Index Vakbarát Hírportál

Armstrong mindent bevallhat a doppingról

2013.01.05. 13:03

A New York Times információ szerint Lance Armstrong beismerő vallomást akar tenni a doppingolásáról, hogy ezzel megmentse triatlonista és maratonista karrierjét.

Armstrong eddig mindent tagadott, és arra hivatkozott, a sok száz doppingvizsgálat mindig azt mutatta ki, hogy tiszta. A kerékpárost nem is pozitív teszttel, hanem korábbi csapattársainak vallomásaival buktatták meg, és törölték 1998 után elért eredményeit. A sportolástól is örökre eltiltották, nemcsak a kerékpárversenyeken nem vehet részt, de más olyan sportágakban sem indulhat, ahol a nemzetközi és az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) szabályai hatályban vannak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint a teljes körű beismerő vallomás enyhíti a sportolók ellen hozott ítéleteket.

Armstrong visszavonulása után triatlon- és hegyikerékpár futamokon állt rajthoz, de maratoni futásban is próbálkozott. Eltiltása után is indult még, de ezeket a versenyeket a sportági szövetségek nem tekintették hivatalosnak. A New York Times most nem megnevezett forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Armstrong megkereste a doppingellenes szervezeteket és közölte, hogy fontolgatja beismerő vallomását.

Armstrong ügyvédje, Tim Herman nem erősítette meg ezt: „Erről Armstrongnak magának kéne beszélnie. Ha Lance-nek lesz valami mondanivalója, nem fogjuk titkolni." Az amerikai lap egyik forrása viszont az állítja, hogy a kerékpáros már az USADA vezetőjével, Travis Tygarttal is tárgyalt arról, hogyan enyhíthető az életre szóló eltiltás, és a WADA főigazgatójával, David Howmannal is kereste a kapcsolatot.



Rovatok