Index Vakbarát Hírportál

Már csak apróságok vannak hátra – Magyarországról rajtolhat a 2022-es Giro

június 3., 15:50 Módosítva: 2021.06.03 17:48
1207
Folynak a tárgyalások a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny jövő évi magyarországi Nagy Rajtjáról, amelyet a kormány is támogat - jelentette be Révész Máriusz.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az olasz körversenyen szerepelt Valter Attila és Dina Márton részvételével szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta:

Kormányelőterjesztést dolgoztak ki a jövő évi Grande Partenza és az első három szakasz magyarországi megrendezéséről. Az olasz szervezőkkel folynak a tárgyalások, és már csak apróságok vannak hátra

– tette hozzá Révész.

Hangsúlyozta, a tavalyra tervezett útvonalra támaszkodva, és az akkorra előkészített források biztosításával készülnek a rendezésre.

A 2022-es Nagy Rajt sokkal perspektivikusabb lesz, mint a 2020-as lett volna. Jövőre szerencsés esetben akár négy magyar fiatal is elindulhat az olasz körversenyen. Tavaly dolgoztunk a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan Magyarországra hozatalán, de itthon már van egy nála is nagyobb sztár. Valter Attila és Dina Márton Giro-szereplése után a jövő évi Nagy Rajt hatalmas népünnepély lehet Magyarországon

– fogalmazott.

Dina kiemelte, számára nagy álom volt, hogy egyszer részt vehessen a Girón, és mindent meg fog tenni, hogy ha Magyarországon rendezik, ismét ott lehessen a Nagy Rajtnál.

Valter Attila – aki három napig élen állt összetettben az idei Girón – elárulta, mindhárom Grand Touron szeretne részt venni, és eddigi elképzelései alapján jövőre a Tour de France-szereplésért harcolt volna, „ám ha innen indul, bevállalok egy harmadik olasz körversenyt is”.

Sajnálom, ha emiatt nem tudok a Tour de Hongrie-n indulni, ám már nagyon várom, hogy megmutathassam a csapattársaimnak Budapestet. Pályafutásom eddigi legjobb pillanata volt, amikor a rózsaszín trikóért a pódiumra lépve megláttam az épp akkor célba érő Marcit, aki döbbenten nézett rám. Ez extra löketet adott, különleges érzés volt

– fogalmazott.

Valter felidézte, az első Grand Tour-szerepléséhez képest sokkal magabiztosabb, tapasztaltabb volt, ám számos területen, így például az energiagazdálkodásban még lehet fejlődnie. Mint mondta, idén a mentális része volt nehezebb számára.

Örülök, hogy nemcsak ott voltam és letudtam, hanem élveztem és mosolyogtam abban a három napban. Lehet, jót tett, hogy ez nem négy-öt volt, jövőre kész leszek akár több napra is

– fejtette ki.

Inkább focizzanak, ez egy nagyon nehéz sportág

– üzente viccesen a jövő generációjának. Komolyra fordítva leszögezte: bízik benne, hogy a sikereik példát jelentenek az utánpótlás számára, hogy ne külföldi, hanem magyar példaképeket követhessenek.

lőretekintve elmondta, a jövőben várhatóan kevéssé fogják szökésbe engedni nagy versenyeken.

Az összetettben 100. helyen zárt Dina Márton (EOLO-Kometa) úgy fogalmazott: egy ötnapos, egyhetes viadalnál jóval megterhelőbb volt számára a Giro d'Italia, és jobb szereplést várt magától.

Gyermekkori barátomat a rózsaszín trikóban látni, amikor átvette, akkora öröm volt számomra, mintha én nyertem volna azt szakaszt. A célba érkezéstől a másnapi rajtig szinte végig mosolyogtam

– tette hozzá.

Az MTI kérdésére mindketten a magyar bajnokságot jelölték meg következő állomásként. Valter hozzáfűzte: az olimpia előtt magaslati felkészülés vár rá, az idény hátralevő részében, a közelmúltbeli teljesítmények nyomán, nagyobb befolyása lehet a következő indulásokra, szabadabban dönthet arról, hol szerepel.

Révész Máriusz felidézte, legszebb álmaikban sem gondolták, a legambiciózusabb célok között sem említették azt, hogy a 2015-ben újraindított Tour de Hongrie segítségével ilyen fejlődés következik be a magyar kerékpársportban. Felidézte: Valter tavaly a bemutatkozásakor 27. lett a Giro d'Italián, idén pedig a 14. helyen zárt, ami minden idők legjobb magyar összetett eredménye háromhetes körversenyen.

Megemlítette, reményei szerint jövőre további 13 pozíciót fog javítani a 22 esztendős bringás, akinek a teljesítménye nyomán kerékpárlázban égett Magyarország.

Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az alatt a három nap alatt, amíg Valter a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát viselte, őt magát az országúton tekerve egyszer sem dudálták le az autóvezetők.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke hangsúlyozta: 15-18 éves kemény, alázatos munka áll Dina és Valter teljesítménye mögött.

A kerékpársportnak immár vannak olyan példaképei, akik mércét jelentenek

– szögezte le az MKSZ első embere, hozzáfűzve: azon fognak dolgozni, hogy hozzásegítsék az érvényesüléshez.

(MTI)

Az Index Dina Mártonnal készített podcastjét hamarosan meghallgathatja az oldalunkon.

