Index Vakbarát Hírportál

Vas Blanka sorozatban harmadszor lett a legjobb időfutammenő

2023. június 22., 13:33 Módosítva: 2023.06.22 15:20
Vas Kata Blanka egymást követő harmadik évben nyert aranyérmet a női országúti kerékpárosok időfutam-bajnokságán – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában fülledt, meleg időben került sor az egyenkénti indítású megméretésre. A felnőtt nők közül az SD Worx 21 esztendős címvédője utolsóként vágott neki a 19 kilométeres távnak, amely sík és egy visszafordítót leszámítva szinte teljesen kanyaroktól mentes volt. Az esélyeknek megfelelően 2021 és 2022 után harmadszor került Vas nyakába az aranyérem. Másodikként Hajdu Fanni Helga, harmadikként Péteri Niké zárt.

A győztes az MTI-nek értékelve kifejtette: nem aludt a legjobban, mivel este tízre ért haza, így különösen örült annak, hogy olyan wattokat teljesített, amiket szeretett volna. A kedden zárult svájci körverseny szombati nyitószakaszát megnyerte, hétfőn pedig negyedikként ért célba, a sprinterek pontversenyét pedig második helyen zárta.

Tovább

Meghalt a profi kerékpáros, aki tegnap szakadékba zuhant a svájci körön

2023. június 16., 12:57 Módosítva: 2023.06.17 13:03
16219
Meghalt a 26 éves Gino Mäder, miután csütörtökön a svájci körön egy szakadékba zuhant. A balesetet követően újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopterrel a churi kórházba szállították. A svájci körverseny pénteki, hatodik szakaszát neutralizálták, a szakasz utolsó 20 kilométerét a svájci versenyző tiszteletére tekerik le a versenyzők. A befutóra várhatóan 16.40-kor kerül sor.

Csütörtökön a svájci körön súlyos balesetet szenvedett Gino Mäder. A Bahrain–Victorious versenyzője egy szakadékba zuhant, a bukást követően újra kellett éleszteni. A csapata közleménye szerint az orvosok minden erőfeszítése ellenére Gino Mäder szervezete pénteken délelőtt feladta a harcot a churi kórházban. 

Mély szomorúsággal és nehéz szívvel kell bejelentenünk, hogy Gino Mäder elhunyt. Június 16-án, pénteken, a Tour de Suisse 5. szakaszán történt súlyos balesetet követően Gino elvesztette a súlyos sérüléseiből való felépülésért folytatott küzdelmet.

– kezdi közleményét a Bahrain–Victorious. 

Tovább

Ott tekertünk, ahol elsőre gyalog sem mertünk volna felmenni

2023. június 8., 15:07 Módosítva: 2023.06.09 10:48
Egyéniben két top tízes helyezéssel térhetett haza a magyar újságírói küldöttség az amatőr és félamatőr kerékpárosok számára kiírt Malopolska Media World Cupról, Lengyelországból. A média munkatársai részére ötödik alkalommal megrendezett kerékpáros viadalnak a júniusi Európa Játékoknak is otthont adó Kis-Lengyelország régiója biztosított helyszínt, Krynica-Zdrój és Krakkó központokkal. Az Index két újságírója is a kiutazó magyar csapat tagja volt.

Fogalmazhatnánk úgy is, a Tour de Hongrie-n szerzett tapasztalat meghozta a kedvünket ahhoz, kipróbáljuk, milyen a profi kerékpárosok élete, ehhez pedig a lehető legjobb időpontban érkezett lengyelországi barátaink felkérése...

Februárban landolt a Magyar Sportújságírók Szövetségének közvetítésével a Malopolska Media World Cup meghívója szerkesztőségünkben. A sorozat célja, hogy a világ kerékpározás iránt rajongó újságíróit és médiamunkatársait összehozza, miközben a lengyel vidék legkülönfélébb tájait járják be közös túrák és versenyek formájában. A korábbi négy viadalon 24 ország több mint 500 versenyzője képviseltette magát. Az idei kiírás a lengyel turisztikai ügynökség, valamint a helyi sportminiszter, Kamil Bortniczuk támogatásával valósult meg.

