Index Vakbarát Hírportál

800 ezres bringával a sziklákon ugrálni

2011.06.30. 14:26

Hegedűs László ötödik lett az Eb-n, a 21 éves terepbringás mindent megtesz, hogy felvegye a versenyt azokkal, akiktől a trial alapjait tanulta.

Egy verseny leginkább természetes pályaelemeket tartalmaz, Hegedűsnek a betonhengerek, sziklák, farönkök a kedvencei, a raklapokat kevésbé kedveli. A középdöntőben hat pálya van, ezeken három kört kell menni, a szekciókra egyenként két és fél perc jut. A döntőbe a legjobb 8 kerül, ott két kört kell menni, szintén hat szekción. Konkrét trükkök nincsenek, az akadályokat kell sikeresen teljesíteni, a láb letételéért hibapont jár (két láb letétele maximális hibapontot ér).

"Az olaszországi kiváló színvonalú verseny volt, nagyon nehéz pályákon, a középdöntőt ráadásul szakadó esőben csináltuk végig."

A versenyeket két pályabíró felügyeli, akik pontoznak, rajtuk rengeteg múlik. Néhány hibapont szokott dönteni, nagyon fontos, hogy a pályabírók egyik versenyzővel se legyenek elfogultak. “Mindig igyekszem a legegyértelműbben és legszabályosabban menni, hogy amit csinálok, hibátlan legyen."

Nyolc és fél éve kezdte, Cegléden BMX-ezett, amikor triálos srácokkal találkozott. Kölcsönkérte az apja biciklijét, visszament gyakorolni, később a netről szerzett videókról fejlesztette tovább magát.

A biciklizésen kívül kondizni és futni is kell, nagyon fontos az izmok hajlékonysága is. A sérülések idén elkerülték, egyébként sem volt még komolyabb problémája. A leggyakrabban a sípcsont sérül meg, a pedálok felsértik a bőrt.

Egy triálbicikli teljes egészében különbözik a BMX -től. Az övé az egyik legkomolyabb versenygép, 800 ezer forintot ér, de Hegedűs a gyártó cég szponzorált versenyzője.

"El lehet kezdeni alapbringával is a triált, de komolyabb versenyre ez már biztosan kevés. Idén részt veszek a legtöbb Világkupán, illetve a legrangosabb eseményen, a világbajnokságon is."



Rovatok