(Borítókép: Valter Attila a rózsaszín trikót is viselhette az idei Girón – Luca Bettini / AFP)

Tovább

Történelmi magyar eredménnyel zárult a Giro d’Italia

május 30., 17:32 Módosítva: 2021.05.31 11:43
1190
Egan Bernal nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt, melyen Valter Attila a 14. helyen végzett összetettben. A vasárnapi záró időfutamon az olasz Filippo Ganna volt a leggyorsabb.

A Tour de France-ot két éve megnyerő kolumbiai Bernal egy másodperc híján kétperces előnnyel várta a finálét Damiano Caruso előtt, ebből mintegy másfelet megőrzött olasz riválisával szemben. Így a 24 esztendős Bernal második Grand Tour-sikerét ünnepelhette, és Tao Geoghegan Hart tavalyi diadala után egymást követő második évben az Ineos Grenadiers versenyzője viheti haza a „végtelen trófeát", a Trofeo Senza Finét. A pályafutása jelentős részét segítőként töltő 33 éves Caruso megőrizte a második, míg a 2018-as Vuelta a Espanán győztes brit Simon Yates a harmadik helyet.

Az összetettben 15. pozícióban várta a záró etapot Valter Attila (Groupama-FDJ), 42 másodperc volt a lemaradása Lorenzo Fortunato mögött. A második Giro d'Italiáját teljesítő Valter 2:43 perccel tekert jobb időt a Zoncolanon győztes olasz bringásnál – a kísérőkocsiban ülő édesapja és edzője, Valter Tibor buzdítása közepette –, így a tavalyi 27. helye után ezúttal 14. lett.

A rózsaszín trikót három napig viselő Valter pozíciója minden idők legjobb magyar összetett eredménye háromhetes körversenyen.

A Grand Tour-újonc Dina Márton (EOLO-Kometa) 100. helyen végzett összetettben, az időfutamon 139. lett.

Tovább

Újabb hazai szakaszgyőzelem a Girón, csökkent Bernal előnye

május 29., 17:58 Módosítva: 2021.05.30 15:55
0
A hazai közönség előtt szereplő Damiano Caruso nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszát szombaton. A kolumbiai Egan Bernal ugyan fél percet veszített előnyéből a második Carusóval szemben, de így is magabiztosan vezet összetettben, Valter Attila egy helyet hátracsúszva a 15. helyről várja majd a záró etapot.

Szombaton a Verbaniából induló 164 kilométeres etapon 4200 méternyi szintkülönbség, három első kategóriás emelkedő és hegyi befutó várt a mezőnyre, amely előbb a San Bernardino-hágóra (2065 méter), majd a svájci és olasz területeket összekötő Splügen-hágóra (2115 m) tekert fel, a befutó pedig az Alpe Mottán (1727 m) volt.

A nap szökésének ezúttal nem volt esélye a szakaszgyőzelemre, már a második emelkedőn utolérte az élbolyt az esélyeseket magában foglaló főmezőnytől az első lejtőn eltekerő ötfős csoport, benne az összetettben második Damiano Carusóval és a hatodik Romain Bardet-val. Dina Márton már korábban lemaradt, míg Valter Attila a második emelkedő derekán váltott saját tempóra.

Tovább

Hazai siker született az idei Giro leghosszabb szakaszán

május 27., 18:04 Módosítva: 2021.05.28 10:51
0
Alberto Bettiol szökésből diadalmaskodott a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszán, amelyen az összetett élcsoportja nem változott: Egan Bernal megőrizte előnyét az élen, míg Valter Attila a 15.

Csütörtökön a Rovereto és Stradella közötti 231 kilométer, az idei viadal leghosszabb etapja várt a mezőnyre. A hajrában egy negyedik kategóriás emelkedőt tartalmazó etapon nagy csoport, 23 fő tekert el 20 percre. A mezőny nyugodt tempót diktált hátul, így az élcsoportból került ki a szakasz győztese. Korai támadások után a flandriai körverseny 2019-es győztese, Bettiol indított jókor, és szökevénytársait megelőzve pályafutása első Grand Tour-szakaszgyőzelmét aratta.

Tovább

Valter Attila riválisa feladta a Girót

május 27., 09:40 Módosítva: 2021.05.28 08:49
0
A belgák tehetséges versenyzője, Remco Evenepoel feladta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt.

Csapata, a Deceuninck-Quickstep szerdán este közölte, hogy a 21 éves kerekes nem lesz ott a csütörtöki (mai), 18. szakasz rajtjánál.

Az összetettben 19. Evenepoel az előző napi etapon bukott, s bár még beért a célba, olyan sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok tanácsára feladta a további küzdelmeket.

Tovább

Bernalé a rövidített királyetap, Valter összetettben a 13. a Girón

május 24., 16:48 Módosítva: 2021.05.25 10:08
0
Egan Bernal nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, ezzel növelte előnyét összetettben, amelyben Valter Attila a 21. helyen ért célba, ezzel összetettben a 13.

A Saciléből induló táv az eredeti tervek szerinti Cortina d’Ampezzo 5700 méternyi szintkülönbséggel és 212 kilométeres hosszal méltán lett volna az idei olasz körverseny királyetapja. A Dolomitokban gyorsan változó időjárás és a várható hó, eső miatt a rajt előtt két első kategóriás emelkedőt, a Fedaiát és a Pordoit kivették az így 153 kilométernyire rövidült útvonalból.

A Cortina dAmpezzóig tartó szakasz elején egy első kategóriás emelkedő maradt benn, majd a távot a Giau-hágó – amely 2233 méteres magasságával a Cima Coppi, azaz az idei Giro legmagasabb hágója –, illetve az ezt követő 17 kilométeres lejtmenet zárta.

