Index Vakbarát Hírportál

Contador: A Liege-nek nincs köze a Tourhoz

2010.04.25. 10:10 Módosítva: 2010.04.25. 11:45

Alberto Contador ugyan szokása szerint mindent elkövetett, hogy levegye magáról az esélyesség terhét, mégis mindenki tudja: ő is a vasárnapi a Liege-Bastogne-Liege favoritjai közé tartozik. A tavasz utolsó klasszikus egynaposán - Lance Armstrongot leszámítva - összecsapnak az idei Tour de France legnagyobb esélyesei: Contador, Valverde, A.Schleck, F. Schleck, Wiggins, és a Contadort szerdán legyőző Cadel Evans.  258 km, 10 meredek emelkedő és hatalmas csata várható a 96. Liege-Bastogne-Liege-en.

"Tudom, hogy mindenki engem fog figyelni, de nem félek senkitől. A legjobbat fogjuk nyújtani, és remélhetőleg ez elég lesz a pódiumhoz. Nincsenek titkok a Liege-Bastogne-Liege-en, aki erős ott lesz elől" - mondta a csapatbemutatón a címvédő Andy Schleck, aki a Tour de France mellett az Ardennes-i klasszikusokat nevezte meg idei fő versenyeinek. Az Amstel Goldon és a szerdai Fleche Wallone-on erősnek tűnt ugyan bátyjával, Frank Schleckkel együtt, de a győzelemre nem volt esélyük. Andy szerint vasárnap máshogy fognak alakulni a dolgok, Liege-től nem messze lakik, így szinte hazai pályának érzi ezt a versenyt.

A.Schleck idén is szeretne nyerni

A klasszikus versenyek klasszikusának számító Liege-Bastogne-Liege-t 1892-ben rendezték meg először, a Fleche Wallone mellett a másik belgiumi Ardennes-i klasszikus, jellegzetessége a rövid, de meredek emelkedők ('cotes'), és a kanyargós, szűk utak. Az idei útvonal 258 km hosszú 10 kiemelt emelkedővel, amelyek közül nyolc az utolsó 100 km-en belül található, igaz, a legvége nem lesz meredek

"Ennek a versenynek semmi köze a Tour de France-hoz és az eredmény sem lesz mérvadó a Tour szempontjából. Azt hiszem eddig kétszer indultam ezen a versenyen, de nem igazán maradt meg sok belőle, ezért az elsődleges célom, hogy tanuljak és tapasztalatokat szerezzek. Mindent bele fogok adni, de kérdéses, hogy ez mire lesz elég" - fogalmazott a Liege előtt  Alberto Contador.  Bár a Liege tényleg nem a francia körverseny, érdekes csata várható a Tour-esélyesek között. Contador nem számít ugyan egynapos menőnek, de szerdán, a Fleche Wallone-on is megmutatta, hogy erős, nem fogja visszafogni magát. Ráadásul csapata, az Astana kiegészül a Liege 2005-ös győztesével, Alekszander Vinokurovval, az ő tapasztalata sokat jelenthet Contadornak.

Alejandro Valverdére is érdemes lesz figyelni, a Caisse d'Epargne spanyol menőjének nem ismeretlen a Liege, harmadik győzelmére készül. A Fleche Wallone-on ugyan nem igazán találta a ritmust, de úgy érzi most jobb lehet, mindent belead majd. Míg Andy Schlecknek vagy Contadornak inkább egy szökésből lenne esélye nyerni, addig Valverdének akár a sprinthajrá is kedvezhet. Így van ezzel a hazai kedvenc Philippe Gilbert is, aki már a szerdai Fleche Wallone-on is a Liege-Bastogne-Liege-re tartalékolt.

A Contadort szerdán legyőző Cadel Evanstől megint sokat vár csapata, és a tavalyi Tour-4. Bradley Wiggins is reméli, lehet keresni valója a végén. Rajtuk kívül F.Schleck, Cunego, Chris Horner, Joaquin Rodriguez vagy Andreas Klöden is ott lehet az élmezőnyben.

Tavaly A. Schleck az utolsó előtti, 1,5 km hosszú és átlagban közel 10%-os meredekségű emelkedőn (Cote de la Roche), indult meg és győzött. A verseny első fele Bastogne-ig nem annyira nehéz, utána viszont sorra jönnek majd az emelkedők. Az utolsó 6 km-rel a vége előtt lesz (Cote de Saint-Nicolas), amely 1000 méter hosszú, és 11%-os. "Gyerekként a tv-ben követtem a klasszikusokat, nagy élmény most részt venni rajtuk. Egy ilyen hosszú verseny, mint a Liege iszonyatosan nehéz, erőnlétileg fantasztikus kihívás" - mondta Wiggins.

A rajtlista itt olvasható.

A 2010-es útvonal
(forrás: letour.com)


Rovatok