Index Vakbarát Hírportál

Armstrong győzelmeket is vásárolt?

2012.10.17. 19:41

Már nemcsak doppingolással vádolják a hétszeres Tour de France-győztest, egy ausztrál televízió szerint Lance Armstrong pályájának korai szakaszában lefizette versenytársait, hogy megnyerhessen egy versenyt, és elvigye az egymillió dolláros bónuszt.

Az új-zélandi Stephen Swart azt állította a ABC Four Corners című műsorában, hogy 1993-ban  Armstrong lefizette ellenfeleit, hogy egy három részből álló versenysorozat mindhárom állomását megnyerhesse, és bezsebelhesse az ezért járó egymillió dolláros fődíjat is.

A Triple Crown néven ismert sorozat első állomásán, Pittsburgh-ben Armstrong nyert, majd öt nappal később a nyugat-virginiai versenyen is győzött, és már csak a philadelphiai siker hiányzott neki a triplázáshoz.

Armstrong akkor a Motorolában tekert, egyik csapatvezetője ment át a második verseny előtt Swartékhoz, és 50 ezer dollárt ajánlott fel azért, ha a Coort versenyzői nem támadják be a  bringást. Később Armstrong szobájában egyeztettek a részletekről, az akkori szobatársa, az ausztrál Phil Anderson jelenlétében. "Úgy szólt az ötvenezres ajánlat, hogy mi nem lehetünk agresszívek a versenyen, és különösen a philadelphiai szakaszon nem veszélyeztethetjük" - mondta Swart, aki megerősítette, az ajánlattételnél Armstrong is jelen volt, és valószínűleg Anderson beleegyezésével történt.

Armstrong valóban megnyerte mind a három versenyt, Swart szerint ez is bizonyíték arra, hogy sikeres volt a bundázás. Ők a verseny után pár héttel, készpénzben kapták meg az 50 ezer dollárt, amit szétosztottak a csapattagok között. Swart 2004-ben eskü alatt is vallomást tett az esetről, akkor azt is mondta, nyugat-virginiai és a philadelphiai versenyen nemcsak hagyták, de segítették is nyerni Armstrongot. A csapatának elfogadható volt az üzlet, és tudták, nem beszélhetnek senkinek a megállapodásról, mert akkor az egymillió dolláros bónuszt fizető biztosítótársaság visszalép, és ők sem juthatnak pénzükhöz.

Anderson ugyanakkor nem emlékszik, hogy bárkit lefizettek volna, ugyan a bringások csak fejenként 15 ezret kaptak az egymilliós jutalomból, de szerinte nem azért, mert más csapatok kaptak volna belőle, hanem az összeg közel felét leadózták, és a kerékpáros szövetség is lecsípett belőle.



Rovatok