Index Vakbarát Hírportál

Percig sem volt kérdés, élen maradok-e

2011.05.05. 11:07

Kusztor Péter vasárnap élete egyik legnagyobb sikerét érte el, győzött az egyhetes Tour de Bretagne-versenyen. A magyar bringás a második szakaszon vett részt egy sikeres szökésben, feljött  a harmadik helyre. A 3. szakaszon megint jó helyen ért be, és az élre ugrott. Előnye kitartott, megnyerte az összetettet.

A Tour de Bretagne-on kontinentális és prokontinentális csapatok indultak, ez nagyjából a profi kerékpársport második vonala: az elsőbe a World Tour-eseményeken (tavaszi klasszikusok, Tour de France, Giro, Vuelta) induló csapatok tartoznak. Sokszor a prokontinentális csapatok is hasonló erősségűek, csak épp első osztályú ProTour-licenceket korlátozott számban adnak ki. A Tour de Bretagne-on is több ProTour-csapat vett részt fiókcsapatával, ott volt a Lampre, a Rabobank, a Katyusa is.  

Az első szakaszon a svájci Atlas Personalban tekerő Kusztor a mezőnnyel ért célba, annak is a végén, csak hárman voltak mögötte. A másodikon egy hosszú szökés után jött fel, a 191 kilométerből 165-öt szökésben töltöttek. “Amikor az egyik bringás megindította a támadást, vele mentem, jött még egy srác, majd a negyediket mi vártuk be, mert úgy gondoltuk, vele jobban haladunk majd.” Kusztorral  az észt Mandri, a litván Siskevicius és az orosz Antonov tekert együtt. A mezőny hagyta, Kusztor szerint nem vették komolyan őket: “Szerencsénk volt a széllel, mezőny nem hitte el, hogy hazaérhetünk a hullámos pályán.”  

Az utolsó kilométerig együtt dolgozott a négy szökevény, Kusztor ekkor megindult, csak így volt esélye a szakaszgyőzelemre. Tudta, a sprintben nincs esélye, a többiek robbanékonyabbak. Antonovot lerázta, de a cél előtt 300 méterrel Mandri és Siskevicius megelőzte. Az összetettben is 3. helyre jött fel, 15 másodperces hátránnyal. A legjobb hegyi hajrásnak járó pöttyös trikót viszont megszerezte.

A harmadik szakaszon megint jól ment, megvédte a hegyitrikót, a vezetést is átvette. A célba a 12 fős élbollyal ért, 21 másodpercet verve a többiekre, ez az összetettben 8 másodperces előnyt jelentett. A vezetést már nem engedte át másnak, a hátralévő négy szakaszon megvédte első helyét. “A verseny előtt nem beszéltük meg, ki lesz az első ember a csapatban, de a második szakasz után egyértelmű volt, hogy engem kell segíteni. A csapat nagyot dolgozott értem, hiszen állandóan támadtak minket. Az ötödik szakasz első 70-80 kilométerén volt is egy krízisem, de amúgy egy percig sem volt kérdés, hogy az élen tudok-e maradni”.

Kusztor már a 2008-as pekingi olimpián és a 2009-es svájci világbajnokságon is nagyot ment, eddig azokra a versenyeire volt a legbüszkébb, de mostani győzelmét - négyezer eurót kapott érte - legalább akkora sikernek értékeli. “Remélem, erre sokan felfigyelnek, sikerül feljebb lépnem, és egy nevesebb csapatba igazolnom”.

A közeljövőben két kisebb körversenyen indul a Freiburgban élő és edző kerékpáros, majd júniusban, a magyar bajnokságra jön haza. Természetesen újra megcélozza az olimpiai részvételt is. “A világbajnokságon való indulásom már 90 százalékos, ezzel a győzelemmel elég sok UCI-pontot gyűjtöttem, és az olimpiához is jó előrelépés”.



Rovatok