Index Vakbarát Hírportál

Cancellara nyerte a Vuelta időfutamát

2013.09.04. 18:08 Módosítva: 2013.09.04. 18:08

Fabian Cancellara nyerte a Vuelta a Espana 11. szakaszát. Az egyéni időfutamon Vincenzo Nibali visszavette az összetett első helyét.

A Vuelta idei útvonalába csak egyetlen időfutamot iktattak. A 38,8 kilométeres tarazoni pálya első ránézésre nem kedvezett egyértelműen a specialistáknak, mert az első 18 kilométer szinte végig emelkedett, 485 méterről 1050-re kellett felmenni.

Ennek ellenére a legjobb időket korábbi időfutam világbajnokok hajtották, Tony Martin is állt az élen, de Fabian Cancellara még nála is nagyobb tempót tudott menni, 37 másodpercet vert rá, és kerek 51 perces idejével sokáig állt az élen.

Cancellárát sokáig megközelíteni sem tudták, először a összetett tizedik helyén álló Pozzvivo tempója volt hasonló a svájciéhoz, csak öt másodperccel maradt el tőle az első időmérő pontnál. A hegy tetején pedig már 13 másodperccel vezetett is. A lejtmenetben azonban már jobban dominált az időfutamos képesség, Pozzovivo 26 kilométernél már újra 30 másodperc hátrányban volt, a végére majdnem másfél percet kapott.

A hátulról negyedik helyen rajtoló Alejandro Valverde is jól kezdett, de sokat veszített az emelkedőn, mert defektje miatt kereket kellett cserélnie. Így innentől az ő célja már csak az lehetett, hogy ne csússzon nagyon vissza összetettben.

A Giro-győztes Nibaliról már a szakasz előtt lehetett sejteni, hogy visszaveheti az összetett első helyét, ennek az etap elejétől kezdve jó tempót is ment. 11,5 kilométernél már 20 másodpercet vert Valverdére, 25-öt az összetettben vezető Hornerre, Rodriguez pedig már 46 kapott tőle.

A második időmérőig Valverde javítani tudott, rajta kívül ezt senki nem tudta megtenni a favoritok közül, már csak 12 másodperccel maradt el Nibali mögött. Rodriguez nem tudott megújulni, 1:11-re került az olasztól, aki virtuálisan már ekkor is vezetett a versenyben, mert Horner sem tudott tempót menni.

Az utolsó 12 kilométeren Valverde már nem tudott javítani, Nibali jobban bírta, és végül 25 másodpercet adot neki, de Cancellárától is elmaradt 1:25-tel, ám mivel minden közvetlen riválisnál jobban ment, újra vezet a összetettben.

Nicolas Roche is megverte négy másodperccel a spanyolt, így összetettben továbbra is előtte marad.



Rovatok