják, de a világcsúcs fejlődését nézve nagyjából egyetértés van abban, hogy csak évtizedek múlva lehet áttörni ezt az álomhatárt. Versenykörülmények között valószínűleg nem is lesz előbb két órán belüli futó, de gondosan megtervezett körülmények között nagyobb rá az esély. A Nike Breaking2 projektje is erre épül.

A világcsúcshoz viszonylag hűvös idő, sík, jó vonalvezetésű pálya, motiváló pénzdíj kell, meg persze kivételes képességű futók. Ezeket a feltételeket, sőt többet a Nike meg is teremtette.

Kik?

Hol és mikor?

Az extrák

Az előzőekben felsoroltak bármelyik maratonon összejöhetnek, nem is ezen múlik majd a földöntúli idő. A Nike számtalan élettani és fizikai kísérletet végzett, és természetesen külön sportruházatot is kifejlesztett.

Meglesz az 1:59:59?

A legtöbb szakértő szerint nagyon minimális az esélye annak, hogy már most sikerül két óra alá kerülni. Ennek több oka is van.

Mégis, mire jó ez az egész?

A Nike biztosan sokat profitál a rájuk irányuló figyelemből, mindenki olyan cipőben akar majd futni, mint Eliud Kipchoge.

De az atlétika is jól jár vele. Ha világcsúcs nem is lehet, sokáig referenciapont lesz a leggyorsabban futott maraton. Ellis Cashmore, birminghami szociológus professzor is felhívta rá a figyelmet, hogy a mesterséges viszonyok között beállított csúcsok mindig is jót tettek a sportnak. 1954. május 6-án Roger Bannister is még nyulakkal futotta meg az álommérföldet, de ezzel egy lelki gátat is áttört, megmutatta, hogy lehetséges, később versenyen is négy percen belülre tudtak kerülni a futók. A Breaking2 jó napot választott a kísérlet, a május 6. talán most is bejöhet.

A kísérletet stream-en lehet majd követni, a Nike Twitterét és Youtube-csatornáját érdemes figyelni. Start: szombat, 5:45.

Rovatok