Index Vakbarát Hírportál

Uran veszített az előnyéből a Giro szombati hegyi befutóján

2014.05.24. 18:17

Szombaton egy újabb Panatani emlékszakasszal, az oropai hegyi befutóval folytatódott a 2014- es Giro d'Italia. A napot meghatározó 21 fős szökésből végül 12-en kitartottak az élen. Az etapot Enrico Battaglin nyerte, ezzel a Bardiani CSF egymást követő második sikerét ünnepelhette az idei kiírás alkalmával. A favoritok közül a rózsaszín trikós Rigoberto Uran élt át nehezebb pillanatokat. A legtöbb üldözője másodperceket hozott rajta. Quintana 25, Pozzovivo 20, Kelderman 18, Majka 17, Evans 5 másodpercet faragott a hátrányán. A rózsaszín trikó ettől függetlenül maradt az Omega Pharma Quick Step kapitányán. A velo.hu cikke.

Elérkezett a 2014-es Giro d'Italia két hegyi befutós hétvégéjének első felvonása. A versenyzőkre 164km és négy kategorizált emelkedő várt, a nap végén az Oropa hegyi befutójával. Az Oropán négyszer járt a Giro mezőnye, melyek közül a legemlékezetesebb az 1999-es szakasz volt. Ekkor Marco Pantani lánca a hegy lábánál leesett és közel 30 embert megelőzve nyerte meg a befutót. Halálának 10. évfordulóján nem véletlenül emelték ki ezt a helyszínt a Kalóz sok nagy sikere közül.

A rajt után gyorsan elengedett a mezőny egy nagyobb csoportot, melyben Valerio Agnoli (Astana), Axel Domont (Ag2r la Mondiale), Marco Frapporti, Emanuele Sella (Androni Venezuela), Enrico Battaglin (Bardiani CSF), Martijn Keizer (Belkin), Manuel Quinziato (BMC), Paolo Longo Borghini (Cannondale), Jarlinson Pantano (Colombia), Mattia Cattaneo, Jan Polanc (Lampre Merida), Tim Wellens (Lotto Belisol), Julien Vermote (Omega Pharma Quick Step), Ivan Santaromita (Orica GreenEdge), Albert Timmer (Giant Shimano), Perrig Quemeneur (Europcar), Darico Cataldo, Boasson Hagen (Sky), Nicolas Roche (Saxo Tinkoff), Danilo Hondo (Trek) és Yonathan Monsalve (Neri Sottoli) tekert. Az igen nagy létszámú bolyban minden jobb hegyi menőnek és esélyesnek akadt segítője taktikai okokból.

A szökevények előnye gyorsan nőtt, a táv felénél már 10 perc felett járt a differencia. A mezőny útját 100km-nél egy nagy bukás is nehezítette, amikor egy körforgalomban többen estek. A Sky-ból Kanstantsin Siutsou feladni kényszerült a versenyt. A peloton élén a nap első felében a rózsaszín trikós csapata az Omega Pharma Quick Step vezetett, sokat vállalt a veterán Alessandro Petacchi is. A szökevények jól dolgoztak össze és az utolsó előtti emelkedő lábáig 9 percet megőriztek az előnyükből.

Az utolsó előtti hegy az 1482 méter magas Bielmonte volt. Itt már a főmezőnyben is megkezdődtek a mozgások. Előbb az Europcar kapitánya Pierre Rolland lendült támadásba, akivel egy csapattársa Bjorn Thurau tartott, miközben még elől is tekert emberük. A Garmin is hasonló stratégiát választott Haas és Hesjedal akciójával. Ez a négyes összezárt és még Riccardo Zoidl (Trek) is felkapaszkodott hozzájuk 48km-rel a cél előtt. Az élboly előnye eközben megfeleződött a hegyen. Roche támadt a szökevények közül, de csak fél percre tudott eljönni. Az utolsó előtti hegy tetején az ír végül kereken 10 másodperccel vezetett a nap szökéséből állva maradt 15 fős boly előtt. 4 perc 20 másodpercre érkezett a Rolland-Hesjedal-féle csoport és mögöttük másfél percre volt a főmezőny benne a rózsaszín trikóssal és a többi favorittal.

