Index Vakbarát Hírportál

Vinokurov: Most tiszta vagyok

2010.04.26. 03:23 Módosítva: 2010.04.26. 03:30

Visszatérése utáni első komolyabb győzelmét aratta vasárnap Alekszander Vinokurov a tavasz utolsó klasszikus egynaposán, a Liege-Bastogne-Liege-en. Szökésből hazaérve nyert, Valverde 3., a címvédő A. Schleck 6., Contador 10. lett.

"Természetesen most tiszta vagyok. Ahhoz, hogy dopping nélkül győzz, sokat kell dolgozni, én mindig ezt tettem. Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy így is lehet" - mondta a verseny után Vinokurov, aki tavaly nyáron tért vissza két éves eltiltása után, amelyet a 2007-es Touron elkövetett doppingvétsége miatt kapta.

Alekszander Vinokurov

Születési idő/hely: 1973.09.16, Kazahsztán
Jelenlegi csapata: Astana
Legnagyobb eredményei: Vuelta a Espana-győztes (2006), Tour de France-3. (2003), olimpiai ezüstérmes (2000), Liege-Bastogne-Liege-győztese (2005, 2010), Amstel Gold győztese (2003), Párizs-Nizza győztese (2002,2003), Dauphiné Liberé győztese (1999)

A 36 éves Vinokurov okos versenyzéssel győzött pályafutása során másodszor a belgiumi klasszikuson - 2005-ben nyert először -, jókor lépett meg az élmezőnytől, és a hajrában is erős volt, szökevénytársának, Kolobnyevnek nem volt esélye ellene az utolsó 500 méteren.

A 258 km-es versenyen az esélyesek nagyon figyeltek egymásra, csak az utolsó 25 km-en belül kezdődtek az akciózások. Andy Schleck testvére segítségével ugyan úgy az utolsó előtti emelkedőn támadott először, mint tavalyi sikerekor. De most nem tudott komolyabban elszakadni, Contador vette először üldözőbe és az emelkedő után felértek rájuk a többiek is.

Vinokurov 16 km-rel a vége előtt indított támadást, nem sokkal később csatlakozott hozzá a szökéseket kedvelő Katyusás Kolobnyev. Az élmezőnyből még Philippe Gilbert, Alejandro Valverde illetve Cadel Evans kapcsolt, hogy elúszhat a győzelem, ha nem mennek Vinokurovék után, de bármennyire is próbálkoztak, már ők sem tudták utolérni a két élen lévőt.

Az Amstel Gold-győztes Gilbert végül minden igyekezete ellenére is lemaradt a dobogóról, Valverde jött be harmadiknak, míg Cadel Evans lett az ötödik. Contador, A. Schleck és a többiek hátránya 10 km-rel a vége előtt már közel másfél percre nőtt, de végül ők is hajrázni kezdtek, és Valverdééket kishíján utolérve értek a célba.

"Nem vagyok igazán elégedett, jobbak voltunk annál, mint amit elértünk. A sprint jól sikerült, én voltam a leggyorsabb a csoporttunkból, nem sok hiányzott, hogy utolérjük Valverdééket. Mindent megtettem, támadtam, de nem úgy is sikerültek a dolgok, ahogy reméltük, mindenki engem figyelt" - értékelt a cyclingnews.com-nak Andy Schleck, akinek így idén nem sikerült klasszikus egynapos versenyt nyernie.

96. Liege-Bastogne-Liege végeredménye

1. Alekszander Vinokourov,Astana     6:37:48      
2. Alekszandr Kolobnyev, Team Katusha     0:00:06     
3. Alejandro Valverde, Caisse d'Epargne     0:01:04     
4. Philippe Gilbert, Omega Pharma-Lotto           
5. Cadel Evans, BMC Racing Team           
6. Andy Schleck,  Saxo Bank     0:01:07     
7. Igor Anton, Euskaltel - Euskadi           
8. Christopher Horner, Team Radioshack           
9. Frank Schleck, Saxo Bank           
10. Alberto Contador, Astana


Rovatok