Index Vakbarát Hírportál

Horrorbukások tizedelték a Giro-mezőnyt

2014.05.15. 17:52

A Giro d' Italia leghosszabb szakaszának utolsó 12 kilométere óriási drámát hozott. Egy nagy bukásban több tucatnyi kerékpáros hátul ragadt, többen súlyosan sérültek, sokan vérző sebekkel fejezték be a szakaszt. A balesetből legjobban Cadel Evans jött ki, a bukás után támadott, és szerzett előnyt. A szakasz a rózsaszín trikós Michael Matthewsé lett.

Csak 247 kilométeresre tervezték, de egy földcsuszamlás miatt módosítani kellett az eredeti útvonalon, így a kerékpárosoknak 257 kilométert kellett letekerniük Sassano és Montecassino között. A nem túl nehéz terep kínálta magát a szökésre, négy kisebb csapat bringása meg is próbálta a lehetetlent. Marco Bandiera (Androni Giocattoli), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Andrea Fedi (Neri Sottoli) és Edwin Avila (Colombia) lépett meg 11 kilométernél. A főmezőny 14 percre is elengedte őket, de aztán megkezdődött a lassú üldözés.

Szörnyű bukás a Giro 6. szakaszán

A négy szökevény a cél előtti 12. kilométerig tartott ki, de ekkor már az összetettre esélyesek csapatai is előre jöttek, a BMC vezette a mezőnyt. Az esőt ezúttal sem úszták meg a versenyzők, pillanatok alatt csúszóssá vált az út, egymás után két nagy bukás is következett. Legalább harminc kerékpáros elesett vagy akadt fel a társán. Janez Brajkovic szalagkorláthoz csapódott, de Giampaolo Caruso még nála is rosszabbul járt. A katyusás egy körforgalomban esett, és maradt mozdulatlan ijesztően sokáig. Őt a mentők vitték el a pályáról, nyakát rögzítve tették be az autóba. Az idei első rózsaszín trikós, Svein Tuft is szakadt mezben és vérző sebekkel hajtott, volt, akit csapattársa tolt, hogy fájdalmai ellenére nyeregben maradjon. Damiano Cunego vérző térddel ért célba.

A bukás a mezőnyt is kettészakította, elöl csak egy nyolcfős csapat maradt, a legjobb helyzetben a rózsaszín trikós Michael Matthews és Cadel Evans tekert. Matthews bízhatott abban, hogy összetettben továbbra is megtartja a trikót, Evans egyedül maradt a favoritok közül. Nairo Quintana, Rigoberto Uran a második csoportban küzdött, míg Joaquin Rodriguez még hátrébb ragadt, ezzel el is szálltak esélyei a győzelemre.

A szakaszt záró emelkedőn legtöbbet Movistar csapata dolgozott, hogy faragja a különbséget, de már nem sikerült felzárkózniuk. Az utolsó kilométeren a már csak négyfős élbolyban Evans indított támadást, de az utolsó métereken kiengedett, és Matthews nyerte meg a szakaszt. Evans végül a harmadik lett Tim Wellens mögött, de a többi összetett győzelemre pályázónak, ha nem is túl sportszerűen, 52 másodpercet adott.

Eredmények:

6. szakasz, Sassano-Montecassino, 257 km
1. Michael Matthews - Orica Greenedge   
2. Tim Wellens - Lotto Belisol   
3. Cadel Evans - BMC
4. Matteo Rabottini Neri Sottoli-Yellow Fluo     
5. Ivan Santaromita - Orica Greenedge   

Összetett:
1. Michael Matthews
2. Cadel Evans +21
3. Rigoberto Uran +1:18
4. Steve Morabito +1:25
5. Matteo Rabottini +1:25
6. Ivan Santaromita +1:47
7. Fabio Aru +1:51
8. Tim Wellens +1:52
9. Ivan Basso +2:06
10. Nairo Quintana +2:08



Rovatok