Tovább

Súlyosan megsérült Valter Attila csapattársa

2023. június 6., 13:32 Módosítva: 2023.06.07 08:24
Súlyosan megsérült Valter Attila csapattársa, Steven Kruijswijk a Critérium du Dauphiné országúti kerékpáros körverseny hétfői, második szakaszán – számolt be róla az MTI.

A holland bringás, aki a 2019-es Tour de France-on harmadik helyen zárt, az esés következtében medence- és kulcscsonttörést szenvedett. A bukásban szintén érintett Romain Combaud (DSM) és Steff Cras sem úszta meg csonttörés nélkül az esetet, így ők is feladták a franciaországi viadalt.

Tovább

Merevítővel indul a Touron a szlovén sztárkerékpáros

2023. június 3., 18:10 Módosítva: 2023.06.03 19:44
Sérült csuklója, a Tour de France kezdetéig nem gyógyul meg teljesen, ezért merevítővel versenyez majd a francia országúti körversenyen Tadej Pogacar.

A 24 éves bringás elárulta, „egy kicsit hülye” volt, mert „nem engedelmeskedett az orvos utasításainak”, amikor idő előtt újra nyeregbe szállt, de hozzátette, most már egyre jobban tudja mozgatni a csuklóját, amely áprilisban a Liege-Bastogne-Liege egynapos klasszikus versenyen tört el.

Műanyag merevítővel tekerek, amelyet le és fel tudok venni. Több különböző merevítőm van, egy a normál élethez, egy a kerékpározáshoz. A Touron talán még szükségem lesz egy puha merevítőre a csukló körül. Remélem, addigra meglesz az a mobilitása a csuklómnak, hogy ki tudjak állni a nyeregből a sprintekhez

– fogalmazott a szlovén versenyző.

Tovább

Roglic történelmet írt: ő az első szlovén győztese a Girónak

2023. május 28., 21:04 Módosítva: 2023.05.29 07:51
Primoz Roglic nyerte a Giro d'Italia 106. kiírását vasárnap, ezzel az olasz országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén bajnoka lett. A záróetapon a pályafutása utolsó szezonját teljesítő brit Mark Cavendish diadalmaskodott – írja az MTI.
Tovább

Láncleesés sem állíthatta meg, Roglic az időfutam megnyerésével megfordította a Girót

2023. május 27., 19:03 Módosítva: 2023.05.28 05:55
A szlovén Primoz Roglic megnyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny összetettről döntő szombati időfutamát és átvette a rózsaszín trikót Geraint Thomastól, ezzel a végső siker kapujába került – adta hírül az MTI.

A 20., utolsó előtti etap az osztrák és szlovén határhoz egyaránt közel helyezkedett el, így sok külföldi, közöttük magyar szurkoló érkezett, az úton még a – Girón nem indult – Valter Attilát hiányoló angol nyelvű feliratot is lehetett látni. Noha a hegyre helyhiány miatt csupán hatezer szurkolót engedtek fel, így is fantasztikus hangulat fogadta a bringásokat.

A Tarvisio és Monte Lussari közötti 18,6 kilométeres hegyi időfutam sík első fele nagyrészt egy jó minőségű kerékpárúton vezetett, ezt követte a 7,3 kilométeres hegymenet: a 12,1 százalékos átlagmeredekségű emelkedőn 889 méter szintkülönbég és helyenként 22 százalékos meredekség is várt a kerékpárosokra.

Tovább

Ismét célbaért a szökés, amerikai siker a Giro vasárnapi szakaszán

2023. május 21., 20:31 Módosítva: 2023.05.21 21:47
Az amerikai Brandon McNulty szökésből diadalmaskodott a Giro d’Italia háromhetes körverseny vasárnapi szakaszán, amelyen az összetett élén Bruno Armirail megtartotta első helyét – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A záróhét hétfői szünnapja előtt a 15. etapon a Seregno és Bergamo közötti 195 kilométer megtétele várt a kerékpárosokra, egy első és három második kategóriás heggyel. A részben a lombardiai körversenyen is használt emelkedőkön 3600 méter szintkülönbség került a lábakba az idei Girón szokatlan száraz időjárásban.

