Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen hegyi időfutam jön a Girón

2010.05.25. 11:23 Módosítva: 2010.05.25. 12:06

A hétfői pihenőnap után az idei verseny egyik legjobban várt szakaszával, a kegyetlen Plan de Coronesi hegyi időfutammal folytatódik a Giro. A vasárnapi szakaszgyőztes Ivan Basso óvatosan nyilatkozott,  David Arroyo megőrizné a rózsaszín trikót. Carlos Sastrénak fekszik az etap, a Forma-1-es Fernando Alonso a helyszínen fog szurkolni neki.

sedicesima-tappa

A 12,9 km hosszú és helyenként 20-24%-os meredekségű emelkedő nem ígér könnyű napot a versenyzőknek, az összetett verseny szempontjából meghatározó lehet. Legutóbb 2008-ban szerepelt a Kronplatz a Giro programjában - ugyan így hegyi időfutamként -, akkor a most doppinggyanúba keveredett Franco Pellizotti nyert.

Ivan Basso a vasárnapi nehéz hegyibefutós szakaszon aratott győzelmével nagy lépést tett az összetett győzelem felé (feljött a harmadik helyre), de szerinte a Kronplatz más lesz, van olyan ellenfele, akinek jobban fekszik, mint neki. Basso utoljára a 2004-es Tour de France-on ment hegyi időfutamot, 7. lett 2:23 mp-el kikapva Lance Armstrongtól. Most a Girón mindenképp jobb eredményre számít.

Carlos Sastrénak saját bevallása szerint jól jött a pihenőnap, vasárnap több mint két és fél perc hátránnyal ért célba, de a Kronplatzon nagyot alakíthat. A rózsaszín trikós David Arroyóra is érdemes lesz odafigyelni. A Caisse d'Epargne spanyoljának élete versenye az idei Giro, korábban sosem állt még ilyen jól összetettben három hetes körversenyen. Alejandro Valverde egyik fontos segítője, jól bírja a hegyeket, Basso szerint nem elképzelhetetlen, hogy megnyerje a Girót.

Basso csapattársától, Vincenzo Nibalitól illetve Cadel Evanstől is jó eredményre lehet számítani. A 2004-es Giro-győztes Damiano Cunegónál sosem lehet tudni, és Vinokurov is biztosan mindent belead majd, bár a hegyi időfutam azért nem a legerősebb pontja.

Az indulási sorrend itt megtekinthető, az összetettben esélyesek délután 4 óra után rajtolnak.

Az idei Giro vasárnap ér majd véget, és mivel a Kronplatzon kívül is hátra van még két nagyon nehéz hegyi szakasz  illetve a záró időfutam, az összetett verseny az utolsó pillanatig nyitott lehet.

Az összetett verseny jelenlegi állása  ezen a linken érhető el.



Rovatok