Index Vakbarát Hírportál

És akkor eltűnt a bringás a szakadékban

2014.09.07. 17:36

Ijesztő képeket láthattunk a Vuelta a Espana 15. szakaszának közvetítésében. Az egyik kanyarban egy gazdátlan kerékpár feküdt, míg a bringás valahol a bozótos szakadékban lehetett.

A 15. szakaszon nem kedvezett az időjárás a kerékpárosoknak, esőben, ködben tekertek, és az utak sem voltak a legjobb minőségűek. A szűk, kanyargós utakon a toldozott aszfalt sem segítette elő a tapadást.

Az etap vége felé a Movistar vitte a tempót a főmezőnyben, négy kerékpáros is elöl volt a csapatból. Ahol tudtak, óvatosan hajtottak, de az egyik kanyart elmérhette Jonathan Castroviejo. Az aszfalton csak a kerékpárja maradt, de egy mögötte érkező Cannondale-bringás mutogatásából nyilvánvalóvá vált, hogy a movistaros beesett a szakadékba. A Telegraaf tudomása szerint a kerékpárosnak az volt a szerencséje, hogy megfogta egy fa, így nem zuhant le a szakadék aljára.

Egyelőre nem tudni, hogy a bringás milyen sérüléseket szenvedett.

Niemiec nyert, a spanyolok háborúztak

A szombati után vasárnap is kemény szakasz várt a Vuelta mezőnyére. A 15.  etap végén a Lagos de Covadongára kellett felmászniuk a bringásoknak. Erre a 12,2 kilométeres emelkedőre maradt a favoritok között igazi küzdelem.

A mászást négyfős  szökevénycsoport kezdhette meg négyperces előnnyel,  Przemiyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Cameron Meyer (Orica GreenEdge), Kristof Vandewalle (Trek) és Francisco Llorente (Caja Rural) tíz percnél is nagyobb különbséggel vezettek, sokáig velük ment a részhajráért küzdő John Degenkolb is, de erősen kétséges volt, sikeres lesz-e támadásuk.

A főmezőnyben már a második kategóriás hegyen, a Passo del Tomón megkezdődött az akciózás. A tizedik helyen álló Dan Martin (Garmin-Sharp) bukás miatt lemaradt, és ezt kihasználva a Katyusa és a Movistar kezdett nagy iramot diktálni a ködbe borult hegyen.  A mezőny meg is nyúlt,  körülbelül harmincan maradtak, de a szűk, rossz minőségű, az eső miatt csúszós lejtőn nem kockáztattak, így még tízen fel tudtak zárkózni. Később Martinék is csatlakoztak az élbolyhoz.

A Covadongán már korán megkezdődtek a támadások, a Katyusa nagyon készülődött, a meredek befutó Joaquim Rodrigueznek kedvezett, így akit lehetett, le akartak szakítani. Az első ígéretes akcióban Warren Barguil (Giant-Shimano) és Winner Anaconda (Lampre) mellett Giampaolo Caruso is benne volt. Az üldözést a Saxo-Tinkoff és Contador vezette. Sikerült is felzárkózniuk, de Barguil újabb ritmusváltásval előre menekült. Ezután a három nagy spanyolról, Contadorról, Rodriguezről és Alejandro Valverdéről (Movistar) szólt a szakasz. Contador nem akart a hajráig várni, a sprintben ő a legrosszabb közülük, így többször is betámadta riválisait, de azok folyton tapadtak rá. Rodriguez is visszakínálta, de benne sem volt meg az átütő erő, így a hármas csak az utolsó száz métereken döntötte el a helyezéseket. Niemiec öt másodpercet megőrzött előnyéből, a második helyre Valverde, a harmadikra Rodriguez futott be. Öt másodpercet vertek Contadorra, és még hat illetve négy másodperces időjóváírást is szereztek, ennyivel tudták faragni a hátrányukat összetettben. Valverde 31 másodperccel lemaradva második.

Contador azonban elsősorban nem tőle tart, hanem Chris Froome-tól. A verseny közben is folyton azt figyelte, mennyire van tőlük lemaradva a brit. Froome az iramváltásokat nem bírta el, de saját tempójában haladva újra és újra felküzdötte magát a legjobbak közelébe, és végül csak hét másodperccel maradt le Contadortól.

Eredmények:

15. szakasz, Oviedo-Lagos de Covadonga, 152,2 km
1. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 4:11:09
2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:00:05
3. Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katyusa
4. Alberto Contador(Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:10
5. Fabio Aru (Ita) Asztana 0:00:17
6. Christopher Froome (GBr)  Sky
7. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 0:00:28
8. Warren Barguil (Fra) Giant-Shimano 0:00:44
9. Rigoberto Urán (Col) Omega Pharma-Quick-Step 0:01:00
10. Giampaolo Caruso (Ita) Katyusa 0:01:02

Összetett:
1. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 58:31:35
2. Alejandro Valverde Movistar  0:00:31
3. Christopher Froome (GBr) Sky 0:01:20
4. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katyusa
5. Fabio Aru (Ita) Asztana 0:02:22
6. Rigoberto Urán (Col) Omega Pharma-Quick-Step 0:02:57
7. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 0:04:55
8. Samuel Sánchez BMC Racing 0:05:02
9. Robert Gesink (Ned) Belkin  0:05:11
10. Warren Barguil (Fra) Giant-Shimano 0:06:36



Rovatok