A mezőnyből az első hegyen 17 fős szökevénycsoport tekert el, az utolsó hegyen széteső bolyból az ír Ben Healy és McNulty tudott eltávolodni, a rövid kockaköves részt is tartalmazó záró kilométerekre az olasz Marco Frigo ért fel hozzájuk. Az elsőségért hárman harcoltak meg, sprintjükben McNulty megelőzte a múlt szombaton győztes Healyt, az UAE 25 éves bringása először ünnepelhetett háromhetes etapsikert.

Tovább

Kis bukás, nagy baj, eltört a Giro-favorit csípőcsontja – videó!

2023. május 18., 09:57 Módosítva: 2023.05.19 08:41
Szimpla versenybalesetnek tűnt, mégis súlyos következményei lettek a brit Tao Geoghegan Hart számára az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia 11. szakaszán, szerdán történt csoportos bukásnak.

Az Ineos Grenadiers csapata késő este közösségi oldalán számolt be a fejleményekről és a rossz hírről. Ezek alapján Hart bal oldali csípőcsontja eltört, a sérült testrésze pedig műtétre szorul.

Tovább

Fetter Erik: A pihenőnapon csak még rosszabbul lettem

2023. május 17., 13:20 Módosítva: 2023.05.17 15:53
Fetter Erik bízott abban, hogy a hétfői pihenőnapon javul az egészségi állapota, ennek azonban pont az ellenkezője történt, ezért kényszerült kedden feladni a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt – írja az MTI.

Az EOLO-Kometa 23 éves magyar időfutambajnoka szerdán közösségi oldalán azt írta, a kiszállását megelőző napokban betegséggel küzdött, de a csapatnál bíztak abban, hogy a pihenőnapon javul majd az állapota.

Tovább

Az élről kellett feladnia a Girót a kerékpárosnak, aki korábban egy kutya miatt bukott

2023. május 15., 11:01 Módosítva: 2023.05.15 15:43
Pozitív lett a koronavírustesztje, így be kell fejeznie a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt Remco Evenepoelnak, aki a vasárnapi, kilencedik szakasz megnyerésével az összetett élére állt.

Nehéz szívvel kell bejelentenem, hogy ki kell szállnom a Giro d’Italiából, miután egy, a Covid–19-re elvégzett rutinvizsgálat pozitív eredménnyel zárult

– nyilatkozta a belga sportoló.

A 23 éves versenyző az első és a vasárnapi – egyaránt egyéni indításos – szakaszt megnyerte a mostani Girón, melyen kilenc szakasz után az összetettben 45 másodperccel vezetett az így új éllovassá előlépett brit Geraint Thomas előtt. Evenpoel a minden bizonnyal a mezőny egyik legszerencsétlenebb versenyzője, öt nappal ezelőtt egy útra szaladó kutya miatt esett hatalmasat

Tovább

Voisard nyert Dobogókőn, Hirschin maradt a sárga trikós a Tour de Hongrie-n

2023. május 13., 17:34 Módosítva: 2023.05.14 06:11
Yannis Voisard diadalával zárult a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szombati szakasza, amelyen svájci honfitársa, Marc Hirschi megőrizte a sárga trikót – írja az MTI.

Az összetettről döntő negyedik etapon Martonvásárról 206 kilométert tekertek a kerékpárosok Dobogókőig, a 2646 méter szintkülönbségű távot 9 fokos, borús időben teljesítették. Az előző napoknál nehezebben alakult ki a nap szökése, amelybe hatan kerültek be, ezúttal magyar bringás nélkül. Az utak szélén sokan köszöntötték a mezőnyt, volt, aki tehénnek öltözve, Bicskén pedig két tűzoltóautó felemelt daruja alatt tekerhettek át a kerékpárosok. A városokban is rengetegen gyűltek össze, így az esztergomi gyorsasági részhajránál is, a pilisszántói hegyihajránál pedig a hideg ellenére egészen fesztiválhangulatban fogadta a tömeg a helyenként közel húszszázalékos meredekségű emelkedővel küzdő versenyzőket.

A támadások sora az utolsó mászásnál kezdődött meg az esélyesek csoportjában – benne az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Dina Mártonnal –, az Ineos Grenadiers és a DSM is többször kísérletezett, végül a Tudor 24 esztendős svájci bringása, Voisard indult meg jó ütemben, maga mögött hagyta riválisait és utolérte a szökevénycsoportból legtovább kitartó két belgát, Yves Lampaertot és Jasper de Buystöt. 

