Index Vakbarát Hírportál

Armstrong mindent bebukott

2012.10.17. 19:40

Lance Armstrongot elsodorta a doppingbotrány, kényszerűségből lemondott rákalapítványa, a Livestrong elnöki tisztségéről, a Nike felmondta a támogatási szerződését, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is fontolgatja, hogy megfosztja bronzérmétől a kerékpárost.

Armstrong és alapítványának főszponzora, a Nike sportszergyártó a végsőkig kitartott, még a múlt héten is megerősítette, hogy a doppingvádak ellenére nem hátrál ki a sportoló mögül. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) ezeroldalas vádirata azonban őket is meggyőzhette, így a kerékpáros nemcsak Tour de France-győzelmeit veszítette el, hanem rengeteg pénzt is, és jövője is bizonytalanná válhat.

A Nike felmondta Armstronggal kötött szerződését. A sportszergyártó közleményt adott ki a szakításról: "Úgy tűnik, megdönthetetlenek a bizonyítékok, hogy Armstrong doppingolt, és több mint egy évtizedig félrevezette a Nike-ot."

A Nike a rákalapítványt továbbra is támogathatja, de az a feltételük, hogy Armstrong ne vállaljon szerepet a szervezetben. Azzal, hogy szerdán lemondott az elnöki tisztségről, ezt már teljesítette is.

Armstrong ugyan lemondott arról, hogy védekezzen a vádak ellen, de a NOB alelnöke, Thomas Bach szerint jó tenne a sportnak és a kerékpárosnak is, ha megpróbálná magát tisztázni. A NOB megvárja, mit dönt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, ha azt mondják majd, hogy Armstrong nem indulhatott volna 2000-ban a sydney-i olimpián, akkor elvehetik tőle az időfutamban szerzett bronzérmét, és ebben az sem fogja akadályozni őket, hogy a NOB csak nyolc évre visszamenőleg szokott vizsgálódni.

Sorra hátrálnak ki a szponzorok

A Nike sportszergyártó cég szerdai távozása után nem sokkal az Anheuser-Busch sörgyár, a kerékpárokat előállító Trek cég, a 24 Hour Fitness nevű fitneszterem-hálózat, az FRS energiaital-vállalat, továbbá a táplálékkiegészítőket gyártó Honey Stinger is közölte: felbontja a 41 éves sztársportolóval kötött szerződését. A napszemüvegeket forgalmazó Oakley egyelőre annyit jelentett be, hogy felülvizsgálja a támogatói megállapodást.



Rovatok