Index Vakbarát Hírportál

Bouhanni triplázott a Girón

2014.05.20. 18:12

Harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette a 2014-es Giro d'Italián Nacer Bouhanni (FDJ). A második pihenőnapot követő 173 km-es etap hajrájában 500 méterrel a cél előtt az ötödik pozícióban bukott Tyler Farrar, emiatt ismét egy kaotikus végjátékot láthattunk. A célegyenesben a Nizzolo, Matthews, Bouhanni hármas csatázott. Közülük Nizzolo érkezett az első helyen, de Bouhanni könnyedén kerülte meg az olaszt. Az összetettben Cadel Evans őrzi vezető helyét, a favoritok között a különbségek nem változtak. A velo.hu cikke.

A pihenőnap után egy sík szakasszal folytatódott a Giro. A versenyzők életét az utolsó 10 km-re érve egy kisebb emelkedő nehezítette, mely után egy rövid és szűk lejtmenet, illetve egy éles kanyar miatt kell figyelniük a versenyzőknek.

Nem kezdett nagy iramban a mezőny. A rajt után gyorsan elengedtek egy szökést, melyben Marco Bandiera (Androni) és Andrea Fedi (Neri Sottoli-Yellow Fluo) tekert. Fedi az idei kiírás alkalmával eddig a legtöbbet szökésben töltött versenyző. A kettős előnye az első órában a 10 percet közelítette, a táv második felére érve végül 5-6 perc környékén állandósult a differencia.

Közepes tempóban eseménytelenül teltek a kilométerek. A részhajránál fokozódott fel egyedül iram, amikor a két szökevény mögötti harmadik helyért a Cannondale indult meg és vezették fel a hajrát a pontversenyben harmadik helyen álló Elia Vivianinak. Az utolsó 30 km-re érve még mindig 4 perccel vezettek a szökevények. A peloton élén az Orica GreenEdge és a piros trikós Bouhanni csapata az FDJ vállalta fel a vezetést. Ennek megfelelően látványosan olvadt a különbség és 10 km-rel a cél előtt már csak 27 másodperccel járt előrébb az elfáradó duó.

Már elhagyta a karaván a 10 km-es kaput, amikor a BMC mezei tűntek fel az élen. A rózsaszín trikós Evans emberei vitték át a bolyt a kisebb emelkedőn és azon a veszélyes részen, melytől többen tartottak. Itt egy rövid időre megszakadt a sor, de a sprinterek az utolsó két kilométerre kanyarodva már felértek.

Egy újabb klasszis mezőnyhajrára volt kilátás. Az utolsó 400 méterre fordító kanyarban azonban Tyler Farrar az ötödik helyen bukott és több riválisát is vitte magával. Elia Vivinia volt a legnagyobb vesztese ennek a manővernek. Egy szűk élboly maradt versenyben a győzelemért. Bouhanni előtt viszont még egy segítő is pozíciót tudott fogni, így a piros trikós igen kedvező helyzetbe került. Végül a célegyenesben három sprinter harca alakult ki: Giacomo Nizzolo vezetett, Michael Matthews és Nacer Bouhanni érkezett mögötte. Nizzolo ismét nem tudta szinten tartani a sebességét, Bouhanni kibújt az olasz mögül és megszerezte harmadik győzelmét az idei kiírás alkalmával. A harmadik Matthews lett.

Az összetettben Cadel Evans megőrizte a rózsaszín trikót. Mivel az utolsó 3 km-en belül volt a bukás, emiatt a favoritok külön időt nem kaptak és a különbségek nem változtak közöttük.

A szakasz végeredménye

1. Nacer Bouhanni (Franciaország) FDJ.fr

2. Giacomo Nizzolo (Olaszország) Trek Factory Racing

3. Michael Matthews (Ausztrália) Orica Greenedge

Az összetett állása

1. Cadel Evans (Ausztrália) BMC Racing Team 42:50:47

2. Rigoberto Uran Uran (Kolumbia) Omega Phama-Quick-Step Cycling Team 0:00:57

3. Rafal Majka (Lengyelország) Tinkoff-Saxo 0:01:10

4. Domenico Pozzovivo (Olaszország) AG2R La Mondiale 0:01:20

5 .Steve Morabito (Svájc) BMC Racing Team 0:01:31

6. Fabio Aru (Olaszország) Asztana Pro Team 0:01:39

7. Diego Ulissi (Olaszország) Lampre-Merida 0:01:43

8. Wilco Kelderman (Hollandia) Belkin Pro Cycling Team 0:01:44

9. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kolumbia) Movistar Team  0:01:45

10. Robert Kiserlovski (Horvátország) Trek Factory Racing 0:01:49



Rovatok