Index Vakbarát Hírportál

A Cápa felfalt mindenkit, halhatatlan lett

2014.07.27. 21:23

Vincenzo Nibali végig klasszisként versenyzett a 101. Tour de France-on, az elejétől a végéig végig támadott a fontos szakaszokon, játszott a mezőnnyel. Most már azon kevés bringás közé tartozik, akik mind a három nagy körversenyt megnyerték.

A Tour rajtja előtt mindenki Alberto Contador és Christopher Froome párharcát várta. A két szuperfavorit kiesésével azonban az a Vincenzo Nibali lett az első számú esélyes, akit pár héttel korábban még nagyon elvert a két korábbi Tour-győztes.

Sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha Froome és Contador nem bukik és sérül meg, de Nibaliról nélkülük is kiderült, hogy mentálisan és fizikailag is a legnagyobb versenyzők közé tartozik, túlzással élve, fél lábbal is megnyerte volna ezt a Tourt az olasz.

Ó, a Champs-Élysées

A Tour utolsó szakasza hagyományosan az ünneplésé, míg be nem ért a mezőny a párizsi körözésbe, nem is erőltette meg magát. Ezután egymás után jöttek a szökési kísérletek. Az utolsó, 17. Tourján induló Jens Voigt is megmutatta magát, majd a Richie Porte (Sky), Serpa (Lampre), Morkov (Katyusa) trió lépett meg. Fél percnél azonban nem tudtak nagyobb előnyt kiharcolnia, a mezőny az utolsó körre már együtt volt – korábban az összetett második helyen álló Péraud bukása miatt még lassított is. Öt kilométer volt már csak hátra, mikor Simon Clarke robbantott, az ausztrál mindent beleadott, de hajrára készülő sprintercsapatok őt is bedarálták. Az utolsó másfél kilométerre két sor alakult ki, az Omega-Pharma tekert a Giant-Shimano mellett. Utóbbi fordult rá jobb helyzetben a célegyenesre, Marcel Kittel nyithatta meg hajráját. Sima győzelemnek tűnt elsőre, de Alexander Kristoff hihetetlen lendülettel érkezett, néhány pillanatig még a német elé is került. Kittel azonban még tudott újítani, és megverte a katyusás bringást. A harmadik helyre Ramunas Navardauskas jött be az Évry és a Champs-Élysées közötti 137,5 kilométeres szakaszon.

Nibali már a második szakaszon megmutatta magát, behúzta az etapot egy bátor akcióval. Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy csak blöfföl, és legalább egy szakaszgyőzelmet össze akar hozni a Tourján, ha már nyerni nincs esélye, vagy tényleg sikerült a legmagasabb szintre kerülnie az utolsó hetek edzéseivel. Az ötödik szakaszon azonban már nem volt kétség afelől, hogy bivalyerős, az esős, macskaköves utakkal tagolt szakaszon minden favoritra rávert. Froome ekkor már kiszállt, de Contadornak sem volt válasza az olasz akcióira. Nibali igazából már ekkor is csak azt csinálta, amiről Tour előtt beszélt. A verseny nem csak a hegyekről szól, egy könnyebbnek számító szakaszon is lehet jó eredményeket elérni, ha váratlan húzásokkal él egy kerékpáros.

A sikeréhsége miatt Cápa becenevet is viselő bringás elviselte a sárga trikó terhét, miután megszerezte, taktikusan csak egyetlen szakaszra engedte át, de végig dominált a Touron. Egyetlen látványosan szenvedős napja sem volt, és négy szakaszgyőzelme is önmagáért beszél, nem elégedett meg azzal, hogy csak védekezzen, tényleg meg akarta mutatni, ki a legjobb. Sokszor úgy nézett ki, Nibali unalmában támadott, mert az ellenfelek képtelenek voltak olyan tempót diktálni, amelyben megrogyott volna.

Nibali győzelmével egy szűk körbe lépett, rajta kívül csak Eddy Mercxk, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felipe Gimondi és Alberto Contador volt képes nyerni mind a három nagy háromhetesen, a Tour de France-on, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán.

Feltámadtak a franciák

Nibalinak az egész versenyen nem volt igazi ellenfele. A látványos küzdelem inkább a második, harmadik helyért ment. A rutinos Alejandro Valverdének volt esélye, hogy végre dobogóra álljon a Touron, de az utolsó napokra elfogyott az erejével, nem tudta megvédeni második helyét.

