Index Vakbarát Hírportál

Armstrong mindent tudott az EPO-tesztről

2013.01.11. 17:36

Lance Armstrong valószínűleg tudta, hogyan működik, és hogyan játszható át az EPO-teszt. Ezt pedig egy doppinglabor munkatársa mondta el neki, állítja Travis Tygart, az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) vezetője.

Tygart úgy tudja, a lausanne-i WADA-laboratórium főnöke, Martial Saugy mondta el 2002-es Tour rajtja előtt Armstrongnak és csapatfőnökének, Johan Bruyneelnak, hogyan működik az EPO-teszt. Az amerikai kerékpáros ebben az évben produkált EPO-gyanús mintát a svájci körversenyen.

Tygart Saugyval egy 2010-es vacsorán beszélgetett Armstrongról, ahol a svájci szakember elmondta, hogy EPO-használatot jelez a kerékpárostól levett minta, és azt is állította, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségből (UCI) valaki arra utasította, hogy találkozzon Armstrongékkal, és ismertesse velük, hogyan játszható át az analízis.

Richard Chassot, a Svájci Kerékpáros Szövetség elnöke viszont igyekezett megvédeni Saugyt és munkatársait. „Számos esetben, különösen a Landis-ügyben nem féltek veszélynek kitenni magukat. Martial Saugy egy jó és komoly ember, aki többször kifejtette erősen doppingellenes álláspontját." Chassot úgy véli, hogy a laboratóriumot nem terheli felelősség, ha Armstrong tényleg pozitív volt és megúszta, az UCI szintjén kenték el az ügyet. Chassot úgy véli, arra sem volt szükség, hogy a laboratórium segítse Armstrongéket, mert a doppingolók mindig egy lépéssel előrébb járnak az ellenőröknél.

Pénteken Saugy is megszólalt, nonszenznek nevezte Tygart állításait, és nem érti, hogy az USADA főnöke, miért így interpretálta 2010-es beszélgetésüket. Saugy elismerte, hogy találkozott Armstronggal, de nem azért, hogy a mintájáról beszélgessenek, hanem csak a doppinellenes küzdelem alapelveiről ismertette.



Rovatok