Tovább

200 kilométeres szökés ért célba, Davide Bais a nap hőse a Girón

2023. május 12., 18:52 Módosítva: 2023.05.13 19:56
Az olasz Davide Bais nyerte a Giro d'Italia hetedik szakaszát, miután célba ért a több mint 200 kilométeren át tartó szökés a Capua és a Gran Sasso d'Italia közötti, hegyi befutót hozó 218 kilométeres etapon.

Az idei Giro első igazán komoly hegyi szakasza várt a mezőnyre, és aligha számított arra bárki is, hogy a nem sokkal a rajt után megindított szökés három tagja egészen a célig ér majd a 218 kilométer végére. Pedig így lett. A Bais, Henok Mulubrhan, Karel Vacek, Simone Petilli négyes viszonylag hamar tízperces előnyre tett szert. Valamivel féltáv előtt jött az első hegyi hajrá, amely után nem sokkal a Bardiani versenyzője leszakadt az így háromfősre csökkent élbolyról.

A különbség ugyan 120 kilométer után apadni látszott, a főmezőny nem tudott olyan tempót diktálni, hogy igazán komoly veszélyt jelentsen a szökevényekre. Még bő hatvan kilométerrel a vége előtt is nyolc, nyolc és fél perc körül alakult Baisék előnye, a különbség pedig ebben a szakaszban nemhogy csökkent volna, még nőtt is. A trióból Petilli tűnt a legfrissebbnek, azzal együtt is, hogy nagyrészt ő haladt elöl közülük, így a legkevesebbet tartalékolni is ő tudott. Vacek néhol 10-15 méterre is leszakadt, de a kritikus pillanatokban megújulva tartotta a lépést a két olasszal. A szakasz utolsó ötöde szinte végig emelkedett, a lankásabb 1-2 százalékos részeket 5-7 százalékos kaptatók is tarkították. 

Az utolsó 15 kilométerre már egyértelművé vált, az összetett éllovasait egytől egyig magában foglaló peloton nem tudja, és nem is igazán akarja utolérni őket, így mindössze az volt a kérdés, hárman hogyan rendezik el egymás közt a szakasz dobogós helyeinek sorsát. Az utolsó emelkedőn sokáig kivártak mindannyian, Bais egy darabig a harmadik helyen haladt, aztán viszont jól reagálta le Vacek megindulását, megelőzte a csehet, és végül az utolsó 100-150 méteren kilenc másodpercet vert rá. A sokáig jól mozgó Petillinek végül a második helyre sem volt reális esélye, erejével teljesen elkészülve gurult a célba.

A 25 esztendős Bais pályafutása első szakaszsikerét érte el Grand Tour-versenyen, olaszként láthatóan elragadták az érzelmei a célban. Pénteki, hegyi részhajrákon nyújtott teljesítményével ráadásul tíz pontra került a kék trikótól is.

A főmezőnyt a verseny favoritjának tartott Remco Evenepoel vezette a célba, ők végül 3 perc 10 másodperces hátránnyal futottak be.

Fetter Erik 147. lett 30 perc feletti hátránnyal, ezzel összesítésben a 126. pozícióba csúszott vissza.

Az első „hetet” a norvég Andreas Leknessund zárta így az élen, összetettben mindössze 28 másodperces előnnyel Evenepoellal szemben.

Tovább

Svájci szakaszsiker a Tour de Hongrie-n, Dina 9. a „királyetapon”

2023. május 12., 17:04 Módosítva: 2023.05.13 17:29
A svájci Marc Hirschi diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny pécsi szakaszán pénteken, ezzel átvette a vezetést összetettben.

Dina Márton előzetesen úgy fogalmazott, a királyetap vár a Tour de Hongrie résztvevőire pénteken. Igaz, ami igaz, a Kaposvárról indult, Pécsett befutó, 180 kilométeres táv során több mint 2500 méternyi szintmászás várt a mezőnyre, benne az EOLO-Kometa kerékpárosával.

Ez volt az első hegyi befutós etap a magyar körverseny idei kiírásában.

