Index Vakbarát Hírportál

Contador mindenkit megalázott az Etnán

2011.05.15. 17:54

A Giro d’ Italia első komoly hegyi szakaszán Alberto Contador erődemonstrációt tartott, hihetetlen könnyedséggel lépett meg a záró hegyen, demoralizálta a mezőnyt. A szakaszt megnyerte és az összetettben is vezet a spanyol.

Néhány nappal korábban az Enta aktiv működése miatt felmerült, hogy a szakasz utolsó pár kilométerét törlik. A vulkáni hamut azonban feltakarították az útról, így az eredeti terveknek megfelelően haladt a mezőny. Ahogy várható volt, a vasárnapi szakasz volt az első rosta, amelyiken kiderült, hogy kik az esélyesek a top 10-be. Contador már szombaton is megmutatta, kiváló formában van, a sprintereket meglepve másodikként ért célba. Az erődemonstrációt vasárnap is folytatta.  

A 9. szakaszon az Etnát két oldalról is megmászták, először az 1631 méter magas csúcsra tekertek, majd a szakasz végén közel 20 km, de nem túl meredek mászás után érték el az 1891 méter magasan lévő célt.  

Körülbelül 50 km-t tett meg a mezőny, amikor egy kilencfős csoport sikeresen megszökött, az első hegynek közel ötperces előnyel vágtak neki, ebből a csúcson is megmaradt nekik három. A hosszú lejtőn sem jött közelebb a mezőny, a második hegy elején azonban széthullott az első csoport, a belga Bakelants több megindulással leszakította a többieket.

A főmezőny elején Scarponi, Kreuziger és Mencsov csapatai diktálták az iramot. A rózsaszín trikót viselő Pieter Weening nem tudta tartani a tempót, 10 km-rel a cél előtt leszakadt a mezőnytől. Ekkor indították az első támadásokat is, közülök a venezuelai Rujano tudott egy kicsit eltempózni, míg a Lampre Scarponi sikeréért vezette az üldözést.

Hét kilométernél aztán Contador szinte állva hagyta a mezőnyt, óriási sebességkülönbséggel húzott el. Egyedül Scarponi próbálta vele tartani a lépést, sikeresen fel is zárkózott, de az üldözés minden erejét felemésztette. Contador következő robbantására nem tudott reagálni, teljesen elmerevedett. A spanyol favorittal csak a befogott Rujano tudott együtt menni, másfél kilométernél már az újabb gyorsításnál már ő is leszakadt. Contador könnyű győzelmet aratott, a célban sem tűnt megviseltnek a nehéz szakasz után. Bár 2008-ban megnyerte Girót, vasárnap nyert életében először szakaszt a körversenyen. Az összetettben 59 másodperccel vezet Szivcov előtt.

A többi favorit a harmadik helyért küzdött, Nibali és Kreuziger támadásait szerelték, a sprintben pedig Garzelli volt a legjobb. A nagyobb nevek közül Mencsov szedett össze számottevő hátrányt, 2:16-ot kapott Contadortól, ha nem javul látványosan, a dobogóra sem fér fel a 2009-es Giro-győztes.

Hétfőn pihenő napot tartanak a Girón, kedden egy sík szakasszal folytatják a versenyt.

Eredmények

9. szakasz, Messina - Etna 169km
1. Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard4:54:09  
2..José Rujano (Ven) Androni Giocattoli  00:03  
3. Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone  00:50  
4. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale   
5. Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana   
6. David Arroyo (Spa) Movistar Team   

Összetett:
1. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard 33:03:51  
2. Konsztantyin Szivcov (Blr) HTC-Highroad   00:59  
3.Christophe Le Mevel (Fra) Team Garmin-Cervelo 1:19  
4. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale  1:21  
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD   1:28  
6. David Arroyo (Spa) Movistar Team  1:37


Rovatok