Tovább

Valter Attila továbbra is közel a top 10-hez a Girón

május 23., 18:16 Módosítva: 2021.05.24 08:09
875
A belga Victor Campenaerts szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, amelyen a főmezőny együtt ért célba, így az összetett közvetlen élcsoportja nem változott. Valter Attila előrelépett a 10. helyre.

A Grado és Gorizia közötti, három negyedik kategóriás emelkedőt és 1800 méter szintkülönbséget magában foglaló 147 kilométeres etapon Campenaerts pályafutása első szakaszgyőzelmét ünnepelhette Grand Tour-viadalon. A kolumbiai Egan Bernal változatlan előnnyel őrzi a rózsaszín trikót, Valter két helyet javított összetettben.

Tovább

Bernal növelte előnyét összetettben, Valter maradt 12.

május 22., 17:45 Módosítva: 2021.05.22 21:48
18
Lorenzo Fortunato nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát a Zoncolanon, amelyen a kolumbiai Egan Bernal növelte előnyét, Valter Attila pedig megtartotta 12. helyét összetettben.

A Cittadellából induló 205 kilométeres etap első 191 kilométerén egy negyedik és egy második kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, hogy aztán megkezdjék a sportág egyik leginkább embert próbáló kihívását, a legendás Zoncolant. A több mint 14 kilométernyi mászás során 531-ről 1730 méter tengerszint feletti magasságba kellett feltekerniük a bringásoknak, a 8,5 százalékos átlagmeredekség mellé az utolsó kilométeren olykor 27 százalékos részeket leküzdve.

Dina Márton (EOLO-Kometa) már a lassúrajtnál a rózsaszín trikós Bernal mellett tekert az első sorban, és bár négyszer is megpróbált bekerülni a nehezen kialakuló szökésbe, a végül 8 percnyire elengedett 11 fős elmenésről lemaradt. A Zoncolanon széthulló szökevénycsoportban 2,2 kilométerrel a cél előtt Dina csapattársa, a 25 éves olasz Lorenzo Fortunato otthagyta utolsó riválisát, a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóján győztes szlovén Jan Tratnikot. Fortunato pályafutása első profi és csapata első Grand Tour-szakaszsikerét aratta.

Az esélyesek csoportjában már a Zoncolan előtti hosszú lejtmenetben kialakultak szakadások, a hegy előtti síkon azonban összeállt a mezőny. Az élmenők egyre fogyatkozó bolyának az emelkedő elején az Asztana-Premier Tech diktálta a tempót, majd az Ineos Grenadiers folytatta a "rombolást".

A Zoncolan tetején a meredek emelkedés mellett a rossz idő, a 4-5 fokos hőmérséklet és a köd, illetve az út mentén hókupacok és ezer néző fogadta a versenyzőket. A hajrában Simon Yates támadására egyedül a rózsaszín trikós Bernal tudott reagálni, majd fél kilométeren belül leszakította a brit vetélytársat, ezzel növelte előnyét riválisaival szemben: Yates lemaradása másfél perc, Damiano Caruso és Alekszandr Vlaszov van még két percen belül a Tour de France 2019-es győzteséhez képest.

Valter 6,5 km-nél szakadt le az esélyesek csoportjáról, és végül 5:41 perc hátránnyal a 32. helyen tekert át a célvonalon. Összetettben megtartotta 12. helyét.

Dina Márton közel 33 perc hátránnyal a 90. helyen ért célba.

GIRO D'ITALIA

14. szakasz, Cittadella-Zoncolan, 205 km, hegyi befutó:

 • 1. Lorenzo Fortunato (olasz, EOLO-Kometa) 5:17:22 óra
 • 2. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain Victorious) 26 másodperc hátrány
 • 3. Alessandro Covi (olasz, UAE) 59 mp h.
 • 4. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:43 perc hátrány
 • ...6. Simon Yates (brit, BikeExchange) 1:54 p h.
 • ...10. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 2:22 p h.
 • ...16. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) 2:55 p h.
 • ...32. Valter Attila (Groupama-FDJ) 5:41 p h.
 • ...90. Dina Márton (EOLO-Kometa) 32:48 p h.

Az összetett élcsoportja:

 • 1. Bernal 58:30:47 óra
 • 2. Yates 1:33 perc hátrány
 • 3. Caruso 1:51 p h.
 • 4. Vlaszov 1:57 p h.
 • ...12. Valter 7:49 p h.
 • ...113. Dina 2:23:03 óra hátrány

    Vasárnap a Grado és Gorizia közötti 147 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

(MTI)

Borítókép: Tommaso Pelagalli / AFP

Tovább

Hamiltont lehajrázták, hazai szakaszsiker a Girón

május 20., 18:07 Módosítva: 2021.05.20 20:46
1
Az olasz Andrea Vendrame szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, miután nagy hajrában legyőzte az ausztrál Chris Hamiltont. Az összetett szűk élcsoportja nem változott, Valter Attila pedig egy helyet előrelépett.

 A Siena és Bagno di Romagna közötti 212 kilométeren két második és két harmadik kategóriás emelkedő és mintegy 3700 méter szintkülönbség leküzdése várt a mezőnyre csütörtökön.