A nap ötfős szökésének három és fél perces különbséget engedett a mezőny, amelynek élén az összetett esélyeseinek csapatai, a DSM, az UAE és az Ineos Grenadiers diktálták a tempót. Az időközben hétfősre bővült élcsoport sorsa már a második pécsi mászásnál megpecsételődött, amikor az Ineos Grenadiersből előbb a kolumbiai Egan Bernal, majd az ecuadori Jhonatan Narváez váltott ritmust, utóbbit csak a brit Oscar Onley (DSM) és az új-zélandi Finn Fisher-Black (UAE) követte, hármasuk pedig gyorsan utolérte az elöl maradt három szökevényt. Ez azonban nem felelt meg a többi csapatnak, tempót váltva befogták őket a mánfai emelkedőig.

Az eső nem érkezett meg, a döntés pedig az utolsó hegyre maradt, ekkor be is következett a Dina Márton által jósolt „tűzijáték", ebben az okosan kiváró svájci Marc Hirschi bizonyult a legerősebbnek. A rendkívül meredek Bárány utca megmászása után az állatkertnél aratott sikerével Hirschi átvette a sárga trikót az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsentől. A második a brit Ben Tullett, harmadik – honfitársa – Max Poole lett. Legjobb magyarként a 9. helyen, a már emlegetett, Dina ért célba, aki teljesítményével átvette a fehér trikót, amely a mezőnyben összesítésben a legjobb helyen álló hazai versenyzőnek jár.

Tovább

Megvan a Grand Tour-mesterhármas: Pedersené a Giro 6. szakasza!

2023. május 11., 18:12 Módosítva: 2023.05.12 08:48
A dán Mads Pedersen nyerte sprintbefutóban a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amelyen Fetter Erik a 105. helyen ért célba – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A mezőny Nápolyból indult és 162 kilométert teljesítve oda is tért vissza. Az előző napi bukások után mindenki vállalta a folytatást, így a nagy esélyesek közül a belga világbajnok Remco Evenepoel is, aki a keresztcsontját ütötte be szerdán és kisebb izomsérüléssel tekert csütörtökön, illetve a horzsolással versenyző szlovén Primoz Roglic.

Az ausztrál Simon Clarke és az olasz Alessandro De Marchi bő 66 kilométert szökésben tett meg, de a mezőny két-háromszáz méterrel a cél előtt befogta az élen tekerő párost.

Roglic technikai hiba miatt kénytelen volt kerékpárt cserélni, amikor még bő 15 kilométer volt hátra, később pedig Gerain Thomas kényszerült megállásra és cserére, mert leesett a lánca. Mindkét összetett menőt felzárkóztatták a csapattársak a főmezőnyre.

A hajrában a 2019-ben világbajnok Pedersen volt a leggyorsabb, aki Vuelta- és Tour-szakaszgyőzelme után most már Giro-elsőséggel is rendelkezik. Mögötte a második szakaszon leggyorsabb olasz Jonathan Milan, harmadikként pedig a német Pascal Ackermann ért a célba.

Összetettben megőrizte első helyét a norvég Andreas Leknessund. Evenepoel a második 28 másodperc hátránnyal, Roglic az ötödik 1:12 percre lemaradva az éllovastól.  

Fetter a 105. helyen ért célba, az EOLO-Kometa magyar versenyzője összetettben 13 helyet javítva a 111 – emelte ki az MTI.

Az olasz körverseny a Capua és Gran Sasso d'Italia közötti 218 kilométeres, hegyi befutóval záruló szakasszal folytatódik pénteken.

A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

Tovább

A hollandok Európa-bajnoka nyerte az esős keszthelyi sprintet

2023. május 11., 17:38 Módosítva: 2023.05.11 21:34
Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát csütörtökön – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A Zalaegerszeg és Keszthely közötti 175 kilométeres távon a nap négyfős szökésébe Hrenkó Norbert tudott bekerülni, a 923 méter szintemelkedést tartalmazó etapon ugyanakkor a várakozásoknak megfejelően mezőnyhajrá döntött. Az esős sprintben az elmúlt évben Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodó Jakobsen bizonyult leggyorsabbnak.

„Valter Atti, campinggel is jobb vagy náluk” – üzenték a hegyi hajrá közelében a szurkolók a Jumbo-Visma magyar bajnokának, aki nincs ott a mezőnyben, míg más szurkolók dudálásra biztatták a kísérőautókat.

