Index Vakbarát Hírportál

Nibali szétszaggatta a mezőnyt, övé a Giro

2013.05.25. 17:27

A rózsaszín trikós Vincenzo Nibali a Giro d' Italia 20. szakaszán is igazolta, ő most a mezőny legerősebbje. A verseny egmagasabb hegyén mindenkit megrogyasztott, és a sűrű ködben és hóesésben célba érve szakaszgyőzelemmel erősítette meg vezető helyét. A kolumbiai Rigoberto Urán is jó erőben maradt, harmadikról a második helyre ugrott.

Az időjárás szombaton is döntő faktor maradt a Giro d' Italián, bár a pénteki után a 20. szakaszt nem kellett eltörölni, de a hó és a fagy miatt erősen át kellett alakítani. A táv ugyan növekedett hét kilométerrel, de a Costalunga-, a San Pellegrino- és Giau-hágót kivették az etapból. A cél előtt így csak egy nagy emelkedőt,  a Tre Croci-hágót kellett megmászni. A legborzasztóbb hegy, a 2304 méteres Tre Cime di Lavaredo azonban így is programban maradt, az indoklás szerint azért, mert már nincs utána lejtő, ami veszélyes lehetne.

A pénteki szakasz törlése a kerékpárosok taktikáját is felülírta, mert a vasárnapi vég előtt, csak egy szakasz maradt ledolgozni a hátrányokat. Nibali négyperces előnyével kényelmes versenyzést biztosított magának. De a második-harmadik helyekért még nyílt maradt a küzdelem, Cadel Evansnek csak tíz másodperces előnye volt Uránnal szemben.

Az etapon most is próbálkoztak szökéssel, a már egy etapot nyerő Adam Hansen, Armstrong egyik örökös segítőtársa, Popovics, valamint Brutt és Ermeti dolgozott elől. Sikerült hét percnél is többel ellépniük. Már csak 25 kilométer volt, amikor az egység megbomlott. Előbb Popovics próbálkozott, de nem bírta sokáig. Brutt támadására már egyik szökevény sem tudott válaszolni, így az orosz egyedül tempózott az élen, de a főmezőny egyre közelebb jött hozzá. Az ott diktált iramot a fehér trikóért harcoló Betancour nem bírta, egypercnyire leszakadt Nibaliéktól, és legnagyobb riválisától, Majkától.

Ez a boly sem volt sokáig egységes, előbb Weening vette üldözőbe Bruttot, majd Pirazzi indított többször támadást. Végül Capecchi tűnt elég erősnek, a Movistar bringása sokáig tartotta magát elöl. Az Asztana csapat azonban nyugodt maradt, és saját tempóját menve haladt felfelé a behavazott hegyoldalban. Urán és Evans meg sem próbálkozott szökéssel, csak Nibalira figyeltek.

Hiába, az olasz tempóváltását nem bírták el, Nibali három kilométerre a céltól simán elment mindenkitől. Az általa beért kerekesek is csak néhány méterig tudtak beállni mögé, aztán leszakadtak, az őrült tempóval nem tudtak mit kezdeni. Nibali győzelme egy pillanig sem volt veszélyben, és egy újabb erődemonstrációval biztosította be első helyét az összetettben.

Az viszont még nyitott kérdés maradt, hogy ki szerezheti meg a második helyet. Urán honfitársával, a magát visszaküzdő Betancourral dolgozott össze, de néhány méterre mögöttük Evans is ott volt még, és a maga szenvedős stílusával próbálta őket befogni. Az ausztrálnak azonban ezúttal sem volt jó napja, a szakasz végére összeomlott, egy percet kapott Urántól. A dobogó legalább összejött neki, mert a negyedik Scarponi sem tudott újítani.

Eredmények:


20. szakasz, Silandro-Tre Cime di Lavaredo, 210 km
1. Vincenzo Nibali (Asztana) 5:27:41
2. Fabio Andres Duarte Arevalo (Colombia) +00:17
3. Rigoberto Uran Uran (Sky) +00:19
4. Carlos Alberto Betancur (AG2R) +00:21
5. Fabio Aru (Asztana) +00:44
6. Franco Pellizotti (Androni Giocattoli) +00:48
7. Domenico Pozzovivo (AGR2) +00:54
8. Damiano Caruso (Cannondale) +00:58
9. Darwin Atapuma Hurtado (Colombia) +01:00
10. Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) +1:04

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (Ita) (Asztana) 79:23:19
2. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling +4:43
3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team +5:52
4. Michele Scarponi (Lampre) +6:48
5. Carlos Alberto Betancur  (AGR2) +7:28
6. Przemyslaw Niemiec (Lampre) +7:43
7. Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) +8:09
8. Benat Intxausti (Movistar) +10:26
9. Mauro Santambrogio (Vini Fantini) +10:32
10. Domenico Pozzovivo (AGR2) +10:59



Rovatok