Az etap korai szakaszában nagyot bukott Alessandro De Marchi, aki korábban viselte a rózsaszín trikót, Valter Attila váltotta őt az összetett élén. Az Israel Start-Up Nation 35 esztendős olasz bringását hordágyon tették be a mentőautóba, kulcscsont- és bordatöréssel, valamint csigolyasérüléssel szállították kórházba. Bukás miatt feladta a viadalt a Movistar esélyesek közé sorolt kapitánya, az összetettben 11. helyen álló spanyol Marc Soler is.

Lassan és küzdelmesen, a táv negyede után alakult ki a nap szökése, a 16 fős élbolyt messzire, 12 percre engedte az Ineos Grenadiers vezette mezőny. Az utolsó 2,5 kilométerre a szökésből ketten maradtak elöl, Vendrame pedig gyorsabbnak bizonyult az első helyért vívott sprintben az ausztrál Chris Hamiltonnál.

A főmezőnyt az utolsó lejtmenetben betámadta a négyszeres Grand Tour-győztes olasz Vincenzo Nibali, és hét másodperccel az esélyesek csoportja előtt ért be. Az élcsoportban nem történt változás, minden összetett menő együtt ért be, így Bernal tovább őrzi a rózsaszín trikót. Valter Attila – akit Dina Mártonnal együtt 200 méterrel a cél előtt magyar zászló várt – ezzel a csoporttal érkezett meg, és Soler kiszállása miatt egy helyet lépett előre összetettben.

Dina (EOLO-Kometa) 26 perces hátránnyal hátránnyal a 140. helyen ért célba.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):

12. szakasz, Siena-Bagno di Romagna, 212 km:

 • 1. Andrea Vendrame (olasz, AG2R Citroën) 5:43:48 óra
 • 2. Chris Hamilton (ausztrál, DSM) azonos idővel
 • 3. George Bennett (új-zélandi, Jumbo-Visma) 15 másodperc hátrány
 • ...17. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 10:14 perc hátrány
 • ...23. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
 • ...27. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) a. i.
 • ...28. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) a. i.
 • ...140. Dina Márton (EOLO-Kometa) 26:05 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

 • 1. Bernal 48:29:23 óra
 • 2. Vlaszov 45 másodperc hátrány
 • 3. Caruso 1:12 perc hátrány
 • ...12. Valter 3:51 p h.
 • ...113. Dina 1:50:51 óra hátrány

Pénteken a Ravenna és Verona közötti 198 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

(MTI)

(Borítókép: Vendrame lehajrázta Hamiltont – Luca Bettini / AFP)

Tovább

Valter Attila kicsúszott a top tízből a Girón

május 19., 17:42 Módosítva: 2021.05.20 06:02
26
A svájci Mauro Schmid szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, amelyen a kolumbiai Egan Bernal növelte előnyét, míg Valter Attila kicsúszott az első tízből összetettben.
Tovább

Peter Sagan szakaszt nyert, Valter továbbra is ötödik a Girón

május 17., 18:03 Módosítva: 2021.05.18 12:59
41
Peter Sagan nyerte a sprintbefutót a Giro d’Italia kerékpáros körverseny tizedik szakaszán, amelyen nem változott az összetett élcsoportja: Egan Bernal megtartotta a rózsaszín trikót, Valter Attila pedig maradt az ötödik helyen.
Tovább

Valter Attila elveszítette a rózsaszín trikót

május 16., 16:55 Módosítva: 2021.05.17 09:10
569
Egan Bernal nyerte vasárnap a Giro d'Italia kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, és sikerével átvette Valter Attilától az összetettben élen állónak járó rózsaszín, illetve a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is.
Tovább

Először avattak ausztrál győztest a Tour de Hongrie-n

május 16., 16:14 Módosítva: 2021.05.17 06:26
2
Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
Tovább

Ausztrál siker a Kékestetőn, közel a győzelem

május 15., 19:06 Módosítva: 2021.05.15 21:53
13
Az ausztrál Damien Howson nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny királyetapját a Kékestetőn, ezzel közel került a végső győzelemhez. Legjobb magyarként Fetter Erik a 11. pozícióban zárt a hegyen, Pelikán János pedig megtartotta az összetett legjobb hazai versenyzőjét illető fehér trikót.

Két évvel korábban a helyi versenyző, Rózsa Balázs tiszteletére Balassagyarmat határában az egyik közlekedési táblára erősítve "Balázskagyarmat" felirat állt. A magyar válogatottat erősítő Rózsa az MTI-nek elmondta, ezúttal is fantasztikus érzés volt számára a rajthoz kilátogató nagy tömeg.

Szerettem volna az idén is rajthoz állni, örülök, hogy ez sikerült

– hangsúlyozta a friss jogász doktor Rózsa, akit ezúttal a főtéren óriási molinóval buzdított a város.

Szeretnék a nap szökésébe bekerülni, ez az elsődleges célom

árulta el, hozzáfűzve, a nemzeti csapat a hegyikerékpáros Palumby Zsombort igyekszik minél jobb eredményhez segíteni.

Ott volt a rajtnál a pénteken bukásba kerülő Fetter Erik (EOLO-Kometa) is. Az előzetesen a szombati királyetap egyik nagy magyar favoritjának tartott Fetter az MTI-nek elmondta: nem érzi a legjobban magát, alig aludt.

Remélem, ennek nem lesz nyoma, és mindent bele tudok adni. Ez lehet, hogy bármire elég lesz, de lehet, hogy semmire sem.