Az utolsó 25 kilométerre érve a helyenként fel-feltámadó szelet felváltotta az eső, az üldözőbolyban két bukás is történt, előbbiben Dina Márton és Filutás Viktor, utóbbiban a válogatott néhány tagja volt érintett. A kétfősre redukálódott szökevénycsoportot pedig a papírformának megfelelően befogta a sprintervonatok vezette mezőny.

Jakobsen mögött a két éve Kaposváron és Tatán nyertes német Phil Bauhaus és a a belga Vito Braet jött be.

A holland Európa-bajnok sikerével átvette az összetett első helyét honfitársától, Dylan Groenewegentől. Az összetettben a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló magyart illető fehér trikót megőrizte Rózsa Balázs.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körversenyen pénteken az első hegyi etap következik: Kaposvárról indulva a 180 kilométeres táv során 2511 méter szintkülönbség vár a mezőnyre a pécsi befutóig – emelte ki az MTI.

Folytatja a magyar körversenyt bukása után a Tour- és Giro-győztes bringás

2023. május 11., 11:07 Módosítva: 2023.05.12 05:56
Rajthoz állhat csütörtökön Egan Bernal, aki szerdán bukásban volt érintett a nyitóetap hajrájában a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen – írja az MTI.

A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres etap sprintbefutóval zárult, egy kilométerrel a cél előtt bukás szakította szét a mezőnyt, ebben került földre az összetett legnagyobb esélyesei közé sorolt Tour de France- és Giro dItalia-győztes kolumbiai Bernal is.

Tovább

Holland szakaszsikerrel indult a Tour de Hongrie

2023. május 10., 16:57 Módosítva: 2023.05.10 18:17
Dylan Groenewegen diadalmaskodott a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

’A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres távon 821 méter szintemelkedést kellett teljesítenie a 132 fős mezőnynek, amely az Őrségben két, mintegy 80 kilométeres kör megtétele után tért vissza a legnyugatabbra fekvő magyarországi városba. Az út mentén számos szurkoló, köztük általános iskolák tanulói és az őriszentpéteri tűzoltók is köszöntötték a kerékpárosokat. Volt, aki targoncára állva drukkolt, más pedig kerékpár után kötött harci szekéren állt birodalmi rohamosztagosnak öltözve, de akadt képregényekből ismert szuperhős is az út mentén szurkolók között, mint ahogy nem hiányozhattak a versenyen évről évre felbukkanó, lóháton vágtató nézők sem.

Tovább

Dráma Olaszországban, egy kutya miatt bukott a Giro egyik fő esélyese – videó

2023. május 10., 14:48 Módosítva: 2023.05.11 11:08
Nem várt jelenetsort hozott a Giro d’Italia szerdai szakaszának eleje a végső győzelemre is esélyes Remco Evenepoellal a főszerepben.

A negyedik szakasz után az élmenő Andreas Leknessud mögött 28 másodperccel a második helyen álló belga bringással nem a vizes aszfalt, hanem a mezőnybe beszaladó kutya és az ezzel kiváltott láncreakció babrált ki, csak hosszas másodpercek után tudott újra a nyeregbe pattanni.

Tovább

Fetter Erik a 109. a Giro d'Italia első sík szakaszán

2023. május 7., 19:12 Módosítva: 2023.05.07 21:24
Fetter Erik a 109. helyen tekert a célba Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A Teramóból induló 202 kilométeres vasárnapi etapon előzetesen kalkulálható volt a mezőnyhajrá, miután mindössze két kategorizált emelkedő jelentett nehézséget a San Salvóig vezető síkon. A sprintbefutóban érdekelt csapatok kontrollálták a napot, a hajrához közeledve nyugtalanabbá vált mezőnyben történt egy bukás nem sokkal Fetter előtt, de az EOLO-Kometa magyar időfutambajnoka nem esett el.

Tovább

Evenepoelé a rózsaszín trikó, Fetter 70. a Giro első szakasza után

2023. május 6., 18:07 Módosítva: 2023.05.07 06:06
Fetter Erik 70. helyen zárt a 106. Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt nyitó szombati időfutamon, amelyen Remco Evenepoel bizonyult a leggyorsabbnak – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A Fossacesia Marinából induló 19,6 kilométeres táv jelentős része, mintegy 16 kilométer sík terepen zajlott az Adriai-tenger partján, majd az utolsó kilométereken Ortona városközpontjában egy rövid, kanyarokkal megtűzdelt emelkedőt kellett leküzdeniük a részvevőknek.

