Index Vakbarát Hírportál

A hegyeken már csak Kolumbia nyerhet?

2014.05.29. 17:34

A kolumbiaiak továbbra is uralják a Giro d'Italiát. A 18. szakaszon Julian Arredondo húzott be szökésből győzelmet a valsuganai hegyen. A második is kolumbiai lett, ahogy az összetettben továbbra is vezető Nairo Quintana is az. Cadel Evans elkészült az erejével.

A szerdai átvezető szakasz után csütörtökön újra kemény hegyi etap várt a Giro mezőnyére, a Belluno és Val Sugana közötti 171 kilométeren két első és egy második kategóriás hegyet le kellett győzni a bringásoknak.

A szakasz az 1918 méter magas San Pellegrino megmászásával kezdődött, az első negyven kilométeren még senki nem szökött meg, ezután viszont egy ötfős elmenés alakult ki. Julian Arredondo (Trek) , Dario Cataldo (Sky), Edoardo Zardini (Bardiani), Emanuele Sella és Franco Pelitzotti (Androni). Arredondo a hegyi trikót védte, ezért indított támadást a csúcs előtt. Egy percnél is nagyobb előnyt sikerült kiharcolniuk, de a csoport később felduzzadt, még hat kerekes (Fabio Duarte, Tim Wellens, Thomas De Gendt, Philip Deignan, Ivan Rovnij, Martijn Keizer) csatlakozott hozzájuk. Majd az összetett 13. helyén álló, korábbi Giro-győztes Ivan Basso is felzárkózott az élcsoporthoz Alberto Losadával és Matteo Rabottinivel. Bassónak az összetettben már nagy reményei nem lehettek, több mint 22 perces hátrányával, de egy szakaszgyőzelemmel még emlékezetessé tehette volna talán utolsó Giróját. A olasz mindent meg is tett ezért, többször előre állt tempót diktálni, és a lejtőn is nagyon bátran ment egy ekkor már csak ötfős (Tim Wellens, Thomas De Gendt, Fabio Duarte, Sella volt vele) csoport elején.

A szökevények a Passo del Redebusról lefelé még hat és fél perccel haladtak a mezőny előtt, de ehhez a lejtőn száguldva még egy percet hozzátettek. Ekkor már a Movistar mellé az AG2R is beszállt a vezetésbe a főmezőnyben, de az üldözés csak akkor vált hatékonnyá, amikor az Europcar állt az élre, legjobbjuk Pierre Rolland a harmadik helyért ment összetettben. A ritmusváltás miatt pár kilométer alatt két percet faragtak a különbségből.

Az utolsó hegyet már nem együtt kezdte meg a 14 szökevény, De Gendt egyből meglódult, majd Keizer is megindult, neki nem sikerült igazán előnyt kiharcolnia, besoroltak mögé a többiek egy kis üldözés után. De Gendt azonban rendületlenül haladt, 15-20 másodpercen tartotta a többieket. Egészen az utolsó hat kilométerig, amikor Duarte és Arredondo simán lekerülte, óriási tempóban indultak meg az emelkedőn. Még egyszer összejött egy kisebb csoport, de utána már csak a két kolumbiai meccselt a szakaszért.  A hegyet Arredondo bírta jobban, és 16 másodperccel előbb ért a célba. Harmadikként Philip Deignan finiselt.

A favoritok közt az utolsó kilométerekig elmaradt a nagy csata. Három kilométerre a céltól Rolland próbálkozott, meggyőzőnek tűnt a robbantása, de nem bírta el sokáig saját tempóját. Fabio Aru, Quintana és Rigoberti Urán is megfogta. Már csak 500 méter volt, amikor Aru indult meg félelmetes sebességgel, és ki is bírta a célig, négy másodpercet adott Quintanának is. A favoritok közül Cadel Evans szállt el, megszenvedte a hegymenetet, lecsúszott a dobogóról összetettben, csak kilencedik. Rolland feljött a harmadik helyre Urán mögé, de nagyon nagy harc lesz a dobogóért. Rafal Majka és Aru két másodperccel van mögötte.

Pénteken hegyi időfutammal folytatódik a Giro d'Italia.

Eredmények:

18.szakasz:
1. Julian Arredondo
2. Fabio Duarte
3. Philip Deignan
4. Franco Pelizotti
5. Edoardo Zardini
6. Thomas de Gendt
7. Ivan Basso
8. Dario Cataldo
9. Fabio Aru
10. Nairo Quintana

Összetett:
1. Quintana
2. Urán  1:41
3. Rolland  3:29
4. Aru at 3:31
5. Majka 3:31
6. Pozzovivo  3:52
7. Hesjedal 4:32
8. Kelderman  4:37
9. Evans  4:59
10. Kiserlovski 8:33



Rovatok