Index Vakbarát Hírportál

Contador: Az utolsó 700 méter elképesztő

2010.04.21. 09:57 Módosítva: 2010.04.21. 12:20

Szerdán a belgiumi Fleche Wallonne-nal folytatódnak az Ardennes-i klasszikusok, vonattal, busszal vagy autóval, de mindenki időben megérkezett. A Schleck testvérek a vártnál gyengébbre sikerült Amstel Gold után még motiváltabban várják a versenyt, de az indulásra engedélyt kapott Valverde is győzni szeretne. A Tour-címvédő Contador ellenben nyugodt, kiváncsian várja, hogy mire lehet képes az 1 napos versenyen.

"Emlékszem erre az emelkedőre, de még nehezebb, mint gondoltam. Az utolsó 700 métere elképesztő" - mondta a tegnapi edzés után Alberto Contador a cyclingnews.com-nak, miután csapattársaival feltérképezte a szerdai Ardennes-i klasszikus, a Fleche Wallonne útvonalának egy részét. "Remélem, hogy jól fogok menni és tudok tanulni ezekről a versenyekről, de vannak nálam sokkal tapasztaltabb és motiváltabb bringások a mezőnyben, én nyugodtan jöttem ide" - folytatta Contador, aki utoljára 2007-ben indult az Ardennes-i klasszikusokon, nem számít egynapos menőnek.

Ardennes-i klaszikusok

A hollandiai Amstel Gold-ot a belga La Fleche Wallone-t, illetve Liege-Bastogne-Liege-t Ardennes-i klasszikusok néven ismerhetjük. Három híres, nehéz emelkedőkkel teli egynapos verseny, amelyeket áprilisban szoktak tartani. Idén 8 napon belül bonyolítják a három versenyt, hiszen a 18-i Amstel Gold után a Fleche Wallone 21-én, szerdán, míg a Liege 25-én, vasárnap lesz. A Fleche Wallone-t 1936-ban rendezték meg először, a legendás Eddy Merckx háromszor nyerte meg.

Contador is a hosszú utat megtett kerekesek egyike volt, alig szállt le a dobogóról vasárnap a Castilla-León körversenyen, már indulnia is kellett Belgium felé. A közel 2000 km-es távot autóval tette meg, hétfő délután ért a verseny helyszínére. Elmondása szerint nehéz megjósolni, hogy mit vett ki belőle a maratoni utazás, de tudja kikre kell majd figyelnie, és azt is, hogy a vasárnapi utolsó Ardennes-i klasszikuson, a Liege-Bastogne-Liege-en sokkal keményebb verseny vár rájuk.

Ettől függetlenül a Contador által is kiemelt emelkedőn, a Mur de Huyon  - amely egyben a 198 km-es verseny befutója is - izgalmas küzdelem várható. A Mur ugyan csak 1300 méter hosszú, de átlagban több mint 9%-os meredekségű, érdekes lesz látni, mire mennek egymással az idei Tour de France esélyesei. Az USA-ban készülő Lance Armstrong kivételével ugyanis mindenki ott lesz a Fleche Wallonne rajtjánál, aki számít: Contador, A. Schleck, F.Schleck, Valverde, Wiggins, Evans, Sastre.

Andy és Frank Schleck - ahogy azt tették az Amstel Goldon és a tavalyi Touron - biztosan összedolgoznak majd egyikük győzelme érdekében. Kérdés, hogy mennyire fogják bírni a Murt, múlt vasárnap voltak gondjaik az utolsó emelkedőn, amely pedig nem volt ennyire meredek. Az Amstel Gold-győztes Philippe Gilbert állítása szerint a Liege-Bastogne-Liege-re fog tartalékolni, de Damiano Cunego, Cadel Evans vagy Chris Horner biztosan nem fogja majd visszai magát.

Mint ahogy Alejandro Valverde sem, aki Bradley Wigginsszel és Carlos Sastréval együtt a légtérzár miatt lemaradt az Amstel Goldról. Valverde a még mindig folyamatban lévő doppingügye ellenére engedélyt kapott a szervezőktől az indulásra, és még az Amstel Gold előtt úgy nyilatkozott, mindenképp szeretne győzni valamelyik Ardennes-i klasszikuson. Nem először sikerülne neki, a Fleche Wallonne-on egyszer (2006), a Liege-Bastogne-Liege-n készer is győzni tudott már.

A 74.  Fleche Wallonne-on összesen 10 rövid, de meredek emelkedőt kell megmásznia a mezőnynek. A Muron a befutó előtt még kétszer áthaladnak, mivel 67 km után egy nagyobb, majd egy kisebb kört ír le a verseny útvonala. Idén úgy alakították a köröket, hogy a Mur második és harmadik megmászása az utolsó 30 km-en belül lesz, ráadásul 10 km-rel a vége előtt egy másik nehéz emelkedő is beiktattak, így vélhetően az esélyesek nem fognak a legvégéig váni az akciókkal.

A 2010-es verseny útvonala
(Fotó: letour.fr)


Rovatok