Péntekhez képest hét kerékpárossal kevesebb állt rajthoz, bukása után nem indult el a tavalyi magyar bajnok Szarka Gergely, illetve egy külső stábtag koronavírusos fertőzése miatt az Uno-X visszaléptette versenyzőit, akiknek negatív eredménnyel zárult a vizsgálatuk.

A 121 versenyben maradt kerékpáros az elmúlt napoknál lényegesen jobb, derült időben, 27 fokban vágott neki az etapnak. Két mátrafüredi gyorsasági részhajrá, illetve előbb Mátraházán egy második kategóriás hegyi részhajrá, illetve 985 méter magasan a Kékestetőn az első kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre az idei magyar körverseny leghosszabb és messze legnehezebb szakaszán.

Bő 30 kilométer után négyfős szökés alakult és dolgozott ki három perc feletti előnyt az olykor csepergő esőben, olykor napsütéses időben. A várakozásoknak megfelelően az élbolynak nem volt esélye a „hazaérésre”, utolsó tagját 12 kilométerrel a befutó előtt érte utol az egyre fogyatkozó élmezőny. Peák Barnabás kilométereken át diktálta az élcsoport tempóját, csapattársáért, a tavaly harmadik ausztrál Damien Howsonért dolgozva.

A Mátraháza utáni utolsó 3,5 kilométert megkezdve a mezőny három csoportra szakadt, a tucatnyi versenyzőt magában foglaló élcsoportból – benne Fetterrel – 1900 méterrel a cél előtt megindult Jhojan García (Caja Rural-Seguros RGA). A többiek kivártak, majd a tavalyi győztes Valter Attila megindulásának emlékére Valter kanyar nevet viselő szakasznál Howson iramodott meg, utolérte kolumbiai riválisát, és magabiztosan megnyerte a szakaszt. Másodikként a belga Ben Hermans, harmadikként az olasz Antonio Tiberi ért célba, a kifulladó García végül negyedik lett.

Sikerével a 28 esztendős ausztrál az összetett győzelem küszöbére lépett, miután a 792 kilométer össztávú 42. Tour de Hongrie vasárnap 92 kilométeres budapesti körözéssel zárul, ahol az időjóváírások várhatóan már nem szólnak bele az elsőség sorsába.

Száz százalékban fontos volt a tavalyi tapasztalatom. Akkor hibát követtem el, túl korán indultam meg, noha úgy éreztem, jókor teszem szögezte. Ma sokkal türelmesebb voltam, és eleget tudtam spórolni a lábaimmal a győzelemhez

– le Howson az MTI-nek.

Kiemelte a társak, köztük Peák Barnabás munkájának fontosságát, mint mondta, szólóban ezen a hegyen nem lehet versenyezni a csapatban összedolgozókkal.

Barnabás nagyon erős volt ma, tökéletesen követte a taktikát, az egész csapattal együtt rengeteget tett hozzá a sikeremhez

– tette hozzá.

A szakasz legjobb magyarjaként Fetter Erik 54 másodperc hátránnyal a 11. helyen ért célba, míg a fehér trikós Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) saját tempót diktálva a 27. helyen érkezett meg.

A csoport sebessége, teljesítménye változhatott, én egyenletes tempót mentem végig. Nem foglalkoztam semmivel, tudtam, hogy ha egyszer túllépek a saját határaimon, akkor kipukkanok

– értékelt a kifulladt és átfázott Pelikán az MTI-nek. A záró szakasz kapcsán annyit mondott: az a terve, hogy nem esik el és bízik benne, hogy megússza mindenki bukás nélkül.

TOUR DE HONGRIE

4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 202 km, hegyi befutó:

1. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) 4:55:50 óra

2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 9 másodperc hátrány

3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 15 mp h.

...11. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 54 mp h.

...27. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:23 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Howson 16:11:24 óra

2. Hermans 16 másodperc hátrány

3. Tiberi 24 mp h.

...23. Pelikán 1:32 perc hátrány

...39. Peák Barnabás (BikeExchange) 2:27 p h.

...41. Fetter 3:14 p h.

(MTI)

Borítókép: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Tovább

Megúszta a bukást, továbbra is Valter vezet a Girón!

május 15., 17:05 Módosítva: 2021.05.16 10:52
2343
A francia Victor Lafay nyerte meg az olasz kerékpáros körverseny nyolcadik, Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres szakaszát, az összetettben sorozatban harmadik napja a bukást megúszó Valter Attila vezet.

Újabb napot kezdett meg rózsaszín trikóban Valter Attila, miután pénteken megvédte összetettbeli első helyét a Giro d’Italián.

Az elején egy kisebb boly rögvest megpróbált szökni a mezőnytől, de az üldözők nagyon hamar behozták a minimális hátrányt. Nagyjából 50 kilométerhez érkezve a ciklámen pólóban tekerő Caleb Ewan döntött úgy, hogy térdfájdalmai miatt feladja a versenyt, miközben Valter az élmezőnnyel haladt.

Egy kilencfős csapat Fernando Gaviria vezérletével ezt követően újabb szökést kísérelt meg, 100 kilométerrel a befutó előtt bő kétperces előnyre tett szert, tíz kilométerrel később már öt és fél perc feletti volt a fór, újabb tízzel előrébb pedig már hat és fél perc – a kilencesből viszont a legjobban álló Nelson Oliveira 15:09-cel volt Valter mögött az összetettben.

Campobassóból a völgybe leérve indult a nap egyetlen kategorizált emelkedője, a kettes kategóriájú hegyre felmenetel előtt már hét perc volt a boly hátránya, ez nagyságrendileg a lejtmenet előtt is megvolt még.

