Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgöző futás a Berlin Maratonon, két másodpercre volt a világcsúcs

2019. szeptember 29., vasárnap 14:29

Az etióp Kenenisa Bekele remek idővel nyerte a Berlin Maratont, nagyon kevéssel, két másodperccel maradt csak el Eliud Kipchoge tavaly itt felállított világrekordjától. Bekele 2 óra 1 perc 41 másodperc alatt ért célba.

Az öt- és tízezer méteren világcsúcstartó Bekele már évekkel ezelőtt átváltott a maratonra, de elég hektikus a teljesítménye ezen a távon. Ha összeszedett, akkor egyértelműen a leggyorsabbak közé tartozik, de több maratonon is leszerepelt már, mert nem készült fel rendesen. 

Az idei Berlin Maratonon a jobbik arcát mutatta Bekele. A verseny jó tempóban kezdődött, az első 10 kilométeren két másodperccel gyorsabb volt az élcsoport, mint tavaly Kipchoge. A félmaratont 61 perc 5 másodperc alatt teljesítették, és ebből inkább 2 óra 2 percen felüli eredményre lehetett számítani. Huszonöt kilométer után három etióp futó maradt már csak elöl, Bekele mellett Berhanu Legese és Sisay Lemma. 

Legese támadott először, 30 kilométer után szinte öngyilkos tempót választott, 13 másodpercnyi előnyt össze is szedett öt kilométer alatt Bekelével szemben. Legese nem bírta el saját ritmusát, míg Bekele gyorsítani tudott. 38 kilométer után Bekele került az élre, 14 perc 15 másodperces öt kilométerrel a világcsúcs is elérhetővé vált számára. 40 kilométernél két másodperccel megint jobban állt, mint Kipchoge, aki idén azért nem futott Berlinben, mert két órán belüli maratont akar teljesíteni Bécsben két hét múlva.

Bekele mindent beleadott az utolsó két kilométerbe, de ez is kevés volt, utolsó szakasza 4 másodperccel lassabb volt a világcsúcstartóénál. 2:01:41-gyel finiselt.

Az etióp nem először volt ilyen közel világrekordhoz, 2016-ban is nyert Berlinben, akkori 2:03:03-as ideje hat másodperccel volt gyengébb az akkor érvényben lévő világcsúcsnál.

„Örülök ennek a fantasztikus eredmények, az új egyéni rekordomnak, de sajnálom, hogy néhány másodperccel lemaradtam a világrekordról. Ez az eredmény viszont erőt ad a jövőre, tudom, hogy még nagyon jó maratonokat futhatok, nem adom fel" - nyilatkozta a verseny után.

Berlinben Legese szerezte meg a második helyet, 2:02:48-a a harmadik legjobb eredmény a maratonfutás történetében.

(Borítókép: Az etióp Kenenisa Bekele a finisben. Fotó: Alexander Koerner / Bongarts / Getty Images)

Rovatok