A franciák lassan két évtizede sajnálkoznak azon, hogy nincs egy valamire való összetett menőjük. Most azonban mindjárt három is akadt. Contadorék kiválásával a 37 éves Jean-Christophe Péraud és a francia új generációhoz tartozó Romain Bardét, Thibaut Pinot kapott nagy lehetőséget. Jól is éltek vele, szinte végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és különcsatájuk is látványos volt. Pinot pedig úgy látszik megszabadult démonjától, és már nem fél annyira a lejtőkön. Ez is kellett ahhoz, hogy az összetett harmadik helyén végezzen, és hogy megnyerje a 25 év alattiak különversenyét.

Szakaszt sem kellett nyernie a Tourminatornak

A sprinterek pontversenyét tavaly után újra Peter Sagan nyerte meg óriási előnnyel. A szlovák bringás azért így is elég frusztrált maradt, idén egyetlen szakaszt sem tudott megnyerni. Mikor lett volna esélye rá, akkor dacból sem vitte végig akcióit. A Sagannal meglépő kerékpárosok sosem dolgoztak vele össze, a Cannondale bringása pedig így senkit sem akart győzelemhez segíteni. A koncentrációjával és a céltudatosságával azért nem volt baj. A 21 szakaszból tízszer is a legjobb tíz között volt, szorgalmasan gyűjtögette a pontokat a részhajráknál is, és kihasználta azt, hogy a többi klasszikus sprintertől eltérően, ő a dombos terepen is jól érzi magát.

Mark Cavendish már az első szakaszon bukott, így a nagy csata elmaradt. A német Marcel Kittellel nem tudták eldönteni, hogy ki is most a leggyorsabb országútis. Kittel lenyűgözően kezdett, az első négy szakaszból hármat behúzott, de utána látványosan visszaesett, látszott, hogy három hetet nem bírt ki fizikailag. Nem úgy, mint Alexander Kristoff, a norvég két második hely után, a Tour második felében szerzett két szakaszgyőzelmet.

Otthon maradt volna, a hegyek királya lett

A hegyek királyának járó pöttyös trikót Rafal Majka alighanem csapattársának, Alberto Contador kiesésének köszönheti. A Tinkoff-Saxo bringásainak kapitányuk kiválásával újra kellett tervezniük Tourjukat. Mivel nem kellett Contadort vinniük, jóval szabadabban versenyeztek, és három szakaszgyőzelemmel be is bizonyították, hogy nem véletlenül tartják a világ egyik legjobb csapatának a Tinkoffot. A Tourt Majka szíve szerint kihagyta volna, a Giro d'Italia éppen elég volt neki, de úgy tűnik, nagyon jól regenerálódott a lengyel, és két kemény hegyi szakaszon szerzett győzelmével megérdemelten nyerte meg a pöttyös trikót.

Eredmények:

Összetett (sárga trikó)
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana)
2. Jean-Christophe Péraud (francia, AG2R) +7:52
3. Thibaut Pinot (francia, FDJ.FR) +8:24
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +9:55
5. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) +11:44
6. Romain Bardet (francia, AG2R) +11:46
7. Leopold König (cseh, Netapp-Endura) +14:41
8. Haimar Zubeldia (spanyol, Trek) +18:12
9. Laurens Ten Dam (holland, Belkin) +18:20
10. Bauke Mollema (holland, Belkin) +21:24

Pontverseny (zöld trikó)
1. Peter Sagan (szlovák, Cannondale) 431 pont
2. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa) 282 pont
3. Bryan Coquard (francia, Europcar) 271 pont


Hegyek királya (pöttyös trikó)
1. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff-Saxo) 181 pont
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 168 pont
3. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 112 pont

Legjobb 25 év alattiak (fehér trikó)
1. Thibaut Pinot (francia, FDJ.FR)
2. Romain Bardet (francia, AG2R) +3:22
3. Michal Kwiatkowski (lengyel, Omega Pharma-Quick Step) +1:12:25

Csapatverseny
1. AG2R La Mondiale
2. Belkin +34:44
3. Movistar +1:05:44



Rovatok