Index Vakbarát Hírportál

Armstrongtól 12 millió dollárt követelnek

2012.10.23. 11:01

Várhatóan több millió dollárnyi prémiumot kell visszafizetnie Lance Armstrongnak, akit doppingvétség miatt mind a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott, és örökre eltiltott a versenyzéstől a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI).

Az SCA Promotions amerikai biztosítótársaság pályafutása során mintegy 12 millió dollárral támogatta a texasi kerekest, most viszont jogi lépéseket tervez ellene.

„Mivel már nem ő a Tour de France-ok győztese, megengedhetetlen, hogy megtartsa az általunk neki juttatott prémiumokat" - jelentette be ügyvédjén keresztül a dallasi cég, amely 2006-ban 7,5 millió dolláros bónusszal díjazta Armstrong Tour-győzelmeit.

Az Armstrongtól elvett hét Tour de France-elsőséget nagy valószínűséggel senki nem kapja meg, ugyanis az UCI szerint akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág. Az egyetlen jelentősebb eredménye, amit a mostani döntés ellenére megtarthat Armstrong, az 1993-as világbajnokságon mezőnyversenyben nyert aranyérme.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Armstrong egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor Twitter-oldalán a portréjából már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok.

Az egész világ lemondott Armstrongról

Spanyolország:

El País:
"Immár hivatalos: Lance Armstrong sosem létezett. Az UCI feledésre ítélte a texasi bringást."

El Mundo:
"Az UCI guillotine alá küldte a felségárulással vádolt Armstrongot. A texasi nevével fémjelzett időszakot törlik a kerékpársport nagykönyvéből. Az UCI ugyanakkor túl messzire ment saját múltjának feldolgozásával, és a sportág megmentése helyett még mélyebb szakadékba rántja le."

El Periódico:
"Armstrong eltűnik a történelemkönyvekből. Az UCI példát statuált."

Marca:
"Az Armstrong-ügy nemcsak az amerikai kerekes bukását okozza, mivel az UCI is megroggyant és hiteltelenné vált. A botrány jól mutatja, hogy a baj gyökerét nemcsak a versenyzőknél kell keresni."

As:
"Armstrong bukása nem katasztrófa, sokkal inkább katarzis. Ő volt a gonosz seriff, és jó, hogy ezt most már mindenki tudja."

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport:
"Armstrong törölve. Game over. Egy korszak lezárult. Történelmi fordulat és elszalasztott esély. Pat McQuaid elnöknek bocsánatot kellett volna kérnie az UCI tétlenségéért."

Corriere dello Sport:
"A kerékpársport kitörölte Armstrongot."

Tuttosport:
"Armstrongtól elvették a Tour-címeit, a kerékpársport romokban."

Corriere della Sera:
"Jobb későn, mint soha. Armstrong eltűnt, a remény maradt."

Il Tempo:
"Egy mítosz vége."

Egyesült Államok:

USA Today:
"A tagadás évei után Armstrong stratégiája összeomlott."

Boston Globe:
"Armstrong a sporttörténelem legnagyobb szégyene?"

Sports Illustrated:
"A profi kerékpársport korántsem tökéletes intézmény, de jobb, mint előtte."

Anglia:

The Times:
"A hét főbűn. Armstrong kis híján a kerékpársport végzete lett."

Daily Mirror:
"A hős semmivé lett. Megérdemli, hogy elfelejtsék."

Daily Mail:
"Nyeregben a szégyennel. A siránkozós UCI-főnök továbbra sem szembesül a kerékpársportot megtámadó hazugsággépezettel."

The Daily Telegraph:
"A doppingkorszak szörnyűségeit nem szabad elfeledni. Armstrong neve eltűnik az évkönyvekből, de a történetét sok fiatal bringásnak el kell mondani."

Svájc:

Blick:
"A hét halálos bűn. Armstrong nincs többé nyeregben."

Neue Zürcher Zeitung:
"Armstrong sikerei mennek a süllyesztőbe."

Tages-Anzeiger:
"Elvileg ezekben az években a top 10-ben végzett kerekesek valamennyien gyanúsak, és őket is át kéne vizsgálni, hogy végképp eltűnjön az az áldatlan időszak."

Basler Zeitung:
"Megfélemlítés, kényszer, tesztoszteron-használat és saját vérátömlesztés: az Armstrong körüli doppinggépezet ugyanolyan szerteágazó volt, mint amilyen ijesztő."

Hollandia:

De Telegraf:
"Hiteltelen módon a bűnöst felakasztották a legmagasabb fára, miközben az UCI bele sem gondolt a saját működésébe. Ez csalódás. Ennél többet kell tenni a kerékpársport hitelességének a visszanyeréséért."

NRC Handelsblad:
"A szervezett dopping nem tűnik el Armstrong személyével a profi kerékpársportból."

Dánia:

B.T.:
"Mit tanulhatunk ebből? Hogy a postás mindig kétszer csenget. Armstrongnál is, a texasi Austinban."

Svédország:

Aftonbladet:
"Ez a botrány a legjobb bizonyíték arra, hogy a velejéig rohadt a rendszer. Armstrong nem az egyetlen csaló, mindannyian azok vagyunk. Valóban tudni akarjuk, hogy az FC Barcelona doppinggyár volt?"

Portugália:

Publico:
"Egy mítosz bukása. A kerékpársport leleplezte legnagyobb példaképét, a Tour de France királyát, és elhamvasztotta annak éremgyűjteményét."



Rovatok