Index Vakbarát Hírportál

Armstrong: Nem érdemeltem halálbüntetést

2013.01.19. 06:54

Lance Armstrong sokallja az életre szóló eltiltását, összehasonlítva azzal, hogy az ellene valló, szintén doppingoló kerékpárosok féléves büntetéssel megúszták. Az Oprah Winfrey-nek adott interjú második részéből kiderült az is, hogy 75 millió dolláros bevételtől esett el a róla szóló doppingjelentés miatt.

„Megérdemeltem, hogy megbüntessenek, de nem érdemeltem ki a halálbüntetést" - mondta Armstrong az élete végéig tartó eltiltásra utalva.

Lelepleződése után nem azt volt a leginkább megszégyenítő, hogy megfosztották a hét Tour de France-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől, hanem az, hogy le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong rákellenes alapítvány éléről.

„Az egy 75 millió dolláros nap volt" - válaszolta a kérdésre, hogy mennyit vesztett anyagilag a lelepleződésével. Ezzel a visszavont szponzori szerződéseire, „minden jövőbeni" bevételére utalt.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem a lelepleződés volt életének legnehezebb pillanata, hanem az, amikor kiderült rákbetegsége. Elismerte, hogy a két mélypont súlyát tekintve közel áll egymáshoz.

„Kétségtelenül" - jelentette ki Armstrong, amikor Winfrey azt feszegette, hogy vajon jobb emberré vált-e a történtek miatt. Önkritikusan hozzátette, hogy ugyanígy érzett a rákból történt felgyógyulása után is, ám akkor utat tévesztett. Reményét fejezte ki, hogy ez most nem így lesz.

A volt kerékpárbajnok tagadta, hogy negyedmillió dollárral megpróbálta megvesztegetni az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségét (USADA).

Armstrong beszélt arról a fotóról is, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A már címeitől megfosztott kerékpáros a hét Tour de France-győzelemért járó sárga trikókkal fotóztatta magát otthon. "Több volt az már, mint dac, de akkor úgy gondoltam, nagyon jó ötlet" - magyarázta, miért tette.

A hosszúra nyúlt, két részben vetített beszélgetés során Armstrong, aki szinte végig keményen tartotta magát, mindössze egyszer érzékenyült el: akkor, amikor a legnagyobb gyerekéről, a 13 éves Luke-ról beszélt. Tanúja volt ugyanis annak, hogy a gyerek megvédte őt a társaival szemben.

„Azt mondtam Luke-nak, azt mondtam..., azt mondtam neki: ne védj meg többé engem" - fogalmazott akadozva, már-már a könnyeivel küszködve Armstrong.

A volt bajnok többször is megismételte, hogy szégyelli magát és, hogy sokaknak tartozik bocsánatkéréssel. Elmondta, hogy első felesége, Kristin Armstrong tudhatott arról, hogy megszegi a doppingellenes szabályokat, bár nem érdekelte túlságosan. A kerékpáros azt is elismerte, hogy volt olyan személy, aki minden hazugságáról tudott, de ahogy szinte a teljes interjú alatt igyekezett tartózkodni a nevek említésétől, úgy ekkor sem nevezett meg senkit.

Film is készül

A Paramount stúdió és J.J. Abrams rendező-producer összefogásában film készül Lance Armstrongról. A doppingbotrányról szóló film a The New York Times újságírójának, Juliet Macurnak a Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong című könyvén fog alapulni - jelentette a The Hollywood Reporter című filmes szaklap. Macur szoros figyelemmel kísérte Armstrong pályafutását a sportoló rákkal folytatott küzdelmétől a Tour de France-on aratott hét győzelméig és végül pedig a bukásáig. Az újságíró könyve júniusban jelenik meg az Egyesült Államokban a HarperCollins kiadó gondozásában.
Már tavaly is szóba került, hogy film készüljön Armstrongról, akire hosszú ideje vetült már a doppingolás árnyéka. A kerékpáros egykori csapattársa, Tyler Hamilton életrajza alapján tervbe vett filmből azonban nem lett semmi.



Rovatok