Index Vakbarát Hírportál

A világ leggyorsabbja, már hivatalosan is

2011.09.28. 06:46

A koppenhágai országúti kerékpáros világbajnokság mezőnyversenye előtt mindenki a brit Mark Cavendisht tartotta a favoritnak. Nem véletlenül, ha Cavendish-sel nem történik váratlan dolog, verhetetlen sprintben. A célegyenesben nem a legjobb helyről indult, de még időben felgyorsult. A célvonalnál már nem volt kérdés, ki az első.

Az angol sprinter uralkodik a mezőnyön, ha jó pozícióban érkezik a hajrához, és előtte nem marad le mondjuk egy emelkedőn, utolérhetetlen. Cavendish is tisztában van ezzel, honlapján szerénytelenül, a “leggyorsabb ember a kerekeken” titulus áll.

A Man-szigetekről származó bringás pályaversenyzőként kezdte , 2007-től a T-mobile csapatában kezdett országútizni. Pályán azért begyűjtött két világbajnoki címet. Mindkétszer madisonban (az 50 kilométeres számban két versenyző egymást váltva sprintel a pontokért és a körelőnyért) nyert, 2008-ban Bradley Wiggins párjaként. Wiggins most is hozzásegítette egy vb-aranyhoz.

Világbajnoki címét Cavendish kétségtelenül a brit csapatnak köszönheti, a táv második felében az egész mezőnyt az ellenőrzésük alatt tartották, olyan tempót diktáltak, hogy senkinek nem volt esélye meglógni. Az utolsó pár kilométeren ugyan már nem vezettek, de Cavendish elég jó állapotban és helyen maradt ahhoz, hogy mindenkit lesprinteljen.

Csapattársa, Geraint Thomas nem magyarázta túl a győzelmet: "Ő a leggyorsabb ember a világon, nemde? És most már hivatalosan is".

"Három éve, amikor bemutatták a pályát, tudtuk, ez nekünk fekszik. Már akkor kitaláltuk, hogy erre a versenyre való legjobb csapattal jövünk és a szivárványszínű trikóval megyünk majd haza” - nyilatkozta Cavendish a befutó után. "Sohasem fogok Tour de France-t nyerni, úgy hogy ennél nagyobb győzelmem nem lesz."

A világbajnoki cím szezonjának megkoronázása, előtte már 14 versenyt nyert. Hiányérzete így is van, úgy tervezte, hogy mindhárom nagy háromhetesen szakaszt nyer. Az utolsón, a Vueltán nem sikerült, a Touron viszont brillírozott, öt szakaszt nyert, és a Girón is összejött neki három etapgyőzelem.

Az olasz körversenyen mindjárt az első szakaszon nyerni tudott, a HTC-vel a csapatidőfutamon jöttek be elsőként, a második szakaszon ugyan megverte őt Alessandro Petacchi, de így is megszerezte a rózsaszín trikót. Cavendishnél aztán a 10. és 12. szakaszon nem volt gyorsabb. Rajta kívül csak Alberto Contador tudta azt megcsinálni, hogy nyert szakaszt, és a rózsaszin trikót is viselhette. A 12. szakasz után az angol ki is szállt a versenyből, mert nem akarta magát további hegyeken fárasztani.

A Tour de France-on már nem adta meg magát ilyen könnyen, nem csoda, mert - feltehetőleg miatta is - a szervezők átalakították a sprintverseny pontozását. Így valóban azok nyerhettek, akik a leggyorsabbak voltak a síkon. Cavendish élt a lehetőségggel, öt szakaszt nyert, és természetesen övé lett a pontverseny győztesének járó zöld trikó is. A hegyeken ugyan itt is szenvedett, de szerencséjére elég sokan lemaradtak, a szervezők így nem zárták ki az időlimit túllépése miatt.

Cavendish tehetségéhez nem férhet kétség, a mezőnyben azonban nem túl népszerű, agresszív, összeférhetetlen versenyzőnek tartják, aki a szabálytalankodástól sem riad vissza. A tavalyi Svájci Körversenyen bukást okozott, idén a Girón vádolták meg azzal, hogy autóba kapaszkodva húzatta fel magát az emelkedőkön.

Az agresszivitást mások pozitívan értekelik, az edzői szerint az is Cavendish sikereinek egyik titka.



Rovatok