A lejtmenetben Roche-t megfogták üldözői, miközben a csoportok között érdemben nem változtak a különbségek. Rollandhoz a szökésből hátramaradt segítőnek Quemeneur is, így az Europcar már három emberrel képviseltette magát a második bolyban. A szökevények az utolsó emelkedőhöz közelítve négy és fél perccel vezettek. Közülük Quinziato és Timmer lépett meg. Quinziato-nak kerékpárt kellett cserélnie, így Timmer egyedül maradt az élen. Még 6km-rel a cél előtt is fél perccel ment a Giant-Shimano versenyzője. A szökésből Cataldo és Pantano indult meg és kapaszkodott fel a holland mellé, de Battaglin, Polanc, Roche és Sella is ott érkezett pár másodpercre. Összesen 12-en tartottak ki az élen és nagy szökésből és mivel nem csökkent érdemben a különbség, hamar egyértelművé vált, hogy a szakaszgyőztes közülük kerül ki.

Eközben hátul is zajlott az élet. A Rolland-féle csoport 40-50 másodperces előnyt tartott a favoritokkal szemben. A főmezőny az emelkedő első meredekebb részén darabokra hullott. A rózsaszín trikós csoportjában 12-en maradtak. Először az esélyesek közül Pozzovivo indított, akihez Quintana csatlakozott. Uran nem tudta velük tartani a lépést és Evans-nek is nehézségei akadtak. Az ausztrál végül meg tudott kapaszkodni a rózsaszín trikós mellett. Nagy különbségeket nem jegyezhettünk fel a legjobbak között, de minden riválisa Uran előtt maradt a célig. A célegyenesben még egy nagy hajrával Evans is tudott faragni a hátrányán.

Az utolsó kilométerre a szökésből a Cataldo, Pantano, Battaglin, Timmer négyes érkezett. A nagyot küzdő Timmer már nem tudott beleszólni a küzdelembe. Cataldo mozgatta a csoportot, aki a Sky eddigi rendkívül balszerencsés Giróján tudott volna szépíteni egy győzelemmel. Battaglin a célegyenesre fordító kanyarban leszakadni látszott, de végül felkapaszkodott Cataldo és Pantano mellé, majd amikor a sky-os megindítótta a hajrát, kibújt mögüle és megszerezte csapatának két napon belül a második győzelmet. 

Az elfáradó Rolland és Hesjedal végül mindössze 10-20 másodpercet hozott a favoritokon a második csoportból. Az összetettben a rózsaszín trikó maradt tehát Uran-on, de a riválisai mind faragtak a hátrányukon. A nap folyamán egyetlen megkülönböztetett trikó sem cserélt gazdát, de a hegyi pontversenyben élen álló Arredondo nem volt ott a szökésben és nem szerzett pontokat.

A szakasz végeredménye

  1. Enrico Battaglin (Olaszország) Bardiani-CSF       4:34:41
  2. Dario  Cataldo (Olaszország) Team Sky              0:00:00
  3.  Jarlinson Pantano (Kolumbia) Colombia          0:00:07
  4. Jan Polanc (Szlovénia) Lampre-Merida            0:00:17
  5. Nicolas Roche (Írország) Tinkoff-Saxo          0:00:22
  6. Albert Timmer (Hollandia) Team Giant-Shimano    0:00:26
  7. Emanuele Sella (Olaszország) Androni Giocattoli   0:00:28
  8. Mattia Cattaneo (Olaszország) Lampre-Merida       0:00:33
  9. Tim Wellens (Belgium) Lotto Belisol           0:00:39
  10. Ivan Santaromita (Olaszország) Orica Greenedge   0:00:54

Az összetett állása

  1. Rigoberto Uran Uran (Kolumbia) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 57:52:51
  2. Cadel Evans (Ausztrália) BMC Racing Team                                 0:00:32
  3. Rafal Majka (Lengyelország) Tinkoff-Saxo                                    0:01:35
  4. Domenico Pozzovivo (Olaszország) AG2R La Mondiale                         0:02:11
  5. Wilco Kelderman (Hollandia) Belkin Pro Cycling Team                     0:02:33
  6. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kolumbia) Movistar Team                0:03:04
  7. Fabio Aru (Olaszország) Astana Pro Team                                   0:03:16
  8. Wout Poels (Hollandia) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team           0:04:01
  9. Steve Morabito (Svájc) BMC Racing Team                              0:05:07
  10. Robert Kiserlovski (Horvátország) Trek Factory Racing                     0:05:13


Rovatok