Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia hőse a Giro rózsaszín bajnoka

2014.06.01. 17:56

Először nyerte kolumbiai a Giro d'Italiát. A hegyimenő Nairo Quintana a tavalyi Tour de France második helye után tudott győzni háromhetes körversenyen. Az utolsó szakaszt Luka Mezgec nyerte.

Quintanának vasárnap már nem volt más dolga csak annyi, hogy épségben érkezzen meg a mezőnnyel a 21. szakasz trieszti céljába. A kolumbiai ezt könnyedén hozta, így az övé lett a rózsaszín trikó.

A Movistar bringásának nem a legjobban kezdődött a három hét, a csapatidőfutamban máris hátrányba került, meg is sérült, majd a 12. szakaszon az időfutamban kapott még 2 perc 41 másodpercet a rózsaszín trikót viselő Rigoberto Urantól. Az utolsó héten Quintana azonban már formában volt, a hegyeken erődemonstrációt tartva jogosan szerezte meg az összetett győzelmet, még akkor is, ha a 16. szakaszon bemutatott szökését sokan sportszerűtlennek ítélik, és vitatják etapsikerét.

Quintana a 13. szakasztól kezdve, ahol hegyi befutó volt, mindig adott legalább pár másodpercet legveszélyesebb riválisainak, és apasztotta le módszeresen három és fél perc körüli hátrányát Uránnal szemben. Majd olyan helyzetbe került, hogy túlságosan nem is kellett nagy erőfeszítéseket tennie az első hely megvédéséért.

A 16. szakaszon négy perc tíz másodpercet adott Uránnak, és vette át tőle a rózsaszín trikót. A riválisai szerint másfél percet a Stelvio lejtőjén szerzett egy akkor indított támadással, amikor a legtöbben azt hitték, hogy a veszélyes lejtőn lassú tempóban együtt halad majd a mezőnyt. A másfél percen felüli különbséget viszont a záróemelkedőn szerezte eszméletlen ritmusú kapaszkodásával, majd három nappal később újra bizonyította, hogy nincs ellenfele a hegymenetben, mindenkit legyűrt a hegyi időfutamon. Megmutatta, hogy nemcsak az a másfél perc számított. Végül közel három perccel verte Uránt.

Eredmények:

21. szakasz
1. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano
2. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
3. Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp

Összetett:
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team
2. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:02:58
3. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:04:04
4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:05:46
5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:06:41
6. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:07:13
7. Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:11:09
8. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:12:00
9. Ryder Hesjedal (Can) Garmin Sharp 0:13:35
10. Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing 0:15:49



Rovatok