Fetter a Giro 176 indulója közül a 174. elrajtoló kerékpáros volt. Az EOLO-Kometa magyar időfutambajnoka külön készült erre az etapra, és a 70. időt tekerte, 2 perc 10 másodperccel elmaradva a Vuelta Espanán címvédő Evenepoeltól – emelte ki az MTI.

Az előzetesen az összetett legnagyobb esélyeseinek tartottak közül a szlovén Primoz Roglic, a szám olimpiai bajnoka is éppúgy volt korábban időfutamban vb-ezüstérmes, mint Evenepoel. Az 55,211 km/órás átlagsebességet elérő belga a nyitónapon mindenkinél erősebbnek bizonyult, még a kétszeres időfutam-világbajnok, egyórás világcsúcstartó olasz Filippo Gannának is – aki eddig pályafutása mind az öt Giro-időfutamát megnyerte – be kellett érnie a második hellyel. A harmadikként beérkező Roglic 43 másodperccel maradt le a belga időfutambajnoktól.

Tovább

Az idei Giro d’Italia egyetlen magyar résztvevője elmondta, mikor kerülhet főszerepbe

2023. május 4., 15:30 Módosítva: 2023.05.04 22:37
A szombaton rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyre készülő Fetter Erik szerint a második vagy harmadik héten kaphat főszerepet az EOLO-Kometa csapatában.

Vincenzo Albanese és Lorenzo Fortunato nagyon jó formában van. Mindkettőtől elvárás, hogy megpróbáljanak nyerni egy szakaszt. Rajtuk kívül nagyon fontos, hogy szökésbe kerüljünk, így mindennap mutassuk a csapatunkat és a mezünket. Az én szerepem a második és harmadik héten fog eljönni, az elején a frissen tartás lesz a cél, ezért nem lesz annyi feladatom

– mondta az M1 aktuális csatornának a 23 éves bringás, aki megjegyezte: a tavalyi Girón, pályafutása első háromhetes viadalán is ez volt a terv, akkor mégis már a negyedik etapon szökésbe került.

Tovább

Lesz magyar induló a Giro d’Italián

2023. május 2., 13:35 Módosítva: 2023.05.02 16:04
Fetter Erik bekerült az EOLO-Kometa keretébe a szombaton rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyre.
Tovább

Evenepoel nyert, Pogacar kezét törte, Valter 26. a liège-i klasszikuson

2023. április 23., 17:52 Módosítva: 2023.04.24 08:50
Valter Attila a 26. helyen ért célba a vasárnap a Liège–Bastogne–Liège klasszikus egynapos országúti kerékpáros-viadalon, amelyen a világbajnok Remco Evenepoel megvédte címét – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az először 1892-ben megrendezett La Doyenne, vagyis az Öreg hölgy a legrégebbi a klasszikus kerékpárversenyek között, az öt legnagyobb egynapos viadal egyike, a Monumentumok sorában pedig hagyományosan a negyedik a naptári évben.

A több mint 4400 méter szintkülönbséget tartalmazó, 258,5 kilométeres távon a Jumbo–Visma társkapitányaként ott volt a magyar bajnok Valter Attila, a viadalt pedig a belga Evenepoel, valamint a 2021-es győztes Tadej Pogacar nagy összecsapásaként harangozták be.

Csakhogy...

Az idényt kiváló formában kezdő, kétszeres Tour de France-győztes szlovén a táv harmadánál bukott, és feladta a viadalt. Csapata közleménye szerint a csuklójában eltört két csont, és még vasárnap délután megműtik Genkben.

Tovább

Szerződést hosszabbított Valter Attila Tour de France-győztes csapattársa

2023. április 18., 12:01 Módosítva: 2023.04.18 16:58
Három évvel, 2027-ig meghosszabbította szerződését a Valter Attilát is foglalkoztató Jumbo–Visma kerékpáros csapattal Jonas Vingegaard, a Tour de France címvédője – írja az MTI.