Gaviria 38 kilométerrel a vége előtt váltott ritmust, de pillanatokkal később óriásit bukott, és nekiesett a kőfalnak, ezt követően fél perccel leszakadt a maradék nyolcastól, a boly pedig 6 percre kapaszkodott az élmenőkre. A kolumbiai kerekes az orvosi kocsi segítségével tíz kilométerrel később behozta a szökevényeket, Valterék pedig hat és fél perccel követték őket.

A hajrában Giovanni Carboni vezérletével hárman meglógtak, közülük Alexis Gougeard hamar leszakadt, majd három kilométerrel a vége előtt Victor Campenaerts is, az olasz cserébe megkapta maga mögé Victor Lafay-t, aki az utolsó 2000 métert már elsőként kezdhette meg, és végül simán nyert is, több mint fél perccel megelőzve Francesco Gavazzit.

Ami a főmezőnyt illeti, a végjátékban nagyot buktak közvetlenül Valter mellett, de ügyesen ki tudta kerülni, nem szakadt szét a boly, így továbbra is a 22 éves magyar vezeti a Girót!

„Ezt az érzést sohasem lehet megszokni”

– A pénteki nap volt a mágikus napja, az első nap, amikor viselte a rózsaszín trikót. Most már kezdi megszokni?

– Nem, ezt az érzést sohasem lehet megszokni – mondta Valter az Eurosportnak a szakaszt követően. – Az első napokban az járt az eszemben, hogy milyen érzés lehet Filippo Gannának lenni Olaszországban (az első néhány szakaszon ő viselte a rózsaszín trikót – a szerk.), és most már sikerült megismerkednem ezzel az érzéssel. Sokan kiabálták a nevemet tegnap és ma is, a tegnap egy tökéletes nap volt a Maglia Rosában, a befutó kemény volt, de minden pillanatát élveztem.

– Taktikai szempontból hogyan oldotta meg a mai feladatot?

– Ahogy Alejandro Valverde, a nagymester mondta, taktikailag minden tökéletesen ment ma. Tökéletes szökés volt, olyan értelemben, hogy kilenc olyan kerékpáros lépett meg, aki nem volt veszélyes az összetettben. Végig kontrolláltuk a szakaszt. Ki tudtunk maradni a veszélyes, zűrös szituációkból, és jó tempót sikerült tartanunk. Viszonylag frissen érkeztünk meg a hajrához, túléltem minden nehézséget, és nagyon boldog vagyok, hogy további egy napig viselhetem a Maglia Rosát.

– Az emelkedő alján számított arra, hogy támadást indítanak ön ellen?

– Nem sokat gondolkoztam ezen, és amikor bekövetkezett, igyekeztem követni őket, amennyire csak az erőmből tellett. Nem gondolnám, hogy a riválisaimnak a mai nap volt a legalkalmasabb, hogy támadást indítsanak, és nyomás alá helyezzék a Maglia Rosa viselőjét, de tény, hogy a befutó nagyon hektikus volt a rengeteg kanyarral, sarokkal, szükség volt a technikai tudásra annak, aki az élen akart maradni. Tudtam, hogy résen kell lennem, mert bármelyik pillanatban történhet valami váratlan. Egy biztos: holnap még nehezebb lesz megőrizni a vezető pozíciómat.

KERÉKPÁR

Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny

8. szakasz, Foggia–Guardia Sanframondi, 170 km

1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:06:47 óra

2. Francesco Gavazzi (olasz, EOLO–Kometa) 36 másodperc hátrány

3. Nikias Arndt (német, Team DSM) 37 mp. h.

...29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:48 perc hátrány

...118. Dina Márton (EOLO–Kometa) 11:14 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Valter 31:10:53 óra

2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 11 mp hátrány

3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.

...91. Dina 46:42 perc hátrány

Borítókép: Luca Bettini / AFP

Tovább

Fetter Erik bukott a Tour de Hongrie-n

május 14., 18:51 Módosítva: 2021.05.15 14:29
2

Phil Bauhaus nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, ezzel visszavette az összetett első helyét. Pelikán János maradt a legjobb hazai kerékpáros összetettben.

Tovább

Valter Attila megvédte a rózsaszín trikót a Giro 7. szakaszán!

május 14., 17:52 Módosítva: 2021.05.15 15:48
6025
Pénteken Valter Attila a főmezőnnyel ért célba a Giro d'Italia hetedik szakaszán. A Groupama-FDJ magyar versenyzője továbbra is vezeti az összetettet.

A 181 kilométeres, többnyire sík szakaszon már az etap elején ellépett a Simon Pellaud, Umberto Marengo, Mark Christian hármas.  

A trió előnye volt, hogy öt perc is volt, ám 30 kilométerrel a vége előtt egy perc alá csökkent. Nagy tempót nem mentek a szökevények és a mezőny sem, 15 kilométerrel a cél előtt utolérték a szökést.

Valter Attilát hét kilométerrel a vége előtt hozta meg csapata a boly elejére, de a sprintbe nem volt beleszólása, a főmezőnnyel ért célba, a szakaszt Caleb Ewan nyerte meg. Mögötte az olasz Davide Cimolai és a belga Tim Merlier ért célba a második, illetve a harmadik helyen.

Valter a győztesével azonos idővel, 36.-ként gurult át a célvonalon. Ewan, a Lotto versenyezője már a második szakaszgyőzelmét aratta az idei olasz körversenyen. Meglepetés nem volt a top tízben. Dina Márton 99. lett, összetettben pedig a 87. pozíciót foglalja el.

