Index Vakbarát Hírportál

Győzelemről álmodott, borzasztót bukott

2014.07.05. 18:42

Mark Cavendish arra készült, hogy életében először megszerezze a sárga trikót, és édesanyja házától száz méterre nyerjen egy Tour de France-szakaszt. Minden álma szertefoszlott, saját hülyesége miatt is óriásit bukott. Az etapot a remekül hajrázó német Marcel Kittel nyerte, aki vasárnap a sárga trikót is viselheti.

Hét év után újra Nagy-Britanniából rajtolt el a Tour, és jó eséllyel minden idők legnézettebb első szakaszává vált a Leeds és Harrogate közötti 190 kilométer. A háromhetes verseny rekordhosszúságú fiktív rajttal indult, 20 kilométert tekertek a versenyzők az éles startig, miközben megálltak, hogy köszöntse őket Vilmos herceg és Katalin hercegné.

Csak méterek teltek el az éles rajttól, máris szökést kezdeményezett három bringás, Edet (Cofidis), Jarrier (Bretagne) és Jens Voigt, a mezőny legidősebbje, aki 17. Tour-indulásával már rekordot is beállított. A Trek német bringása nagyon érzi a szökéseket, sokszor nyert már így szakaszt. A mezőny simán elengedte őket, igaz, öt percnél nagyobb előnyt nem sikerült összehozniuk.

Az első hegyi hajrára Voigt indított elsőként, de simán leelőzték az emelkedő tetején, Jarrier vitte el a pontot. Kilenc kilométer telt csak el, Voigt máris bosszút állt, a részhajrára nagyon korán megindult, meglepett társai nem is mentek vele, a német azonban a hajrá után sem állt le, kemény áttételt taposva meglógott tőlük. A 42 éves bringásnak való esélye nem volt a szakaszra, még 113 kilométert kellett volna magányosan az élen tekernie, de győzelem nélkül is emlékezetessé tehette utolsó Tourját. Rá is ment a hátralévő két hegyi hajrára. Mindkettőn elsőként haladt át, így vasárnap ő fogja viselni a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót.

Ezután nem volt kétséges, hogy Voigtot bedarálja a mezőny. A sprinterek csapatai álltak az élre, a Lotto André Greipelért, az Omega Pharma Mark Cavendishért dolgozott, de az összetett esélyeseinek csapatai is a boly elején vigyázták kapitányaikat.  Az utolsó tíz kilométer már egyértelműen a pozícióharcokról szólt, a Lotto sokáig nem adta át a vezetést, de elég volt egy kis hiba, és előretörtek Mark Cavendish emberei, az utolsó négy kilométerre már összeállt szuper felvezetővonata. A másik nagy esélyesnek kikiáltott Marcel Kittelt csak az utolsó másfél kilométeren tudta felhozni a Giant-Shimano.

Az utolsó kilométer előtt azonban még volt egy rövid, de nehéz emelkedő, ezen Fabian Cancellara robbantott. Többször csinált már ilyet, hogy meglepte a sprintercsapatokat, és nyert szakaszt, de most nem bírta ki a végéig. Peter Sagan kerülte le először, de a mögüle meginduló Kittel még gyorsabb volt, és megnyerte a szakaszt, és viselheti a sárga trikót is. A harmadik helyre Navardauskas érkezett Sagan mögött.

Tour de Francia 2014. Grave caída de Cavendish

Cavendishnek már esélye sem volt hajrázni, Simon Gerransszal csatázva óriásit buktak háromszáz méterre a céltól, majd még két másik bringást is magukkal sodortak. A bukást előidéző, oldalra fejelő brit sprinter kulcscsontját tapogatta, csak nagy fájdalmak között tekert be a célba később. Cavendish arroganciája jól ismert a mezőnyben, durva stílusával már korábban is okozott bukást. A kerékpárost azonnal röntgenre vitték, a hírek szerint a törést megúszta, így van esély rá, hogy vasárnap is elstartol.

Hogy nem volt igazi sprinterszakasz a mai, azt az is mutatja, hogy Christopher Froome a hatodik helyen végzett.

Eredmények:

1. szakasz, Leed–Harrogate 190,5 km

1. Marcel Kittel (német) Team Giant-Shimano 4:44:07
2. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
3. Ramunas Navardauskas (litván) Garmin-Sharp

Az összetett élcsoportja is ugyanez.



Rovatok