Index Vakbarát Hírportál

75 század: ennyi döntött a sárga trikóról

2013.07.02. 18:04

Hetvenőt századmásodperccel nyerte az Orica GreenEdge a Tour de France negyedik szakaszán a csapat időfutamot. A győzelemmel Simon Gerrans a sárga trikót is megszerezte. A favoritok között nem alakult ki nagy különbség.

Ahogy arra számítani lehetett, a csapat időfutam világbajnokaként, az Omega Pharma remek időt ment a nizzai 25 kilométeren. 25:57-nél állt meg az óra, amikor célba értek. A többi esélyes mind az Omega után startolt, de a 13 kilométernél lévő mérőpontnál egyik sem tutott elé kerülni. A Froome-mal, Portéval felálló Sky, valamint Contador Saxo-Tinkoffja azért ígéretes időt hajtott, előbbi csapat öt, utóbbi egy másodpercccel maradt el, de a Katyusa, a Garmin és Movistar sem kapott jelentős hátrányt.

A hátulról ötöddiként indult Orica GreenEdge a féltávnál három másodperces hátrányban volt, de meg tudtak újulni, és a célban 75 századmásodpercet vertek az Omegára. Az 57,6 kilométer per órás átlaguk Tour-rekord is lett, soha nem hajtottak még végig ilyen gyorsan csapati időfutamot.

Már csak az volt a kérdés, hogy a Tejay Van Garderennel és Cadel Evansszel felálló BMC meg tudja-e lepni a mezőnyt. Ez azonban nem jött össze nekik, sőt, a nyolc másodpercről huszonhatra nőtt a különbség köztük és az első között. A harmadik a Sky lett, három másodpercet kapva, míg a Saxo kilenccel lemaradva a negyedik.

A sárga trikós Bakelants-cal utoljára induló Radioshack mostani formája alapján nem pályázhatott az elsőségre, reális, hogy 28 másodpercet kapott.

A két favorit, Froome és Contador között hat másodperc a különbség, ez pillanatok alatt eltüntethető, de a katyusás Rodrigueznek és Evansnek már meg kell küzdenie, a 28 illetve 26 másodperc ledolgozásáért.

Eredmények:

4. szakasz, Nizza, 25 km, csapat időfutam
1.Orica-GreenEdge 25.56
2.Omega Pharma-QuickStep +1 mp
3.Sky +3
4.Saxo-Tinkoff +9
5.Lotto Belisol +17
6.Garmin-Sharp +17
7.Movistar +19
8.Lampre +15
9.BMC +26
10.Katyusa +28

Összetett:
1. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)  12:47:24
2. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
3. Michael Albasini (Orica-GreenEdge)
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) + 1mp
5. Sylvain Chavanel (Omega Pharma)
6. Edvald Boasson Hagen (Sky) + 3 mp
7. Christopher Froome (Sky)
8. Richie Porte (Sky Procycling)
9. Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff) + 9 mp
10 Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff)



Rovatok