Ami azonban számunkra fontos és örömteli, hogy Valter Attila továbbra is vezet az összetettben, szombaton is a 22 éves magyar bringásé a rózsaszín trikó!

Szombaton egy 170 km-es közepes hegyi szakasz (Foggia–Guardia Sanframondi) következik.

Giro d'Italia
7. szakasz: Notaresco-Termoli, 181 km

 • 1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudel), 4:42:12 óra
 • 2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) azonos idővel
 • 3. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) m.t.
 • ...36. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
 • ...99. Dina Márton (EOLO-Kometa) 54 mp hátrány

Az összetett élcsoportja:

 • 1. Valter 26:59:18 óra
 • 2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 11 mp hátrány
 • 3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.
 • ...87. Dina 40:16 perc h

(Borítókép: Dario Belingheri / AFP)

Tovább

Több bordája is eltört a Girón hatalmasat bukó Landának

május 13., 10:18 Módosítva: 2021.05.13 16:05
9

Nem folytatja az olasz körverseny egyik favoritja.

Tovább

Valter Attila már negyedik összetettben a Girón

május 12., 20:17 Módosítva: 2021.05.13 10:29
633
Valter Attila összetettben feljött a negyedik helyre a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek szerdai, ötödik szakaszát az ausztrál Caleb Ewan nyerte. Valter és Dina Márton a győztessel azonos idővel ért célba, Alessandro De Marchi pedig őrzi az első helyét összetettben.

Ezúttal a Modena és Cattolica közötti, a sprintereknek kedvező sík szakasz állt a mezőny előtt. Ezen az etapon viselhetett először magyar kerékpáros megkülönböztető mezt Grand Tour-viadalon: a rajt előtt összetettben még ötödik helyen álló Valter a legjobb 25 év alatti bringást illető fehér trikóban vágott neki a 177 kilométernek.

Tovább

Valter Attila megszerezte a fehér trikót a Giro d'Italia negyedik szakaszán

május 11., 18:58 Módosítva: 2021.05.12 13:04
454
Az amerikai Joseph Dombrowski nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát. A keddi etapon Valter Attila fantasztikus versenyzéssel hatodikként ért célba, ezzel az összetett ötödik helyére lépett előre, és átvette a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót. Magyar kerekes háromhetes viadalon még soha sem viselhetett megkülönböztető trikót.
Tovább

Elkezdődött a Giro, Valter a 95., Dina a 151.

május 8., 17:37 Módosítva: 2021.05.08 20:43
2
Filippo Ganna nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szombati nyitányát. A torinói időfutamon Valter Attila a 95., Dina Márton a 151. legjobb időt tekerte.

Az Ineos Grenadiers 24 éves olasz időfutam-világbajnoka 58,748 km/h-s átlagsebességel, 8:47 perc alatt teljesítette a 8,6 kilométeres távot.

A tavalyi olasz körversenyen négy szakaszt nyerő Ganna az elmúlt kiíráshoz hasonlóan – és a papírformának megfelelően – így magára ölhette az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót a nyitó etap után.

A második és harmadik legjobb időt egyaránt a Jumbo-Visma versenyzője tekerte: az olasz Edoardo Affini és a norvég Thobias Foss végzett a szakasz dobogóján.

Valter Attila (Groupama-FDJ) 9:40 perces időt tekert, míg a Grand Tour-újonc Dina Márton (EOLO-Kometa) kereken tíz perc alatt teljesítette az időfutamot, amelyen 184-en indultak.

A 104. Giro d'Italián vasárnap a Stupinigi és Novara közötti 179 kilométeres etap vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert tesz meg, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

GIRO D'ITALIA

1. szakasz, Torino-Torino, 8,6 km, időfutam:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 8:47 perc

2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) 10 másodperc hátrány

3. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 13 mp h.

...95. Valter Attila (Groupama-FDJ) 53 mp h.

...151. Dina Márton (EOLO-Kometa) 1:13 perc hátrány

(MTI)

Borítókép: Az első szakaszt megnyerő Filippo Ganna – Luca Bettini / AFP

Tovább

Idén is lesz magyar kerékpáros a Girón

május 4., 15:34 Módosítva: 2021.05.05 07:47
18

Valter Attila ott van a Groupama-FDJ csapatában, Dina Márton pedig az EOLO-Kometában teker majd.

Tovább

Peter Sagan csapata is jön a Tour de Hongrie-ra

április 1., 10:23 Módosítva: 2021.04.01 11:41
6

A 42. Tour de Hongrie-ra május 12. és 16. között kerül sor.

Tovább

Valter Attila: Életem egyik legkülönlegesebb napja a kerékpáron

március 30., 08:25 Módosítva: 2021.03.30 09:28
3
Valter Attila szenzációs eredményt ért el vasárnap a Katalán körverseny záró szakaszán. A magyar bringás úgy érzi, élete egyik legkülönlegesebb napja volt az.

Az utolsó barcelonai szakasz pedig, hát... Életem egyik legkülönlegesebb napja a kerékpáron. Tudtam, hogy mindent meg kell tegyek, hogy szökésbe kerüljek, hiszen Valverdével érkezve egy ilyen befutóra nem a legokosabb választás

– írta értékelésében a Groupama-FDJ kerékpárosa.