A holland istálló kedden jelentette be, hogy a 2019 óta őket erősítő, 26 éves dán versenyző további három évig náluk marad.

Tovább

A magyar kerékpáros változatlan célja, hogy a Giro d’Italián indulhasson

2023. április 17., 11:01 Módosítva: 2023.04.17 16:52
Rövid betegség és két olaszországi országúti kerékpáros verseny után változatlanul az a célja Fetter Eriknek, hogy bekerüljön az EOLO-Kometa keretébe a Giro d’Italiára.

A 23 éves magyar időfutambajnok keddtől péntekig a szicíliai körversenyen, vasárnap pedig a Reggio Calabriában záruló egynaposon tekert. Az MTI megkeresésére kiemelte: a szicíliai körverseny előtt öt napig küzdött vírusos betegség miatt gyomorproblémával, nem tudott edzeni és enni sem igazán. Így, noha napról napra jobban érezte magát, egész héten nem volt kiemelkedő formában.

Edzésnek azért jó volt, a harmadik szakaszon így is 15. tudtam lenni, a negyediken pedig simán bekerültem a nap szökésébe. Három és fél óra elteltével, nyolcvan kilométer szökés után viszont a hasmenéses betegség tipikus utóhatásaként elkezdett görcsölni a lábam, miközben pont megindultak a csoportunkban a támadások, így vissza kellett vennem a tempóból

– tekintett vissza Fetter.

Elmondása szerint vasárnap a csapatáért dolgozott az első emelkedőtől kezdve, a síkon a támadásokat kontrollálta, és még az utolsó hegy feléig is ő diktálta a tempót.

Tovább

Valter Attila jobb, erősebb és motiváltabb, mint valaha

2023. április 14., 09:31 Módosítva: 2023.04.14 20:18
Valter Attila nagyon jó teljesítményt nyújt, valósággal szárnyal a Jumbo-Visma csapatában az országúti kerékpárosok szövetségi kapitánya szerint.

Dér Zsolt az MTI-nek elmondta: az elmúlt esztendőben még a Groupama-FDJ-ben tekerő 24 éves magyar bajnok a saját elvárásait is felülmúlta, nagyon jól alakult neki a szezon első harmada, hozta, amit elvártak tőle, és gyorsan beilleszkedett a holland csapatnál.

Számítanak rá, megbíznak benne

– hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Tovább

Van der Poel először győzött az Észak Poklában

2023. április 9., 17:15 Módosítva: 2023.04.09 22:06
A holland Mathieu van der Poel nyerte meg vasárnap a Párizs–Roubaix országúti kerékpáros egynapos klasszikus viadalt – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Az Észak Poklaként is ismert észak-franciaországi esemény – amely az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok egyike – 257 kilométeres távval és 29 kockaköves szektorral, összesen 54,5 kilométer hosszúságban várta a mezőnyt.

Tovább

Tadej Pogacar győzött a flandriai körversenyen

2023. április 2., 18:57 Módosítva: 2023.04.03 06:49
A szlovén Tadej Pogacar nyerte az országúti kerékpáros viadalok idei második klasszikusát, a 107. flandriai körversenyt – adta hírül az MTI.

A magyar bringás nélkül rendezett viadalon nehezen alakult ki szökés, emiatt több mint két órán át nagyon magas volt a tempó. A befújó oldalszél és bukások miatt ezután is ideges maradt a verseny, a fontosabb idei belga egynaposok többségét megnyerő Jumbo-Visma egyik fő esélyesként számon tartott kapitánya, a belga Wout van Aert is esett.

Tovább

Pogacar és Roglic sikere az idény első kerékpáros európai többnaposain

2023. március 12., 17:16 Módosítva: 2023.03.12 20:07
34
A szlovén Tadej Pogacar és Primoz Roglic sikereit hozták az országúti kerékpáros idény első európai többnapos World Tour-versenyei – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A kétszeres Tour de France-győztes Pogacar (UAE) a Párizs–Nizza hét megrendezett szakaszából – a viharos széllökések miatt a pénteki etapot törölték – hármat megnyert és magabiztos előnnyel diadalmaskodott a hazai utakon versenyző David Gaudu (Groupama-FDJ) és a Tour-címvédő dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) előtt.

    

Tovább

Rovatok