Minden körben egyre kevesebben lettünk, a motiváció pedig egyre nőtt. Az utolsó előtti körben meghúztam a meredek hegyet és elléptünk Sebastiannal és egy másik francia versenyzővel. Innen lépéselőnybe versenyeztünk, az utolsó kis dombig mentünk hárman, ahol bár a kamerás lemaradt, sikerült ellépnem egyedül és az utolsó két kilométert egyedül megtenni. Őszintén szólva, nem is tudtam, merre jár a főmezőny, az utolsó 500 méteren láttam meg őket, de ott már tudtam, hogy meglesz a dobogó.

– fogalmazott a 22 éves versenyző, aki összetettben a 38. helyen zárt a 131 fős mezőnyben.

Tovább

Valter Attila harmadik lett a Katalán körverseny zárószakaszán

március 28., 15:28 Módosítva: 2021.03.29 10:11
40
A brit Adam Yates nyerte meg a 100. kerékpáros Katalán körversenyt, melynek vasárnapi zárószakaszán Valter Attila harmadikként ért célba.
Tovább

Tom Brady motiválja a rekordbeállításra készülő bringást

február 23., 14:48 Módosítva: 2021.02.23 16:55
1
A Tour de France országúti kerékpáros körversenyen négyszer győztes Chris Froome számára a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) sztárja, Tom Brady jelenti az inspirációt, hogy karrierje végén is hasonlóan sikeres legyen.

„Négy diadallal olyan közel kerültem a rekordbeállításhoz, hogy semmi sem tarthat vissza"– jelentette ki a 35 éves bringás. „Szeretném a legjobbamat nyújtani, ami fejben dől el. Remélem, a testem követni tudja majd az elhatározásomat".

A brit kerekes el tudja képzelni, hogy akár 40 esztendősen is versenyezzen, ehhez többek között olyan világklasszisok jelentenek számára inspirációt, mint a 43 éves Tom Brady, aki ebben a hónapban már hetedik bajnoki címét nyerte az NFL-ben.

Froome szerint a profi sport világában egyre több példa van arra, hogy idősebb versenyzők a csúcson tudnak maradni, ezért úgy gondolja, még legalább öt évig tud a legmagasabb színvonalon teljesíteni.

Most már nincs fájdalmam. Alvásnál kissé kellemetlen, amikor a jobb oldalamon fekszem, de ez nem befolyásol a kerékpáron

– mondta súlyos sérülésével kapcsolatban Froome, aki 2019-ben a Critérium du Dauphiné elnevezésű franciaországi viadalon 54 kilométer/órás sebességgel lefelé száguldva nekiment egy falnak, eltörte a combcsontját, a jobb könyökét, valamint több bordáját is.

Froome, aki kétszer a Vuelta a Espanát és egyszer a Giro d'Italiát is megnyerte, ötödik Tour-diadalával utolérné a rekorder belga Eddy Merckxet, a spanyol Miguel Induraint, valamint két francia legendát, Jacques Anquetilt és Bernard Hinault-t.

Froome 11 szezon után csapatot váltott: a Skyt – és későbbi nevén az Ineost – elhagyva az Israel Start-Up Nation színeiben versenyez 2021-től.

(MTI)

Tovább

Peter Sagan elkapta a koronavírust

február 6., 15:13 Módosítva: 2021.02.06 18:22
1
Megfertőződött a koronavírussal Peter Sagan, a szlovákok háromszoros világbajnok országúti kerékpárosa – írja az MTI.

A német Bora-Hansgrohe csapat szombati bejelentése szerint az ugyancsak szlovák Juraj Sagan és Erik Baska is megfertőződött a kanári-szigeteki edzőtáborban. Mindhárman enyhe, általános tüneteket mutatnak, és házi karanténban maradnak, amíg meg nem gyógyulnak.

A Bora-Hansgrohe orvosi csapatának vezetője elmondta, a karantén után átfogó vizsgálatok és felmérések várnak a sportolókra.

Tovább

Edzés közben elütötte egy autó a Giro-dobogós holland biciklist

január 16., 20:36 Módosítva: 2021.01.17 14:52
18
Edzés közben ütötte el egy autó a BORA-hansgrohe országúti kerékpáros csapatának több tagját, köztük a friss igazolást, a tavalyi Giro d'Italián harmadik Wilco Keldermant.

A német World Tour-csapat szombaton számolt be a balesetről, amelyben hét bringás volt érintett, a Sunwebtől szerződtetett Kelderman mellett Rüdiger Seliget és Andreas Schillingert is kórházba szállították. Előbbi kettő agyrázkódást szenvedett, utóbbinál a kommüniké kiadásakor még nem fejeződtek be a vizsgálatok.

A BORA Olaszországban edzőtáborozik, szombaton ez a hétfős csoport egy külön félórás edzést tartott, amikor a baleset történt.

(MTI/Index)

Tovább

Kilenc hónapra tiltották el a szörnyű balesetet okozó kerékpárost

2020. november 11., 14:20 Módosítva: 2020.11.12 13:58
0

Dylan Groenewegen kilökte honfitársát, aki súlyosan megsérült és kómába is került.

Tovább

Szinte biztosan címvédés lesz az idei Vueltán

2020. november 7., 18:23 Módosítva: 2020.11.08 12:07
0
A címvédő szlovén Primoz Roglic a győzelem kapujába került a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, miután a vasárnapi zárás előtt szombaton 24 másodpercet megőrzött előnyéből összetettben az ecuadori Richard Carapaz előtt. Az etapon a francia David Gaudu diadalmaskodott.
Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok